PDA

Zobacz pełną wersję : Podwójne gniazdo a uszkodzona karta pamięci

aries.mehehe
16-03-2014, 23:17
Czy komuś z Was, posiadających aparaty z podwójnym gniazdem pamięci, przydarzyła się już awaria jednej z kart? Zastanawiam się, czy w trakcie fotografowania jest to jakoś sygnalizowane przez aparat (zakładam ustawienie "backup 1->2"), czy widać to dopiero po zgraniu materiału (lub trudnościach w jego zgraniu z walniętej karty).

A może ktoś z Was ma kartę, która przy pewnym zapełnieniu robi psikusy i mógłby przetestować zachowanie aparatu? Ktoś mi kiedyś pożyczył taką kartę doskonale wiedząc jak się zachowuje - mocno się zdziwiłem, ale zdjęcia udało się odzyskać, mimo iż po osiągnięciu punktu krytycznego aparat nie widział żadnych zdjęć, chociaż widział pliki (nie ładował podglądów). Tylko że to był aparat z jednym gniazdem pamięci. Ciekawi mnie jak zachowa się taki z dwoma gniazdami.

GonzoG
17-03-2014, 00:54
Jeśli karta nie wysiądzie całkowicie, to skąd aparat ma wiedzieć, że coś z nią jest nie tak ??

A to, że aparat nie chce ładować podglądu na uszkodzonych plikach - nie tylko uszkodzonych. Wystarczy zmienić właściwości pliku i już aparat nie będzie chciał widzieć tylko plików jako zdjęcia.

A o co chodzi z różnym zachowaniem aparatów z jednym i 2 gniazdami ??

aries.mehehe
17-03-2014, 19:59
Jeśli karta nie wysiądzie całkowicie, to skąd aparat ma wiedzieć, że coś z nią jest nie tak ??

Karta może po prosu od pewnego stopnia zapełnienia przestać reagować normalnie, zakładam że w trakcie zapisu kontroler wie czy zapisał dane. Ja w trakcie robienia zdjęć dostałem zwykły komunikat "error" i nakaz zmiany karty (w aparacie z jednym gniazdem).

A to, że aparat nie chce ładować podglądu na uszkodzonych plikach - nie tylko uszkodzonych. Wystarczy zmienić właściwości pliku i już aparat nie będzie chciał widzieć tylko plików jako zdjęcia.

Tak akurat wyglądał objaw uszkodzenia tamtej karty - po zapisaniu danych do pewnego stopnia zapełnienia karty, kolejny zapis coś uszkodził i aparat widział, że są pliki, ale nie ładował ich miniatur przy przeglądaniu zdjęć. W komputerze także pliki były uszkodzone, ale ostatecznie udało się je przekonwertować do dng, które nie sprawiały już problemów. Opisałem ten przypadek jako przykład. Zakładam jednak, że mój Nikon nie robi mi psikusów i nie zmienia uprawnień do plików czy innych właściwości ;)

A o co chodzi z różnym zachowaniem aparatów z jednym i 2 gniazdami ??

Z tego co widzę w stopce, posiadasz zarówno aparat z jednym slotem, jak i z dwoma (i opcją równoległego zapisu kopii plików na obie karty), więc pewnie wiesz, że jedną z idei przyświecających twórcom Nikonów z podwójnym gniazdem, było podniesienie bezpieczeństwa zapisu danych, o czym świadczy możliwość ustawienia równoległego zapisu jak w trybie RAID 1. Wiem jak zachowuje się aparat z jednym gniazdem i uszkodzoną kartą, ciekawi mnie jak zachowuje się aparat z podwójnym gniazdem pamięci, jeśli jedna karta padnie (czy da się to przegapić, czy w takim przypadku aparat pozwala jechać na jednej karcie, czy może nakazuje ją wymienić/wyjąć i blokuje spust do tego czasu).