Zobacz pełną wersję : Nikon D40 Nie działa lampa systemowa.
witam. chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić czy będzie działać lampa zewnętrzna którą mam zamiar dokupić ponieważ mój aparat zakupiłem z niedziałającą lampą wbudowaną. czy ktoś spotkał się z tym problemem? lub ewentualnie pomógłby mi z naprawą jeśli okazałoby się że obie drogi do błyskania nie działają? z góry dziękuję za pomoc
Na początek zerknij na forum, do działu o lampach.
w dziale z moim modelem? czy ogólnie lampy?
W dziale "serwis" rozmawiamy o wszelkich uszkodzeniach. Tylko będziesz musiał podać trochę więcej szczegółów. W wyborze lampy zewnętrznej pomoże lektura działu "lampy błyskowe". Z D40, jeżeli chodzi o kompatybilność, będzie tak samo jak np. z D3xxx czy D5xxx.
Iść z aparatem do sklepu z lampami i sprawdzić? ;)
To że wbudowana nie działa nie oznacza że zewnętrzna też nie będzie działać, w wbudowanej mógł się spalić palnik lub uszkodzić elektronika, ewentualnie wypadła zapadka którą można włożyć we właściwe miejsce, gdzieś widziałem taki filmik jak ją włożyć.
zapadkę sam odhaczyłem żeby się na darmo nie podnosił. :) dzięki wielkie. zerknę do działu serwis spróbuję opisać problem jaśniej i spróbuje poszukać w warszawie sklepu w którym bedą chcieli założyć lampę żeby zobaczyć czy błyska. pozdrawiam.
zapadkę sam odhaczyłem żeby się na darmo nie podnosił. :) dzięki wielkie. zerknę do działu serwis spróbuję opisać problem jaśniej i spróbuje poszukać w warszawie sklepu w którym bedą chcieli założyć lampę żeby zobaczyć czy błyska. pozdrawiam.
Próbowałeś tej metody: http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/ogolnie/porady/144-naprawa-wbudowanej-lampy-blyskowej-w-d40-video.html
dokładnie... szukalem informacji czy wbudowany flesz jest zintegrowany ze stopką w którą wsuwa się lampę zewnętrzną i czy w przypadku awarii nie działają obie opcje ale nie znalazlem nic na ten temat
Tak na logikę, to zależy co padło. Jak palnik to lampa w sankach powinna działać, jak sterowanie czy soft to już niekoniecznie. Może podjedź do jakiegoś sklepu, albo znajomego i sprawdź?