Zobacz pełną wersję : D50 ale z jakim szkłem???
Witam Was wszystkich. Mam na imie Karolina. Czytam Wasze forum od jakiegos czasu ale dopiero dziś zabieram głos -zadaję pytanie.
Otóż chcę sobie kupić lustrzankę i tak wstępnie myślę o d50. Aparat ten choc moim zdaniem nie największej urody wyjątkowo dobrze mi spasował do dłoni. Niestety nie miałam okazji dłużej się nim pobawić. Mam jednak dylemat - z jakim obiektywem go kupić (jeśli w ogóle?) najczęściej jest sprzedawany z kitem 18-55 - ale czytałam o nim równiez tutaj niezbyt pochlebne opinie... że mydło, że aberracje, że niefajny:(
Druga opcja to na imfoto (promowany tutaj!) jest ten aparat z obiektywem 28-80 wiem, że trace wówczas szeroki kąt i otzrymuje to co zazwyczaj maja marne kompakty no ale może tamten obiektyw lepiej rysuje nie mydli i no nie wiem co jeszcze???
Prosze pomóżcie - wiem że są juz wątki na temat 50d ale tam obiektyw jest zupełnie niekitowy a dla mnie taki odpada.
A może w ogóle zamiast 50d kupic Olka E300 z dwoma szkłami??? jak myslicie?
Najlepiej kup D70 + 18-70 DX :mrgreen:
Leon13th
30-07-2005, 23:43
Ja wybrałem D70 + kit za 3300zł,nie żałuje wydanej kasy (jeszcze :mrgreen: )
A dlaczego nie d50??? D70 to na pewno super aparat ale dla mnie zbyt duży!!! Z pewnoscią idealnie leży w męskiej dużej dłoni ale dla kobiety d50 wydaje mi się organoleptycznbie lepszy. jak rozumiem polecacie obiektyw 18-70 no ale d50 z takim szkłem to nigdzie nie widziałam:(
Ja wybrałem D70 + kit za 3300zł,nie żałuje wydanej kasy (jeszcze )
Jeszcze nie a nawet nie zacząłeś zakupów (sb800 plecak na sprzęt itd ) ale jeszcze wszystko przed tobą Leon :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Leon13th
31-07-2005, 00:03
Sjm : Jak na razie mam sabinke 24,wystarcza mi
Karolino : Jak zrobiłem kilka fotek nim,myślałem że go wywale za drzwi,już nie chodzi mi tylko że lepiej się trzyma,ale obsługa tego aparatu jest dla mnie koszmarna
Leon,
litości piszesz tak nieskładnie że nie wiem co się jak trzyma a co jak obsługuje? tylko on, go, jego. Czy dobrze się domyślam że obsługa 50d jest jakaś pokręcona???
Leon13th
31-07-2005, 00:13
Tak,nie ma jednego koła,i weź wtedy zrób zdjęcie na trybie manualnym,zrozumiem jeśli obiektyw ma pierścień przysłon,ale obiektywy G i DX tego nie mają
Karolina, skad wiessz, ze takie dzialanie nie bylo celowe? a tak w gwoli scislosci to D50 a nie 50D widac ze canonierka z Ciebie ;)
obojętnie jaką puszkę kupisz, kit, to kit i tyle...ja też przymierzam się do zakupu syfraka i pewnie bedzie to D50 body...mam już tamrona 28-70/2,8 i do kompletu dokupię jakiś szeroki - może tokina 12-24, lub tamron 17-35? w każdym razie nie kit...
obojętnie jaką puszkę kupisz, kit, to kit i tyle...ja też przymierzam się do zakupu syfraka i pewnie bedzie to D50 body...mam już tamrona 28-70/2,8 i do kompletu dokupię jakiś szeroki - może tokina 12-24, lub tamron 17-35? w każdym razie nie kit...
to szczęśliwie że jesteś w temacie,bo już któryś raz próbuję ruszyć temat szerokiego kąta, ale nie bardzo jest odzew. No właśnie szeroka tokina (~1900), czy tamron (~1600), a jeśli nie ma się jak Ty Tamrona 28-70, to może od razu Sigmę 17-50? (~1900). Co do tej SIgmy nie bardzo kto chce się wypowiadać. Zdjęcia na pbase przekonują do tamrona 17-35. Co o tym wszystkim myślisz Alfie?
