Zobacz pełną wersję : Mini kino - sprzet. Prosba o pilna pomoc!
Moja mama weszla do spolki ze znajomymi i otwiera kino-kawiarnie.
Ja o tym fakcie dowiedzialem sie praktycznie na sam koniec realizacji projektu.
Dzisiaj w rece wpadla mi faktura za sprzet zamontowany w sali kinowej. Jestes z zszokowany jak mozna narzucac takie ceny i robic ludzi w wala. Koles zapewne wyczul pismo nosem, ze klienci nie kumaja tematu i poplynal kompletnie z cenami. Sam nie siedze w temacie za dobrze, ale koszto komputera jak dla mnie conajmniej 10x zawyzony.
Zreszta zobaczcie sami:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/8568/bbw1.jpg)
Do tego sprzet nie dziala tak jak powinien i jutro maja regulowac. Przy okazji sam chce sie przejechac i pogadac z kolesiem bo te ceny to czysta kpina. Malo tego zamiast projektora z listy, jest jakis najnizszy model viewsonica ktory koszt niecale 1800 zl.
Macie jakies doswiadczenia w projektorach i sprzecie do odtwarzania filmow?
Przydalyby si ejakies wskazowki o czym z nimi rozmawiac. Na kompach sie cos tam znam, natomiast projektory to czarna magia dla mnie.
Amplituner + głośniki w pewnym duzym sklepie rtv to około połowy kwoty z faktury ;)
Z cenami rzeczywiście poszaleli.
Najdroższy model ViewSonica kosztuje coś koło 4000zł brutto.
Komputer za 15000zł - to już nie zła stacja graficzna od Dell'a a nie jakiś tam "serwer" do wyświetlania filmów.
Tylko możliwe, że w cenie są też jakieś licencje - choć to powinno być wyszczególnione na fakturze.
Ekran - z tego co widzę na stronie, to piszą że to rozkładana na stałe. Za 3000zł są już rozwijane sterowane elektrycznie.
Rafał_Sz
13-03-2014, 18:59
Sprytnie podany jest model projektora - 3500LM, czyli tylko jasność, 3500 lumenów. HDMI to jest interfejs, równie dobrze może to być projektor XGA.
A za ekran, elektrycznie rozwijany, z pilotem i specjalną powłoką, o tych samych wymiarach, zapłaciłem ostatnio coś koło 600 zł brutto...
Nóż się w kieszeni otwiera. :(
Najgorsze jest to, ze nieswiadomi klienci podpisali umowe i z cenami nic juz pewnie sie zrobic nie da. Dowiedzialem sie, ze w cene sa wliczone koszty montazu czyli jakies 28 tys zl, bo podobny sprzet co na fakturze mozna skompletowac za ok 20 tys zl. Jakby nie bylo sa to astronomiczne ceny za wykonanie montazu.
Tak przegladam projektory i za ta cene mozna smialo znalezc taki co obsluguje 1080p, jednak koles od montazu twierdzil, ze te fullhd maja za slabe lampy, zeby pociagnac taka rozdzielczosc (tak wiem rece opadaja) tymbardziej, ze wiekszosc projektorow ma ok 2000 ansi i jakos ludzie nie narzekaja. zastanawiam sie tez po co 3500 ansi do ciemnej sali kinowej.
ekran jest zamontowany manualny, za ta cene to tez przesada i do tego jest pofaldowany wiec czeka na wymiane.
licencji tam zadnych nie ma poza windowsem bo program do obrazu 3d jest od nvidi dostepny razem ze sterownikami do karty graficznej.
2200 ANSI zupełnie wystarczy do takiego kina.
Ja z projektora 3500 ANSI robiłem projekcje na ekranach o szerokości 12 lub 15m (nie pamiętam już) i to jeszcze na wolnym powietrzu w centrum Wrocławia.
Do kina domowego w zupełności wystarczy projektor o jasności 1600lumenów, przy ekranie 3m będzie z pewnością pracować w trybie cichym.
Ale musi być to projektor kinowy a nie jakiś multimedialny, DLP świecący z taką mocą i pewnie ekran podbijający kontrast. To będzie niewypałem i żadne regulacje nie pomogą przy tej wielkości ekranie.
Jeśli w kinie jest tylko jeden rząd foteli, to 5+1 wystarczy, jeśli jednak jest to większe pomieszczenie to moim zdaniem 7+1 najlepiej.
Sa 4 rzedy foteli i dzwiek 5.1.
