PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di866 "kiwa się" - mocowanie pytanie do użytkowników

doptos
16-03-2014, 11:53
Witam,
Jak w temacie posiadam Di866 MII i mam prośbę do innych posiadaczy DI866 czy wasza lampa siedzi sztywno na sankach czy się "kiwa" .
Po zamocowaniu lampy na sankach i dokręceniu plastikową śrubą lampa kiwa się, no nie jakoś znacząco ale jednak oczywiści przy wyprostowaniu lampy efekt większy( kiwanie przód tył na boki siedzi sztywno). Z tego co pamiętam na początku siedziała bardziej sztywno. Nigdy nie spadła ani nie potrącona w terenie. Dlatego pytanie czy to taka przypadłość czy i jak zaradzić czy oddawać na serwis.
Lampę posiadam 3 mies.

Ps. Właśnie zauważyłem że tyle lat siedzę na forum a to mój chyba drugi post :P
z góry dzięki za pomoc

GonzoG
16-03-2014, 12:54
Sprawdź czy stopka lampy oraz sanki w aparacie nie mają luzów. Bo sama z siebie lampa nie ma prawa się kiwać.

doptos
16-03-2014, 13:22
No własnie, sanki oraz stopa siedzą sztywno, luz jest w korpusie lampy, na tym elemencie co łączy stopę lampy z tą większą częścią " na tej plastkikowej śrubie". Dokładniej to tylko do tyłu się przechyla.
Na filmiku widać o co chodzi. Jesli to uszkodzenie mechaniczne zapewne nie podlega gwarancji. Jakieś rady?
http://www.youtube.com/watch?v=zKp_BehsWrc

GonzoG
16-03-2014, 13:36
To na filmie, to ewidentnie połamana stopka. Czy to gwint czy ogólnie całość. 100% skutek uderzenia lampą gdy była na aparacie.
Raczej wymiana całej stopki, koszt nie powinien być straszny, bo nie ma tam żadnej elektroniki.

doptos
16-03-2014, 14:36
GonozoG, dzieki za pomoc. Postanowiłem rozkręcić stopę gdyż uszkodzenie mechaniczne nie podlega i tak gwarancji.
Byłem pewien, że nie było żadnego uderzenia dlatego ciekawość była tym większa.
Okazało się, że dwie śrubki mocujące wewnątrz były odkręcone ( prawdopodobnie poluzowały się w trakcie użytkowania- stad wrażenie że na początku było sztywno).
Przykręcenie wspomnianych śrubek rozwiązało problem.
Na przyszłość dla tych co maja obawy przed sprawdzeniem samemu co się stało, nie ma tam żadnych plomb czy zabezpieczeń które powodowały by utratę gwarancji.

Zamieszczam link do zdjęcia jak to wygląda w środku.
https://lh6.googleusercontent.com/-RhWuWqWN_BY/UyWYc5o9qWI/AAAAAAAACqw/EvRRFIH-Vks/w778-h577-no/CAM00310.jpg

GonzoG
16-03-2014, 14:41
Czyli jednak luźna stopka. A wyglądało jak połamana.

Soserious
16-03-2014, 19:41
Luźna stopka to problem raczej na 100%. Ja miałem taką w swoim byłym D300, i np czasem miałem problem w studio z wyzwoleniem zdalnym lamp :)