PDA

Zobacz pełną wersję : Czy czasopismo Digital Foto Video bankrutuje?

Wojteksw
19-03-2014, 11:14
Jeżeli Ktoś ma jakiekolwiek informacje na temat kondycji finansowej miesięcznika Digital Foto Video bardzo proszę o podzielenie się uwagami.
Ostatnio mam przykre doświadczenia z tym miesięcznikiem. Z Digital Foto Video jestem związany od samego początku, posiadam prawie wszystkie numery tego czasopisma, brakuje mi dosłownie 1 numeru z poprzednich lat. Na początku tego roku skuszony promocją na prenumeratę roczną, dokonałem wpłatę otrzymując stosowne potwierdzenie. Ponieważ od stycznia do marca nie otrzymałem żadnego egzemplarza czasopisma, postanowiłem wyjaśnić co się stało i tu małe rozczarowanie, wszystkie maile są odrzucane przez serwer, zakładka sklep na stronie internetowej Digital Foto Video nie działa, wyskakuje komunikat „Ta domena jest na sprzedaż”
Na początku marca udało mi się dwukrotnie telefonicznie skontaktować z osobą odpowiedzialną za prenumeratę, lecz zawsze byłem zbywany odpowiedzią, że aktualnie pan z którym rozmawiałem nie ma dostępu do komputera i nie może mi odpowiedzieć. Obecnie żadne telefony nie są odbierane, zarówno w redakcji jak i w sklepie. W dniu 11 marca wysłałem pismo na nr fax, lecz także pozostało bez odzewu.
Ciekawy jestem czy jestem sam w takiej sytuacji, czy takich przypadków jest więcej.
Bardzo proszę o odzew, jeżeli Ktoś na ten temat coś wie więcej.
Pozdrawiam
Wojtek

kkokosz
19-03-2014, 11:18
No niestety, nie dzieje się z DFV najlepiej, ale może jest jeszcze nadzieja. Co do domeny, to przenieśli się na dfv.com.pl i dlatego dostajesz taki, a nie inny komunikat. Dwa numery już w tym roku wyszły, więc tragedii nie ma (przynajmniej nie tak jak w przypadku magazynu "FOTO"). Zajrzyj na forum DFV, tam są dyskusje na temat najbliższych numerów i kondycji pisma w ogóle, redaktorzy nawet się odzywają, więc nie jest to jakaś zmowa milczenia. Widziałem, że problem prenumerat też był tam poruszany, może coś zdziałasz przez forum?

morzon
19-03-2014, 12:18
Ja konkurs jakiś ostatnio u nich wygrałem i po nagrodzie ani widu ani słychu...

Wojteksw
19-03-2014, 12:32
Pewnie będę musiał napisać list polecony z potwierdzeniem nadania, oraz jak znajdę chwile czasu pod koniec marca, to przejadę się do Łodzi na targi, tam Digital Foto Video jest patronem medialnym imprezy, będzie okazja do szczerej rozmowy, jeżeli będzie oczywiście z kim rozmawiać.

jo44
19-03-2014, 16:56
Pewnie będę musiał napisać list polecony z potwierdzeniem nadania,
To już lepiej z potwierdzeniem odbioru. :)

sailor
19-03-2014, 18:23
biorac pod uwage jakosc merytryczna tego pieriodyka cud ze wytrzymalo az tyle lat

morzon
19-03-2014, 18:33
biorac pod uwage jakosc merytryczna tego pieriodyka cud ze wytrzymalo az tyle lat

Wbrew pozorom takie pisemka prędzej są w stanie się utrzymac niż coś faktycznie merytorycznego. Przecież w czerwcu-lipcu okładkowe "top 100 trików żeby twoje zdjęcia wakacyjne były super" schodzi na bank jak ciepłe buły. We wrześniu kolorowa jesień na tapecie, zimą jak zabezpieczyć aparat przed mrozem i fajne sposoby na zimowe kadry etc... Kij, że co roku to samo piszą, ludziska lecą na takie artykuliki.

docxxx
20-03-2014, 00:27

Mistrzu! Otwórz swoją gazetę/czasopismo i pokaż pozostałym jak się prowadzi taki biznes.