To jest firma, ktora to instalowala: http://3dswiat.com profesjonalisci pelna geba :/
robin102
13-03-2014, 19:58
Wydaje mi się, że tym zestawem głośników serii NS i tym napędem można se popierdzieć w mieszkaniu 25m2 i mózg otrzepać ze zmartwień codziennych. Jakie są wymiary sali, jak kubatura ? Jaki SUB bo na tym kino polega. Też badziew domowy od Yamahy ?
Zestaw kina domowego i tak to się czyta kina domowego ? Kinka gdzie każdy z 3 oglądaczy jest w stanie zająć prawie optymalne miejsce w stosunku do źródeł dźwięku. W kinach nawet malutkich, kameralnych stosuje się inne systemy dźwięku przestrzennego.
http://allegro.pl/kino-yamaha-bd-s673-rx-v675-ns-555-444-333-i4018954371.html
Było to tak, że chłopaki poszły do pierwszego lepszego sklepu, kupili co doradził sprzedawca. Zawsze doradzają Yamahe. Zrobili narzut wiele procent chyba ze 50 ;) i tak się kreci kapitalizm, który polega na obiegu pieniądza. Czyli odbieraniu jednym przez drugich, bez użycia toporków i noży jak to dawniej bywało.
Lena&TheShadow
13-03-2014, 20:08
(...)Zrobili narzut wiele procent chyba ze 50 ;) i tak się kreci kapitalizm, który polega na obiegu pieniądza. Czyli odbieraniu jednym przez drugich,(...)
Bóg dał nam wolną wolę i rozum po to aby tych narzędzi używać. A jak ktoś sie brzydzi to niech się ubezwłasnowolni, choć nie jestem przekonana czy wtedy będzie taniej.
Sala wyglada mniej wiecej tak:
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/5254/2jq4.jpg)
Zdjecie jeszcze z remontu.
Subwoofer chyba jakis Taga czy cos podobnego, ale nie pamietam modelu.
O kurcze, trochę mały ten ekran na tyle widzów w rzędzie.
No nie wiem, ale chyba faktycznie to wielkiej przyjemności z oglądania filmów, szczególnie 3D to tu raczej nie będzie.
taga to przeciez tanizna...
robin102
13-03-2014, 21:37
.. szczególnie 3D to tu raczej nie będzie.
Będzie tu niestety tylko jedno D ;) czyli d... Wyobraźmy sobie co będzie słyszał widz siedzący przy głośniku z lewej strony :)
Na taką salkę osobiście zrobił bym kino ;) na dwóch frontowych głośnikach do tego potężny sub, ale jakiś potęga. jakiś JBL kinowy albo B&W. Jako źródło zastosował bym jakiś fajny odtwarzacz z rozbudowanymi algorytmami dźwieku przestrzennego. Mam taki dość wysoki model DVD od Panasonika kiedyś chyba ze 3 kzł kosztował w czasie jak manty były po 102 zł. Jest tam taki fajny algorytm , że w filmach akcji strzelają z tyłu :) czary normalnie czary :) Teraz to może są do tego jakieś oddzielne procesory dźwięku, pewnie są.
Ciekawe czy wisi coś na ścianach, czy jakieś pułapki, bo pomieszczenie wydaje się być dość wysokie, oj poza kiepskim obrazem, pewnie i dźwięk też nie najlepszy.
Chyba robin102 ma rację, dwa fronty i sub.
Dziwi mnie sens budowania takiego kina. Przecież w domowym zaciszu, wygodnie w fotelu czy na kanapie, dużo przyjemniej będzie oglądać film.
Rozumiem, że ta kino-kawiarnia ma być rentowna, czyli powinna być przede wszystkim miejscem zachęcającym do odwiedzania no i kupienia biletu. W pierwszym lepszym multikinie są wygodniejsze fotele i lepszy ekran, no chyba że tam w okolicy nie ma żadnego kina.
Pierwsze, to zrezygnowałbym z drzwi po lewej na korzyść większego ekranu, ten bordowy kolor na ścianach będzie źle wpływał na obraz, no i mniej ale wygodnych foteli.
Drzwi sie pozbyc nie mozna bo to jedyne wejscie do pomieszczenia. sciany sa z jakiejs wykladziny wygluszajacej i obrazu raczej nie zakloca bo w sali bedzie ciemno w czasie seansu. Co do kina to najblizsze sa 40 km dalej.
Światło w kinie pochodzi od samego ekranu. Tu ekran jest biały + duża jasność projektora, oj będzie na czerwono. Taka jest prawda, że każdy kolor źle wpływa na obraz.
