PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 APO, AF kręci w jedną stronę

Necronomicon
17-03-2014, 09:39
Witam,

chciałbym Was zapytać czy spotkał się ktoś z takim problemem, bądź też wie o co może chodzić.

Otóż tak, jak w tytule - AF nagle przestał kręcić w jedną stronę (do przodu). Wstecz działa idealnie - czyli ustawiając ręcznie AF na nieskończoność mogę złapać ostrość za każdym razem namierzając coraz bliższy obiekt i tak do samego końca. Problem pojawia się gdy chcę namierzyć obiekt dalsza niż ten, który został ostatnio wyostrzony - w drugą stronę po prostu nie kręci.

Dodam, że czytałem o podobnym problemie w jakimś kicie canona i prawdopodobnie była winna taśma sygałowa. Jednak zastawia mnie jedno - czy przerwana taśma sygnałowa nie unieruchomi AF w obie strony ?

Zależało by mi na naprawie tego sprzętu gdyż egzemplarz trafił się dość "udany" i ostry.

Obelix
17-03-2014, 18:15
Jeśli masz możliwość to sprawdź obiektyw na innym aparacie oraz inny obiektyw z napędem śrubokrętowym na Twojej puszce. W Canonie napęd jest w obiektywie - u Ciebie w puszce w przypadku tego szkła.

TOP67
17-03-2014, 22:12
Dodam, że czytałem o podobnym problemie w jakimś kicie canona i prawdopodobnie była winna taśma sygałowa. Jednak zastawia mnie jedno - czy przerwana taśma sygnałowa nie unieruchomi AF w obie strony ?

W przypadku silników HSM (SWM i podobnych) to możliwe. Silnik ultradźwiękowy ma trzy wyprowadzenia. Masę i zasilanie w dwa kierunki. Ale ten model raczej nie ma HSM.

Necronomicon
17-03-2014, 23:28
Obiektyw sprawdzałem na innej puszce i to samo sie działo. Jeśli chodzi o ten egzemplarz to z tego co widze jest w nim wbudowany silnik. Nie posiada gniazda na "srubokret"

Obelix
18-03-2014, 00:02
Ok, były dwie wersje. Z tego co pamiętam zielona wersja miała driver silnika identyczny jak ten stosowany w D80. Trzeba by było sprawdzić czy podaje napięcie na silnik przy obu polaryzacjach. W tym szkle montowany był zwykły silnik komutatorowy.