Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Płyta główna + procesor co wybrac do okolo 1000netto?

sote
14-03-2014, 11:26
W innym wątku pisałem o swoich problemach z kompem...
Nie mam już siły i zbytnio pomysłów ani możliwości walczyć ze starym kompem
i myślę nad zakupem nowej płyty głównej z procesorem w cenie około 1000netto.
Podpowiedzcie tez proszę czy RAM Patriot Viper II Sector 5 DDR3 Dual Channel (oszałamiające 2x2GB;) ) 1600MHz
będzie pasował do nowej płyty (na początek, bo docelowo będę chciał zmienić na trochę większą ilość GB).

Wymagań wielkich nie mam, ale jak już mam kupować to chciałbym, żeby parę lat to znośnie pochodziło.
W podkręcanie bawić się nie mam zamiaru, cooler niedawno kupiłem (Spartan) wiec znośne chłodzenie mam.

Z góry dziękuję za pomoc!

esk2
14-03-2014, 11:54
ram sie nada, a jak bedziesz chciał zwiększyć będzie taka mozliwość..
ja niedawno gimnazjaliscie składałem coś za około 2500tysia do grania...

całość w częściach zamawiałem w sklepie internetowym: www.proline.pl
procek: http://proline.pl/?p=AMD+FX-6300
płyta coś takiego: http://proline.pl/?p=ASUS+M5A97+EVO+R2
dokładnego modelu nie mam jak sprawdzić..

ten zestaw masz na podstawce AM3 więc sprawdz dokładnie swój wentylator czy oby nie jest na starszym gnieździe...
ram zawsze sobie z czasem dokupisz...
założyłeś 1000zeta a tu wychodzi: 760zł plus przesyłka zamkniesz się w 8stówkach..

sote
14-03-2014, 11:59
zapomnialem dopisac ze raczej wole Intele niz AMD ;)
ale esk2 - dzieki za porade :)

esk2
14-03-2014, 12:07
to polecam sklep proline.pl

jakies i3 plus płyta powinieneś dać radę w 1k ale łatwo nie będzie..

sote
14-03-2014, 12:17
kupic to nie problem ;)
proline znam
raczej potrzebuje porady CO kupic

sote
14-03-2014, 14:26
oki...
po moich poszukiwaniach
zastanawiam sie nad:
1) Intel i5 4670 (ok. 780zl) + plyta np. MSI Z87M-G43 (ok 360zl) co daje 1139 brutto/ 926 netto
2) Intel i5 4670K (ok. 839zl) + plyta np. MSI Z87M-G43 (ok 360zl) co daje 1199 brutto/ 974 netto
3) Intel i7 4770 (ok. 1090zl) + plyta np. MSI Z87M-G43 (ok 360zl) co daje 1450 brutto/ 1178 netto

Zakladajac ze moge kupic kazdy z powyzszych zestawow, to czy odczuje duza roznice pomiedzy zestawem 1) a 3) ?
Czy moze lepiej brac zestaw 2) i go podkrecic? Jesli tak to na ile bezpiecznie ten procesor mozna podkrecic,
zakladajac ze uzywam chlodzenia SilentiumPC Spartan Pro HE924?

W tej chwili posiadam
Intel i5 750 @ 2,67GHz
płyta Asus p7p55d LE
dysk systemowy ssd kingston SVP200s3 120GB
dysk HDD Samsung HD502HJ (500GB)
karta graficzna to zabytek radeon jakis prosty (everest pokazuje ja jako ATI radeon X300/x550/x1050 series).
Do tego zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU 80Plus Bronze

zakladam, ze przesiadka na ktorykolwiek z zestawow 1-3 bedzie odczuwalna z tego co do tej pory mialem...

Kurtz
14-03-2014, 14:43
Do czego będziesz używał komputera - jakie typy obciążenia generujesz?

Nie polecałbym do podkręcania na budżetowych płytach ( a na takie teraz patrzysz ), szczególnie, jeżeli sprzęt ma być na kilka lat.

frytek
14-03-2014, 15:14
Ta płyta akurat wydaję się taką perełką w dobrej cenie a nie typową budżetową konstrukcją. Sam zbliżam się do zakupu właśnie identycznego zestawu (ja na pewno biorę opcję 2 - z opcji podanych przez autora).

