Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm - zablokuj przysłonę na 22mm?
Witam,
Właśnie przyszedł mój nowy Samyang 8mm fisheye CS II. Rozpakowałem, podłączyłem pod Nikon D5100 i odpaliłem, wszystko ok, tylko że nie wiem o co chodzi, bo każe mi zablokować pierścień przysłony na przysłonie maksymalnej (największa liczba f/) O co chodzi? Nie mogę pykać fotek na innych liczbach f tylko na 22...? Coś nie tak z tym obiektywem, czy coś trzeba przestawić?
pzdr.
przestaw na f22 pierscieniem na obiektywie i potem steruj przyslona za pomoca kolka na body.
Nie rozumiem, czytałem, że normalnie kręci się pierścieniem w obiektywie. To co, zawsze ma być ustawione w obiektywie na f/22? Zawsze w takiej pozycji ma być? To co mogę ustawiać z pozycji obiektywu?
Wyższe modele body mają pierścień zazębiający się z pierścieniem przysłony obiektywu, dzięki czemu są w stanie odczytać ustawioną wartość. W menu mają opcję pozwalającą na wybór, czy chcesz ustawiać przysłonę pierścieniem, czy zablokować na najwyżej wartości i ustawiać kółkiem w body. W D5100 pozostaje tylko druga możliwość. To body nie potrafi odczytać położenia pierścienia przysłony, więc nie wie, co tam ustawiłeś i dlatego krzyczy, żebyś ustawił na F22 (w body jest taki dynks, który wtedy pierścień popycha i body wie, że jest w tej pozycji, ale to jest tylko odczyt F22 lub coś innego, a nie konkretna wartość). Po prostu ustaw na stałe F22 i traktuj obiektyw tak, jakby był bez pierścienia, czyli G. Tak samo jak ten 18-105, który masz :)
A z pozycji obiektywu możesz sobie ostrzyć :)
Aha, teraz rozumiem, dzięki za wyjaśnienie. Idę dalej.. FishEye z jakiego trybu robi się najlepiej zdjęcia, a, s, p i m? Jestem amatorem z rybką, także mogę zadawać bardzo proste pytania :)
charmside
20-03-2014, 10:34
O trybach P, A, S, M poczytaj w instrukcji body, obiektyw nie ma tu nic do gadania. Wszystko zależy co chcesz fotografować i w jakiej sytuacji. To naprawdę "podstawy podstaw" - instrukcja (a jak nie to wujek google wszystko Ci powie o fotografii w różnych trybach). Trochę chęci.
Spokojnie, już obczaiłem. Wiem do czego są to tryby.
Walnąłem kilka fotek w pomieszczaniach i odnoszę wrażenie jakby były rozmazane kiedy zrobię zoom zdjęcia. Normalnie na 1 rzut oka jest ostre, ale po zoomie, mydło. To normalne przy tego typach obiektywach? Czy ja coś źle dobieram w ustawieniach? Na powietrzu jeszcze nim nie machałem.
cześć,
tutaj masz wątek o tym szkiełku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=212246
adrianek32
20-03-2014, 23:38
wrzuc jakies zdjecie to zobaczymy to mydlo
Walnąłem kilka fotek w pomieszczaniach i odnoszę wrażenie jakby były rozmazane kiedy zrobię zoom zdjęcia. Normalnie na 1 rzut oka jest ostre, ale po zoomie, mydło. To normalne przy tego typach obiektywach? Czy ja coś źle dobieram w ustawieniach? Na powietrzu jeszcze nim nie machałem.
Ale wiesz, że to szkło nie ma AF, prawda..? Przymykaj je do 5.6 albo najlepiej do 8, bo na pełnej dziurze owszem jest trochę mydło.
Spokojnie, już obczaiłem. Wiem do czego są to tryby.
Ale wiesz, że to szkło nie ma AF, prawda..? Przymykaj je do 5.6 albo najlepiej do 8, bo na pełnej dziurze owszem jest trochę mydło.
Nie ma też zooma. Jak machasz, to uważaj na przechodniów. :)
Bez zdjęcia z exifem i linkiem do pełnej wielkości nic nie pomozemy.
Jak kolega wyżej napisał, ostro zaczyna się robić od f5.6
Mimo że taka ogniskowa toleruje dość długie czasy z ręki, to dobrze używać statywu i podbić do f8
Wysłane z mojego GT-I9300