PDA

Zobacz pełną wersję : Statywy Triopo

_Ocean_
19-03-2014, 16:41
Witam, przymierzam się do zakupu Triopo GT 3232X8C. Mam tylko jedno pytanie, z racji tego, że nie lubię wyrzucać forsy w błoto - jakie są różnice pomiędzy seriami ich statywów? Mam na myśli np. GE, GT itp..

jan pawlak
21-03-2014, 08:49
Witam, przymierzam się do zakupu Triopo GT 3232X8C. Mam tylko jedno pytanie, z racji tego, że nie lubię wyrzucać forsy w błoto - jakie są różnice pomiędzy seriami ich statywów? Mam na myśli np. GE, GT itp..

GE : nowa generacja, jedna noga może być jako monopod, można nogi "odwrócić", redukcja długości, węglowy, zatrzaski
GT : nic nie piszą o tym że nowa generacja, to samo co GE ale zalecane jako najlepsze w podróży, zakręcane
ME : to samo co GT ale magnezowo-alumniowy, zatrzaskowe
MT : to samo co ME + 2 nogi z pianką (?), zakręcane

na postawie katalogu
www.triopo.pl/media/katalog.pdf‎

jp

vienko
24-03-2014, 21:50
ja sprawilem sobie triopo gt 3128c i jestem zadowolony jest lekki maly po zlozeniu,poreczny,wczesniej mialem gold photo i musze przyznac ,ze jest miedzy nimi przepasc

_Ocean_
24-03-2014, 23:14
Dzięki za pomoc!

bzik
27-03-2014, 08:26
Jeśli wolno, to przykleję się do tematu, by nie mnożyć bytów. Też przymierzam się do zakupu statywu Triopo, raczej z zaciskami niż zakręcanego, bo z zakręcaniem mam złe doświadczenia ze statywem Giotto. Mam jednak pytanie o głowicę. Czy ktoś mógłby mi polecić sprawdzoną głowicę? Będę na tym stawiał nikona d800 z raczej ciężką szklarnią. Statyw będzie służył w plenerze. Nie filmuję. Będę wdzięczny za porady i podzielenie się doświadczeniem.

Ryśko
28-03-2014, 12:50
Znajomy ma MT-3230X8C z głowicą B2. Jak dla mnie Ok. Sam się do takiego przymierzam.

MilekS
07-04-2014, 12:34
Czy ktoś mógłby mi polecić sprawdzoną głowicę? Będę na tym stawiał nikona d800 z raczej ciężką szklarnią. Statyw będzie służył w plenerze. Nie filmuję..
Głowica powinna być najlepiej dostosowana do rodzaju wykonywanych zdjęć. Do bardzo długich ogniskowych na ptaki może być konieczna głowica gimbal. Przy ogniskowych do 400 mm przy fotografowaniu ptaków - polecam głowice Manfroto Fluid, typ zależy od nośności. Używam 700 RC2 ale jest za lekka (za mała nośność), polecam cięższe modele.
Do fotografii krajobrazowej - zupełnie inne głowice a kulowe - właściwie są do wszystkiego i do niczego.

lukpep
10-04-2014, 13:36
Witam,

przymierzam sie do pierwszego porzadniejszego statywu.
Mam jakis za 50zl - strach stawiac na tym d5300.

Wstepnie wypatryzlem cos takiego:
http://foto-tip.pl/pl/zestaw-triopo-mt-3228x8c-z-glowica-nb-1s-i-paskiem-neoprenowym-ac-86-1.html

Cel? raczej widoczki, ulice noca itp. Ani d5300 nie jest zbyt ciezki ani uzywane przeze mnie szkla - powinno byc ok z ta glowica?
Czy moze nogi zostawic a glowice 3D zamiast kuli? Albo w ogoole inny zestaw? Budzet w tych zaprezentowanych okolicach - 300-450zl.