Niestety nie mam jeszcze tego zestawu kupionego - bazuje jedynie na recenzjach/forach z internetu.

sote
14-03-2014, 15:17
Uzywam Pakietu Adobe, glownie InDesign, Photoshop, Illustrator, Lightroom...
W podkrecanie wolalbym sie nie bawic, chcialbym zeby to poprostu dzialalo ;)
To pytanie o podkrecony 4670K to raczej z ciekawosci, czy przeskoczy i7 4770 na domyslnych jego ustawieniach.
Ale skoro to plyty trzeba by bylo dokladac to gra nie warta swieczki i pewnie bym bral i7 z tansza plyta.

sote
14-03-2014, 16:42
wlasnie przegladam internety w poszukiwaniu porownan tych dwoch prockow i5 vs i7
i w moim przypadku nie ma sensu bawic sie w i7 z tego co widze...
Teraz musze przemyslec sprawe czy wersja "z K" czy bez.
Jaka (tania i dobra;) ) plyte polecicie do wersji K?
Bo do wersji zablokowanej ta o ktorej pisalem wczesniej powinna wystarczyc, prawda? A moze jeszcze cos tanszego? :)

Andrzej1974
14-03-2014, 16:48
3) Intel i7 4770 (ok. 1090zl) + plyta np. MSI Z87M-G43 (ok 360zl) co daje 1450 brutto/ 1178 netto

Uzywam Pakietu Adobe, glownie InDesign, Photoshop, Illustrator, Lightroom...
W podkrecanie wolalbym sie nie bawic, chcialbym zeby to poprostu dzialalo ;)
To pytanie o podkrecony 4670K to raczej z ciekawosci, czy przeskoczy i7 4770 na domyslnych jego ustawieniach.
Ale skoro to plyty trzeba by bylo dokladac to gra nie warta swieczki i pewnie bym bral i7 z tansza plyta.

Skoro nie chcesz bawić się w OC i masz ograniczony budżet (czytaj: szukasz tańszej i w miarę dobrej płyty głównej) to ja bym pomyślał nad czymś, co sam posiadam i... co spisuje się bardzo dobrze. I to nie tylko w obóróbce grafiki np. w LR5. Jest to "zwykły" i7 4770 (cena ~1100 zł) + MSI B85-G43 tj. z chipsetem Intel B85 (cena ~300 zł). Ta płytka (z chipsetem B85) jest tańsza od płytki z chipsetem Z87 (płytki z tymi chipsetami są raczej przeznaczone dla osób lubiących bawić się w OC tj. amatorów podkręcania ;-)). A tobie to nie jest potrzebne...

Zajrzyj na YT na recenzję płyty MSI B85-G43 (http://www.youtube.com/watch?v=7MUArsbOwwM). MZ płyta jest naprawda warta uwagi.

P.S. Chyba, że jeszcze chcesz zejść z kosztów to... może i5? Zawsze to kilka stówek mniej... ;-)

sote
14-03-2014, 16:52
Andrzej - dzieki za info - zobacze co to :)

pytanie z innej beczki... ostatnio robiac porzadki znalazlem tubke pasty termoprzewodzacej kupionej w 2009 roku za ok 21zl wiec nie takiej najtanszej ;)
Tubka jest oryginalnie zamknieta... Myslicie ze taka pasta nada sie jeszcze do czegos?

Andrzej1974
14-03-2014, 16:57
Pasta powinna być dobra. To nie jogurt... ;-)

frytek
14-03-2014, 20:21
Skoro nie chcesz bawić się w OC i masz ograniczony budżet (czytaj: szukasz tańszej i w miarę dobrej płyty głównej) to ja bym pomyślał nad czymś, co sam posiadam i... co spisuje się bardzo dobrze. I to nie tylko w obóróbce grafiki np. w LR5. Jest to "zwykły" i7 4770 (cena ~1100 zł) + MSI B85-G43 tj. z chipsetem Intel B85 (cena ~300 zł). Ta płytka (z chipsetem B85) jest tańsza od płytki z chipsetem Z87 (płytki z tymi chipsetami są raczej przeznaczone dla osób lubiących bawić się w OC tj. amatorów podkręcania ;-)). A tobie to nie jest potrzebne...

Zajrzyj na YT na recenzję płyty MSI B85-G43 (http://www.youtube.com/watch?v=7MUArsbOwwM). MZ płyta jest naprawda warta uwagi.

