Zobacz pełną wersję : NIKON d5100 - jaki obiektyw? Proszę o rady!
miss kitsch
16-03-2014, 14:09
Witam wszystkich! :)
To mój pierwszy post tutaj na forum, nie ukrywam, że zarejestrowałam się aby podczytywać, ogarniać i prosić o rady.
Do rzeczy: kwestie fotograficzne zamykały się u mnie do tej pory na aparatach analogowych (typu LOMO) i zwykłych cyfrowych małpkach, okazyjnie obsługiwałam lustrzankowy sprzęt należący do kogoś.
Teraz zdecydowałam się na zakupienie lustrzanki Nikona d5100, będzie to dla mnie potężny skok w przyszłość, że tak to ujmę ;)
Aparat potrzebny mi będzie do:
1. zdjęć w domowym mini atelier (białe tło, jakiś uniwersalny mini softbox) - będą to zdjęcia ubrań np. na manekinach ale i na modelkach, dodatków, biżuterii, notesów i ogólnie rzeczy mojego "wytwórstwa".
2. zdjęć w plenerze - modelki prezentujące ubrania, dodatki, biżuterię.
Przykładowa jakość fot jakie chciałabym robić:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/DSC_4675-1.jpg
źródło (http://www.makelifeeasier.pl/img/image/DSC_4675.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mojesentencje.com/upload/images/piekna_bizuteria_2013-07-01_19-05-37.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/rebellook_edyta_pietrzyk_hatlappa_zara_l-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-LsGqrLmM3y4/UyM5aHqmwrI/AAAAAAAAKvM/DY9TuFA7WHw/s1600/rebellook_edyta_pietrzyk_hatlappa_zara_lawre+%287% 29.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/rebellook_edyta_pietrzyk_hatlappa_zara_l-2.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-XdIEn9hHEnQ/UyM2n6sa11I/AAAAAAAAKuc/C7S1sY2DNlg/s1600/rebellook_edyta_pietrzyk_hatlappa_zara_lawre+%2528 1%2529.jpg)
Aparatu będę się uczyć, jeśli chodzi o model to już postanowiłam, ale te obiektywy spędzają mi sen z powiek. Tysiące opinii jest w Internecie, ale akurat do innego zapotrzebowania niż moje.
Chciałabym się zamknąć w kwocie 3.000 razem z aparatem, ale to nie jest sztywna granica.
Bardzo proszę o rady i polecenia, z góry bardzo bardzo dziękuję!
To co widzisz na tych zdjęciach, to głównie efekt odpowiedniej obróbki. Żaden aparat czy obiektyw nie da takich zdjęć.
Co do wyboru obiektywów - niestety bardzo skromy budżet masz przewidziany.
D5100 - 1500zł, więc zostaje zaledwie 1500zł na obiektywy, a do tego co chcesz to trzeba ich ze 3:
1 - uniwersalny zoom - 18-55VR (bo najtańszy - w zestawie z D5100 ok 250zł) - zrobisz ubrania, czy inne zdjęcia nie wymagające małej GO.
Wygodniejszy byłby Nikkor 18-105VR (razem z D5100 wychodzi ok 800-900zł).
2 - obiektyw maro - do zdjęć biżuterii czy większych zbliżeń innych rzeczy - najtaniej AF-S Micro Nikkor 40/2.8 (choć bardzo krótka ogniskowa) - cena ok 1000zł
3 - jasna stałka do szerszych zdjęć w plenerze - Nikkor 35/1.8G DX, lub 50/1.8G - cena ok 720zł.
P.S. Jak dajesz cudze zdjęcia, upewnij się, że możesz to robić, bo prawo autorskie jest nieubłagane.
Poza tym, publikacja cudzych zdjęć, bez podania, kto jest autorem oraz źródła skąd pochodzą jest złamaniem praw autorskich.
A ja bym zaczął od 35 f/1.8 i trochę poużywał, a dopiero potem ewentualnie uzupełniał o inne szkła. Wydasz na początek mało, oswoisz się z jasną stałką i będziesz wiedziecz czego Ci ewentualnie jeszcze trzeba. MZ to szkło powinno do wszystkich wymienionych przez Ciebie zastosowań się nadać.