Słuchajcie ja na to patrzę trochę inaczej. Na pewno dwa pokrętła to lepiej niz jedno z pewnością przyjemniej sie kręci niz używa kombinacji przycisk+pokrętło. Natomiast prawda tez jest taka: 1. wszystkie lustrzanki amatorskie (no prawie) mają własnie jedno kółko nastaw i jakoś Ci amatorzy z tym żyją 2. moim zdaniem argument o trudnej obsłudze jest w 90 % przypadków do obalenia - bowiem wszystko zależy od przyzwyczajenia:).
Mam analogowego EOS 300, miałam cyfrowy kompakt A75, potem hybrydę Oly C8080. W każdym z tych aparatów jest zupełnie inna obsługa i inny dostęp do funkcji - a wierzcie mi z żadnym nie miałam problemów z obsługą! Przed zakupem Olka ostrzegano mnie : tam jest strasznie skomlikowane menu i obsługa - IMO bzdura - po dwóch dniach śmigałam bez odrywania oka od wizjera. Może po prostu ja się szybko uczę.
Generalnie radzicie 70D (co mnie nie dziwi) ale gdyby przyszło Wam wybierać tylko miedzy 50D+18-55 lub 50D + 28-80 lub E-300 double kit ( to czyszczenie matrycy!!! fiu fiu)
to jaka była decyzja. Nadmienię że po zakupie kita chciałabym dojśc do równowagi finasowej i przez jakis rok dac sobie spokój z dalszymi zakupami:)
Więc jak?
Za ile możesz mieć te 3 zestawy, w każdym razie ja bym sobie środkowy podarował (jak na jeden obiektyw to dla mnie za wąsko).
Najpierw powitam wszystkich, jako nowy uczestnik Forum. A więc witam!
Karolino, ten 18-55DX nie jest taki tragiczny. Specjalnie zrobiłem 2 zdjęcia tegoż samego obiektu z kita 18-55DX i Nikkora 50 1.4D (który uważam za jedno z moich najlepszych szkieł).
z 50-tki: http://www.zuzga.net/50.jpg
z KITa: http://www.zuzga.net/kit.jpg
Porównaj sama i zadecyduj, czy to jest dla Ciebie za słabe szkło. Mogę zrobić na dniach jakieś inne fotki z niego, jeśli będzie potrzeba.
Co do obsługi samego D50 - jest łatwy w obsłudze. Nie ma problemu z powodu braku 2 pokrętla itd. Prywatnie od 10 lat używałem F90X a w pracy od paru lat D1H, więc z tymi modelami go porównuję, i D50 nie sprawia mi żadnych kłopotów natury ergonomicznej.
Mam analogowego EOS 300, miałam cyfrowy kompakt A75, potem hybrydę Oly C8080. [ciach] Więc jak?
Nie pchaj sie w Nikona lecz kup EOSa 300D ... spokojnie Ci wystarczy a bedziesz miec jeden system lustrzanek (Canon).
Najpierw powitam wszystkich, jako nowy uczestnik Forum. A więc witam!
Karolino, ten 18-55DX nie jest taki tragiczny. Specjalnie zrobiłem 2 zdjęcia tegoż samego obiektu z kita 18-55DX i Nikkora 50 1.4D (który uważam za jedno z moich najlepszych szkieł).
z 50-tki: http://www.zuzga.net/50.jpg
z KITa: http://www.zuzga.net/kit.jpg
Porównaj sama i zadecyduj, czy to jest dla Ciebie za słabe szkło. Mogę zrobić na dniach jakieś inne fotki z niego, jeśli będzie potrzeba.
