Zobacz pełną wersję : d80 czy konkurencyjny 30D?
zadano mi takie pytanie i pytam o radę:
nikon D 80, czy nieco droższy canon 30 D. który z nich bardziej warto kupić?
Dariusz Walus
22-04-2007, 12:45
Bardzo chcialbym napisac D80....
tomhagen
22-04-2007, 13:47
no co jest chlopaki? nikt nie broni honoru nikona?
Zacznijmy moze od tego, ze dopiero niedawno cenowo 30D zblizył sie do D80 (choc i tak jest ten pierwszy jest drozszy o 1K od Nikona). 30D jest chyba jednak troche wyzej pozycjonowany niz D80...
Zbigniew przesiadł sie z D80 na 30D, wiec moglby cos napisac... O ile bedzie to OBIEKTYWNE, bo natura człowieka jest juz taka, ze zawsze bedzie chwalił swoje (czyli to co w tej chwili aktualnie posiada) :)
Jacek Wrzesińsk
22-04-2007, 14:03
Pytanie powinno raczej brzmieć: jaki system wybrać?
prosta sprawa do czego? jak do zabawy to taniej to nikon jak do czegos więcej to canon. w nikonie brak złacza lamp studyjnych i matryca... sonego z zabarwerm jak ktoś lubi czemu nie. na pewno nikon sprawia więcej radosci jak sie go trzyma bo nawigowanie jest bardzo intuicyjne ale reszta niestety na plus canona
Lepsza tansza puszka i lepsza szklarnia, niz odwrotnie. To tyle. Lepiej wziac D80 i troche lepsze obiektywy. Efekty beda z pewnoscia lepsze niz 30D z jakas zatyczką do korpusu, bo tu bedzie trudniej skompletowac rozsadne szkla za rozsądną sumę.
Wojteksw
22-04-2007, 15:36
Tańsza puszka i szkła, bardziej mi odpowiada lampa nikona.
pobaw sie oboma - z pewnością wspomoze to wybór
Idz sobie lepjej na forum Canon'a zadawac takie pytania bo tutaj ludzie robia zdjecia a nie spedzaja czasu nad pisaniem od wyzszosci jednego czy drugiego systemu.
Na forum Canon'a i tak ci wmowia za Canon lepszy wiec kup sobie 30D i bedzie ok
Ja sam sie przymiezalem do C 20D jakis czas temu ale dostalem N D80 i juz tak zostalo ...
Pytanie ile masz kasy - jeżeli masz np. 6000 to kupisz D80 + sensowne szkła lub 30D i zostanie Ci ok. 2000 na szkła, co w systemie Canona może być mało. I wówczas tak jak napisał Kaleid - lepiej gorszą puszkę i lepsze szkła niż na odwrót. Jesli jenak masz np. 10 000 to prawdopodobnie lepszym wyborem będzie jednak 30D + szkła do niego. Wtedy masz juz ok. 6000 na szkła i możesz kupić sensowne. Bowiem problem z Canonem jest taki, że mają albo bardzo dobre obiektywy za abstrakcyjną cenę, albo dno za małe pieniądze :(.
robin102
22-04-2007, 17:33
... Bowiem problem z Canonem jest taki, że mają albo bardzo dobre obiektywy za abstrakcyjną cenę, albo dno za małe pieniądze :(.
Kamuniarze to samo mówią Nikonie:)
Ja tam czekam na D90 czy cuśik podobnego , a jak nie to na wyprzedaży za rok-dwa kupię D200 albo S5PRO:mrgreen: do moich zastosowań i umiejętności sprzęt, aż nad to.
Robin, to zdanie które napisałem powyżej jest niedokładnym cytatem z Canonierów, oni chyba najlepiej wiedzą o swoim systemie :). A z własnej przygody z Canonami to nie bardzo widzę sensowne szkła dla amatorów (czytać w miarę jasne i dobre optycznie za nie powalającą cenę).
myślę, że d80 jednak jest praktyczniejszy w użytku niż 30D (oczywiście wnioskując z opisów). tańszy i całkiem very good. jeśli zaś chodzi o szkła to rzeczywiście lepiej władować w nie trochę więcej.
podobna dyskusje przeczytałem na innym forum i tam wskazanie na kanana...chyba im za to płacą...:)
andrzejek
22-04-2007, 19:39
[quote=TiTeUF;280267]Idz sobie lepjej na forum Canon'a zadawac takie pytania bo tutaj ludzie robia zdjecia a nie spedzaja czasu nad pisaniem od wyzszosci jednego czy drugiego systemu.
