PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kamila drugie podejście

Piotrek B.
15-03-2014, 00:15
Będę wdzięczny za uwagi co poprawić, ulepszyć, etc.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://gabo.net.pl/images/kamila_studio_1_small.jpg)

galaza
15-03-2014, 09:14
Heh, chyba robiliśmy zdjęcia innej modelce :)
To samo co u mnie, wyrównaj brwi.
Usta wyszły jakoś płasko.
Przebarwienia na czole i lewym policzku...
Znacznie lepiej poradziłeś sobie ze skórą, ma fakturę.

Piotrek B.
16-03-2014, 02:53
Heh, chyba robiliśmy zdjęcia innej modelce :)
To samo co u mnie, wyrównaj brwi.
Usta wyszły jakoś płasko.
Przebarwienia na czole i lewym policzku...
Znacznie lepiej poradziłeś sobie ze skórą, ma fakturę.

Równać brwi - why? Są OK jak je bozia stworzyła ;) Usta - płaskie TEJ modelki usta? Whatever ;) Znaczy skopałem naturę. Przebarwienia - nie widzę, ale to już wiem, że mój monitor wiele nie pokazuje. Skóra - frequency split, high pass i d&g ;) Dzięki.

Lena&TheShadow
16-03-2014, 10:02
Usta to jej skopał ten co je nastrzykiwał.

wolverine6000
16-03-2014, 16:48
Trochę wygląda jakby ząb ją bolał...

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

La
16-03-2014, 20:27
Zeby wygladaja na niemyte :)

galaza
17-03-2014, 08:00
Teraz to masz komenty na poziomie...

La
17-03-2014, 09:56
Ale przynajmniej nie widzimy plaskich ust. A nawet wrecz odwrotnie.
Mnie osobiscie brakuje tu bialego koloru. Jakos nie przepadam ostatnio za "pastelowymi" obrobkami. Ludzie naduzywajac PSa wpadaja potem w takie wlasnie pulapki - szare lub bezowe zeby, bialka, cienie na skorze jak brud. Niby dramatu nie ma ale mi sie nie podoba.

Piotrek B.
17-03-2014, 10:18
Ale przynajmniej nie widzimy plaskich ust. A nawet wrecz odwrotnie.
Mnie osobiscie brakuje tu bialego koloru. Jakos nie przepadam ostatnio za "pastelowymi" obrobkami. Ludzie naduzywajac PSa wpadaja potem w takie wlasnie pulapki - szare lub bezowe zeby, bialka, cienie na skorze jak brud. Niby dramatu nie ma ale mi sie nie podoba.

No widzisz, jednak umiesz napisać coś konkretniej i powiedzmy "bardziej elegancko" niż pudelkowo - onetowo. Tak trzymaj ;) Masz też trochę racji, powinienem był wymaskować zęby i białka.

galaza
17-03-2014, 10:23
Nie wiem co wy Lassar widzicie czy nie ale komenty na poziomie nastrzykiwane usta, niemyte zęby są trochę poniżej poziomu i nic rzeczowego nie wnoszą.

Piotrek:
Albo ustawić poprawnie wb na początku :)

Lena&TheShadow
17-03-2014, 12:22
Poprawiłam WB, zredukowałam cienie na czole, wstawiłam jej zęby w te dziury czarne w ustach, zredukowałam glona w kącikach ust i ciut ciut dolną wargę dzięki czemu usta stały się bardziej naturalne i przestrzenne. Z włosami nie chce mi się bawić. Piotrze do dzieła !

La
17-03-2014, 15:01
Nie wiem co wy Lassar widzicie czy nie ale komenty na poziomie nastrzykiwane usta, niemyte zęby są trochę poniżej poziomu i nic rzeczowego nie wnoszą.

Piotrek:
Albo ustawić poprawnie wb na początku :)

Wnasza, jak zaczniesz je traktowac jako skroty myslowe. Zasadniczo to bardzo dobre wskazowki - jesli w rzeczywistosci modelka ma piekne biale zeby - cos jest skopane. Jesli nie ma nastrzyknietych ust - ktos za blisko podszedl z obiektywem... itd.
Mnie takie wskazowki wystarczaja - jesli jednak ktos potrzebuje krok po kroku - jak mam chwile czasu i ochoty to pisze. Czasem mi sie po prostu nie che...

galaza
17-03-2014, 15:37
To ciekawe Lena, że to właśnie Ty sugerowałaś korekcję linii brwi w moim wątku z tą samą modelką.

Lena&TheShadow
17-03-2014, 15:42
Tak ale u Ciebie udało mi się to pięknie zrobić ale tutaj już jest za duża asymetria. Znaczy da się to zrobić ale nie za te pieniądze :D

Piotrek B.
17-03-2014, 16:00
Ale czemu brwi w portrecie mają być symetryczne?

Lena - zapodaj linka do tego zdjęcia z poprawkami, chętnie je obejrzę.

Lassar - dobrze, że znalazłem Twoje zdjęcia, np. to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=218631 teraz mniej więcej wiem do jakiej "estetyki" odnosisz moje zdjęcie ;)

Lena&TheShadow
17-03-2014, 16:31
W portrecie u galaza asymetria brwi sumowała się z przechyloną głową i to dawało kiepski efekt.
Po wyrównaniu brwi głowa robiła się prosta.
Jak już Ci pisałam nie dam linka bo zdjęcie poszło w kosmos wraz z wyjściem z programu.

Piotrze ja do brwi u Twojej modelki nic nie mam.