Co do obsługi samego D50 - jest łatwy w obsłudze. Nie ma problemu z powodu braku 2 pokrętla itd. Prywatnie od 10 lat używałem F90X a w pracy od paru lat D1H, więc z tymi modelami go porównuję, i D50 nie sprawia mi żadnych kłopotów natury ergonomicznej.
nie widze zadnej roznicy, te z 50`tki jest troszke jasniejsze... Jedynie co sie rzuca w oczy, to szum, jak by byla ustawiona wieksza czulosc.. no wlasnie ile:)?
Wydaje mi sie że najlepiej dla Ciebie (piszesz że ergonomia jest pomijalna) będzie jak kupisz Eosa 350D - to bardzo fajny aparacik tylko zbójecko malućki.
Więc tak - te wstawione fotki nie potwierdzają zarzutu, że kitowy 18-55 nadaje się tylko do kosza, choć niewątpliwie 17-70 jest lepszy.
Radzicie 350D - dla mnie odpada - IMO canon robi coś dziwnego ładuje nowinki techniczne kosztem niedoróbek iluz to userów 350d narzeka że ten aparat jest chyba składany w szopie z sianem - takie ma pokłady syfów wewnątrz. O FF/BF juz nie wspomnę, bo to temat rzeka - chyba nie ma egzemplarza 350d bez jakichś usterek?!
300D tez rozważałam ale jako że canon (cyfra) bardzo jest wybredny jesli chodzi o współpracę z obiektywami niezależnymi to boje się zostac ze starą technologicznie puszką + bardzo kiepskim szkłem! Prawda o obiektywach Canona jest taka że jest ich od groma i trochę ale za jakość tzreba zapłacić! Poza tym te sztuczne ograniczenia w 300d są jakby nie do obejscia - bo wgrywając wasiaware tracę gwarancję! A nie po to chcę sprzetu nowego by tej gwarancji od poczatku jakby na własne życzenie nie mieć.
Z tego co tutaj sie pod moim postem dzieje wnioskuje że jednak będzie D50 +18-55 + firmowa torba na tenże aparat w fotojokerze. Czy dobrze myślę że 18-55 Nikkoor jest sporo lepszy od 18-55 canon kit?
bardzo mnie to nie dziwi ale jednak - czemu wszyscy nabrali wody w usta gdzy chodzi o E300?
Cenowo E300 double kit = 3490
50D 18-55 + torba=3399
???
Antonina
31-07-2005, 13:52
:shock: :shock: :shock: Witam sorki że tak nie na temat ale musze zabrać głos Alf i kupuje syfraka??? .myślę ze nie będziesz żałował ! :shock: :shock: :shock:
a u Hesji (baner na górze) D50 kit AF-S DX 18-55mm f3,5-5,6G 3 315,00 PLN :roll:
Tyle że u Hesji bez torby (wartośc 199zł!) poza tym koszt "transportu" z fotojokera to zero od hesji ??? a na koniec poprzysięgłam sobie że następny aparat kupie realnie w sklepie (dwa poprzednie były kupowane wirtualnie) i tego chcę się trzymać.
Witaj Karolino, jeśli chodzi o E300 to problem z tym aparatem jest chyba taki, że jest on tak potwornie brzydki, że nikt go nie kupuje i cholernie trudno znaleźć jakieśkolwiek miarodajne opinie o tym aparacie. Jeśli o mnie chodzi, (a byłem dawno dawno temu użytkownikiem doskonałego jak na swoje czasy Olka E-10 i mam nawet pewnien sentyment do tej firmy), słabą stroną E-300 jest to samo, co jest słabą stroną C8080 - mała matryca, która szumi, może mniej niż w 8080, ale bardziej niż matryce formatu APS w d70/300d - ale zabić sie za to stwierdzenie nie dam, wnioski wyciągam z testó Phila Askleya na www.dpreview.com
Jeśli bedziesz sie decydować na system Nikona, weź sobie do serca rady, które już wcześniej sie tutaj pojawiły i nie kupuj syfnego 18-55DX, bo to obiektyw jakby inspirowany niekwestionowanymi olbrzymimi dokananiami firmy Canon, która za sprawą swego legendarnego już kita 18-55 uwolniła użytkowników z konieczności zakupu filtów wazelinowych.