Na forum Canon'a i tak ci wmowia za Canon lepszy wiec kup sobie 30D i bedzie ok
Moim zdaniem pytanie jak najbardziej na miejscu.Jesteśmy wlasnie na forum Nikiona a nie np. pentaxa i o porownanie wlasnie Nikona chodzi.Sam z miłą chęcią dowiedzialbym sie od użytkownikow co sie podoba (ło) w Nikonie i Canonie, a co nie.Pytanie tyczy samego korpusu, bo kwestia systemu i obiektywow to już inna historia.Pozdrawiam.
Sam z miłą chęcią dowiedzialbym sie od użytkownikow co sie podoba (ło) w Nikonie i Canonie, a co nie.Pytanie tyczy samego korpusu, bo kwestia systemu i obiektywow to już inna historia.Pozdrawiam.
Wiesz co, ja zbieralem forse na Canon'a 20D ale przypadkowo dostalem Nikon'a D80 i tak juz zostalo. Na razie i tak oprocz 2 - 3 obiektywow nie mam wiecej sprzetu wiec nie zalezy mi na tym ze C robi 5D bo i tak bym go nie kupil, podobnie ze szklami za kilka tysiecy PLN.
Jak sie za jakis czas okaze ze N stoi w miejscu i nie spelnia juz moich wymagan to sie rozejze za innym systemem ktory bedzie wtedy mi odpowiadal jak nie to nadal bede inwestowal w N bo i tak nie wydaje na to ogromych pieniedzy wiec zawsze moge zmienic ... na razie jestem zadowolony ale prawdopodobnie, gdybym kupil C tez bylbym zadowolony bo w tym przedziale cenowym jakosciowo sa porownywalne ...
Gdybym mial wiecej $ rozejrzalbym sie MOZE za czyms lepszym i nie mowie ze bylby to N.
Kup na co masz ochote, pocykaj sobie i w najgorszym wypadku sprzedarz i kupic inny system.
a ja proponuję zrobić bez kompromisów i kupić sobie Hassela ;)
a ja proponuję zrobić bez kompromisów i kupić sobie Hassela ;)
W sumie to nie glupie tzn moze troche zbyt drogie ale aparat analogowy jest bardzo dobry w nauce, ja sie tak nauczylem. Jestes limitowany do max 36 fotek a nie do 2000 i wiecej bo akurat tyle ma twoja karta, poza tym mozesz zapomniec o fotoszopie itp przed wywolaniem tzn jak sp|epr2ysz to koniec ... Analog wymaga myslenia a nie bezmyslnego cykania i jest the best do nauki fotografowania !
Maras1971
22-04-2007, 20:16
Canon 30D jest pozycjonowany wyżej, dlatego trudno porównać te dwie puchy.
Przede wszystkim jest szybszy 5kl/s trochę kiczowate pokrętła do zmiany kompozycji i foty wcale nie wychodzą lepiej od D80. Miłaem okazję przeprowadzić test tych dwóch puszek i stwierdzam jedno! Nikon D80 + lepsze szkielka= lepsze foty!!!!!!!!!!!!!!
Dariusz Walus
22-04-2007, 20:55
Miłaem okazję przeprowadzić test tych dwóch puszek i stwierdzam jedno! Nikon D80 + lepsze szkielka= lepsze foty!!!!!!!!!!!!!![/quote]
A 30D + lepsze szkielka = gorsze foty?
jerryjola
22-04-2007, 21:51
Przede wszystkim jest szybszy 5kl/s trochę kiczowate pokrętła do zmiany kompozycji i foty wcale nie wychodzą lepiej od D80. Miłaem okazję przeprowadzić test tych dwóch puszek i stwierdzam jedno! Nikon D80 + lepsze szkielka= lepsze foty!!!!!!!!!!!!!!
o tych 5 kl/s to zapomnij, bo tyle nie ma, poza tym bufor szybko się zapycha...
weź pomacaj, jak Ci który spasuje, to weź, z obu będziesz zadowolony, z ty, że do N łatwiej o szkło za kasę do przeżycia, do C już na szkło dobre trzeba dobrze więcej wydać
z ty, że do N łatwiej o szkło za kasę do przeżycia, do C już na szkło dobre trzeba dobrze więcej wydać
Aczkolwiek z drugiej strony 30D lepiej wspolpracuje z obiektywami M42...
