PDA

Zobacz pełną wersję : Interaktywny symulator/kalkulator głębi ostrości

Bemko
15-03-2014, 17:07
Chciałbym zaprezentować wam aplikację nad którą pracowałem przez ostatni miesiąc. Służy ona do symulacji efektu rozmycia tła na zdjęciach oraz obliczania i wizualizowania zakresu głębi ostrości. Umożliwia ustawienie dowolnych kombinacji parametrów takich jak ogniskowa obiektywu, przysłona, rozmiar matrycy oraz odległość fotografowanej osoby i tła od aparatu. Wszystkie parametry można zmieniać interaktywnie i obserwować ich wpływ na efekt końcowy.

Wiem, że w internecie dostępne są różne kalkulatory głębi ostrości, ale żaden z nich nie oferuje chyba symulacji rozmycia tła w takim zakresie, a jest to parametr równie istotny co sama głębia ostrości. Pomysł na aplikację wziął się z chęci znalezienia odpowiedzi na pytanie typu: którym obiektywem uzyskam bardziej rozmyte tło: 85/1.8 czy 200/5.6? Starałem się również aby była ona jak najbardziej funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu.

Screenshot na zachętę:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/8IMJYZN-2.png
źródło (http://www.michalbemowski.pl/dofsimulator)

Aplikację można znaleźć pod adresem: www.michałbemowski.pl/dofsimulator (http://www.michalbemowski.pl/dofsimulator) Jest to tak na prawdę zwykła strona internetowa wykorzystująca najnowsze technologie webowe takie jak HTML5 i CSS3. Działa w oparciu o JavaScript i framework AngularJS, dzięki czemu do uruchomienia nie są wymagane żadne dodatkowe wtyczki. Można ją zapisać na dysku i używać całkowicie offline. Znajduje się tam też dokładniejszy opis wszystkich funkcji oraz wbudowana pomoc wyjaśniająca działanie poszczególnych elementów.

Zapraszam do przetestowania i czekam na wasze opinie. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły jak można by ją jeszcze poprawić lub usprawnić.
Proszę również o zgłaszanie zauważonych błędów, bo jestem świadomy, że na pewno takie się pojawią.

Na koniec chciałbym się podzielić dwiema, ciekawymi moim daniem, obserwacjami na podstawie zabawy z parametrami w symulatorze:
- Przy zachowaniu stałego pola widzenia, głębia ostrości zależy wyłącznie od użytej przysłony i jest niezależna od kombinacji ogniskowa-odległość obiektu. Stopień rozmycia tła rośnie wraz ze wzrostem ogniskowej.
- Przy takim samym kadrze (a więc mniejszej odległości) ten sam obiektyw na body FX daje mniejszą głębię ostrości niż na body DX, ale taki sam stopień rozmycia tła.

Misher
15-03-2014, 19:44
Aż dziwi mnie, że jeszcze nikt nic nie napisał. Dla mnie rewelacja, akurat zastanawiam się nad szkłem makro 100 2.8 i 85 1.8 i nie bardzo wiedziałem jak można bezpośrednio porównać takie dwa obiektywy przy dokładnie takich samych kadrach. Wiadomo, że to tylko symulacja, ale pokazuje dokładnie to o co mi chodzi.

Świetna robota! Gratuluję i dziękuję! Błędów na razie nie znalazłem, ale też nie doszukiwałem się ich.

zgera
15-03-2014, 19:49
Tylko pogratulować, super narzędzie, do tej pory korzystałem z innych dostępnych w sieci, ale ta symulacja bardzo pomaga.

januszteli
15-03-2014, 21:11
Gratuluję, super narzędzie. Bez problemu można porównać różniste obiektywy i to na DX lub FX.

puciek
15-03-2014, 21:59
Pomysł super tylko szkoda, że na blondi nie widać tej głębi.

ajt
15-03-2014, 22:04
Świetny pomysł :)
Uwagi:
1. Po wybraniu DX i zwiększaniu ogniskowej w pewnym momencie znika tło.
2. Proponuję więcej rozmiarów matrycy, chociaż m43, a najlepiej wybór od kompaktowych do dużego formatu.
3. Wersja angielska, rozreklamować tu i tam, i zacząć zarabiać na reklamach :)

Borat1979
15-03-2014, 22:36
Ja bym proponował tą wersję angielską zrobić na Androida i iOS. Przy odrobinie szczęścia może być z tego całkiem niezła kasa.

