Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Odświeżacz
kompoman
14-03-2014, 22:41
Cześć wszystkim :) Bardzo długo mnie tu nie było, czego przyczyną są studia, a raczej brak czasu na robienie tego co najlepsze ;) Nieśmiało wstawiam zdjęcie, które zrobiłem kilka dni temu. Z wielką chęcią przyjmę konstruktywną krytykę na klatę :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/2wq8uaq-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/2wq8uaq.jpg)
Serdeczne pozdrowienia :)
kompoman
15-03-2014, 00:30
Będę bardzo wdzięczny za opinie
Obrazek byłby ciekawszy, gdyby nie wyglądał jak zlana masa jednostajnych złotawych kolorów. Kadr nieciekawy, bo "przeważony" w lewo za sprawą drzewa i słońca jednocześnie. Po prawej nie dzieje się nic. Kadr trochę by się bronił, gdybyś zamknął go w kwadrat, ale za sprawą braku innych walorów zdjęcie z kategorii "dokumentacji pewnego wieczoru"... :(
Pełna zgoda z przedmówcą.
Kolorystycznie coś tutaj poszło nie tak jak trzeba, bo założę się, że w rzeczywistości było inaczej ;).
Do tego zabrakło jakiegoś ciekawszego tematu. Gdybyś np. miał z prawej jakiegoś rybaka, siedzącego w łódce, wtedy można by na dłużej przysiąść do tej pracy :).
pardwadwa
16-03-2014, 18:49
A ja bym chętnie zobaczył inne Twoje zdjęcia. Zastanawiam się też czy było obrabiane, czy jest prosto z aparatu. Może faktycznie jest trochę za dużo przodu - jasna plama na przodzie odciąga wzrok od ogółu, można by spokojnie przyciąć kawałek, do dolnej linii roślin. Ale nie wiem czy warto słuchać mojego marudzenia w tym zakresie, bo ja lubię ciemno, a może właśnie chodziło o pokazanie odbicia słońca. Osobiście drażni mnie też prostokątne światełko z okna po prawej, można je łatwo usunąć.
Drzewo ciąży, ale fajnie niweczy to jasność na trzcinach. Mnie się kadr i kolorystyka bardzo podoba
Nie rozumiem o co te marudzenia, poza kolorystyką wszystko jest OK. Fota jest "przegrzana" tzn. ma jakby nałożony ciepły (żółty) filtr. Użyj korekty krzywymi choćby w automatycznym trybie. Co do kadru, to niektóre muszą być pozbawione równowagi i kropka. Nie są przez to gorsze.
kompoman
16-03-2014, 23:55
Dzięki bardzo za uwagi. Nie będę się bronił mówiąc, że to HDR i że specjalnie nadałem takich ciepłych kolorów, choć to prawda. Ostatnio lubię trochę przyciemniać na ciepło zdjęcia. Dobrze wiedzieć, że to się może innym nie podobać ;)). Niestety po prawej było tylko więcej brzegu i jeziora, więc nic do "wyważenia" kadru nie było. No cóż, następnym razem nie będę tak szastał obróbką