Nie rozdrapujmy ran ....
Jak popatrzysz na obiektywy lustrzane 500 mm za 300 PLN albo szeroki Peleng i inne i pomyslisz ze Canon nie ma tylko AF a ty nie tylko nie masz AF ale i pomiaru swiatla to cie $#@*#&!{:# ... :cry:
MareckiMarek
22-04-2007, 23:27
Oczywiście mówisz to z własnego doświadczenia? Na codzień używam 30D i mogę potwierdzić że ma 5fps a bufor starcza na 11RAWów albo 40jpg w najlepszej jakości. Jak się za szybko zapycha to można sobie przełączyć na 3fps.
D80 to fajny aparat, pod wieloma względami lepszy od 30D. Gorszy głównie pod jednym względem - jakości obrazu na wysokim ISO.
Zbigniew
22-04-2007, 23:31
Jestem, dzień dobry :) Przepraszam, że będzie tyle.
Zbigniew przesiadł sie z D80 na 30D, wiec moglby cos napisac... O ile bedzie to OBIEKTYWNE, bo natura człowieka jest juz taka, ze zawsze bedzie chwalił swoje (czyli to co w tej chwili aktualnie posiada) :)
Obydwie puszki są równie dobre, i jednąi drugą można zrobić tak samo dobre (lub złe zdjęcia). Różnice dotyczą detali, które dla jednych są ważne, dla innych mniej.
Pytanie powinno raczej brzmieć: jaki system wybrać?
Dokładnie. Rozważanie wyższości jednej puszki nad drugą nie ma sensu, bo nie są to kompakty. Poza tym wg mnie wiele osób wybiera system podobnie jak samochód - bo akurat ten się podoba (chodzi mi o to, że przy wyborze zawsze pewien procent przypada na subiektywną, pozamerytoryczną ocenę tego, co daje firma).
A z własnej przygody z Canonami to nie bardzo widzę sensowne szkła dla amatorów (czytać w miarę jasne i dobre optycznie za nie powalającą cenę).
Nie ma. Nikon ma 18-70, ale czy jest to szkło w miarę tanie i jasne ? Jaśniejsze są z tej samej półki Tamrony i Sigmy, które są notabene jedynym rozwiązaniem dla Canonierów (za tą cenę). W ich przypadku powyżej kita jest albo 3rd party albo 17-40/4L, ale to już 2,5k. Oczywiście jest więcej wyjątków między systemami - np. 70-200/4L - tego w Nikonie nie ma. Powyżej ceny są IMHO podobne.
Generalnie Canon to system dla amatora droższy, ale tylko pozornie, bo i tak wiele osób korzysta ze słoików Sigmy i Tamrona. Tak samo zresztą jak w przypadku posiadaczy Nikona. Nie sądzę bowiem, że amator, który chce standardowy jasny zoom weźmie 17-55/2.8.
myślę, że d80 jednak jest praktyczniejszy w użytku niż 30D (oczywiście wnioskując z opisów). tańszy i całkiem very good. jeśli zaś chodzi o szkła to rzeczywiście lepiej władować w nie trochę więcej.
Czy d80 jest praktyczniejszy niż 30D ? Nie sądzę. Wg mnie kwestia przyzwyczajenia. O ergonomii pisano już niejednokrotnie i wiele osób uważa, że Nikon tutaj wygrywa. Moim zdaniem nie jest tak do końca, przynajmniej dla opisywanych puszek. W D80 na obudowie jest bracketing, a w Canonie mamy z tyłu kółko, D80 ma ogólnie więcej przycisków, 30D ma te wystarczające i możliwe do obsługi jedną ręką, D80 jest poręczniejszy (bo mniejszy), 30D ma większy uchwyt i nie trzeba kupować gripa aby sensownie trzymało się go z lampą (wiem z autopsji). Tak możnaby wymieniać, ale nie ma po co. Nie wiem, co miałoby przeważać w zakresie praktyczności.
