Zobacz pełną wersję : Blenda - czy warto?
Witam
Patrząc po zdjęciach widzę że czasem brakuje mi lepszego światła. Zdecydowałem się na zakup blendy 5in1 80 cm. Co uważacie o takim narzędziu ? opłaca się? czy lepiej dozbierać i kupić lampę błyskową?
przecież to zupełnie inne "źródła światła", zwłaszcza, że sam opisujesz 5 w 1, czyli 5 zastosowań :)
Blenda jest dobra, ale tylko wtedy gdy masz co odbić. A to oznacza, że trzeba być pod odpowiednim kątem od źródła światła.
No i jeszcze jedno - trzeba kogoś do trzymania blendy.
RobertMiernik
14-03-2014, 02:36
Niestety wtopiłeś. 80mm nadaje się tylko do zrobienia blika w oku o rozsądnym doświetlaniu zapomnij (można lampy odbijać ale naturalne źródła światła bardzo kiepsko).
Blenda musi mieć 120-180cm żeby nią w plenerze świecić, poniżej masz co najwyżej delikatne wypełnienie cieni.
//...telefonowane...//
Andrzej1974
14-03-2014, 09:03
80mm nadaje się tylko do zrobienia blika w oku o rozsądnym doświetlaniu zapomnij (można lampy odbijać ale naturalne źródła światła bardzo kiepsko).
Blenda musi mieć 120-180cm żeby nią w plenerze świecić, poniżej masz co najwyżej delikatne wypełnienie cieni.
Nie dalej jak 2 dni temu czytałem, że jeżeli blenda to... tylko 80-tka... ;-)
Sam szukam blendy do domowego "studia" i mam dylemat: 80 czy 120-180? Jeżeli wybrałbym opcję 2-gą to, którą byś mi Robercie polecił (opcja 1 (http://fripers.pl/product_info.php/info/p3451_5w1-blenda-120x180-cm-Basic-FreePower.html), opcja 2 (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1199_5w1-blenda-piecioplaszczyznowa-120x180cm-FreePower.html))?
EDIT: Właściwie, czym opcja 1 różni się od opcji 2? Poza ceną?
Blendy to bardzo szeroki temat
Podstawowe małe blendy to faktycznie portretówki.
Natomiast najważniejszy jest faktycznie materiał odbijający światło.
Wszystkie chińczyki 5/10/100 w jednym ;) mają gówniany materiał "błyszczący" Zamiast delikatnego "ziarenkowego" materiału otrzymujemy prawie lustro.
Zupełnie inne materiały oferuje manfrotto i lastolite ale o tym można przekonać sie dopiero używając tych blend
Opcją wartą rozważenia jest kupno profesjonalnego materiału odbijającego" i pokrycie nim styropianu (najczęściej)
Rozmiary - im większa tym lepsza i tym bardziej niewygodna więc jak zwykle trzeba wybierać.
Przy używaniu blendy 5w1 (dużej prostokątnej) najlepszym elementem zestawu jest materiał biały półprzepuszczalny - świecimy lampą z softboxem przez niego - dostajemy bardzo dobre miękkie światło
Andrzej1974
14-03-2014, 11:41
Dzięki @fafniak za rozjaśnienie tematu z blendami.
Jak sie mają do firmowych lastolite i manfortto blendy quantum pod względem materiałowym?
przecież to też chiński szajs
blenda robi robote,oczywiscie warto,na swoje potrzeby zrobilem sobie sam i do tego co pstrykam wystarczy,gdzies widzialem filmik jak ja zrobic wiec poszperaj w necie,w marketach budowlanych mozna kupic oslone na szybe z jednej strony srebrna a z drugiej biala i jest do tego nawet ramka-wystarczy obszyc i gotowe,nie jest to profesjonalna sprawa typu manfrotto ale jesli nie pstrykasz w celach zarobkowych to powinno stykanc