Rozsądnym jest użycie odcieni szarości, a jeśli już musi być kolor to bardzo ciemny i baaardzo matowy. Dobrze sprawdza się tu tapeta japońska bez metalicznych włókien.
Jutro bede tam to zobacze jak to wszystko w praktyce wyglada. Generalnie umowe podpisali taka, ze nie mozna sie wycofac teraz, ale bede sie staral zbic cene bo jeszcze kilkanascie tys zl trzeba za sprzet zaplacic. inna sprawa jest taka, ze taka faktura nie przejdzie w skarbowce, jak zobacza ceny wyzsze 10 krotnie od rynkowych to pewnie stwierdza, ze to jakis szwindel jest.
Rafał_Sz
13-03-2014, 23:03
Światło w kinie pochodzi od samego ekranu. Tu ekran jest biały + duża jasność projektora, oj będzie na czerwono. Taka jest prawda, że każdy kolor źle wpływa na obraz.
Rozsądnym jest użycie odcieni szarości, a jeśli już musi być kolor to bardzo ciemny i baaardzo matowy. Dobrze sprawdza się tu tapeta japońska bez metalicznych włókien.
Dokładnie, z białym ekranem i z tym kolorem ścian będzie koszmar. Trochę pomógł by szary ekran o obniżonym współczynniku odbicia światła. Dla mnie to idealnie podchodzi pod sprawę.
Jak dla mnie cala ta sprawa nie jest jeszcze przegrana. Polecam zapoznać się z poniższą informacją.
www.zielona-gora.po.gov.pl/index.php?id=27&idk=9&idp=435
robin102
13-03-2014, 23:24
Jutro bede tam to zobacze jak to wszystko w praktyce wyglada...
Spójrz na sprawę szerzej i z rodzicami pogadaj. Przecież u podstaw ten pomysł nie da rady biznesowo zaistnieć w dzisiejszych czasach. Ta salka praktycznie się nie nadaje, drzwi , głośnik w wejęciu. Czy jak rodzice robili przymiarki pod ten szalony biznes to wzięli chociaż jakiegoś akustyka, jakiegoś audiofila za flaszkę, czy chociażby kierownika z kina za przeproszeniem na konsultacje na miejscu. Powiększyć kawiarnie o tą sale i robić większe impry , nawet wesela :D Albo zrób FOTO CAFE, czyli kawiarnia i niby mini studio gdzie można sobie foty porobić, albo postawić tam fotokabinę :). Bezpośrednio z tego kasy nie będzie ale ludzie z ciekawości zajrzą. Oczywiście w większym mieście by to może miało sen, chociaż to może tylko sen :)
velaskez
14-03-2014, 00:15
Przykro patrzeć, ale Państwo z 3D świat jeśli np. nie wstawiają rzeczywiście serwera do obsługi filmów, tylko zwykły komputer z parametrami podanymi na fakturze, to się trochę dorobili. Przepłacone o 10 tys zł lekką ręką. Ja wie, że wykonanie usług, bycie ekspertem kosztuje, na 2-5 tys PLN bym przymknął oko, ale tak...
I niestety obawiam się, że raczej nic się z tym nie da zrobić...
Pytanie, czy w ogóle jest potrzebny serwer? Czyżby zapowiadało się, że filmy będą szły z plików?
No nieźle się zapowiada, powstaje nowe kino.
robin102
14-03-2014, 00:55
Biznes plan zawiera jakieś opłaty autorskie, licencyjne za rozpowszechnianie utworów filmowych ? Jak to teraz działa. Kiedyś do wypożyczalni płyt DVD trzeba było kupować płyty z licencją na wypożyczanie, a teraz w dobie plików jak to wygląda ?
Filmy maja byc z plyt, przynajmniej taka wersje znam, ale cos mnie sluchy doszly, ze majster od sprzetu nawrzucal jakies filmy na dysk.
W chwili obecnej zalatwiane sa licencje na odtwarzanie filmow i generalnie temat slabo wyglada pod wzgledem oplacalnosci, ale jak ostrzegalem wczesniej to nikt nie chcial mnie sluchac.