A i jeszcze jedno - uważam, że ważniejsze od tzw. ergonomii czy liczby funkcji dodatkowych jest to, co produkuje matryca. Tutaj Canon wygrywa. Oczywiście dwa disclaimery - (1) nad fotkami z 30D trzeba więcej popracować, niż nad tymi z D80 i trzeba więcej nagimnastykować się, aby dobrze wyszło (np. WB ustawiać w Kelwinach), (2) to moje zdanie ;)
Tak, dla amatora jest to argument nie do przecenienia. Jak spojrzycie w moją stopkę, to są tam 4 szkła (niebawem dołączy piąte, Orestegor 300/4), które może nie są najwyższych lotów (np. Jupiter 85/2 jest IMHO gorszy od portretówek N i C), ale za tą kasę (150zł dla wymienionego) kupić można tylko zużyty obiektyw kitowy.
Podsumowując - potrzeb jest tyle, ilu fotografujących. Według mnie największy sens ma całościowe spojrzenie na system i wybranie takiego, który odpowiada pod względem tego co oferuje, możliwości rozwoju i cen. Jak dla mnie puszka + standard + tele + lampa załatwia mi większość potrzeb, które nazwałbym zawodowymi. A do zabaw mam m42 (w Nikonie też się oczywiście da, ale dla mnie to już za duży hardcore).
ZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzbig :mrgreen:
PS.: Zapomniałem o jednym - http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=274618&postcount=59 :)
drakenus77
22-04-2007, 23:51
Canon'owcom jedynie zazdroszcze obiektywu 100-400
Zbigniew
22-04-2007, 23:58
Wiedziałem, że zapomniałem się do czegoś ustosunkować. Nie wiem czy robiłeś testy puszek, czy robiłeś zdjęcia tak na codzień i je obrabiałeś, jak też robiłeś odbitki. Twierdzenie, że fotki z D80 są lepsze od 30D jest ideologicznie bzdurą. Zdefiniuj lepszość fotki. Chodzi Ci o kolory, szumy, ostrość czy może to, jak bardzo są "gotowe"? Fotki z obydwu puszek po obróbce mogą być identyczne lub bardzo podobne.
Co to znaczy lepsze szkiełka? Co to za pokrętło do zmiany kompozycji?
Ale ja lubię sobie poczytać o wyższości Canona nad Nikonem.
Cóz mimo że jest to forum Uzytkowników NIKONA czasami mam wrażenie że jest to forum krytyki NIKONA. Ja mam NIKONA i JESTEM ZADOWOLONY. Z tego tez powodu jestem sobie tutaj i uczestnictwo w tym forum sprawia mi radochę.
Jeśli ktoś NIKONA nie lubi niech przejdzie do Canona i niech da wreszcie spokój.
Ponadto zauważyłem że w wielu przypadkach zbłąkani uzytkownicy, którzy zadaja czasem naiwne pytania lub pytaja o rzeczy oczywiste są odsyłani do "szukaj na forum" -
PROPONUJĘ
ABY
W
KWESTII
PORÓWNYWANIA NIKONA DO CANONA
MODERATOR
ODSYŁAŁ DO "szukaj na forum"
Pozdrwiam wszystkich.
tomhagen
23-04-2007, 01:30
a powiedz Zbigniew jak wygląda kwestia ostrosci i ilości detali na RAW'ach, bo patrzac na te forumowe z D80 wydaje mnie sie że nie są tak ostre jak np. z D50 a w kwestii detali 30D jest bardzo chwalony min. na dpreview.
Zbigniew
23-04-2007, 08:25
Niestety nie mogę się wypowiedzieć, bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzić z dobrymi szkłami. Dopiero na dniach kupuję coś, co ma robić za standard, i muszę popełnić trochę zdjęć, aby się wypowiedzieć.
robin102
23-04-2007, 08:53
W mojej ulubionej gazecie FOTOKURIER był przeprowadzony test porównawczy tych dwóch aparatów powiedzmy z tą samą optyką były to obiektywy stałoogniskowe 50mm f1,4 . (takie lubie:-D) . Nikon 80 wygrał np. w jakości i rozdzielczości obrazu, choć caly test na korzyść Canona z bardzo iluzoryczną przewagą i to wcale nie w temacie sławnych szumów bo na niskich ISO D80 był nie do pokonania.