Lena&TheShadow
15-03-2014, 22:40
Najsampierw poproszę o wersję na WP8.

Bemko
15-03-2014, 23:45
Dziękuję za miłe słowa i uwagi. :D

1. Po wybraniu DX i zwiększaniu ogniskowej w pewnym momencie znika tło.

Jest to celowe bo niestety brakuje rozdzielczości obrazka, a nie chciałem żeby wynikające z tego rozmycie fałszowało efekt rzeczywistego rozmycia. 12Mpix z mojego D90 wystarcza tylko na tyle. Gdyby ktoś chciał się podzielić jedną czy dwiema, nadającymi się na tło, fotkami tego typu w pełnej rozdzielczości z jakiegoś D7100/D600/D800 to byłbym bardzo wdzięczny. Oczywiście wzmianka o autorze/link znajdzie się na stronie.

2. Proponuję więcej rozmiarów matrycy, chociaż m43, a najlepiej wybór od kompaktowych do dużego formatu.

Niestety wtedy dochodzi problem ze zmianą zakresu ogniskowych, bo o ile dla DX/FX może być wspólny, to dla m4/3, a tym bardziej kompaktów już nie bardzo. Niewykluczone jednak, że kiedyś taka opcja się pojawi i będzie można wybrać nawet średni format. ;)

Ja bym proponował tą wersję angielską zrobić na Androida i iOS. Przy odrobinie szczęścia może być z tego całkiem niezła kasa.
Wersja angielska jest w planach w niedalekiej przyszłości, na razie zbieram feedback od rodaków. 8) Myślałem też o mobilnej, nie powinno być trudno wsadzić to w tej formie w .apk, ale tu jest większy problem jak to wszystko upchnąć na małym ekranie. Rozważam opcję bez symulacji i podglądu, ale to chyba wtedy traci sens, bo robi się zwykły kalkulator...

Zarabiać na tym póki co nie planuję. Hosting na stronę mam i tak nie wykorzystany w pełni, więc kosztów utrzymania jakoś specjalnie nie ponoszę. Jak mi Google Analytics pokaże że warto wsadzić AdSense to pomyślę ;)

bogdi64
16-03-2014, 01:36
bardzo fajne - bardzo przydatne

Andrzej1974
16-03-2014, 16:34
Ogromny plus za wykonanie... :-)

kendo73
19-03-2014, 18:40
gratuluje , super narzędzie , jakbyś chciał na język de przetłumaczyć to daj znać

Jacek_Z
19-03-2014, 20:27
Świetna sprawa. Na szybko wyłapałem 2 usterki:
1. gdy zoomujemy to tło za głową się nie przesuwa wyżej/niżej (u ciebie się przesuwa).
2. Jeśli zmieniamy orientację (pionowa/pozioma) to mamy nagle niezgodność z tym co kliknęliśmy wcześniej na dole (twarz, portret, plan średni, plan amerykański, cała sylwetka).

Napisałem PW, odpisz.

Bemko
19-03-2014, 22:19
1. gdy zoomujemy to tło za głową się nie przesuwa wyżej/niżej (u ciebie się przesuwa).
Słuszna uwaga, nie pomyślałem wcześniej o tym. Spróbuję to jakoś poprawić, ale obawiam się, że nie będzie to proste. :( Główny problem to to, że w tle są tak na prawdę 3 obrazki wycięte z oryginału o różnych skalach aby nie trzeba było pobierać jednego wielkiego zdjęcia i żeby zwiększyć wydajność rozmywania. Trzeba będzie pokombinować, bo faktycznie jest to zachowanie mocno odbiegające od rzeczywistości.

2. Jeśli zmieniamy orientację (pionowa/pozioma) to mamy nagle niezgodność z tym co kliknelismy wcześniej na dole (twarz, portret, plan średni, plan amerykański, cała sylwetka).
Zgadza się, ale zwróć uwagę, że chociaż miejscie cięcia na dole się zmienia to rozmiar modelki pozostaje stały niezależnie od orientacji. W ten sposób jest to bardziej intuicyjne - zauważ, że jak obrócisz aparat to rozmiar obrazu pozostaje bez zmian. Kadr możesz poprawić wciskająć ponownie przycisk. Chociaż jak teraz o tym myślę to może i faktycznie przy zaznaczonym stałym polu widzenia mogłoby się to zmieniać i utrzymywać stałe cięcie... Spróbuję to zaimplementować i zobaczę czy nie będzie to za bardzo komplikować sprawy. Obawiam się, że będzie można się łatwo pogubić jak za dużo rzeczy będzie działo się automatycznie.