sailor
20-03-2014, 03:50
Mistrzu! Otwórz swoją gazetę/czasopismo i pokaż pozostałym jak się prowadzi taki biznes.
to ze gazeta jest denna nie oznacza ze kazdy majacy pojecie w temacie powinien zakladac wydawnictwo.
wybacz szczerosc .. ale wole sie zajac tym co porafie robic niz pisac ewidentne bzdury w gazetach lub promowac sie na wojenkach serwisowych ..
a o prowadzeniu biznesu mozemy sobie pogadac przy piwie, bo watek jest kompletnie o czyms innym.
sens zakladania czasopisma branzowego szczegolnie dotyczacego fotogafii jest zaden. chocby dlatego ze grupa odbiorcow jest na poziomie o ktorym napisal S4INT. wystarczy popatrzec na przekroj forum :)
Niestety malo kto slucha Brahmsa a stanowczo zbyt wiele osob zachwyca sie Wisniewskim.

!AGresT
20-03-2014, 08:59
Nihil novi sub sole. W latach '90 robiłem dla Prego takie roczniki "Foto Video Kamery Świata", już wtedy, w erze przed internetowej nie widzieliśmy miejsca dla dobrego pisma fotograficznego. S4INT dobrze mówi. Ludzi szukających w fotografii czegoś więcej, niż dokumentacji pamiątkowej imprez/wakacji jest garstka. A jeszcze garstka z tej garstki ma ochotę za to płacić. Do tego przeogromna kopalnia Internetu. Od wielu lat, jeżeli mam ochotę (np. w podróży) poczytać coś o fotografii, to pozostają tylko tytuły amerykańskie, lub brytyjskie. Takie B&W np.

kkokosz
20-03-2014, 09:11
No, ale w sumie DFV to pismo dla początkujących głównie (tak to odbieram), oni znajdą dla siebie coś interesującego, bo po prostu jeszcze wielu rzeczy nie wiedzą. Fotografii raczej się nie nauczą, do tego już lepsze są książki albo warsztaty. Natomiast DFV jest w takiej samej sytuacji, jak np. pisma informatyczne - kiedy jeszcze niewiele wiedziałem, opłacało się je kupować od czasu do czasu, bo były opisywane różne sztuczki, a na płytach dodawano czasem ciekawe programy (co nie było bez znaczenia, gdy internet był głównie wdzwaniany przez 0202122). Potem wszystko zaczęło się powtarzać - znów testy antywirusów, znów tutorial z robienia prezentacji itp. W DFV jest to samo - po prostu się z tego "wyrasta" i już. Redakcja może liczyć tylko na nowych w temacie, którzy będą skłonni wydać pieniądze na papierowe pismo. A co do S4INTowego "ludziska lecą na takie artykuliki" - no chyba właśnie nie lecą i stąd problemy DFV ;)

fafniak
20-03-2014, 09:14

No cóż. Zgadzam się z sailor-em. Merytorycznie koszmarek.
Najwięcej kupowałem Pozytyw. To chyba najdłużej wychodzące pismo które warto było kupować.

!AGresT
20-03-2014, 09:16
Żeby jakiś tytuł mógł się utrzymać, potrzebuje pewnej grupy stałych czytelników. Jeżeli jest skierowane do początkujących, to oni po pewnym czasie początkujący być przestają i już go nie kupują.

zoom2
20-03-2014, 14:47
A czy FOTO i Digital Vision jescze sie ukazuja czy plajta?

mirek
20-03-2014, 15:26
Z tego co pamietam to ostatnie Foto było w Lutym

kkokosz
20-03-2014, 20:20
To ja ostatnie Foto widziałem na własne oczy w zeszłym roku, był to numer łączony 9-10. Od tego czasu niby wyszedł numer 11-12 (jest jego okładka na stronie foto.com.pl), ale podobno dostali go tylko prenumeratorzy. W każdym razie sprawdzałem w trzech empikach, w tym też w największym w Poznaniu i tam o tym numerze nie słyszano, że o tegorocznych numerach nie wspomnę. Na FB nikt nie odpowiada na pytania czytelników, więc chyba już R.I.P...

ropusz
20-03-2014, 22:58
A jeszcze niedawno na warsztaty zapraszali...

marszull
20-03-2014, 23:00
Najwięcej kupowałem Pozytyw. To chyba najdłużej wychodzące pismo które warto było kupować.

