PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40 Nie działa lampa systemowa.

remus36
15-03-2014, 17:16
witam. chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić czy będzie działać lampa zewnętrzna którą mam zamiar dokupić ponieważ mój aparat zakupiłem z niedziałającą lampą wbudowaną. czy ktoś spotkał się z tym problemem? lub ewentualnie pomógłby mi z naprawą jeśli okazałoby się że obie drogi do błyskania nie działają? z góry dziękuję za pomoc

ecml
15-03-2014, 17:26
Na początek zerknij na forum, do działu o lampach.

remus36
15-03-2014, 18:23
w dziale z moim modelem? czy ogólnie lampy?

ecml
15-03-2014, 18:33
W dziale "serwis" rozmawiamy o wszelkich uszkodzeniach. Tylko będziesz musiał podać trochę więcej szczegółów. W wyborze lampy zewnętrznej pomoże lektura działu "lampy błyskowe". Z D40, jeżeli chodzi o kompatybilność, będzie tak samo jak np. z D3xxx czy D5xxx.

amirez
15-03-2014, 19:18
Iść z aparatem do sklepu z lampami i sprawdzić? ;)

zgera
15-03-2014, 19:30
To że wbudowana nie działa nie oznacza że zewnętrzna też nie będzie działać, w wbudowanej mógł się spalić palnik lub uszkodzić elektronika, ewentualnie wypadła zapadka którą można włożyć we właściwe miejsce, gdzieś widziałem taki filmik jak ją włożyć.

remus36
15-03-2014, 19:43
zapadkę sam odhaczyłem żeby się na darmo nie podnosił. :) dzięki wielkie. zerknę do działu serwis spróbuję opisać problem jaśniej i spróbuje poszukać w warszawie sklepu w którym bedą chcieli założyć lampę żeby zobaczyć czy błyska. pozdrawiam.

zgera
16-03-2014, 10:26
zapadkę sam odhaczyłem żeby się na darmo nie podnosił. :) dzięki wielkie. zerknę do działu serwis spróbuję opisać problem jaśniej i spróbuje poszukać w warszawie sklepu w którym bedą chcieli założyć lampę żeby zobaczyć czy błyska. pozdrawiam.

Próbowałeś tej metody: http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/ogolnie/porady/144-naprawa-wbudowanej-lampy-blyskowej-w-d40-video.html

remus36
16-03-2014, 20:58
dokładnie... szukalem informacji czy wbudowany flesz jest zintegrowany ze stopką w którą wsuwa się lampę zewnętrzną i czy w przypadku awarii nie działają obie opcje ale nie znalazlem nic na ten temat

ecml
16-03-2014, 21:07
Tak na logikę, to zależy co padło. Jak palnik to lampa w sankach powinna działać, jak sterowanie czy soft to już niekoniecznie. Może podjedź do jakiegoś sklepu, albo znajomego i sprawdź?