@kendo73 - dzięki za propozycję, jak przetłumaczę na angielski to przemyślę sprawę.

P.S. Jacek_Z - Odpisałem Ci na PW.

Bemko
06-04-2014, 18:08
Udostępniłem dzisiaj nową wersję symulatora. Najważniejsza zmiana, to nowy, łatwy do zapamiętania adres: dofsimulator.net (http://dofsimulator.net) Stary link będzie jednak nadal działał i przekierowywał automatycznie na nową lokalizację.

Zmian jest dość dużo, wiele z nich wynikło z waszych uwag, m.in.:
- tłumaczenie na język angielski
- więcej rozmiarów matryc do wyboru: od średniego formatu do aparatów kompaktowych
- zmiana sposobu pozycjonowania modelki względem tła w celu uzyskania zachowania bliższego rzeczywistości (wcześniej tło przesuwało się przy zmianie ogniskowej, jak słusznie zauważył Jacek_Z)
Inne ważne zmiany to 8 zupełnie nowych obrazków w tle oraz wsparcie dla Internet Explorer 9 i powyżej. Pozostałe usprawnienia są wymienione na stronie w historii zmian.

Na przyszłość planuję przygotować wersję mobilną, gdyż udało mi się już wymyślić jak rozwiązać problem małego ekranu. Mam też kilka pomysłów na nowe funkcjonalności, ale na razie nie będę ich zdradzał, żeby potem nie było, że nie wywiązuję się z obietnic. ;)

Czekam na wasze opinie czy zmiany poszły w dobrym kierunku.

fafniak
06-04-2014, 18:26
kurcze--- wiesz, mój znajomy zastanawiał się jakie szkło byłoby dobre dla jego potrzeb.
Wiec podpinałem szkła różne, potem przypomniałem sobie o twoim symulatorze.
Z porównań na odległosciach 3 i 6m wychodzi że na "pełnej klatce" masz zbyt szeroki obraz o jakieś 15-20% licząc tylko od dolnej krawędzi kadru (zapomniałem wcześniej o tym napisać)

Bemko
06-04-2014, 22:12
Wygląda na to, że w teorii praktyka zawsze zgadza się z teorią, a w praktyce niestety nie do końca... ;) Zrobiłem kilka testów z aparatem i wygląda na to, że faktycznie jest niewielka rozbieżność. Wyniki z symulatora pokrywają się jednak z kilkoma różnymi kalkulatorami pola widzenia obiektywu, które sprawdzałem. Nie widzę też co by mogło być nie tak w mojej metodzie wyliczania tej wartości. Przyjąłem wzrost postaci jako 1.7m, a więc przykładowo przy 100mm na FX i odległości 472cm z obliczeń wynika, że powinna ona dokładnie wypełniać kadr w pionie, i tak właśnie jest. Sam jestem ciekawy jaka może być tego przyczyna.

RobertMiernik
06-04-2014, 22:15
W praktyce 100mm to nie zawsze 100mm, wręcz rzadko obiektyw ma dokładnie taką ogniskową jak jest podana na obudowie...

deep
06-04-2014, 22:18
Szczególnie na bliskie odległości, gdzie duża ilość szkieł skraca swoją ogniskową

fafniak
06-04-2014, 22:19
35mm samyang
50mm nikkor
100mm tokina
85mm 1.4 - nikkor

kazak
07-04-2014, 21:02
Pomysł super tylko szkoda, że na blondi nie widać tej głębi.
tak... brakuje pokazania jak płaszczyzna ostrości potrafi wydobyć nie tylko z tła najważniejsze elementy

ajt
07-04-2014, 21:44
Wygląda na to, że w teorii praktyka zawsze zgadza się z teorią, a w praktyce niestety nie do końca... ;) Zrobiłem kilka testów z aparatem i wygląda na to, że faktycznie jest niewielka rozbieżność. Wyniki z symulatora pokrywają się jednak z kilkoma różnymi kalkulatorami pola widzenia obiektywu, które sprawdzałem. Nie widzę też co by mogło być nie tak w mojej metodzie wyliczania tej wartości. Przyjąłem wzrost postaci jako 1.7m, a więc przykładowo przy 100mm na FX i odległości 472cm z obliczeń wynika, że powinna ona dokładnie wypełniać kadr w pionie, i tak właśnie jest. Sam jestem ciekawy jaka może być tego przyczyna.