Plusy 30D:
- wstepne podnoszenie lustra
- 5 fps
- lepsza jakosc na ISO > 400: szumy i przede wszystkim rozpietosc tonalna
- rzeczywista czulosc wyzsza od nominalnej
- 1/800 i X-Sync: 1/250
- PC-Sync
- lepszy software dolaczony do aparatu
- lepsza jakosc wykonania
Minusy 30D:
- spawarka jako wspomaganie AFa
- brak w miare dobrych obiektywow w segmencie nisko- i sredniobudzetowym
- beznadziejny zastepnik przycisku AEL w postaci "*"
- slaba kolkologio-klawiszologia
- brak odpowiednika Auto-ISO jak w D80
- niemoznosc podlaczenia aparatu jako dysku
- beznadziejne forum vs. bardzo fajne forum :-)
Minusy 30D: --- cut --- beznadziejne forum vs. bardzo fajne forum :-)
LOL !! To chyba najwazniejszy punkt !!!
Maras1971
23-04-2007, 10:50
Witam Zbigniew!
Otóż napisałem ,foty wcale nie wychodzą lepiej od D80. Miłaem okazję przeprowadzić test tych dwóch puszek.
Robiłem przez tydzień czasu takie same ujęcia tymi puchami, tylko do Nikona miałem podpięty 18-70 a do Canona szeroki L/2.8 za 5500zł ten obiektyw wygrał tylko pod jednym kątem - lepsza plastyka foty , natomiast jeżeli chodzi o ostrość to 18-70 wcale nie wypadł gorzej, a nawet lepiej w kilku ujęciach bo mniej mydła!! Oczywiście próby były robione w słoneczny dzień.
Jeżeli chodzi o ISO to niestety Nikon D80 nie ma szans z Canonem 30D , ale jest to kosztem ostrości. Następna sprawa w Canonie to wyświetlacz LCD przekłamanie totalne`!!! pokrętła w dziwnych miejscach trochę trzeba zmieniać pozycję ręki żeby nimi kręcić , a to jest strata czasu podczas szybkiego focenia.
W 30D podoba mi się praca lustra, szybkość 5 kl/s- bo taką osiąga.
Wybrałem D80 plus dwa szkła . Pozdrawiam
tomhagen
23-04-2007, 11:09
LOL !! To chyba najwazniejszy punkt !!!
hehehe, żebyś chciał wiedziec:) jak człowiek widzi tych nadętych moderatorów i onanistycznych mądrali na kanonbordzie to już jest powód żeby nie kupować kwanona:)
MareckiMarek
23-04-2007, 11:21
Minusy 30D:
- slaba kolkologio-klawiszologia
Z perspektywy uzytkownika 30D to mogę raczej powiedzieć że w D80 jest słaba kólkologia-klawiszologia bo:
- spust migawki jest nad kółkiem co jest dla mnie bardzo nieporęczne
- nie ma dużego kółka pod kciukiem tylko jakieś beznadziejnie nieporęczne małe kółko którym trzeba kręcić w poziomie i gdy się chce wykonać duży obrót to należy kilka razy podnieść i przesuwać palec.
- nie ma dżojstika do wyboru punktu AF i scrollowania podglądu. Wielopozycyjny przycisk pod kciukiem w D80 jest MZ mniej wygodny.
- w 30D można rozdzielić ustawianie ostrości i blokadę ekspozycji z wykorzystaniem przycisku '*' pod kciukiem co jest dla mnie bardzo wygodne.
- puszka 30D jest trochę większa.
Tak więc wszystko jest sprawą przyzwyczajeń i upodobań.
Zbigniew
23-04-2007, 11:22
Witam Zbigniew!
Robiłem przez tydzień czasu takie same ujęcia tymi puchami, tylko do Nikona miałem podpięty 18-70 a do Canona szeroki L/2.8 za 5500zł ten obiektyw wygrał tylko pod jednym kątem - lepsza plastyka foty , natomiast jeżeli chodzi o ostrość to 18-70 wcale nie wypadł gorzej, a nawet lepiej w kilku ujęciach bo mniej mydła!! Oczywiście próby były robione w słoneczny dzień.