Andrzej1974
16-03-2014, 17:39
Za przedmówcą. D5100 + 35/1.8G to bardzo fajny zestaw. A przy tym lekki.
nikoniarz
16-03-2014, 18:37
Osobiście do zdjęć typu jak te pokazane w pierwszym poście sugerował bym 50/1.8G. Trzydziestkapiątka przy dużych zbliżeniach będzie dawała większe przerysowania perspektywy. O ile w przypadku portretów całych postaci będzie okej, o tyle w przypadku biżuterii czy innych drobnych rzeczy jakoś nie widzę 35/1.8G...
A ja bym odradził kupowanie na początek wyłącznie stałki. Na początek najlepszym rozwiązaniem będzie zoom, a po jakimś czasie będzie wiadomo czego brakuje. I tu proponował bym się zastanowić nad dwiema opcjami:
1) Sigma 17-50 f/2,8 mocno polecana na forum - dosyć jasna, a więc będzie dobrym kompromisem w kwestii braku stałki.
2) Nikkor 18-105 VR + 50 f/1,8G - uniwersalny zoom o dosyć szerokim zakresie, oraz stałka dla lepszego wyeksponowania detali, do czego to właśnie 50 mm się lepiej nada, gdyż IMHO 35 mm mając stabilizowanego zooma jakoś zbyt wiele nie da ;-)
miss kitsch
16-03-2014, 20:31
To co widzisz na tych zdjęciach, to głównie efekt odpowiedniej obróbki. Żaden aparat czy obiektyw nie da takich zdjęć.
Co do wyboru obiektywów - niestety bardzo skromy budżet masz przewidziany.
D5100 - 1500zł, więc zostaje zaledwie 1500zł na obiektywy, a do tego co chcesz to trzeba ich ze 3:
1 - uniwersalny zoom - 18-55VR (bo najtańszy - w zestawie z D5100 ok 250zł) - zrobisz ubrania, czy inne zdjęcia nie wymagające małej GO.
Wygodniejszy byłby Nikkor 18-105VR (razem z D5100 wychodzi ok 800-900zł).
2 - obiektyw maro - do zdjęć biżuterii czy większych zbliżeń innych rzeczy - najtaniej AF-S Micro Nikkor 40/2.8 (choć bardzo krótka ogniskowa) - cena ok 1000zł
3 - jasna stałka do szerszych zdjęć w plenerze - Nikkor 35/1.8G DX, lub 50/1.8G - cena ok 720zł.
P.S. Jak dajesz cudze zdjęcia, upewnij się, że możesz to robić, bo prawo autorskie jest nieubłagane.
Poza tym, publikacja cudzych zdjęć, bez podania, kto jest autorem oraz źródła skąd pochodzą jest złamaniem praw autorskich.
Najwięcej zdjęć rzeczy robić będę jednak w domu, okazjonalnie modelki w plenerze, zależy mi na jasnych i ostrych fotach - tak żeby aparat nie miał z tym problemu bo to będzie podstawa.
Zdjęcia, które zamieściłam chce teraz usunąć, podać do nich tylko linki bo masz rację z tym prawem autorskim ale jak mam to zrobić? Nie mogę edytować swojego postu :confused:
Podaj linki, a może któryś moderator wykaże się łaskawością i wklei je do pierwszego postu ;-)
Najwięcej zdjęć rzeczy robić będę jednak w domu, okazjonalnie modelki w plenerze, zależy mi na jasnych i ostrych fotach - tak żeby aparat nie miał z tym problemu bo to będzie podstawa.
To czy zdjęcia będą jasne i ostre nie zależy od aparatu, też tylko częściowo od obiektywu.
Przede wszystkim będzie to zależało od Ciebie i tego jak sobie będziesz radzić z obsługą aparatu.
Jeśli chodzi o zdjęcia w domu - od razu licz się z zakupem oświetlenia, bo bez niego nic nie wyjdzie.