Jak już napisano, rzeczywista ogniskowa wcale nie musi być równa tej ustawionej na obiektywie. Dla niewielkich odległości często bywa mniejsza. To po pierwsze.
Po drugie: zakładam, że w obliczeniach korzystasz z równania soczewki, sprowadzając obiektyw właśnie do takiej pojedynczej, wyidealizowanej soczewki o zerowej grubości. Tymczasem, zwłaszcza w dłuższych obiektywach, bez znajomości położenia punktów kardynalnych, uzyskamy wyniki przybliżone. Wpływ na wyniki nie powinien być jednak zbyt wielki. Przy odległościach większych niż 10*ogniskowa praktycznie niezauważalny.

hobbits
08-04-2014, 15:53
Bardzo fajne i przydatne narzędzie - gratulacje :)

Z "bajerów" to mi przyszło do głowy, że można by pokusić się o możiwość modyfikowania parametrów nie tylko przez suwaki, ale też przez przeciąganie postaci (czy granic głębi ostrości) na schemacie na dole. Co o tym myślisz?

Bemko
08-04-2014, 17:14
Z "bajerów" to mi przyszło do głowy, że można by pokusić się o możiwość modyfikowania parametrów nie tylko przez suwaki, ale też przez przeciąganie postaci (czy granic głębi ostrości) na schemacie na dole. Co o tym myślisz?

Przeciąganie postaci i drzewka to jeden z tych "ficzerów" których nie chciałem na razie pochopnie obiecywać. ;) Prawdopodobnie pojawi się razem z wersją mobilną, bo tam będzie najbardziej przydatny.
O przeciąganiu granic głębi ostrości nie myślałem, ale też nie bardzo mam pomysł jak to zrealizować - co miało by się wtedy zmieniać: odległość czy przysłona?

wrocek
09-04-2014, 14:12
Program nie działa w trybie offline. Jest komunikat: "Wystąpił błąd podczas wczytywania plików tła".

Bemko
09-04-2014, 22:24
Wrzuciłem właśnie na serwer aktualizację, która rozwiązuje ten problem: jest link do spakowanej wersji aplikacji (nieco okrojonej aby ograniczyć rozmiar), która działa offline.

sfor
10-04-2014, 01:21
Dodałbym funkcjonalność, kiedy przy małych otworach przysłon pojawia się dyfrakcja.

Bemko
27-04-2014, 14:37
Dodałbym funkcjonalność, kiedy przy małych otworach przysłon pojawia się dyfrakcja.
Wrzuciłem dzisiaj aktualizację, która dodaje tą funkcję - można ją włączyć checkboxem przy polu z wartością przysłony. Wprowadziłem też przewodnik, który umożliwia w bardziej przyjazny sposób zapoznanie się ze wszystkimi funkcjami aplikacji krok po kroku.
Zapraszam do testowania zaktualizowanego symulatora (http://dofsimulator.net).

Jacek_Z
27-04-2014, 16:42

Wrzuciłem dzisiaj aktualizację, która dodaje tą funkcję - można ją włączyć checkboxem przy polu z wartością przysłony.Dyfrakcja wpływa na ostrość. Ale jak wpływa na GO? Co ta funkcja zmienia, jaka jest zależność?
Zrobiłem sobie przykład z przysłoną 22. Obraz - mydło. Na obrazku, który ma kilkaset pikseli? Cos tu jest nie tak.
Usuń to, to nie ma sensu. Musiałbyś mieć użyte zdjęcia (nie grafikę) modelki i tła zrobione na konkretnych, kilku rozmiarach matryc i to z idealną rozdzielczością, - to już jest problem (by nie rzec - niewykonalne).
Tak w ogóle - na pierwszym planie masz modelkę, ale grafikę, a nie zdjęcie. Jesli chodzi o pokazanie GO to niestety najistotniejszej sprawy nie ma jak pokazać - jak rozkłada się GO na twarzy. Kiedy oprócz oczu są ostre uszy, nos, włosy.. Nie ma jak tego zrobić, bo musiałbyś mieć mnóstwo zdjęć i przełączać sie między nimi. Albo coś takiego jak aparat Lyto.

