PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 +lampa manualna - nie działa

Necronomicon
13-03-2014, 18:46
Witam,

nie miałem nigdy wcześniej styczności z zewnętrznymi lampami stąd pytanie do Was:
Aparat to Nikon D90 a lampa Yongnuo 560II

Otóż czy muszę w aparacie coś ustawić by manualna lampa zamontowana w sankach zaczęła wyzwalać błysk wraz z przyciśnięciem spustu migawki ?

W menu aparatu są tylko ustawienia dotyczące wbudowanej lampy błyskowe więc podejrzewam, że te nie mają żadnego znaczenia.

Lampa oczywiście działa przy wyzwoleniu przyciskiem "pilot", fotocela również działa. Jest tylko problem z bezpośrednim wyzwoleniu z aparatu - może stopka uszkodzona ??:|

GonzoG
13-03-2014, 18:56
Nic nie trzeba ustawiać.

Sprawdź czy lampa wyzwala się po zwarciu styków - jeśli tak, to coś nie tak z aparatem. Ja nie, to coś nie tak z lampą.

zgera
13-03-2014, 19:36
Nic nie trzeba ustawiać.

Sprawdź czy lampa wyzwala się po zwarciu styków - jeśli tak, to coś nie tak z aparatem. Ja nie, to coś nie tak z lampą.

Tylko zewrzyj styk środkowy z tym od sanek.

Necronomicon
13-03-2014, 19:44
Już problem rozwiązany, można tak powiedzieć... otóż coś nie styka po prostu i stad takie problemy. Jak docisnąłem bardziej to lampa zaczęła błyskać chociaż idealnie nie jest i czasami potrafi przerwać.

igg
14-03-2014, 09:43
Wyczyść styki po obu stronach, jak nie masz czym to można wódką :-)

Necronomicon
14-03-2014, 14:01

Szkoda :D
ale znajdę gdzieś izopropanol

zgera
14-03-2014, 14:36

Wódkę wypij, a na styki chuchnij:smile:

Andrzej67
07-04-2014, 12:13
Przepraszam,że się wcinam ale tak jak kolega nigdy nie miałem do czynienia z lampą zewnętrzną. Nie mam też o tym zielonego pojęcia ale chciałbym sobie coś taniego kupić i znalazłem coś takiego : Voeloon V190 i Yongnuo Speedlite YN467. Pierwsza z nich to lampa manualna czy to znaczy, że będę musiał wszystkie ustawienia robić ręcznie ?

szymon708
07-04-2014, 12:31
Tak. W lampie manualnej musisz ustawić wszystko sam czyli siła, zoom i co tam jeszcze potrzebujesz :) Mało upierdliwe w domu i w momentach gdzie masz dużo czasu. Nie do przejścia w sytuacjach szybkich.

GonzoG
07-04-2014, 12:34
Przepraszam,że się wcinam ale tak jak kolega nigdy nie miałem do czynienia z lampą zewnętrzną. Nie mam też o tym zielonego pojęcia ale chciałbym sobie coś taniego kupić i znalazłem coś takiego : Voeloon V190 i Yongnuo Speedlite YN467. Pierwsza z nich to lampa manualna czy to znaczy, że będę musiał wszystkie ustawienia robić ręcznie ?

Jak już szukasz taniej lampy TTL, to minimum YN-468II, YN-467 to stara wersja, mocno niedopracowana i bardzo zawodna.

Andrzej67
07-04-2014, 23:25
Dzięki za szybką odpowiedź.