Zobacz pełną wersję : plamy plamy chyba robione nikonem D600
witam
jak w temacie zerknijcie jaki olej na zdjeciach
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/nato-samoloty-szpiegowskie-beda-latac-nad-polska-i-rumunia/sde9z
martin204
17-03-2014, 15:03
...e tam mój D800 też tak plami... :(
no ale az tak ?????
rozumiem jedna kropka no ale nie tyle
no ale az tak ?????
rozumiem jedna kropka no ale nie tyle
Masakra jakaś, z drugiej strony, korpus uszczelniony więc kurz z wewnątrz nie może się wydostać.
ciekawe czym to bylo robione
moze jest ktos u nas na forum autorem tych zdjec i napisze jaki to aparat
Autorem fot, przynajmniej tych z plamami, jest Oliver Berg (dla EPA/DPA). Tak przynajmniej znalazłem w metadanych. Nie mam pojęcia jakiego sprzętu używa...
Robson_zg
17-03-2014, 20:25
Pewnie ze stajni C ;)
Autor dał ciała... Rozumiem to, że matryca jest brudna, ale pogorszył wszystko jakąś dużą wartością przysłony. Aby takie plamy wyszły to trzeba minimum 5.6 zapodać albo i 8. Zrobiłby na pełnej dziurze i zdjęcia byłyby czyste i być może bez takiej dziwnej winiety.
Autor dał ciała... Rozumiem to, że matryca jest brudna, ale pogorszył wszystko jakąś dużą wartością przysłony. Aby takie plamy wyszły to trzeba minimum 5.6 zapodać albo i 8. Zrobiłby na pełnej dziurze i zdjęcia byłyby czyste i być może bez takiej dziwnej winiety.
A jak Ty myślisz..dlaczego użył wyższej przesłony ?
też wczoraj użyłem f16 i przy mocnym wyciąganiu wygląda to mniej więcej podobnie wygląda (nie jednak troszkę mniej :)) - wniosek - nie używać powyżej f 5,6 ;)