PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY! - Zabrudzenie czy wada aparatu?

krzysiud
22-04-2007, 12:04
Witam.
Na zdjęciach robionych moja D80 mniej więcej na środku kadru widoczna jest wyraźna plama.
Zamieszczam link do jednego zdjęcia z ww "efektem" - http://krzysiu.org/zdjecie1.jpg
Myślałem, że to jakiś paproch w środku, ale po odkręceniu obiektywu nic nie udało mi się zauważyć.
Być może źle sprawdzam, bo szczerze mówiąc nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w tym temacie.

Zastanawiałem się też, czy jest możliwe, że to wada aparatu?
Sądzę że doświadczeni użytkownicy lustrzanek od razu będą wiedzieli co to jest i albo mnie uspokoją, albo wręcz odwrotnie.
Z góry dzięki za pomoc.

Maciekkk
22-04-2007, 12:07
F9 - syf na matrycy. Zrób zdjęcie na otwartej przysłonie i zobacz czy widać.
Na początek grucha do ręki i przedmuchaj.

Michał_krk
22-04-2007, 12:44
syf jak nic :) grucha do reki mirror lock up aparat "do góry nogami" i dmuchamy :) potem najłatwiej sprawdzisz ustawiając max przysłona (mała dziura) i robiąc fotkę np niebieskiego nieba. wszystko wyjdzie :) aha i wszystkimi najmniejszymi paprochami sie nie przejmuj bo to chyba nie jest realne żeby żadnego nie było. Lustro zawsze coś wciągnie.
pozdrawiam

Michał_krk
22-04-2007, 12:53
aaaa i przypadkiem nie bierz do czyszczenia żadnych wacików kart z jakimś papierkiem jakichkolwiek płynów czy innych wynalazków o których kiedyś niestety przeczytałem na tym forum :( znam kilka osób które potem musiały wymienić matryce - ja miałem dużo szczęścia... jak już sie nie da wydmuchać to najlepiej serwis - koszt czyszczenia będzie nieporównywalny z wymianą matrycy.

Maciekkk
22-04-2007, 13:26
Bez przesady. Eclipse i Sensor Swab działa wyśmienicie.
Nie polecam natomiast gówna jakim jest Green Clean - masakra za 270zł :evil:

krzysiud
22-04-2007, 19:22
syf jak nic :) grucha do reki mirror lock up aparat "do góry nogami" i dmuchamy :)<ciach>

Mały problem z podniesieniem lustra. Pisze, że funkcja nie działa przy obecnych ustawieniach. W instrukcji wyczytałem, że stan baterii musi być 3 kreski lub mniej, żeby ta funkcja była aktywna. Niestety moja bateria była niedawno naładowana, czy jest jakiś szybki sposób na obejście tego?

themoon
22-04-2007, 20:54
spraw by bateria byla tak jak pisze w instrukcji...
panikujesz kolego !
to tylko paproch !!!

Wojteksw
22-04-2007, 21:38
Spokojnie, bez pośpiechu. Czysta grucha bez talku i dmuchamy. Akumulator obowiązkowo naładowany.

Valdek_Tychy
23-04-2007, 08:25
aaaa i przypadkiem nie bierz do czyszczenia żadnych wacików kart z jakimś papierkiem jakichkolwiek płynów czy innych wynalazków o których kiedyś niestety przeczytałem na tym forum :( znam kilka osób które potem musiały wymienić matrycę

1.osobiście czyściłem tymi wynalazkami i efekt był o niebo lepszy niż wcześniejsze czyszczenie przez "fachowca"
2.Nawet jeśli coś spaprasz to wymianie nie podlega matryca ale filtr na matrycy bo faktycznie to ten filtr czyścisz a nie matrycę.

Michał_krk
25-04-2007, 03:13
no znam osobe która odesłała aparat do nikona i musiała wymienić matryce po takim czyszczeniu. Kto wymieniał sam filtr? Serwis nikona bez potrzeby wymienił całą matryce?
pozdrawiam

Valdek_Tychy
25-04-2007, 11:08
no znam osobe która odesłała aparat do nikona i musiała wymienić matryce po takim czyszczeniu. Kto wymieniał sam filtr? Serwis nikona bez potrzeby wymienił całą matryce?
pozdrawiam

Wymiana filtra w porównaniu z wymianą matrycy to pryszcz na d... słonia ;)

krzysiud
25-04-2007, 18:58
Ciągle mam problem z "Mirror lock up". Wyskakuje "Funkcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach"

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jakie te ustawiania mają być? Instrukcja podaje tylko, że bateria musi być na 3 kreskach lub mniej i tak jest.

Maciekkk
25-04-2007, 19:11
A do czego Ci MLU przy czyszczeniu matrycy? :shock:

krzysiud
26-04-2007, 17:15
A do czego Ci MLU przy czyszczeniu matrycy? :shock:
Tak mi doradzono w tym wątku. Jeśli nie jest to potrzebne to jak to zrobić?

krzysiud
26-04-2007, 19:10
Spokojnie, bez pośpiechu. Czysta grucha bez talku i dmuchamy. Akumulator obowiązkowo naładowany.
Dzięki bardzo.

Szkoda, ze za mało dokładnie czytam instrukcję. nie wiem czemu zamiast, że ma być naładowany na 3 kreski lub więcej przeczytałem, że na 3 kreski lub mniej i stąd te problemy. Właśnie ładuję do pełna a potem do boju.

krzysiud
26-04-2007, 22:47
Operacja zakończona 100% sukcesem.
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

themoon
26-04-2007, 22:51
Operacja zakończona 100% sukcesem.
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

spoko!!! numery konta podeslemy na priv :)

Artur
27-04-2007, 10:10
Bez przesady. Eclipse i Sensor Swab działa wyśmienicie.

Podasz jakis kontakt gdzie nabyles ten produkt?

Maciekkk
27-04-2007, 13:42
Proszę bardzo - ebay.de

Artur
27-04-2007, 14:47
dzieki