Tymczasem na probe zostaly zakupione jakies filmy 3D ze strony http://bluedvd.pl i jest kolejna kicha. Niby legalna firma i legalne filmy, ale sa pewne watpliwosci. Podczas ogladania filmu Grawitacja na ekranie mozna bylo zobaczyc migawke ze sztuczna szczeka lub ludzikiem ze szczotka do zebow wyjetym wprost z kreskowki. Wyglada to na jakas wersje przedpremierowa czy cos, malo tego dzwiek jest skopany bo slychac praktycznie tylko lektora. Poza tym film na plytach mial premiere u nas 7 marca, natomiast ten egzemplarz zostal zakupiony tydzien wczesniej. Sprzedawca odpisal, ze to wersja sprowadzona z czech bo tam mieli premiere w lutym.
Jezeli chodzi o licencje to zalezna jest ona od dytrybutora. jedni chca 500 zl za tydzien wyswietlania, inni 500 za seans.
robin102
14-03-2014, 01:26
3mam kciuki za ten biznes. Może mało możliwe stanie się możliwe.
http://www.mplc.pl/page/about-the-mplc
Serwer 16TB (300 filmów FHD 50GB bezpiecznych) np. SYNOLOGY DS412+ to wydatek 5000zł. Do tego odtwarzacz BD 3D to 1000zł. Dorzucając jeszcze odtwarzacz sieciowy, nawet taki wypasiony, to kolejne 2000zł. Wychodzi 8tyś. do tego ze 2tyś. na jakieś kabelki, dodatkowe pierdy derdy no i dyszka pęka.
Może w cenie sprzętu zawarta jest usługa? Przecież ktoś to wszystko musiał zamontować, ustawić, wyregulować itp.
Przejrzyj dokładnie umowę w kontekście :
- kto proponuje sprzęt/wyposażenie do danych warunków lokalowych
- jak rozwiązana jest sprawa niezgodności efektu i założeń
Bo jakoś mi się wydaje że to będzie jedyna możliwość walki ze skur....
Generalnie caly projekt sali kinowej to propozycja firmy od sprzetu, czerwone sciany to rowniez ich pomysl. mialem dzisiaj jechac zeby rozmawiac z tym kolesiem, ale sie wycwanil i zamiast dzisiaj byl wczoraj z zaskoczenia wyregulowac sprzet. nie wymienil nawet pofaldowanego ekranu bo twierdzil, ze on sie sam naprostuje, tylko od tygodnia jakos sie nie wyprostowal. Umowe napewno przejrze dokladnie. Szkoda mi mojej mamy bo weszla w spolke ze znajomymi i dali wolna reke jednemu z nich, ktory wymyslil to cale kino z kawiarnia. Jak sie okazalo gosc bladego pojecia nie mial, nie zebral kilku ofert tylko zatrudnil pierwsza firme jaka znalazl. generalnie jest to czlowiek, ktory nie da sobie nic powiedziec i wszysto zawsze wie najlepiej. No i teraz sa efekty tego wszystkiego.
Lena&TheShadow
14-03-2014, 14:42
To niech płaci. Najkrótsza droga do rozumu idzie przez portfel.
Tak czytam i czytam o tych projektorach sobie i wychodzi mi na to, ze 3500 ansi to zdecydowanie za jasno jak na zaciemniona sale kinowa. Takiej jasnosci uzywa sie na otwartych przestrzeniach lub jasnych salach konferencyjnych. Podobno do filmow w zupelnosci starcza ok 2000 ansi. Tak samo jak koles opowiadal, ze fullhd sa za ciemne do kina, guzik prawada bo wiekszosc ma ok 2000 ansi i nikt nie narzeka na ciemny obraz 3D.
Przejrzalem forum hdtv i wychodzi na to, ze projektor do filmow fullhd 3d mozna kupic juz za 3 tys i bedzie mial on calkiem przyzwoita jakosc obrazu, szczegolnie polecany jest Benq W1070.
velaskez
14-03-2014, 17:53
Pytanie, czy w ogóle jest potrzebny serwer? Czyżby zapowiadało się, że filmy będą szły z plików?
W normalnych kinach od dawna ida z plikow. W formacie 4k film ma ok 150-200GB.
4k to chyba w IMAX bo w zwykłych kinach to czasem HD nawet nie ma, a na FHD to spokojnie 50GB łącznie z dodatkami wystarczy.
To, że filmy kinowe są w plikach od czasu wprowadzenia cyfrowych projektorów to wiem, ale że tak sobie samemu można to się nie spodziewałem.
Tyle szumu o prawa autorskie, a przecież takie kino najłatwiej jest kontrolować. W zasadzie płyta, a raczej pudełko z okładką, plus jakiś kwitek i załatwia sprawę legalności.
Chociaż to MPLC hmm. bardzo ciekawa sprawa, może wreszcie coś normalnego w tym kraju.
