PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 - delikatnie pęknięte body

bartosz.stanczak
18-03-2014, 17:03
Witajcie, aparat mam od listopada, dzisiaj zauważyłem, że korpus jest pęknięty. Nie mam pojęcia jak to się stało, nie pożyczełm go, używałem delikatnie, no ale stało się. Pęknięcie jest zaznaczone na zdjęciu poniżej. Pytanie czy to pęknięcie może się powiększać? Dodam, że używam aparatu z gripem. Nie mam bardzo ciężkich obiektywów (50,85, czasem 18-300) + lampa sb-910 lub yn 560II

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/714x605q90/577/1b6f.jpg)

Fotowentura
18-03-2014, 17:16
na tym zdjęciu niewiele widać. uszkodzenie jest mechaniczne i gwarancja nic nie pomoże oczywiście. Nikt Ci nie powie, czy to pęknięcie może się powiększać, bo i skąd to wiedzieć. Obserwuj je po prostu, a póki nie wpływa na funkcjonowanie aparatu, obudowa nie trzeszczy, nie nabiera luzów, to chyba nie trzeba panikować. Po prostu rób zdjęcia. Pamiętaj, że to 7100, pod tym plastikiem masz magnezowy szkielet, więc aparat Ci się tak łatwo nie rozpadnie. Pilnuj tylko, żeby tego to pęknięcie nie mokło, bo kto wie, gdzie wtedy ta wilgoć dotrze.

Ale rozumiem Twój ból. Mój D90 krótko po kupieniu objawił dziwny brudek w wizjerze - taką półprzezroczystą kreskę. Postanowiłem nic z tym nie robić - choć bolało - i nauczyłem się z tym żyć. Ponad 2,5 roku później aparat nadal robi zdjęcia, a ja przestałem ów brudek zauważać, choć jest tam cały czas w niezmienionej pozycji i postaci:) Serwis twierdzi, że to coś na pryzmacie, a nie na matówce, zatem próba czyszczenia, to rozbieranie aparatu. Szkoda grzebać.

I pewnie Twoje pęknięcie będzie tam gdzie teraz za 2,5 roku, a aparat będzie działał jak gdyby nigdy nic. Przynajmniej tego życzę:)

sokolnik
18-03-2014, 17:16
może masz silne ręce? :)
dobra, sory za żarcik, sprawa poważna.

Daj większe zbliżenie.

bartosz.stanczak
18-03-2014, 17:41
Nawet przy zrobieniu zbliżenia nic nie widać dokładnego. Widać tylko, że jest pęknięte delikatnie. Nie widać nic w środku, nie jest to rysa. Nie wchodzi w to żaden elemnt jak szpilka więc nie ma obaw, że dostanie się do środka woda. Zbliżenie dodam jak tylko znajdę chwilkę.

@Danmus, pyłek to i ja mam chyba na pryzmacie ale nie jeden tylko kilka i jakoś mi już nie przeszkadzają. Za 2,5 roku to już pewnie będę miał inne body :)

No i pęknięty jest metalowy element obudowy, to już nie jest plastik.

sokolnik
18-03-2014, 17:49
może ktoś pokątnie pożyczył sobie body, zespuł i się nie przyznaje?
dziecko? współlokator? Żona :) ?

bartosz.stanczak
18-03-2014, 17:55
Mniejsza o to jak to się stało. Jest i już. Teraz mnie tylko ciekawi co można zrobić żeby zapobiec dalszemu złemu wpływowi tego pęknięcia.

sokolnik
18-03-2014, 17:56
"z tym to się już nic nie da zrobić"
:)

mamil_km
18-03-2014, 18:18
Wyślij z ciekawości zapytanie do serwisu wraz ze zdjęciem - to nic nie kosztuje. Dowiesz się przynajmniej jakie koszta. Druga opcja, szukaj, czekaj na jakiegoś uszkodzonego D7100 by kupić go na części lub samej części na rożnych portalach aukcyjnych (bardziej zagranicznych).

Mariusz Lesiuk
19-03-2014, 11:02
Zapytaj w serwisie. Miałem kiedyś problem pękniętego na pół joysticka w gripie. Grip nie nosił śladów uderzenia i był na gwarancji w ramach której został wymieniony joystick.

Andi74
19-03-2014, 13:17
czy to nie to czasem ??

http://www.ebay.com/itm/Original-Bare-Rear-Back-Cover-Part-Replacement-Without-Button-For-Nikon-D7100-/300928893509?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4610c28245

pil74
19-03-2014, 13:35
Na zdjęciu nie widać jakiej wielkości jest to pęknięcie, ale można by się zastanowić czy nie spróbować wcisnąć w tą szczelinę żywicy poliuretanowej. Jest tego cała masa o różnych właściwościach i kolorach. W pracy często naprawiamy pewne części takimi żywicami działa to całkiem dobrze, a pracują i pod ciśnieniem (5bar) i temp (120-140C).
Jak to drobne pęknięcie to po zalepieniu nie będzie dostrzegalnego śladu, ale jak za małe to może się okazać że żywica nie będzie miała się czego trzymać.

bartosz.stanczak
19-03-2014, 15:42
@andi74 tak, to dokładnie ta część. Nie jest to duże pęknięcie. Normalnie go nie widać, trzeba się przyjrzeć. Nie jestem jakimś typem człowieka który musi mieć ładny i piękny sprzęt. Martwił mnie tylko to czy nie będzie się dalej powiększać i ew czy nie będą wchodziły paprochy.

AndBed
19-03-2014, 15:53
Jeśli jest to jakieś delikatne pęknięcie i trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć to bym zaryzykował i wysłał body do serwisu. Może się uda, i wymienią/naprawią. Może mieli już takie przypadki.