Zobacz pełną wersję : BMW Z4 Ac Schnitzer
th0mcios
15-03-2014, 20:54
Kolejna motoryzacyjna próba tym razem powinno być lepiej ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/iJLcqLb-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/iJLcqLb.jpg)
sokolnik
15-03-2014, 21:01
Jak z gry! Super
Mało foto dużo post-procesu ;) Do mnie nie gada ten "render".
A gdzie czerwien za szybami? :P
Nieźle, czym świecone?
Widać duży skill i duży wkład w postprocess.
Ale czy to coś złego?
Bądźmy szczerzy, fotografia motoryzacyjna jest w dużej części tworzona w ps.
Ostatnio nawet obserwowałem strony światowej rangi fotografów jak np. Webb bland i powiem szczerze, że bez obróbki ich zdjęcia nie są niczym wspaniałym.
Czy jest to więc fotografia czy już grafika?
Trudno powiedzieć, ale na pewno w innym kierunku ten typ fotografii nie pójdzie.
(Mowa oczywiście o typowej fot. Reklamowej, bo np. Foty PESa wymiatają bo są naturalnie piękne)
Szacun za umiejętności w PS, ale to już jest plastik-fantastik. Chyba lekko przesadziłeś :) No i tej czerwieni za szybami faktycznie brakuje - rzuca się to w oczy od razu.
Syr1us - masz po częsci rację, ale foty reklamowe aż tak przebajerowane nie są - to wylgąda jak virtual tuning, albo rzeczywiście kadr z gry - Forza 10 :)
Niby fajnie ale...
1. ta ciemna plama na drzwiach niepotrzebna
2. niby prosto, ale krzywo (cala sciana za fura i kafle pod nia wala sie az milo)
3. jasna kreska na slupie z lewej mnie drazni
4. wyciagnalbym odrobinke mocniej nerki
5. ta plama swiatla z lewej tez mi przeszkadza...
6. brak czerwieni za szybami = turbo niedorobka :razz:
Ogolnie widac duze umiejetnosci, mam nadzieje ze zobaczymy wiecej Twoich zdjec tutaj.
Co do CGI - bez tego nie istnieje dzisiejsze fotomoto z wysokiej polki, chociaz znam taka firme, ktora chca jak bardziej 'normalne' zdjecia (no moze miiiikroobrobka, bo tak ;))... ;)
th0mcios
16-03-2014, 15:24
Kiedyś jarały mnie zwykłe zdjęcia samochodów ale przestało mi to wystarczać, normalne zdjęcie może tak na prawdę zrobić każdy i to z małym nakładem pracy. Takie zdjęcia jak powyżej wymagają trochę gimnastyki czy to w photoshopie jak i przy samym wykonywaniu zdjęć pod obróbkę. Zaczynając od tego że cyka się takie zdjęcie 20 minut (jest to robione i tak za szybko ale czas nas często goni i jest późno w nocy) kończąc na tym że nie można nawet delikatnie przestawić statywu bo wszystko szlag trafia. W dodatku wygląda to tak że ja stoję przy aparacie i cały czas dyktuję osobie trzymającej lampę błyskową jak ma być ustawiona sugerując się tym jak światło "opiera się" na samochodzie.
Argument że dużo post processu trochę mnie dziwi bo jednak jak dobrze nie wykona się podstawy pod post process czyli samych zdjęć to nie zawsze da się ze wszystkim wyjść w photosopie (przynajmniej ja nie potrafię). Wymaga to odrobinę planowania :D
syr1us: Czy ja wiem czy duży skill :P moja obróbka nie jest idealna i dużo błędów popełniam jeszcze. Lampa błyskowa: Fomei Panther 600 + softbox strip
SerU: dlaczego uważasz że to virtual tuning? widać tam gdzieś nieumiejętnie wklejony pakiet zderzaków? auto jest takie jakie jest nic w nim nie zmienialiśmy poza serwisem ;). A co do tego że foty reklamowe nie są przebajerowane to bym się kłócił (http://www.fredericschlosser.de/#/falken-motorsports/) :)
Już na przód piszę że nie chcę tutaj atakować nikogo kto lubi inny typ zdjęć po prostu tłumaczę :D
Żebyśmy się zrozumieli, mnie najnormalniej w świecie tego typu zdjęcia nie kręcą. Zdaję sobie sprawę z nakładu pracy, planowania, potrzebnych umiejętności etc etc. Tak czy siak dla mnie to ma autentycznie mało wspólnego z fotografią. Z drugiej strony, nie siedzę w tym rynku i też takiego planu nie mam, ja cykam dla zabawy i to nie jest mój zawód ;) takie trendy, takie oczekiwania zleceniodawców to i takie produkty ;)
SerU: dlaczego uważasz że to virtual tuning? widać tam gdzieś nieumiejętnie wklejony pakiet zderzaków? auto jest takie jakie jest nic w nim nie zmienialiśmy poza serwisem ;). A co do tego że foty reklamowe nie są przebajerowane to bym się kłócił (http://www.fredericschlosser.de/#/falken-motorsports/) :)
A wyobrażasz sobie wziąć do ręki taki Classic Auto, czy inną gazetę o samochodach (taki AutoŚwiat, czy coś) i każde zdjęcie samochodu (do artykułu, testu etc.) będzie tak wyglądało? Ja bym takiej gazety nie kupił. Można zrobić dobre foto samochodu i jeśli ma to coś, to się samo obroni. Dozowana zabawa suwakami wystarczy.
