Zobacz pełną wersję : Problem z naprawą MBP w ramach Apple Care.
foto4deg
19-03-2014, 17:36
Oddałem dziś mojego Maca do naprawy, bo siadł mi dysk.
Po kilku godzinach dostałem info, że nie naprawią dysku, bo Mac był uderzony w jednym miejscu, czyli dysk został "niechcący" uszkodzony.
Komp z tym uderzonym bokiem działał 6 miesięcy, więc nie widzę powiązania z dyskiem twardym (który zaczął szwankować - kolorowe kółeczko, 4-5 razy restartowany i było ok, aż padł w grudniu).
Da się im jakoś przetłumaczyć, że uszkodzenie dysku nie nastąpiło w skutek mechaniczny?
Druga sprawa - podłączyłem do maca ssd. Działał 2 tygodnie. Po tym czasie nie działał będąc w środku, ale przez usb to już tak. Też im to napisać?
pozdrawiam
miron19j
19-03-2014, 17:49
nie znam się za bardzo na komputerach , a na Macach w szczególności. Ale myślę, że powinieneś dokładnie opisać objawy, "historię" i to, co robiłeś ze sprzętem.
Sam jestem serwisantem, w innej branży, i wiem, że taki dokładny opis ułatwia zdiagnozowanie usterki.
Oddałem dziś mojego Maca do naprawy, bo siadł mi dysk.
Po kilku godzinach dostałem info, że nie naprawią dysku, bo Mac był uderzony w jednym miejscu, czyli dysk został "niechcący" uszkodzony.
Komp z tym uderzonym bokiem działał 6 miesięcy, więc nie widzę powiązania z dyskiem twardym (który zaczął szwankować - kolorowe kółeczko, 4-5 razy restartowany i było ok, aż padł w grudniu).
Da się im jakoś przetłumaczyć, że uszkodzenie dysku nie nastąpiło w skutek mechaniczny?
Druga sprawa - podłączyłem do maca ssd. Działał 2 tygodnie. Po tym czasie nie działał będąc w środku, ale przez usb to już tak. Też im to napisać?
pozdrawiam
Jeśli chodzi o HDD, to uderzenie może być bezpośrednią przyczyną uszkodzenia po długim czasie.
Jedyny sposób aby im pokazać, że to nie wina tego uderzenia, to znajdź przyczynę w wadliwej elektronice lub materiałach.
Bez tego jesteś przegrany w tym sporze.
miron19j
19-03-2014, 18:23
Jeśli chodzi o HDD, to uderzenie może być bezpośrednią przyczyną uszkodzenia po długim czasie.
Jedyny sposób aby im pokazać, że to nie wina tego uderzenia, to znajdź przyczynę w wadliwej elektronice lub materiałach.
Bez tego jesteś przegrany w tym sporze.
to dlaczego ssd nie działa? A raczej działa tylko na usb? Może to wina wadliwego złącza dysku? Czy jak to się tam nazywa.
Edyta podpowiada: a jakby hdd wsadzić do obudowy zewnętrznej i podłączyć przez usb?
foto4deg
19-03-2014, 19:46
HDD był podłączony przez zewnętrzną kieszeń, ale nie działał.
Pisałem do nich i najlepsze jest to, że aby sprawdzić, czy działa kabel pomiędzy HDD i płytą główną, to muszę mieć sprawny dysk - czytaj, kupić u nich za 700 pln (HDD 320GB). Nie wiem, czy jak odbiorę go teraz i później przyniosę z moim ssd, czy przyjmą do serwisu....
Borat1979
19-03-2014, 20:16
HDD był podłączony przez zewnętrzną kieszeń, ale nie działał.
Pisałem do nich i najlepsze jest to, że aby sprawdzić, czy działa kabel pomiędzy HDD i płytą główną, to muszę mieć sprawny dysk - czytaj, kupić u nich za 700 pln (HDD 320GB). Nie wiem, czy jak odbiorę go teraz i później przyniosę z moim ssd, czy przyjmą do serwisu....
Wątpię czy jakikolwiek autoryzowany serwis zamontowałby podzespoły, które nie pochodzą od nich.
A tak na marginesie to jest właśnie Apple gdzie koszt dysku czy pamięci jest 2-3 razy większy niż w sklepie.
foto4deg
20-03-2014, 00:10
Żeby było śmieszniej, nie oferują mi dysków od Apple, ale np. SSD Samsunga 128 GB za, bagatela, 900 pln!
Chyba napiszę do centrali w USA, bo to, co oni kombinują to śmiech na sali: Sprawdzimy panu taśmę pomiędzy HDD a płytą główną, ale musi mieć pan sprawny dysk, a że pański nie działa, to musi pan zakupić go u nas... Nie po to przesiadłem się z HP na Maca, aby mieć te same przygody co z serwisem HP...
Borat1979
20-03-2014, 00:51
Żeby było śmieszniej, nie oferują mi dysków od Apple, ale np. SSD Samsunga 128 GB za, bagatela, 900 pln!
A jak mają ci zaproponować dysk od Apple skoro Apple go nie produkuje? :mrgreen:
Apple w ogóle niczego nie produkuje bo procek+chipset jest od Intela, dysk od samsunga, pamięci toshiby, wyświetlacz od LG itd. Apple nawet tego do kupy nie składa bo obudowa i montaż to robota firmy Foxconn.
Chyba napiszę do centrali w USA, bo to, co oni kombinują to śmiech na sali: Sprawdzimy panu taśmę pomiędzy HDD a płytą główną, ale musi mieć pan sprawny dysk, a że pański nie działa, to musi pan zakupić go u nas... Nie po to przesiadłem się z HP na Maca, aby mieć te same przygody co z serwisem HP...
Powodznia ;)
foto4deg
20-03-2014, 01:09
Borat1979 chodziło mi o to, że serwis (będący jednocześnie resellerem) zaproponował mi dysk z ich sklepu, albo sprowadzenie ze sklepu Apple.
Wiem, że szanse są małe, ale spróbować nie zaszkodzi.
Borat1979
20-03-2014, 01:20
Borat1979 chodziło mi o to, że serwis (będący jednocześnie resellerem) zaproponował mi dysk z ich sklepu, albo sprowadzenie ze sklepu Apple.
Wiem, że szanse są małe, ale spróbować nie zaszkodzi.
Kupiłeś Apple to trzeba bulić, jak to mówiła Pani minister "sory taka firma" :)
Widać jakie to genialny jest serwis Apple. Okazuje sie, ze jest taki sam jak inne i niczym bardziej przyjazny dla klienta
foto4deg
24-03-2014, 20:47
Dobra, w kwestii "co było dalej".
Dziś odebrałem Mac-a. Z wymienionym kablem bez potrzeby zakupu dysku. Jak się chce, to można :)