Bemko
27-04-2014, 17:40
Dyfrakcja wpływa na ostrość. Ale jak wpływa na GO? Co ta funkcja zmienia, jaka jest zależność?
Zrobiłem sobie przykład z przysłoną 22. Obraz - mydło. Na obrazku, który ma kilkaset pikseli? Cos tu jest nie tak.
Uwzględnienie dyfrakcji nie zmienia nic w obliczeniach GO, bo jej wpływ jest pomijalnie mały. Wpływa za to na rozmycie postaci oraz tła, jeżeli wynikające z dyfrakcji rozmycie będzie większe niż to spowodowane przez nieostrość. Dla jakiej matrycy masz niby to mydło? Dla DX przy f/22 jest ponad 1000 linii i rozmycie w zależności od przeglądarki jest minimalne lub całkiem niewidoczne.

Usuń to, to nie ma sensu. Musiałbyś mieć użyte zdjęcia (nie grafikę) modelki i tła zrobione na konkretnych, kilku rozmiarach matryc i to z idealną rozdzielczością, - to już jest problem (by nie rzec - niewykonalne).
Przypominam, że jest to symulator, co siłą rzeczy wiąże się z pewnymi uproszczeniami. Nie rozumiem jednak co miałoby zmienić zrobienie zdjęć na konkretnych rozmiarach matryc? Oczywiście jakieś minimalne różnice by były, ale nie popadajmy w paranoję - trochę wiedzy z optyki wystarczy żeby móc z dobrym przybliżeniem wyliczyć jak to by się zachowywało w rzeczywistości. Wzory są znane, łatwo dostępne w internecie i oparte na silnych podstawach teoretycznych.

Tak w ogóle - na pierwszym planie masz modelkę, ale grafikę, a nie zdjęcie. Jesli chodzi o pokazanie GO to niestety najistotniejszej sprawy nie ma jak pokazać - jak rozkłada się GO na twarzy. Kiedy oprócz oczu są ostre uszy, nos, włosy.. Nie ma jak tego zrobić, bo musiałbyś mieć mnóstwo zdjęć i przełączać sie między nimi. Albo coś takiego jak aparat Lyto.
To jak rozkłada się GO dość łatwo sobie wyobrazić patrząc na wyliczoną głębię ostrości - czy ma kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt cm, a zatem czy zmieszczą się w niej tylko oczy czy też nos i uszy, a może nawet odstający brzuch albo inna część ciała modelki ;)
Jak się uprzeć to można zrobić model w 3D i na nim symulować wszystkie efekty, ale chyba nie o to chodzi. Ten symulator ma pokazywać pewne zależności między parametrami obiektywów i matryc, a nie odzwierciedlać w 100% prawdziwy aparat fotograficzny ze wszystkimi niuansami.

Bemko
17-05-2014, 20:10
Zapraszam do odwiedzenia nowej wersji symulatora głębi ostrości (http://dofsimulator.net) z obiecanym wcześniej trybem mobilnym. Tablety/smartfony powinny zostać wykryte i przełączyć się automatycznie, ale można też zmienić go ręcznie przyciskiem.

Poza wersją mobilną dodałem jeszcze możliwość przeciągania modelki i drzewka na podglądzie głębi ostrości, o czym było wcześniej wspominane w tym wątku.

Ostatnia nowość to możliwość wyboru innego, niż standardowy, krążka rozmycia. Na przykład odpowiedniego do prezentacji w internecie, wydruku na papierze czy dla konkretnej rozdzielczości matrycy. Wpływa to bezpośrednio na obliczane wartości głębi ostrości i odległość hiperfokalną.

Bemko
11-08-2014, 21:25
Po dłuższej przerwie przyszedł czas na kolejną porcję zmian w symulatorze (http://dofsimulator.net). Najważniejsza z nich to nowa funkcja pozwalająca na generowanie linków do aktualnie ustawionych parametrów, którymi można się następnie dzielić na forum czy w mailu - osoba, która przez taki link wejdzie na stronę zobaczy dokładne to samo co było widoczne w momencie jego generowania.

Drobniejsze zmiany to możliwość zmiany wartości suwaków za pomocą kółka myszy, wyświetlanie odległości od której zaczyna się ostrość przy hiperfokalnej, możliwość sortowania listy zapisanych ustawień oraz opcja pozwalająca na wyświetlanie odległości w jednostkach imperialnych (dla rodaków raczej mało przydatne).