Najlepiej będzie mieć 2 źródła światła i to jeszcze odpowiednio rozproszone - np. przez jakiś softbox.
miss kitsch
16-03-2014, 23:39
To czy zdjęcia będą jasne i ostre nie zależy od aparatu, też tylko częściowo od obiektywu.
Przede wszystkim będzie to zależało od Ciebie i tego jak sobie będziesz radzić z obsługą aparatu.
Jeśli chodzi o zdjęcia w domu - od razu licz się z zakupem oświetlenia, bo bez niego nic nie wyjdzie.
Najlepiej będzie mieć 2 źródła światła i to jeszcze odpowiednio rozproszone - np. przez jakiś softbox.
No tak, ja wiem, że ode mnie będzie zależała lwia część tego jakie będą zdjęcia, ale mimo wszystko wiem też jaki ważny jest dobry sprzęt, tym bardziej, że pasjonatem (jeszcze) lustrzankowych aparatów nie jestem ;)
Na razie chcę nauczyć się robić foty dobre, ostre i jasne. Obrobić w programie coś tam umiem więc mam nadzieję, że dam radę :)
Tak jak pisałam wyżej, mam zamiar zakupić zestaw mini atelier (statywy + białe tło) i do tego myślałam o mini softboxie, który montuje się na aparacie - czy takie oświetlenie wystarczy? Czy w ogóle ma sens? Bo jeśli nie to chyba zostanie mi kupić dwie duże lampy :?:
No tak, ja wiem, że ode mnie będzie zależała lwia część tego jakie będą zdjęcia, ale mimo wszystko wiem też jaki ważny jest dobry sprzęt, tym bardziej, że pasjonatem (jeszcze) lustrzankowych aparatów nie jestem ;)
Na razie chcę nauczyć się robić foty dobre, ostre i jasne. Obrobić w programie coś tam umiem więc mam nadzieję, że dam radę :)
Tak jak pisałam wyżej, mam zamiar zakupić zestaw mini atelier (statywy + białe tło) i do tego myślałam o mini softboxie, który montuje się na aparacie - czy takie oświetlenie wystarczy? Czy w ogóle ma sens? Bo jeśli nie to chyba zostanie mi kupić dwie duże lampy :?:
Aby softbox spełniał swoje zadanie, to musi być duży.
Te wszystkie montowane na aparat i lampę wbudowaną, to naciąganie ludzi na grubą kasę.
miss kitsch
17-03-2014, 21:48
o kurczę, naprawdę? Myślałam, że taki mały softbox na aparat ma za zadanie zastąpić dużą lampę chociaż w części i wystarczy mi do mojego mini studia ...
To jest droga zabawa na początku, a później jest jeszcze drożej. Nie kupuj badziewnych (czyt. niespełniających swojego zadania) akcesoriów, bo tylko się nadenerwujesz i stracisz zapał :)
Jak mini studio - to minimum jedna parasolka ze statywem, manualna lampa z regulacją mocy błysku i fotocelą plus blenda do odbijania światła.
miss kitsch
19-03-2014, 11:34
Bardzo dziękuję za radę, przyznam szczerze, że jeśli chodzi o aspekty techniczne to jestem noga, miałam zamiar kupić dużą mobilną lampę błyskową na statywie z parasolką soft-box ale trafiłam na to maleństwo montowane na aparacie i dałam się nabrać najwyraźniej.. czyli jednak duża lampa + blenda, OK :)
Fotocela to wmontowany w lampę element, który mierzy ilość odbitego światła tak? Czy takie informacje są podawane przy opisie produktu?