Jeżeli chodzi o ISO to niestety Nikon D80 nie ma szans z Canonem 30D , ale jest to kosztem ostrości. Następna sprawa w Canonie to wyświetlacz LCD przekłamanie totalne`!!! pokrętła w dziwnych miejscach trochę trzeba zmieniać pozycję ręki żeby nimi kręcić , a to jest strata czasu podczas szybkiego focenia.
W 30D podoba mi się praca lustra, szybkość 5 kl/s- bo taką osiąga.
Wybrałem D80 plus dwa szkła . Pozdrawiam
W porządku. Tak tylko dyskutujemy :)
hehehe, żebyś chciał wiedziec:) jak człowiek widzi tych nadętych moderatorów i onanistycznych mądrali na kanonbordzie to już jest powód żeby nie kupować kwanona:)
Nie wiem, czy to nie jest obiegowa opinia. Owszem, są niezłe odjazdy, ale u nas też ich było trochę, choć dosyć skutecznie były "oczerniane" :) Z doświadczenia powiem, że jak zapytałem na CB raz czy dwa o jakieś rzeczy merytoryczne, to dostałem również merytoryczne odpowiedzi. Ejmen.
Owszem, są niezłe odjazdy, ale u nas też ich było troche
No np. Twoja krucjata o matrycowym w D80 :mrgreen:
Zbigniew
23-04-2007, 11:34
No nie o to mi chodziło - raczej o bluzganie lub dyskusje zupełnie niemerytoryczne. Wątek o matrycowym trochę wyjaśnił, m.in. to, jak na prawdę działa ten pomiar i związki punku AF z ustawianiem ekspozycji (dla wielu osób było to odkryciem).
Spoko :)
A zwiazek jest jak najbardziej, zreszta wlasnie napisalem w temacie w dziale Techniki Fotografowania jak sobie radze z przepaleniami na niebie :)
O to chodzi?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24584
- w 30D można rozdzielić ustawianie ostrości i blokadę ekspozycji z wykorzystaniem przycisku '*' pod kciukiem co jest dla mnie bardzo wygodne.
Chodzi Ci o mozliwosc przeniesienia AF na przycisk ? To mozna bylo zrobic nawet w D70, w D80 tez mozna. Z tymże zamiennie z klawiszem AE-L. Dopier w D200 jest osobny przycisk AF-ON. Ale 30D zdaje się, rowniez takowego nie posiada.
sokrates
23-04-2007, 12:17
ehhh trochę onanistyczno-sprzętowa zrobiła się ta dyskusja - pozwolicie że dorzucę swoje 3 grosze" na nic sprzętu kupa, jak fotograf d...." resztę sobie dośpiewajcie. zajmijcie sie lepiej robieniem zdjeć czy tam rozwiązywaniem prawdziwych problemów a nie dyskusją cokolwiek jałową o wyższości C nad N czy N nad C.
Proszę nie generalizować. Osobiście miałem przyjemność jednego z nich poznać i nie był ani nadęty, ani onanistyczny - bardzo w porządku, inteligentny facet. Cała reszta również wydaje mi się raczej sympatyczna, niż nadęta. Może Vitez jest trochę narwany, ale to jeszcze młody chłop.
ehhh trochę onanistyczno-sprzętowa zrobiła się ta dyskusja - pozwolicie że dorzucę swoje 3 grosze" na nic sprzętu kupa, jak fotograf d...." resztę sobie dośpiewajcie. zajmijcie sie lepiej robieniem zdjeć czy tam rozwiązywaniem prawdziwych problemów a nie dyskusją cokolwiek jałową o wyższości C nad N czy N nad C.
Po to jest forum by dyskutowac, po to jest ten dzial by dyskutowac o sprzecie....
Jak na razie dyskusja jest kulturalna, wiec w czym problem? Nikt nikogo przeciez nie zmusza do czytania tego działu :)
Ok. Zrob tak: blokada ekspozycji na "*" (wciskam jest, puszczam nie ma), tylko blokada ostrosci na spuscie. Ja bym bardzo tak chcial w swoim 30D.
