Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografia kulinarna 50 1.8G czy 35 1.8G

andzioch
19-03-2014, 12:12
Witam,

chciałabym prosić o poradę bo już zgłupiałam od nadmiaru informacji. Posiadam nikona D5100 + 18-105. Chciałabym zakupić stałkę, głównie do fotografii kulinarnej. Jednak, chciałabym również, aby szkło służyło mi do ogólnego zastosowania np. zdjęcia w pomieszczeniu, imprezy czy jakieś zdjęcia w plenerze. Wiem, że bardziej uniwersalnym szkłem jest 35 1.8, jednak czytałam, że przy zdjęciach z bliska mogą być przerysowania. Pytanie czy w fotografii kulinarnej widać te przerysowania? Używając obecnie obiektywu kitowego, większość zdjęć robię na max. zoomie czyli 105 mm, ale jest to spowodowane raczej tym, że tylko wtedy udaje mi się zrobić zdjęcie z głębią ostrośći.

SerU
19-03-2014, 14:23
Do tego typu fotografii uzywam nikkora micro 60D. Tobie potrzebne cos z silnikiem, wiec moze Tamron 60 albo 90, bo makro przy produktach bardzo sie przydaje.

A temat byl juz wielokrotnie walkowany.

andzioch
19-03-2014, 14:39
Do tego typu fotografii uzywam nikkora micro 60D. Tobie potrzebne cos z silnikiem, wiec moze Tamron 60 albo 90, bo makro przy produktach bardzo sie przydaje.

A temat byl juz wielokrotnie walkowany.

Niestety kolega nie przeczytał chyba całej mojej wiadomości. Napisałam, że potrzebuję szkła, które ma zastosowanie nie tylko do fotografii kulinarnej. Chodzi mi o te konkretne 2 szkła. Może i temat był wałkowany, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie dotyczace np. jak to jest z tym przerysowaniem.

SerU
19-03-2014, 16:08
35 sie nie nadaje do kulinariow-jest za szeroka. 50 bardziej sie nada, ale predzej, czy pozniej zabraknie Ci makro, wiec polecilem to, co jest najlepsze do tego rodzaju fotografii. Obiektyw do wszystkiego juz masz i warto zainwestowac w cos, co Ci da zadowolenie z pracy, a nie frustracje :) Zajmuje sie fotografia produktowa i kulinarna, wiec jakies tam pojecie mam. A takim Tamronem zrobisz bardzo ladny portret :)

nikoniarz
19-03-2014, 17:03
jak to jest z tym przerysowaniem.

Ustaw na kicie 35 oraz 50 i sprawa wyjaśniona... Prościej się nie da. Zamiast pisać na forum mogłeś to w 2 min sprawdzić sam. I nadal możesz ;)