Fotocela służy do wyzwalania lampy. Przy takim rozwiązaniu moc błysku raczej ustalasz metodą prób i błędów...
nikoniarz
21-03-2014, 00:37
Tak jak kolega wyżej napisał. Fotocela służy do wyzwalania lampy. Warto dodać, że za pomocą błysku z innej- np. z wbudowanej.
salvdali
21-03-2014, 07:20
Jeśli lwia cześć zdjęć będzie w domu, to nacisk położyłbym na światło. 2 lampy studyjne (po ok. 350 - 400 zł szt) i w zasadzie można temat ogarnąć kitem . Nierozwiazanym problemem będzie makro, ale jeśli światło będzie dobre to można się pokusić o cropy. Z kitow proponuje 18-70 lub 18-105
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
A ja mam inne zdanie. Spokojnie do domu wystarcza dwie lampy. Zwykle tak jak sb.
Statywy oczywiscie, parasolki i blendy oczywiscie rownież.
Kupując sb bedziesz ich mogła użyć rownież "na dworzu" na aparacie np.
Do lampek polecam modyfikatory. To o czym wspomnialas jako malutkie cos zakładane na lampę. Poszukaj w sieci. Sa całe zestawy. Warto miec i używać.
Światło bedzie zmodyfikowane i od Ciebie tylko zależy jak tego użyjesz.
Niepotrzebujesz wielkich i zasilanych prądem z sieci lamp.
Gdybym miał wydać "teraz zaraz" ~3k PLN na zestaw "aparat + szkło (szkła) + lampka + garść akcesoriów" to proponuję:
1. D5100 (cóż, ten wybór za mnie dokonała autorka)
2. Lampka od Chińczyków - YN (467, 468, 567, 568 -> czyli wersje na wypasie z TTL i fotocelami). Do ministudia nie potrzeba niby TTL, ale w bardziej dynamicznym otoczeniu jest błogosławiony.
3. Szkło - hmm... dla siebie bym brał 35 f/1.8 i oszczędzał na 85 f/1.8. Ale to wymaga przyzwyczajenia do kadrowania nogami. Póki co polecę: 18-105 (jakość niezła, cena niska), a jeśli jeszcze parę groszy zostanie w sakwie: do wyboru 50 f/1.8 (wersja z AF-S, czyli <na 90%> G) i 35 f/1.8 - tanie podejście do jasnych i ostrych stałek.
Alternatywnie: 18-200 (lub podobny) - obiektyw miły w używaniu, ale niestety ciemny jak studnia. Mi się bardzo podobał jak zaczynałem zabawę z fotografią, a i dalej czasami go przypinam :)
bolojang
07-04-2014, 12:04
Proszę podać tanie alternatywy dla niewielkiego zooma czyli kitowego Nikkora 18-105 aby powyżej 50mm ostrzył lepiej i był ciut jaśniejszy.
Posiadam stałkę 35mm i mając kiedyś kita widzę, że jednak przy pewnym typie fotografii nic nie zastąpi zooma fotografując z kilku metrów.
Myślałem nad 18-200 ale kolega wyżej twierdzi że jest ciemny, czy jest coś ciekawszego w cenie ok.1tyś. może być używka abym widział poprawę względem 18-105?
bolojang
08-04-2014, 11:41
do 1500zł to znam polecaną wszędzie Sigmę ale ten zoom jest niestety 18-50mm więc mnie średnio interesuje, wolałbym coś do 135mm co najmniej - równie godnego uwagi jak ta Sigma a taniego jak kit105mm
knopers1
08-04-2014, 12:12
hehe, takie szklo tez bym chcial.... 17-135 f2,8 za 1000 zl :)
za dobre i jasne szkklo trzeba kilka tys wydac.... Zainteresuj sie moze taka S50-150 f2,8, do tego bral bym S17-50 f2,8 i bedzie fajny zestaw.
Tutaj zbieraj pieniazki, w innym wypadku do tak malej sumy zostaje tylko kit..
bolojang
08-04-2014, 17:18
Naprawdę nie ma nic lepszego (czytaj jaśniejszego lub ostrzejszego) od 18-105 nawet u Sigmy czy Tamrona za ok.1tyś. aby było jeszcze bardziej po taniości?
Znalazłem coś takiego jeszcze Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO można za 1000 z groszami wyrwać ale czy to będzie dużo lepsze od kita?wady: za krótki, bez stabilizacji ale podobno brzytwa od f/4 i wyjątkowo kompaktowy.