PDA

Zobacz pełną wersję : Pare książek do doedukowania się

ARECKI777
13-03-2014, 19:44
Obcuje co prawda z aparatem już jakiś czas, ale głównie uczę się metodą prób i błędów. Wiadomo, część informacji staram się pozyskiwać z internetu, jednak osobiście wolę przeczytać książkę i ewentualnie wrócić po jakimś czasie do konkretnego fragmentu/rozdziału jeżeli coś wyleci z głowy. W domu posiadam taką pozycje jak "Światło w fotografii Magia i Nauka", chciałem dokupić coś na temat ekspozycji i tutaj znalazłem coś takiego jak Ekspozycja Bez Tajemnic Bryan Peterson, czy to dobra opcja jeżeli chodzi o ekspozycje? Chciałbym dorzucić jeszcze coś bardziej ogólnikowego typu "Fotografia cyfrowa" i tutaj jest spory wybór, tylko czy w takiej "ogólnej" książce znajdę przysłowiowe wszystko i nic czy może jednak przyda się? Co oprócz tego mógłbym ewentualnie kupić? Myślałem jeszcze nad opcjami typu Fotografia artystyczna ewentualnie krajobrazowa. Większość zdjęć, które robię to raczej zdjęcia przedmiotów, oprócz tego różne krajobrazy, te bardziej dzikie typu las/łąka/jezioro, ale również miasto i tego typu klimaty. Myślicie ze ekspozycja, "ogólna" i jakaś dodatkowa książka póki co mi starczy? Jeżeli ktoś może doradzić jeszcze jakiś ciekawy tytuł będzie wdzięczny :)

wolverine6000
14-03-2014, 13:35
polecam Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego

Daedric
14-03-2014, 14:45
Litości, tylko nie Kelby. Petterson już dużo lepszy, a najlepiej to książki Micheala Freemana. Piszę tylko o tych, które miałem w rękach. Reszty nie znam.

LG G2 + Tapatalk

ARECKI777
14-03-2014, 14:48
W takim razie poczekam jeszcze może na inne opinie bo widzę tutaj jeden głos na p. Kelby i jeden nie. Co do Freeman'a, lepiej wziąć coś o ekspozycji od niego niż to co zaproponowałem?

edit:

dodam, że większość tytułów Freeman'a, które znajduję są z logiem NG, czy to nie jakaś literuatura, powiedzmy okrojona? Nie to, że uważam National Geographic za coś złego, ale zastanawiam się czy to nie jakaś "reklamówka", może coś co za bardzo nie wyczerpuje tematu itp.

Daedric
14-03-2014, 14:50
Petterson jest dobry na początek, czytałem kilka jego książek. Tą o świetle też mam ale to raczej na później polecam. Freeman nie wiem czy ma coś o ekspozycji samej.

LG G2 + Tapatalk

Daedric
14-03-2014, 14:53
Te książki NG są świetnie napisane i bardzo profesjonalnie.

Polecam Okien fotografa i Umysł fotografa.

LG G2 + Tapatalk

ARECKI777
14-03-2014, 15:01
No to jak tak to będę coś musiał wybrać i zakupić. Co do samej ekspozycji znalazłem MICHAEL FREEMAN IDEALNA EKSPOZYCJA W FOTOGRAFII CYFROWEJ więc chyba będzie to o samej ekspozycji. Umysł fotografa również znalazłem, ale Okiem fotografa nie, może chodzi o Wizja fotografa?

Daedric
14-03-2014, 15:04
Okiem fotografa ciężko kupić. Ja mam z biblioteki miejskiej właśnie w domu.