P.S. Chyba, że jeszcze chcesz zejść z kosztów to... może i5? Zawsze to kilka stówek mniej... ;-)

To ja zamiast zaproponowanego zestawu i7 + B85 zdecydowanie bardziej polecam i5 + B87 ;)
Czemu? Poczytaj o różnicach tych procesorów, niewiele jest zastosowań gdzie w ogóle zobaczysz różnicę. Natomiast dołożyć do płyty paredziesiąt złotych to zostawienie sobie furtki na przyszłość - może kiedyś ten i5 to będzie mało. Wtedy OC i dobre chłodzenie i będzie przyrost.. Według mnie to najlepszy zestaw jakość/cena.

Andrzej1974
15-03-2014, 00:40
@frytek możliwości jest wiele. Ja podałem jedną, ty drugą. Ktoś inny wymyśli jeszcze coś innego... :-)

Ja wolałabym jednak i7 bo MZ cpu jest najważniejsze w "obróbce". Od biedy i5...

Edit:
i5+B87? Raczej miałeś na myśli Z87?

frytek
15-03-2014, 11:29
i5+B87? Raczej miałeś na myśli Z87?
Tak:)

Andrzej1974
15-03-2014, 12:52
Po przeczytaniu m.in. tego (http://pclab.pl/art55229-22.html) testu myślę, że "złotym wyborem", który nie nadszarpnie zbytnio kieszeni, będzie:
- MSI B85-G43 -> ~290 zł
- Intel Core i5-4670K 3.4GHz BOX -> ~840 zł

Razem: 1130 zł

Powyższy duet w teście z linka spisał się bardzo dobrze.

Na koniec...

Różnice pomiędzy tańszym o prawie 100 zł chipsetem B85 a droższym Z87:
- brak trybu RAID w kontrolerze SATAIII,
- „tylko” 4 porty SATAIII + 2 SATAII (w Z87 wszystkie są SATAIII),
- chipset udostępnia o 2 porty USB 3.0 mniej (4 są w B85, 6 w Z87),
- niemożność ustawienia większego mnożnika pamięci niż DDR3-1600 (do OC lepszy jest Z87),
- brak jakichkolwiek możliwości podkręcania procesorów z całkowicie zablokowanym mnożnikiem (niemożność regulowania częstotliwości bazowej).

Poza tym wszystko inne jest takie samo w obu płytach. :-)

frytek
15-03-2014, 13:38
@up
Z87 kosztuje 370zł. Więc zostaje pytanie czy warto dać 80zł za te możliwości (bajery) które wypisałeś. Dla Ciebie nie, dla mnie tak. W zasadzie chodzi o zostawienie furtki na przyszłość.
BTW skoro płytę bierzesz B to czemu procek z "K" ? Przecież to bez sensu:) Skoro żadnego OC nie planujesz (i nie będziesz miał możliwości) to i procek weź bez "K".

Andrzej1974
15-03-2014, 17:29
Z87 kosztuje 370zł. Więc zostaje pytanie czy warto dać 80zł za te możliwości (bajery) które wypisałeś. Dla Ciebie nie, dla mnie tak. W zasadzie chodzi o zostawienie furtki na przyszłość.

Ja to rozumiem tylko, co na to autor wątku, który napisał:

[...] myślę nad zakupem nowej płyty głównej z procesorem w cenie około 1000netto.
[...] Wymagań wielkich nie mam, ale jak już mam kupować to chciałbym, żeby parę lat to znośnie pochodziło.
W podkręcanie bawić się nie mam zamiaru [...]

Śmię twierdzić, że autor wątku nie skorzysta np. z RAID-u czy OC, które oferuje droższa płyta, a które go po prostu nie interesują (podobnie zresztą jak i mnie ;-)). A poza tym kwota jaką ma zamiar przeznaczyć na płytę + procesor też w jakiś sposób go ogranicza. MSI z chipsetem B85 jest tańsza od Z87 i poza wspomnianymi wyżej "bajerami", które autorowi wątku nie są potrzebne, spokojnie i "znośnie pochodzi" ładnych klika lat... ;-)

BTW skoro płytę bierzesz B to czemu procek z "K" ? Przecież to bez sensu Skoro żadnego OC nie planujesz (i nie będziesz miał możliwości) to i procek weź bez "K".