nie widze zadnej roznicy, te z 50`tki jest troszke jasniejsze... Jedynie co sie rzuca w oczy, to szum, jak by byla ustawiona wieksza czulosc.. no wlasnie ile:)?
ISO 1600
ISO 1600
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ISO 1600
mam prozbe, zrob wiecej takich porownawczych zdjec jak mozesz? z malym iso... mysle o zakupie jakiejs stalki, ale po fotkach ktore zamiesciles nie wiem czy warto:)
Czornyj,
To że e300 szumi bardziej niz Nikon i Canon razem wzięty. Zgadzam się również z tym że pięknością nie grzeszy;) ale czy D50 jest ładny??? Hmm moim zdaniem nie ale fakt wygodny w trzymaniu jest.
Co do C8080 szumi jak każda hybryda ale wśród 8megapikselowców szumi najmniej - i mam dla tego apaartu respekt - zwłaszca gdy chodzi o jakośc zdjęć - ostre wyraźne z dużą ilością szczegółów. Dlaczego sprzedałam? Bo nie wytrzymałam jego żółwiego tempa zapisu w raw to trwało wieki!!! Co więcej w tym czasie aparat był zablokowany czyli jak zrobiłam serię 4-5 zdjęć to na minutę aparat mogłam odłozyć i iść siusiu w tym czasie bo i tak był nie do uzytku!
To jaki obiektyw kupić zamiast 18-55???
O estetyce sie nie wypowiadałem - chodziło mi tylko o to, że przez ten kontrowersyjny dizajn e300 (jak sądze) to u nas egzotyczny korpus.
Wracając do kwestii obiektywów to sprawa była niesłychanie czesto maglowana na forum a w skrócie konkluzje są nastepujące:
1) opcja dla osób poszukujących orginalnej zatyczki korpusu - Nikkor 28-80 f/3,5-5,6
2) opcja dla osób poszukujących droższej orginalnej zatyczki - Nikkor 18-55 f/3,5-5,6
3) opcja dla osób oszczednych Nikkor 18-70 f3,5-4,5
4) opcja dla osób bardziej wymagających acz oszczednych, które kwestie szerokiego kąta lekce-sobie-ważą: stara Tokina f2,6-2,8 ATX PRO
5) opcja dla osób bardziej wymagających, które kwestie szerokiego kąta lekce-sobie-ważą: Tamron 28-75 f2,8 Di
6) opcja - UWAGA: osnuta na tym forum tajemniczą zmową milczenia - dla osób bardziej wymagających, które nie lekceważą kwestii kąta szerokiego: sigma Nikkor 18-50 2,8 DG
7)opcja dla osób bardziej wymagających i troche bardziej rozrzutnych, które absolutnie nie lekceważą kwestii szerkiego kąta: Tamron 28-75 f/2,8 Di + Tokina 12-24 f/4
8) Opcja dla szcześliwców którzy s...ją kasą: Nikkor 17-55 f2,8
8) Opcja dla szcześliwców którzy jeszcze bardziej s...ją kasą i potrzebują arcyszerokiego kąta: Nikkor 12-24 f4 + Nikkor 28-70 f/2,8
mam prozbe, zrob wiecej takich porownawczych zdjec jak mozesz? z malym iso... mysle o zakupie jakiejs stalki, ale po fotkach ktore zamiesciles nie wiem czy warto:)
Proszę, iso 200:
1_50_1.4D.jpg (http://www.zuzga.net/1_50.jpg)
1_kit_18-55DX.jpg (http://www.zuzga.net/1_kit.jpg)
2_50_1.4D.jpg (http://www.zuzga.net/2_50.jpg)
2_kit_18-55DX.jpg (http://www.zuzga.net/2_kit.jpg)
3_50_1.4D.jpg (http://www.zuzga.net/3_50.jpg)
3_kit_18-55DX.jpg (http://www.zuzga.net/3_kit.jpg)
Czornyj,
No to jest wreszcie odpowiedź. zapiszę ją sobie żeby nie zginęła na przyszłośc jak juz będę s...ła kasą :P
A tak na teraz to znalazłam jeszcze lepszą ofertę otóż D50 + 18-55 (KIT) Za 2999zł - gwarancja Nikon Polska! Chyba nieźle??? W MM trzymają poziom - 3800zł i ani grosza mniej za ten sam KIT!