- nie ma dużego kółka pod kciukiem tylko jakieś beznadziejnie nieporęczne małe kółko którym trzeba kręcić w poziomie i gdy się chce wykonać duży obrót to należy kilka razy podnieść i przesuwać palec.
To cholerne duze kolko przesuwa mi sie samo w najmniej odpowiednich momentach.
Blokada tylnego kolka beznadziejna, wylaczam aparat. Za chwile zapominam o blokadzie, krece kolkiem, konsternacja, odblokowywanie...
- nie ma dżojstika do wyboru punktu AF i scrollowania podglądu. Wielopozycyjny przycisk pod kciukiem w D80 jest MZ mniej wygodny.
Bardzo powolny ten dzojstik i wyczynia co chce pod moim paluchem. Zdecydowanie na "-".
Potwierdzam. Duzo lepiej, pewniej i przyjemniej sie ja trzyma. Szczegolnie z co wiekszymi obiektywami.
PS. Z kolei przycisk AEL w D80 zdecydowanie zle wykonany. Wcisnac i utrzymac przez chwile - dla mnie nie mozliwe. Palec boli od cisniecia a i tak nie utrzymam.
MareckiMarek
23-04-2007, 13:08
Ok. Zrob tak: blokada ekspozycji na "*" (wciskam jest, puszczam nie ma), tylko blokada ostrosci na spuscie. Ja bym bardzo tak chcial w swoim 30D.
Tak to nie ma. Gwiazdka po puszczeniu nie usuwa blokady ekspozycji. Ja używam odwrotnie tzn. AF pod gwiazdką a półspustem migawki blokada ekspozycji bo częściej zmieniam kadr niż ostrość.
Tak to nie ma. Gwiazdka po puszczeniu nie usuwa blokady ekspozycji. Ja używam odwrotnie tzn. AF pod gwiazdką a półspustem migawki blokada ekspozycji bo częściej zmieniam kadr niż ostrość.
No wlasnie. Dziadostwo totalne. Ta "*" i te funkcje indywidualne pod nia. Jak nabylem 30D to myslalem, ze to jakis zart, albo za tepy jestem, i po raz pierwszy musialem siegnac do instrukcji. Tez bardzo metnie napisanej. Niestety, okazalo sie, ze to nie zart, tylko przerazajaca rzeczywistosc.
MareckiMarek
23-04-2007, 14:53
No wlasnie. Dziadostwo totalne. Ta "*" i te funkcje indywidualne pod nia. Jak nabylem 30D to myslalem, ze to jakis zart, albo za tepy jestem, i po raz pierwszy musialem siegnac do instrukcji. Tez bardzo metnie napisanej. Niestety, okazalo sie, ze to nie zart, tylko przerazajaca rzeczywistosc.
Faktycznie przerażająca ;)
Faktycznie przerażająca ;)
Dla mnie tak. Nie sadzilem, ze ten aparat ma tak postawione na glowie rozwiazania w tym wzgledzie.
robin102
23-04-2007, 15:21
.
.
O to do mnie przemawia.
Dlatego chętniej użwywam swoimi wielkimi łapami D70s.
A co do argumentu o "jakosci" forum to powinien być takich punkt w testach netowych , anawet w prasie.
Ale się koledze udało z tym argumentem. :-D
Kolekcjoner
23-04-2007, 19:41
(....)
Jak coś już piszesz to przynajmniej sprawdź.
Proszę nie generalizować. Osobiście miałem przyjemność jednego z nich poznać i nie był ani nadęty, ani onanistyczny - bardzo w porządku, inteligentny facet. Cała reszta również wydaje mi się raczej sympatyczna, niż nadęta. Może Vitez jest trochę narwany, ale to jeszcze młody chłop.
Wreszcie to ktoś napisał dzięki :).
Dla mnie tak. Nie sadzilem, ze ten aparat ma tak postawione na glowie rozwiazania w tym wzgledzie.
Pn tylko problem polega na tym że rozwiązania, które ty ganisz (tylne kółko, jojstik, itd.) inni chwalą więc nie pisz że coś jest beznadziejne albo postawione na głowie. Po prostu są różne rozwiązania dla róznych ludzi. Dla mnie np. rozwiązania w Nikonie wcale nie są szczytem wygody, a jak wziąłem do reki Sony to nie umiałem w tym aparacie nic ustawić :mrgreen:.
