Zobacz pełną wersję : Dźwięk z telewizora przea amplituner - nie działa
Jacek Wrzesińsk
17-03-2014, 21:29
Witam serdecznie! Drodzy koledzy , mam taki problem , ostatnio instalowałem szwagrowi kino domowe i poległem. Mianowicie przy podłączeniu telewizora (Samsung Smart UE50F6650) do amplitunera (YAMAHA AV RX357) nie ma dźwięku. W telewizorze podłączyłem do gniazda optycznego przewód optyczny i wpiąłem go do wejścia DTV/TV w amplitunerze .Ponadto wejścia w amplitunerze przypisałem zgodnie z instrukcją ,a w telewizorze zaznaczyłem dżwiek zewn. , czyli niby wszystko ok. No i k...... nie działa!! Nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić. Pomoże ktoś? Próbowałem też przez analogowe i też nie działa.
a czy gniazdo optyczne w tv na 100% jest "out" ?
raczej powinno, ale nic mnie nie zdziwi
Jacek Wrzesińsk
17-03-2014, 21:40
Oczywiście. Zresztą jest tylko jedno i to właśnie "out".
Nie jestem pewien, ale u mnie w UE46f6640 podobno dźwięk z tv wysyłany jest tylko jeśli sygnał pochodzi z wbudowanego tunera i tylko jeśli jest stereo. Tak mi powiedział gość z supportu w Niemczech. Pytałem, bo chcialem dzwiek z ps3 tak puscic. A tak, mam dalej wszystko podpiete do tv i do wzmacniacza oddzielnie. Na dodatek ACR z tv tez nie dzialal z moim Onkyo.
Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka
Jacek Wrzesińsk
17-03-2014, 22:01
Chodzi mi jeszcze po głowie pomysł , że może jeszcze trzeba to wejście w amplitunerze zaprogramować jako "wejście" choć w instrukcji "jak byk" stoi że są dwa wejścia optyczne (DVD i DTV/TV) , zresztą to co jest podłączone dvd działa bez zarzutu.Coś trzeba gdzieś odhaczyć w ustawieniach, tylko gdzie?
.:Gerard:.
17-03-2014, 22:14
a DVD na optycznym chodzi ? jak tak to zamień na TV i jak nadal ie idzie to szukaj w TV ustawieniach przyczyny.
Yamaha od dawna ma popaprane i trudne ustawienia w ustawieniach, dla każdego "wejścia" możesz przypisać "wejście" ;) dla dvd opt lub coaxial .
zresztą to co jest podłączone dvd działa bez zarzutu.
Tak jak u mnie. DVD i dekoder SAT podłączone przez kabel optyczny do Onkyo działają bez problemów. U mnie wyglądało to tak, jakby TV nic nie wysyłał. No i według tego co mi w supporcie powiedzieli, to tak właśnie jest.
Powalcz, jak ci się uda to daj znać.
No i spróbuj jeszcze ACR (dźwięk zwrotny przez HDMI). Ten telewizor to wspiera, teraz tylko sprawdź wzmacniacz. Z moim Onkyo nie udało mi się tego uruchomić.