PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 - zdjęcia z interwałem problem - pomocy

Drissu
15-03-2014, 15:04
Dzień dobry

Mam pewien problem z moim D5000, mianowicie przy próbie stworzenia zdjęcia "stars trails" napotkałem problem w użyciu interwału.

najpierw przybliżę sposób jaki się za to zabrałem,

- JPG Fine
- Program Manualny,
- 30" przy f3,5 ISO 800
- wyłączone redukcje szumów itp itd
- Interwał - za pierwszym podejściem ustawiania były takie: co 30", 60 zdjęć.
(przy tym ustawieniu wszystko porządku naświetla się 30" a po następnych 30" następne naświetlanie i tak 60 razy)
Problem się zaczyna gdy ustawienia się zmienia na następujące: co 1", 60 zdjęć, uruchamiam proces i... naświetla mi jedno zdjęcie po czym nic się nie dzieje... sytuacja ma sie tak samo przy 2", 3", 4"... przy 5" problem jest trochę inny... naświetli mi 5... czasem 8 zdjęć i tyle!?...

moje pytanie brzmi użytkownicy D5000 macie podobny problem ? oraz użytkownicy, którzy posiadają wiedze o tych puszkach, może wiedzą coś na ten temat?

może problem wynika z możliwości sprzętowych tj. czas zapisu a uruchomienia naświetlania następnego zdjęcia jest za krótki ( od 1" do 4")? - nie wiem. Zastanawia mnie czy "ten typ tak ma" czy akurat z moim D5000 coś jest nie tak... czy też kwestia za wolnej karty pamięci

D5000 + 18-105
Karta Sandisk Extreme 4GB 30MB/s (10) po formacie z poziomu aparatu

o możliwości dokupienia dodatkowych akcesoriów, dzięki którym będę w stanie wykonać zdjęcie po zdjęciu nic nie robiąc - zdaje sobie sprawę, ale po co wydawać kasę na dodatkowe rzeczy, skoro można wykorzystać to co się już ma.

POMOCY :)...

ecml
15-03-2014, 15:36
Wszystko jest ok. Zmień czas ekspozycji, zwróć uwagę jak to wpływa na ilość zdjęć przy różnych ustawieniach interwałów.