Pozytyw to bylo to, ostatnio odkopalem kilka egzemplarzy z polki i nadal mozna stwierdzic ze naprawde trzymalo poziom

kkokosz
14-04-2014, 12:59
Aktualizuję, bo na forum DFV odezwał się Redaktor Naczelny:

"Nie mam dobrych wieści. Firma MMG, która jest właścicielem tytułu "DIGITAL FOTO VIDEO" (i do niedawna domeny dfv.pl) stwierdziła, że tempo w jakim płacimy zaległe opłaty z tytułu dzierżawy tytułu i domeny nie satysfakcjonuje ich i postanowili dokonać egzekucji za pośrednictwem komornika. Komornik zablokował nam konto (na początku marca), zajął również wszystkie wpływy z tytułu dystrybucji oraz reklamy obecne i przyszłe. Przy obecnym poziomie wpływów na konto egzekucja potrwa trzy miesiące, w tym czasie nie mamy jak zapłacić drukarni żeby wydrukować kolejne wydanie (o innych koniecznych płatnościach nie wspomnę). Czarny scenariusz oznacza, że przez najbliższe trzy miesiące nie będziemy w stanie wydać gazety. Niestety firma MMG nie chce negocjować, jest nieugięta, tym samym komornik też jest nieugięty. Mają do tego prawo, nic na to nie poradzimy.

Mniej czarny scenariusz zakłada, że serwis polakpotrafi.pl zaakceptuje projekty finansowania trzech kolejnych wydań i uda się namówić czytelników na to, żeby zapłacili z góry za wydanie. Jak zawsze i od zawsze największa nadzieja w Was, Czytelnikach. Oczywiście jeśli serwis nie uzna naszego przedsięwzięcia za "zbyt komercyjne". Od kilku dni projekt wisi u nich w poczekalni.

Bardziej oficjalne informacje opublikuję na homepage gdy będę wiedział na czym stoimy z polakpotrafi.pl. Na razie chciałem Was spytać co sądzicie o takim pomyśle na ratowanie czasopisma? Oczywiście prenumeratorów nie zachęcamy do finansowania projektu - oni muszą dostać gazetę za którą już zapłacili, ale jeśli Ci z Was którzy kupują gazetę w kiosku zgodzą się wpłacić 17,99 przed obejrzeniem gazety, dostaną ją do domu pocztą. Zadbamy o to, żeby gazeta dotarła przed rozpoczęciem dystrybucji. W tym przypadku wystarczy, że znajdzie się 3,5 tys. chętnych, to starczy na zapłacenie drukarni, poczcie i serwisowi polakpotrafi.pl za prowadzenie zbiórki."

Wojteksw
04-05-2014, 10:51
Widzę, że na naszym forum pojawiła się reklama „ Wesprzyj Foto-Video zrzutka.pl” Ciekawe jaki odzew będzie, ja osobiście nie dam się nabrać. 21 marca dostałem maila od redaktora naczelnego DFV , że moja prenumerata będzie obowiązywała od 1 marca 2014, że otrzymam natychmiast najbliższe wydanie które się ukaże, oraz wydanie Specjalne Zima 2014 i numer 2/2014. Redaktor naczelny Marcin Bójko wyjaśnił , że na skutek błędu systemu zarządzania nie otrzymałem wcześniej czasopisma, a także zapewnienie, że jutro postaramy się naprawić błąd.
Dziś mamy 4.05.2014 bardzo cierpliwie czekałem i nadal nic nie otrzymałem, nawet wydań, które były już wydane i obiecano mi przesłać.
Takie działanie nie odbuduje zaufania do Digital Foto-Video.

ropusz
04-05-2014, 20:31
Raczej należy się spodziewać bankructwa a ewentualne wpłaty co najwyżej pomniejszą straty czasopisma. Na obiecane wydania chyba nie ma co liczyć.