Chyba tak :D Najwyżej sprzedaj potem to nieszczesne 18-55 w cholere (jest toto jeszcze nowość, może ktoś sie skusi) i kup 18-70...
Czornyj,
a może jeszcze w sklepie spróbuję użyc osobistego wdzięku i namówic sprzedawce by za niewielką dopłatą zamiast 18-55 dał mi do d50 ten obiektyw 17-70? No ale to może dopiero w realnym sklepie w czasie rzeczywistych zakupów - teraz nie ma co gdybać. Dzięki wsiem za uwagi, zaangażowanie i odpowiedzi.
Bardzo dobrze kombinujesz dziewczyno, ale niestety - Nikon z obiektywem jako zestaw (na który masz inną cene niż na body i obiektyw osobno) są zapakowane razem w jednym pudełku i mają wspólną karte gwarancyjną. Chyba że subiekt pod wpływem twojego nieprzepartego wzroku całkiem straci głowe...
Nikon z obiektywem jako zestaw (na który masz inną cene niż na body i obiektyw osobno) są zapakowane razem w jednym pudełku i mają wspólną karte gwarancyjną.
Co do pudełka zgoda ale karty gwarancyjne są oddzielne na body i szkło. :mrgreen:
No kombinuję jak słoń pod górę ale skoro KIT stoi 2999 to wyjąwszy z niego szkło, body może kosztować ile??? 2500? i teraz doliczę 700-800 za 17-70 i wyjdzie 3300zł. Ale pewnie zbyt idealistycznie to kalkuluję i pewnie tak się nie da ale cóż zapytać zawsze mogę
Pozdrawiam
Czornyj, bardzo dobra klasyfikacja obiektywów :lol:
ponowię (trzeci bodaj raz), co z punktem 6?, czyli z Sigmą 18-50 f2.8. Za diabła nie można znaleźć opinii dotyczących współpracy tego obiektywu z Nikonem. Na forum satyrycznym (CB) była kiedyś dyskusja na temat testu z którego wynikało, że ta Sigma jest ostrzejsza od L-ki 17-40 (a jest tańsza z 6 stów).
Bo inaczej zostaje pkt. 7
Po prostu Canonowskie eLki nie mają sobie równych :lol: A ta Sigma-Enigma (aż dziwne, że jej nikt nie ma...) to z tego co czytałem:
- niezbyt ostra na pełnej dziurze, gdzie też zdrowo winietuje
- wolniejsza niż kit...
- ...za to ostrzejsza (podobno) niż kit - chyba coś a'la Tamron, z tym że ten ostatni troche ostrzejszy na pełnej dziurze, ale za to jakby miekszy na małych dziurach.
Nic jednak o niej autorytatywnego nie powiem, bo żaden test mi jakoś wiarygodnie nie wyglądał, a ludzie wypisują o niej wszystko: że syf, że boska, że ostrzejsza od stałek, że miekka jak d*pa misia. Bądź tu mądry i pisz wiersze. Mnie osobiście natomiast troszke szkoda, że brak portretowego przedziału 50-70, a brak niestety na rynku jakiegoś b.dobrego tele-zooma 50-200 f2,8, który by tą strate mógł skompensować... Inna rzecz że kit w okolicach 70mm też zacudny nie jest...
a może komplecik tamropnów?