Piotrek B.
17-03-2014, 16:41
Galaza wrzucił fotkę do Beauty więc można zrozumieć uwagę o brwiach. W portrecie nie wydaje mi się to takie istotne, oczywiście wszystko zależy od tego co się komu podoba i co tam sobie we łbie wymyślił ;)

Widać źle zinterpretowałem ten wpis "Tak ale u Ciebie udało mi się to pięknie zrobić ale tutaj już jest za duża asymetria. Znaczy da się to zrobić ale nie za te pieniądze".

La
17-03-2014, 22:09
Ale czemu brwi w portrecie mają być symetryczne?

Lena - zapodaj linka do tego zdjęcia z poprawkami, chętnie je obejrzę.

Lassar - dobrze, że znalazłem Twoje zdjęcia, np. to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=218631 teraz mniej więcej wiem do jakiej "estetyki" odnosisz moje zdjęcie ;)

no i dlatego wiecej nie skomentuje Twoich zdjec

PS
W tym wklejonym bialka nie ruszone - ona po prosu takie ma. W twoim BW skopany na maksa. Ot cala estetyka.

Zdrowka zycze

Piotrek B.
17-03-2014, 23:02
no i dlatego wiecej nie skomentuje Twoich zdjec

PS
W tym wklejonym bialka nie ruszone - ona po prosu takie ma. W twoim BW skopany na maksa. Ot cala estetyka.

Zdrowka zycze

Ale że dlaczego? Obraziłeś się, bo wkleiłem Twoje zdjęcie? Przykro mi, będzie mi brakowało komentarzy w stylu "Zeby wygladaja na niemyte". Ale to przecież tylko taki skrót myślowy. Ty wyciągnąłbyś z tego bogactwo wrażeń i wskazówek na przyszłość ;)

La
18-03-2014, 00:08
Wkleiles zdjecie, oczekiwales ochow i achow. Takie ludzkie uczucie. Niestety potem, na forach internetowych kazda sugestia odpierana jest atakiem. Na cokolwiek i kogokolwiek. Takie to polskie. Niestety.
Nie kumasz aluzji, nie moj problem. Baw sie dalej. Zdrowka zycze raz jeszcze :)

PS
Dlaczego sie mialem obrazic? Zreszta jak chcesz sobie pobluzgac, to wbij do tamtego watku i sobie ulzyj. Tak dla zdrowotnosci.
EOT dla mnie.

Piotrek B.
18-03-2014, 00:42
Ochów i achów? Rzeczowej krytyki tylko która pomaga być lepszym. Jest setki lepszych zdjęć choćby na tym forum. To tylko zdjęcie robione w czasie wolnym od pracy, żadne wielkie halo. I niby czemu miałbym bluzgać pod Twoim zdjęciem? Nie mierz mnie swoją miarą proszę. Wystarczy mi, że je zobaczyłem :)
Niepotrzebnie tylko karmię trolla dając się wciągać w takie pogadanki, powinienem był olać Cię już po tekście z górnej półki "Zeby wygladaja na niemyte". Człowiek uczy się na błędach ;)

nonnatus
18-03-2014, 01:09
I niby czemu miałbym bluzgać pod Twoim zdjęciem?

Niepotrzebnie tylko karmię trolla dając się wciągać w takie pogadanki, powinienem był olać Cię już po tekście z górnej półki "Zeby wygladaja na niemyte"

czytasz, co piszesz?
może tam nie bluzgasz, ale tutaj, a i owszem.

najbardziej przeszkadzają mi w odbiorze tej fotografii usta i nierówne brwi Modelki.
bajzel we włosach nawet mi tak nie przeszkadza, ale ręka przy buzi wygląda sztucznie.
masz Modelkę samograj. piękny owal buzi.
zamiast Ją statycznie ustawiać, spróbuj dynamicznie pokazać wdzięk tej ładnej Kobiety.
wykorzystaj Ją, w sensie - Jej potencjał, bo na razie, to tak na 10 proc. możliwości.

Lena&TheShadow
18-03-2014, 09:01
nonnatus obawiam się, że Piotr widzi tę modelkę kompletnie inaczej niż my.

Piotrek B.
18-03-2014, 10:10
czytasz, co piszesz?
może tam nie bluzgasz, ale tutaj, a i owszem.

Ja czytam co piszę a Ty rozumiesz co czytasz? Te podkreślenia to bluzgi są? :) Na poprzedniej stronie szydzono z mojej polskości co można potraktować jako nawoływanie do nienawiści na tle narodowościowym ;) Ale w pewnym sensie masz rację. Za łatwo daję się sprowokować.

Co do krytyki zdjęcia. OK, dzięki za wizytę ;)

nonnatus
18-03-2014, 16:16
(...) Na poprzedniej stronie szydzono z mojej polskości co można potraktować jako nawoływanie do nienawiści na tle narodowościowym ;) Ale w pewnym sensie masz rację. Za łatwo daję się sprowokować.

matko nazarejska, chyba odrywasz się od ziemi, nie sądzisz? :D

Piotrek B.
18-03-2014, 16:25
matko nazarejska, chyba odrywasz się od ziemi, nie sądzisz? :D

Emotikonki widzę też czytasz i nie rozumiesz?

nonnatus
19-03-2014, 11:08
Emotikonki widzę też czytasz i nie rozumiesz?

widać, mętnie napisane, skoro nie rozumiem.
no ale ja prosty chłopak jestem, więc zostawiam sobie prawo do nierozumienia.
dla mnie EOT
pozdrawiam