Podałem tego CPU gdyż PCLab.pl testował go właśnie z tą płytą (autor wątku może zawsze kupić tańszy o 60-70 zł "zwykły" i5 4670, który jeszcze bardziej obniży koszty) a OC możliwe jest z poziomu UEFI BIOS (tutaj (http://www.videotesty.pl/recenzja/981/MSI-B85-G43-test-plyty-glownej-dla-procesorow-Intel-haswell-s1150/) masz więcej info o tym, jak to jest w tej płycie rozwiązane - tu z kolei testowano i7 4770K ;-)).

Wnioski z testów były następujące:

Podkręcenie naszego testowego procesora Core i5 4670K do granic tego, na co pozwala układ chłodzenia powietrzem, nie było żadnym problemem.

Możliwości podkręcania

Nie było zaskoczenia: osiągnęliśmy maksimum możliwości testowego procesora Core i5 4670K, czyli 4,5 GHz przy napięciu zasilającym na poziomie 1,25 V, ręcznie ustawionym w UEFI. W tym ustawieniu procesor działał stabilnie w programie Linx 0.6.4 AVX.

Podsumowanie

[...] MSI B85-G43 to prawdziwa perełka. Jest świetnie wyceniona, bo tylko o 10–15 zł droższa od G41 PC Mate, a zapewnia bezkompromisowy w tej klasie sześciofazowy układ zasilający procesor, co sprawia, że w zasadzie można ją kupić do procesora „K” jako zamiennik taniej płyty Z87. Na wszystkich tranzystorach zasilających procesor zastosowano solidne radiatory. [...] Z całą pewnością jest to sprzęt wart polecenia, bardziej od B85-G41 PC Mate.

I z drugiego testu... ;-)

Podsumowanie

MSI B85-G43 to płyta, która tak naprawdę niewiele różni się od droższej o około 100zł Z87-G43. Testowana konstrukcja poza ograniczeniami wynikającymi z samego zastosowanego chipsetu, niczym się praktycznie od niej nie różni. Mało tego, mimo ograniczonych możliwości ustawień OC w UEFI BIOS, płyta i tak pozwala osiągnąć maksimum z OC testowanego CPU na chłodzeniu powietrznym. Naszym zdaniem, biorąc pod uwagę wszystkie minusy jak i plusy przemawiające za MSI B85-G43, płyta ta poza maksymalną oceną zasługuje również na specjalne wyróżnienie.

Radzilla
17-03-2014, 16:07
Z artykułów, testów i porównań jakie czytałem wynikało że różnica w cenie między i7 4770 a i5 4670 nie jest adekwatna do zysku wydajności (największy zysk jest przy obróbce wideo/renderowaniu 3D itp).
Dlatego jeśli nie ma potrzeby to lepiej kupić i5 4670 a różnicę w cenie przeznaczyć na RAM/SSD.

sokolnik
17-03-2014, 17:14
Z artykułów, testów i porównań jakie czytałem wynikało że różnica w cenie między i7 4770 a i5 4670 nie jest adekwatna do zysku wydajności (największy zysk jest przy obróbce wideo/renderowaniu 3D itp).
Dlatego jeśli nie ma potrzeby to lepiej kupić i5 4670 a różnicę w cenie przeznaczyć na RAM/SSD.

każdy musi sam zdecydować czy mu potrzebny i7 czy wystarczy i5.
Ja wybrałem i7 - może na wyrost, nie wiem. Może za rok albo 2, kupię dobrą grafikę i będę montował proste filmiki... nie wiadomo. Ja lubię oprócz sprzętu kupić tą czy inną "możliwość".
Jeśli fundusze pozwalają, to MZ warto dopłacić

Andrzej1974
17-03-2014, 21:50

Im więcej testów widzę tym bardziej nie mogę uwierzyć, że tak nieznaczna różnica jest np. w obróbce Ps pomiędzy wspomnianymi i5 a i7. A cenowo faktycznie i5 dużo tańsze...

Kupując w zeszłym roku kompa miałem dylemat: i5+16GB RAM-u vs i7+8GB RAM-u. Nie wiem jak dziś bym postąpił. Choć kocham swoją i7-kę a RAM-u na razie mi nie brakuje. ;-)