PDA

Zobacz pełną wersję : Auto fokus D7100,

maciekrudy
13-03-2014, 21:17
Hej Nikoniarze,

Pytanie na poziomie moich umiejętności, czyli niskich lotów.

Mam problem z Auto fokusem w D7100. Jeżeli chce uchwycić dwa obiekty, które są po lewej i prawej stronie kadru, które się poruszają ciągle (po linii) auto fokus zawsze chwyci mi kogoś w drugiej/trzeciej linii (po środku). Chodzi tu o tancerzy. Więc praktycznie w 60% się*to zdarza.

Ustawienia AF-C, przy Single problem nie występuje. AF S bardzo ładnie chwyta to co jest najbliżej mnie.

ps. fotografuje praktycznie z minimalnym światłem

arek71
13-03-2014, 22:22
Do tego właśnie jest single. Ustawiasz co chcesz śledzić i AF za tym idzie. Ale tylko za jednym elelentem w kadrze a nie za dwoma i to jeszcze po przeciwnych stronach. Ale tak poza tym gdzies tu był wątek szczegółowo opisujący tryby pracy AF.

Daedric
13-03-2014, 22:24
czytałeś instrukcję? masz jeszcze do wyboru poza trybem ilość pól AF, osobiście korzystam z jednego punktu
tancerze którzy mają być ostro muszą być w takiej samej odległości i mieścić się w głębi ostrości
ostrzysz np na lewego i jeżeli są w tej samej płąszczyźnie to obaj będą ostro

edit:
AF-S ustawia ostrość i trzyma póki trzymasz spust w połowie
AF-C śledzi cały czas i doostrza

zapewne masz ustawione wszystkie pola AF i aparat sam sobie wybiera na które ostrzy, trzeba ustawić jedno i wskazać mu gdzie ma ostrzyć

GonzoG
13-03-2014, 22:24
A czy okiem też jesteś w stanie ustawić ostrość na 2 różne obiekty ??

Soczewka to szkło i nie jest w stanie ustawić się inaczej dla kilku fragmentów kadru. Jesteś niestety skazany na wybór jednego miejsca gdzie będzie ostro.

nikoniarz
13-03-2014, 22:33
Tu już chyba kolejny przypadek z którym się spotykam. Otóż sprawa dotyczy automatycznego wyboru pola ostrości. Spotkałem się z opiniami które podchodziły do sprawy jak autor wątku- jeśli automat aparatu ustawi ostrość na np. pięciu punktach, to każdy z nich pozostanie ostry, nawet jeśli znajdują się w różnej odległości. Wg. mnie działa to tak, że owszem, zapali się pięć punktów AF, ale nigdy nie mamy pewności na którym dokładnie została ustawiona ostrość. Myślę, że lepiej używać jednego punktu by mieć największą pewność odnośnie ustawienia ostrości, a zakres ostrości obsługiwać przysłoną. Jeśli się mylę proszę o poprawienie.

GonzoG
13-03-2014, 22:39
Tu już chyba kolejny przypadek z którym się spotykam. Otóż sprawa dotyczy automatycznego wyboru pola ostrości. Spotkałem się z opiniami które podchodziły do sprawy jak autor wątku- jeśli automat aparatu ustawi ostrość na np. pięciu punktach, to każdy z nich pozostanie ostry, nawet jeśli znajdują się w różnej odległości. Wg. mnie działa to tak, że owszem, zapali się pięć punktów AF, ale nigdy nie mamy pewności na którym dokładnie została ustawiona ostrość. Myślę, że lepiej używać jednego punktu by mieć największą pewność odnośnie ustawienia ostrości, a zakres ostrości obsługiwać przysłoną. Jeśli się mylę proszę o poprawienie.

Jest dokładnie tak.

AndBed
13-03-2014, 23:01
Jest dokładnie tak.

Nawet jak zapali Ci się 5 punktów, to i tak ostrość jest ustawiona na 1. Reszta znajduje się w głębi ostrości.

C_K
15-03-2014, 11:58
Auto Fokus - Ford....:D