Wojteksw
05-05-2014, 13:26
Widzę, że natychmiast po napisaniu mojego ostatniego wpisu, reklama już zniknęła z naszego Forum.
Ja osobiście nie jestem za upadłością, bo poniosę straty z tytułu zapłaconej prenumeraty rocznej, a jeszcze nie dostałem nawet jednego egzemplarza.
Ostatnio mam szczęście do takich firm, teraz walczę z Agito, ale to temat na obszerną relację, na obecną chwilę chce odzyskać pieniądze i zapomnieć o takich firmach.
Nastały takie czasy, że powinno wrócić do dawniejszych zasad handlu, towar do ręki dopiero zapłata, a nie inaczej.

blaise1973
07-05-2014, 08:37
wystarczy popatrzec na przekroj forum :)
Niestety malo kto slucha Brahmsa a stanowczo zbyt wiele osob zachwyca sie Wisniewskim.

Panie Piotrze, te ciągłe pretensje o poziom forum i przekrój użytkowników są już nudne i nieuzasadnione. Forum jest dla wszystkich. Jeśli chce Pan forum na swoim poziomie, proszę założyć stosowne - "Forum moje... i moje". Będzie to malutkie forum, ale jakie dobre:)
Ja namiętnie słucham Bacha i świat mi się nie kończy tylko dlatego, że Wiśniewski jest popularniejszy.

Przepraszam za tę uwagę "na poboczu dyskusji"...

sailor
08-05-2014, 01:17
Panie Piotrze, te ciągłe pretensje o poziom forum i przekrój użytkowników są już nudne i nieuzasadnione.

Szanowny Panie, rownie nudne sa Pana wypowiedzi pod moimi postami, proponowalbym znalezc lepsze zajecie.
Proponuje rowniez czytac ze zrozumieniem - nigdzie nie mam pretensji o poziom forum tylko stwierdzam fakt ze jest taki a nie inny. Zaba bez wzgledu na to jak bardzo bedize sie ja calowac raczej ma marne szanse zostania ksiezniczka... pisanie ze poziom jakosciowy forum jest cudowny i wspanialy nie sprawi ze taki on wlasnie bedzie. Dowodem na taka kolej rzeczy jest wlasnie ten watek gdzie pisemko kiepskiej jakosci nie potrafilo sie utrzymac na rynku bo grupa docelowa stala sie madrzejsza i bardziej wymagajaca od wydawcow.

Forum jest dla wszystkich.

na szczescie nie.
ale na szczescie mozemy na nim byc obaj i wyrazac swoje opinie. i bardzo przepraszam ale (w miare mozliwosci czasowych) dalej bede pisal co mi sie nie podoba. Pan natomiast nadal moze uwazac to za nudne. jesli jednak dzieki takim stwierdzeniom i dyskusjom kilka osob zmieni podejscie i zacznie inaczej patrzec na fotografie to znaczy ze bylo warto

Jeśli chce Pan forum na swoim poziomie, proszę założyć stosowne - "Forum moje... i moje". Będzie to malutkie forum, ale jakie dobre:)

alez nie mam zamiaru - wystarczy mi pare lat poswieconych temu forum - od samych jego poczatkow (nota bene wlasnie mija 10ta rocznica powstania forum) - organizowanie pierwszych zlotow, warsztatow, setki przegadanych i przepisanych godzin zarowno z ludzmi ktorych tu juz nie ma jak i z tymi ktory jeszcze czasem czytuja.
czlowiek moze jest i glupi ale nie na tyle by po raz kolejny z wlasnej woli popelniac te same bledy :) zwlaszcza gdy hipotetyczny bilans zyskow i strat jest wyjatkowo niekorzystny :)
zakladanie for interentowych podobnie jak i agencji modelek zostawiam innym :)

Ja namiętnie słucham Bacha i świat mi się nie kończy tylko dlatego, że Wiśniewski jest popularniejszy.

jesli uwaza Pan ze moj swiat sie konczy na tym ze na forum dzieje sie tak a nie inaczej to oznacza to jedynie ze naprawde niewiele Pan zrozumial z moich wypowiedzi, ktore namietnie Pan krytykuje :)
dobrej nocy zycze