W związku ze zmianami w ustawie o zbiórkach publicznych odważyłem się dodać na stronie testowo przycisk "Przekaż darowiznę", który umożliwia przesłanie mi kilku złotych za pomocą PayPal. Liczę na to, że nikt nie przekroczy ustawowego progu 4.902zł darowizny i nie będę musiał odprowadzać od tego podatków. ;)

Bemko
18-09-2014, 19:56
Opublikowałem dzisiaj zaktualizowaną wersję symulatora, która wprowadza nową, bardzo fajną funkcję. Udało mi się zaimplementować realistyczną symulację różnych typów bokeh, której efekty są bardzo zbliżone do rzeczywistości. Do wyboru jest 10 typów rozmycia: od gładkiego, delikatnego bokehu, przez zwykłe tarczki aż do obwarzanków z obiektywu lustrzanego + 5 wielokątnych przysłon. Poniżej prezentuję małą próbkę możliwości tego algorytmu. Pierwszy obrazek to stary (wciąż domyślny) sposób rozmycia, pozostałe ukazują nową metodę (kliknięcie powiększa).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/w9oXBTd-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/mFgDGoD.jpg)
Link do parametrów z obrazka powyżej. (http://dofsimulator.net/pl/?f=200&a=5.6&d=false&s=DX%20(Nikon)&y0=10300&y=null&b=false&c=f&l=false&e=false&m=girl1&t=gory&o=landscape&k=1600&g=true&h=true&i=4)

Nowy algorytm zapewnia też większą precyzję niż dotychczasowa metoda rozmycia obrazu. Niestety przetwarzanie wymaga dłuższych obliczeń i nie może ono działać w czasie rzeczywistym - jest wykonywane na żądanie lub po chwili od zmiany parametrów w trybie auto. Aby aktywować tą funkcję należy zaznaczyć pole "Symulacja bokeh" znajdujące się ponad symulowanym obrazkiem. Tam też można wybrać jaki bokeh ma zostać wygenerowany.

Druga nowość, dodana niejako "przy okazji" to funkcja pozwalająca zablokować odległość pomiędzy postacią a tłem. Dobrze symuluje to zmiany w obrazie jak podczas przesuwania się fotografa przy stałej pozycji modelki.

Misher
19-09-2014, 01:08
Super ta ostatnia opcja jest mega! Czy można jakoś wesprzeć Twój projekt ?

manfred
19-09-2014, 06:37
A jest wersja na androida?

Bemko
19-09-2014, 09:01
Super ta ostatnia opcja jest mega! Czy można jakoś wesprzeć Twój projekt ?
Po prawej stronie w nagłówku jest PayPalowy przycisk "Przekaż darowiznę" - można z niego korzystać do woli ;)

A jest wersja na androida?
Póki co nie, ale możesz pobrać wersję offline, rozpakować ją na kartę i uruchomić index.html jak normalną stronę internetową.

Bemko
30-04-2015, 12:30
Ostatni gwałtowny wzrost popularności Symulatora (http://dofsimulator.net) spowodowany m.in. przez reddit, PetaPixel i NoFilmSchool (28 tys. osób w jeden dzień!) zmotywował mnie do bardziej intensywnej pracy nad aplikacją. Efektem tego jest duża aktualizacja która dzisiaj ujrzała światło dzienne.

Najważniejsza nowość to pełnoprawna symulacja głębi ostrości: na twarzy modelki widać rozmycie wynikające z małej głębi ostrości oraz uwzględniane są zniekształcenia perspektywiczne przy niewielkiej odległości od aparatu. Dzięki temu symulacja jest teraz zdecydowanie bardziej realistyczna. Zmienił się również zbiór dostępnych postaci, które teraz różnią się od siebie wzrostem. Tak to wygląda w praktyce:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/OcRGE9z-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/B3nWRIx.gif)
Animowany gif po kliknięciu

W Google Play dostępna jest wersja na Androida: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.michalbemowski.dofsimulator Również wersja offline jest teraz łatwiejsza w instalacji i działa niezależnie od przeglądarki zainstalowanej w systemie.

Inne zmiany to m.in. lista modeli aparatów do wyboru, powiększanie podglądu głębi ostrości czy tryb Video 16:9. Pełna lista zmian dostępna jest w oknie "Historia zmian" na stronie.

Zapraszam do wypróbowania nowej wersji Symulatora (http://dofsimulator.net). Ciekawy jestem waszych opinii odnośnie tych zmian.

michasacuer
30-04-2015, 14:06
Planujesz w przyszlosci wersje na Windows Phone i iOSa?

Bemko
30-04-2015, 16:57
Na obecną chwilę nie. Nie mam sprzętu, na którym mógłbym to przetestować, a dodatkowo roczne opłaty w Apple App Store dość mocno odstraszają od zabrania się za ten system.