28-70 + 17-35? :wink:
ALF, o to m.in. Cię pytałem na poprzedniej stronie ;), ciekawy jestem Twojego zdania
Witam
Pytanie małe mam do Karoliny: gdzie dają :D (sprzedają) D50 KIT za 2999zł z Nikon Polska? Chcę takowego kupić, a ta cena jest bardzo zachęcająca...
Tylko błagam - powiedz to na PW bo radziu się dowie i zamęczy nas kolejnymi pytaniami :-)
Radziu sie dowiedział, wojne wypowiedział!
Bardzo dobrze kombinujesz dziewczyno, ale niestety - Nikon z obiektywem jako zestaw (na który masz inną cene niż na body i obiektyw osobno) są zapakowane razem w jednym pudełku i mają wspólną karte gwarancyjną. Chyba że subiekt pod wpływem twojego nieprzepartego wzroku całkiem straci głowe...
bez tracenia głowy sa dwie karty
jedna na body z jego numerem
druga na szklo z jego nuemrem
(chyba, że zrobili wyjatek dla cyfry --)
krissw,
D50 KIT w cenie 2999zł można nabyć w www.aparaty.interia.pl - jest to sklep internetowy ale ma tez fizyczna siedzibę w Zabrzu - znam osoby które tam kupowały i wszystko odbyło się wzorowo - czyli szybko bez problemów z legalną fakturą i podbitą gwarancją NIKON Polska. Zresztą jest tam podany bezpłatny nr telefonu infolinii - możesz zadzwonic i się dokładnie wypytać. Jeśli mieszkasz niedaleko możesz odebrac osobiście. Ja zdecydowałam sie na ofertę promocyjną FJ - do Zabrza mam kawałek a wolę osobiście sprzet poogladać przed zakupem. Poza tym w FJ dają torbe firmową gratis w cenie - a może by się udało ten gratis zamienić na kartę sd 1gb?
Tak czy owak kontakt aparaty.interia.pl jest sprawdzony.
Pozdrawiam Karolina
Witam
Dzięki serdeczne Karolino za odpowiedź. Do rzeszowskiego FotoJokera mam 5 minut spacerem, ale cena 2999 zł w sprawdzonym sklepie internetowym jest zachęcająca. 400 zł to jest jak dla mnie plecak na aparat i karta (512 MB firmowa HS, albo 1 GB jakaś tania z Allegro). Dzięki jeszcze raz za namiar na sklep.
Karolina - Grosman sprzedawał body D50 z obiektywem kitowym z D70. Może jak wróci z urlopu będzie to jeszcze mozliwe.
Tak tyle że liczył body osobno i szkło osobno - jak pytałam przed jego wyjazdem to taki zestaw wychodził ponad 4kzł:( Jakos tak mało opłacalnie...
powerfactorx
06-08-2005, 09:37
Tak,nie ma jednego koła,i weź wtedy zrób zdjęcie na trybie manualnym,zrozumiem jeśli obiektyw ma pierścień przysłon,ale obiektywy G i DX tego nie mają
Życzę szczęścia przy robieniu zdjęć i poruszaniu pierścieniem przysłon. Proponuję od razu światłomierz Leningrad, taki precyzyjny selenowy.
Hej Karolina, kupiłaś już zestaw? Właśnie też się przymierzam do D50 i zastanawiam się czy warto brać 18-55 + 55-200, czy odpuścić i wziąć z 18-55 i np. SB600 (mam SB-50DX).
Karolina, może kuz po czasie ale własnie zamówiłem D50 z kitem od D70 za 3450 .Czy to duzo, jak myslicie? A tak wogole to jestem tu od kilku godzin.Witam wszystkich