LG G2 + Tapatalk

wlodekbar
14-03-2014, 19:56
Obcuje co prawda z aparatem już jakiś czas, ale głównie uczę się metodą prób i błędów. Wiadomo, część informacji staram się pozyskiwać z internetu, jednak osobiście wolę przeczytać książkę i ewentualnie wrócić po jakimś czasie do konkretnego fragmentu/rozdziału jeżeli coś wyleci z głowy. W domu posiadam taką pozycje jak "Światło w fotografii Magia i Nauka", chciałem dokupić coś na temat ekspozycji i tutaj znalazłem coś takiego jak Ekspozycja Bez Tajemnic Bryan Peterson, czy to dobra opcja jeżeli chodzi o ekspozycje? Chciałbym dorzucić jeszcze coś bardziej ogólnikowego typu "Fotografia cyfrowa" i tutaj jest spory wybór, tylko czy w takiej "ogólnej" książce znajdę przysłowiowe wszystko i nic czy może jednak przyda się? Co oprócz tego mógłbym ewentualnie kupić? Myślałem jeszcze nad opcjami typu Fotografia artystyczna ewentualnie krajobrazowa. Większość zdjęć, które robię to raczej zdjęcia przedmiotów, oprócz tego różne krajobrazy, te bardziej dzikie typu las/łąka/jezioro, ale również miasto i tego typu klimaty. Myślicie ze ekspozycja, "ogólna" i jakaś dodatkowa książka póki co mi starczy? Jeżeli ktoś może doradzić jeszcze jakiś ciekawy tytuł będzie wdzięczny :) Jeśli chodzi uniknięcie błędów,powtarzanych z pokolenia na pokolenie,zachęcam do lektury książki mego autorstwa (chociażem rodak raptem, nie zaś Człowiek Zachodu,który jest genialny i wszystko wie :) "Fotografujemy.J ak się ustrzec błędów!". Stworzyłem ją co prawda w drugiej połowie 2005 roku, jednak jest w niej mnóstwo rzeczy,które są aktualne. Mówi o tym,jak NIE fotografować i o tym właśnie,jak ustrzec się często popełnianych błędów. Polecam,ma b. dobre opinie i jest ceniona i lubiana. Można ją kupić między innymi na allegro:
allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1876845
albo po prostu pisząc bezpośrednio do mnie: [email protected]
Zarówno w przypadku skorzystania z pośrednictwa allegro, jak i zakupu bezpośredniego, skreślę dedykację.
Pozdrawiam,W
Pozdrawiam.

wlodekbar
14-03-2014, 20:37
Książka poświęcona ekspozycji nie.Bo chcę napisać parę słów o jednej z książek mego autorstwa. Chodzi mi o uniknięcie błędów,powtarzanych z pokolenia na pokolenie. Zachęcam do lektury książki mego autorstwa (chociażem rodak raptem, nie zaś Człowiek Zachodu,który jest genialny i wszystko wie :) "Fotografujemy.Jak się ustrzec błędów!". Stworzyłem ją co prawda w drugiej połowie 2005 roku, jednak jest w niej mnóstwo rzeczy,które są aktualne. Mówi o tym,jak NIE fotografować i o tym właśnie,jak ustrzec się często popełnianych błędów. Polecam,ma b. dobre opinie i jest ceniona i lubiana. Można ją kupić między innymi na allegro:
allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1876845
albo po prostu pisząc bezpośrednio do mnie: [email protected]
Zarówno w przypadku skorzystania z pośrednictwa allegro, jak i zakupu bezpośredniego, skreślę dedykację.
Pozdrawiam,W

Coitus Interraptus
14-03-2014, 23:02
Polecam też książkę Włodka Barchacza "Moja cyfrówka i ja".

OberD
14-03-2014, 23:37
Bryan Peterson "Kompozycja bez tajemnic" obowiązkowo.
Chris Orwig "Poezja Obrazu". Masa inspiracji.
Tutaj masz link do darmowego e-booka Orwiga http://www.kompozycja.com/e-booki/02.pdf

"Ogólnie" traktujące książki bym sobie odpuścił, a skupił się na konkretach jw.

P.s.
Aha i przede wszystkim pamiętaj żeby dużo fotografować i analizować własne fotografie :) Czytanie książek o fotografii potrafi być tak wciągające, że niektórzy potrafią zapomnieć o robieniu zdjęć...

kuborro
18-03-2014, 12:33
Ja mogę polecić Freemana "Okiem Fotografa" książka jest bardzo dobra, ale faktycznie bardzo ciężko ją gdziekolwiek zdobyć. Ja szukałem 3 miesiące (Alledrogo, Ebay). Ostatnio widziałem na licytacji ktoś kupił używaną książkę za 100zł, a w księgarniach (jak jeszcze były) kosztowały 50zł :o.
Jeśli chodzi o Kelbiego to mam mieszane uczucia co do jego wydania.. Jeśli działasz już trochę z fotografią to raczej ta książka nie wniesie wiele..

ARECKI777
18-03-2014, 13:23
Póki co zamierzam kupić "Idealna ekspozycja w fotografii cyfrowej" Freemana i do tego "Wizja fotografa" tego samego autora, z czasem dokupię jeszcze parę tytułów żeby od razu za dużo informacji mnie nie zakręciło :)

ARECKI777
20-03-2014, 14:09
Nie ma opcji edycji to mam nadzieje, że moderatorzy nie zabiją, że post pod postem.

Kupiłem właśnie od forumowego kolegi "Umysł fotografa" Freeman'a i byłem dziś w centrum to zaszedłem do księgarni i zakupiłem "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" Kelby'ego, ale nie wiem czy to nie za "ogólna" książka i czy przeczytam w niej coś nowego czego nie wiem, ale zobaczymy, zaraz zobaczę co tam "mistrz" pisze ciekawego. Niedługo zamówię "Idealna ekspozycja w fotografii cyfrowej" Freeman'a i na razie chyba starczy.