Mówiąc o Virtual Tuning miałem na myśli prace z wysokiej półki, bo doceniłem poziom Twojego obeznania z PS.
O Schlosserze nie musisz mi mówić znam Jego prace doskonale, ale spora część z nich to dla mnie po prostu komiks.
Pomijając kwestie "dużego skilla" ;) (piękne)
1 - udawanie strumienia światła rozproszonego w troszkę bardziej gęstej atmosferce to duża sztuka - tu raczej nie wyszło
2 - auto ma fantastyczne szyby zmieniajace barwę (w takim zakresie to ewenement na skalę światową
3 - po co robić zdjęcie gdy lepsze są rendery lub obrazki z gry ?
Ostatnio nawet obserwowałem strony światowej rangi fotografów jak np. Webb bland i powiem szczerze, że bez obróbki ich zdjęcia nie są niczym wspaniałym.
On sam określa się mianem ilustratora ;) i jako jedyny o tym pisze przyznaje ze jego zdjęcia to bardziej już ilustracje z PSa niz fotografia
On sam określa się mianem ilustratora ;) i jako jedyny o tym pisze przyznaje ze jego zdjęcia to bardziej już ilustracje z PSa niz fotografia
Dokładnie. Schlosser to też bardziej malarz. Dla przykładu: samochody "wprawia" w ruch podnosząc je na podnośniku (bodaj białe 911 Turbo tak "potraktował"), nadwozie składa z 20 warstw (nie jestem przekonany, czy w ogóle używa polara do większości swoich prac, a tło praktycznie od nowa dorabia w PS-ie. Ile to ma wspólnego z fotografią?
Wiem, wiem...gawiedź klaszcze, koncerny płacą, to tak trzeba... Guzik prawda...że tak powiem :)
Moim zdaniem to już nie Fotografia i nie powinno miano takowej otrzymywać.
Bo przykładowo widzimy piękne zdjęcie auta jadącego na torze, a okazuje się, że auto było fotografowane w studio, statycznie, wklejone na tor i dodany ruch. Co za sens?
Przykład:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1743555_670369196338327_1824519758_n.jpg)
Niektórzy ludzie naprawdę ciężko pracują aby uzyskać zadowalający efekt zdjęć, a inni sobie polepią zdjęcia i spędzą 200h w photoshopie - gotowe! Zauważmy że powyższe zdjęcia zarówno toru i jak i auta są na tyle słabe, że każdy laik umiałby takie zdjęcia zrobić. Oczywiście nie mówię tu o zerowej ingerencji post-processu, bo jest on przydatny i obowiązkowy. Ale takie coś jak na obrazku wyżej to lekka przesada.
Pytanie pozostaje jedno.
Czym się kierować chcąc osiągnąć sukces w tej dziedzinie fotografii? Robić dobre zdjęcia, inwestować w sprzęt, uczyć się układać kompozycję, czy kupić biblię Photoshopa i dokładnie przestudiować?
Ale nam się Off-topic utworzył z tego wątku, mam nadzieję że autor tematu nie ma za złe. :)
Na pewno trzeba dużo pracy poświęcić przy samym świeceniu jak i w post procesie, żeby takie coś wyszło. Już przy Sirocco dało się odczuć, że z obróbką dobrze sobie radzisz. Dla mnie to jest bardzo dobra praca (gdyby wszystko dodatkowo dopieścić i zadbać o niektóre szczegóły), mimo że nie potrafię takiego czegoś stworzyć, to uważam że w fotografii motoryzacyjnej powinno się potrafić robić takie prace jak i bardziej naturalne z mniejszym post procesem lub nie tak bardzo widocznym ;)
pozdrawiam
Dobrze, ze pros'i nie musza sie tlumaczyc amatorom dlaczego tak, a nie inaczej zarabiaja kase (czyt. robiac CGI, a nie sprzedajac foty prosto z puszki) ;)
A im my wiecej umiemy (niezaleznie od tego czy to fotoszop, czy wiedza stricte fotograficzna, czy wiedza studyjna, czy operowanie swiatlem) tym lepiej dla nas samych, w koncu nikt od dodatkowej wiedzy nie umarl ;)
EDIT: Na upartego mozna poprosic o wydzielenie dyskusji i wsadzenie tego w dzial Fotografia - tematy ogolne. Tam mozemy pogadac o CGI i innych bzdetach w fotomoto ;)
Myślę, że panowie przesadzają. Największe uwagi można mieć do BMW. Jest plastik, bo auto jest z tego materiału wykonane (zderzak to połowa przodu). Nie ma chromowanych zderzaków, ramek reflektorów i nie jest Fiatem 126p.
Obraz ma parę mankamentów takich, jak wspomniany brak czerwieni w szybach ale stylistykę auta oddaje idealnie.
Może trzeba wydzielić działy motoryzacja - reportaż i motoryzacja - glamour. Zdjęcie auta z uniesioną maską i otwartymi drzwiami, należy przenieść do działu akt.