Do autora wątku.
Wybieraj system, a nie puszki. Po za tym weź do ręki, sprawdź co i jak i dopiero decyduj. Weź porównaj ceny szkieł itd. Kaleid bardzo dobrze Ci doradził - lepiej wziąć prostrzą puszkę z lepszymi szkłami niż odwrotnie. Zwłaszcza że D80 do większości zadań wystarcza aż nadto :).
andrzejek
23-04-2007, 20:04
Blokada tylnego kolka beznadziejna, wylaczam aparat. Za chwile zapominam o blokadzie, krece kolkiem, konsternacja, odblokowywanie...
Bardzo powolny ten dzojstik i wyczynia co chce pod moim paluchem. Zdecydowanie na "-".
Potwierdzam. Duzo lepiej, pewniej i przyjemniej sie ja trzyma. Szczegolnie z co wiekszymi obiektywami.
PS. Z kolei przycisk AEL w D80 zdecydowanie zle wykonany. Wcisnac i utrzymac przez chwile - dla mnie nie mozliwe. Palec boli od cisniecia a i tak nie utrzymam.
No i w koncu coś konkretnego.Nie chodzi przecież w dyskusji o przekrzykiwanie sie, ktory lepszy, tylko o pokazanie plusow i minusow każdej z puszek.A resztę kazdy musi i tak sam sobie dośpiewac.Pzdr.
jerryjola
23-04-2007, 21:20
Jak coś już piszesz to przynajmniej sprawdź.
(...)
.
sprawdzałem.... nie mówię, ze nie jest szybki, ale zakładanych 5 kl/s to nie wyciąga....
david555
23-04-2007, 21:24
Świętej pamięci profesor mniemanologii stosowanej Stanisławski też wygłaszał takie wykłady: ,,O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia", i koledzy apiać to samo. Nikon to nikon, a Canon to Canon.
Zbigniew
23-04-2007, 21:26
Równie dobrze można tak:
Mi odpowiada blokada na stałe, tak jak jest.
To zajedwabiste kółko z tyłu pozwala skrolować zdjęcia lub menu o wiele wygodniej niż zębatka w D80.
Blokada wybieraka w D80 beznadziejna. Po jaki grzyb tak wielki przełącznik skoro używa się go tak rzadko?
Brak dżojstika w D80. Wybierak klupie przy naciskaniu.
Kwestia porównywania puszek w ten sposób jest wg mnie zupełnie bez sensu. Takich argumentów i kontrargumentów można wypisać setki. To tak jakby porównywać dwa samochody opisując w którym zawias w drzwiach jest lepiej wykonany a fotel robi miłe puffff jak się na niego usiądzie.
Pozdrowienia, Zbyszek
david555
23-04-2007, 21:29
@Zbigniew masz u mnie wirtualnego browara!
... a fotel robi miłe puffff jak się na niego usiądzie.
To nie fotel robi pufff :p (rany niech ktoś mi da dzisiaj czasowego bana, bo mam porąbany humor). A co do piwa to Zbyszek nie chce nawet prawdziwego schłodzonego wypić :(
Kolekcjoner
23-04-2007, 22:31
sprawdzałem.... nie mówię, ze nie jest szybki, ale zakładanych 5 kl/s to nie wyciąga....
Mam nadzieję że masz coś na popracie tej tezy. Bo ja też sprawdzałem i wychodzi, że ma 4.95 kl/s (47 Jpg-ów i 12 Raw-ów) drugi egzemplarz miał nawet minimalnie więcej niż 5kl/s. Testowałem ich chyba z pięć i wszystkie mieszczą się w normie więc nie opowiadaj herezji. Po za tym wspominałeś też coś o małym buforze :lol:.
Dlugo sie jeszcze bedziecie licytowac co było pierwsze? :)
Kolekcjoner
23-04-2007, 22:41
Dlugo sie jeszcze bedziecie licytowac co było pierwsze? :)
Myślę że spokojnie możesz zamknąć :lol:.
Wątek wyczerpany :) Zamykam