By obraz był przyzwoity, to projektory zaczynają się dopiero od 9tyś. Epsony, Panasoniki na LCD, później dopiero JVC- DILA, Sony ze swoim XSRD no i wyższa pólka to Barco.
Największy problem jest z optyką, w tanim sprzęcie zniekształcenia obrazu są duże i kiepsko to wygląda, trzeba bardzo się natrudzić ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na projektor, im lepszy obiektyw, tym ładniejsze pokrycie ekranu, ładnie proste krawędzie i wiele innych. Nie ma nic gorszego w kinie jak złe wypełnienie ekranu i zniekształcenia.
Jeśli chodzi o jasność to to tylko i wyłącznie ma a tu znaczenie wielkość obrazu. W zaciemnionym pomieszczeniu na obraz o szerokości 3m w zupełności wystarczy projektor o jasności 1300lum. Popatrz tylko jakie parametry mają projektory do kina domowego Sony, tam 1300 to jest standard a obrazik miodzio.
Trzeba pamiętać że kino ma mieć obraz lepszy niż na ekranie telewizora, kiepskie odwzorowanie barw, migotanie bądź efekt tęczy przy DLP i skutecznie zniechęci oglądających.
Wlasnie byłem zobaczyć co tam jest zamontowane. Ekran pofaldowany, komp zamula nawet przy wejściu w mój komputer, projektor wyświecone ma ponad 100h wiec niezbyt nowy jest. Obraz całkiem ok, ale rozdzialka 720p za mała i w pierwszym rzędzie widać wielkie piksele. A teraz najlepsze. Z softu wrzucony jest tylko darmowy stereofonic Player, sterowniki nvidia 3dtv, any DVD i kodeki k-lite. Ten player nie obsługuje płyt bluray, a takie nośniki będą używane. Sprawa była mu zgłoszona, przyjechał i stwierdził, że zgral filmy z tych płyt na HDD. Okazalo sie, ze nie zgral tylko wrzucil na dysk filmy z torrentow! Nawet nie pokasowal śmieci z katalogu, rozpakowal i zostawił jak było. Szkoda, że nie miałem okazji z nim pogadac.
Dosc mam na jeden dzień idę spać.
Zapomnialem napisać, że zainstalowany projektor to viewsonic pjd6543w
Projektor o zastosowaniu biznesowo-edukacyjnym, no cóż do kina bym tego nie zamontował.
Powiem tak...
Nie mialbym skrupułów ....zrobionym obraz dysku
Zestawienie instalacji
Umowę
I zgłosił do prokuratury
Powiem tak...
Zestawienie instalacji
Umowę
I zgłosił do prokuratury
+ 1
imo to oszustwo i trzeba to zgłosić
no, z komórki napisałżech to se ja
robin102
15-03-2014, 12:17
W sumie bardzo ciekawy i pouczający wątek dla nas wszystkich być powinien. O tym jak należy, abo njak nie należy zaczynać wchodzić w biznesy. Mamy klasyczny przykłąd jak ludzie z jakimś pomysłem zaczeli go realizować. Pomysł z branży zupełnie Im nie znanej, jakby z kosmosu z innego świata tematy. Coś jak bym wstał rano i stwierdził, że od jutra zaczynam produkcję zastawek serca ;) Niby proste sprawy z tym kinem, a tyle niuanasów że na starcie można pogibnąć od razu. Stąd wniosek, że łatwiej i pewnie zarabiać pieniądze na tym co się umie, o czym ma się choć trochę wiedzy, obycia, doświadczenia, rozeznania branżowego.
velaskez
15-03-2014, 21:11
4k to chyba w IMAX bo w zwykłych kinach to czasem HD nawet nie ma, a na FHD to spokojnie 50GB łącznie z dodatkami wystarczy.(...)
We Wrocławiu wszystkie kina które są, mają projektory do wyświetlania cyfrowego. Większość Multikin, Heliosów czy Cinema City je mają. I takie wyświetlanie (2/4K) było w Polsce wcześniej w kinach normalnych niż w IMAXach. Puść nieHD na ekranie o przekątnej 12m, to będziesz miał kaszkę.
4K to już nie przyszłość, tylko teraźniejszość - szczególnie gdy ma zarabiać. A zarabiasz jakością obrazu.
Powiem tak...
Zestawienie instalacji
Umowę
I zgłosił do prokuratury
O to, to. Polać mu. Też bym tak zrobił.
Za szerzenie piractwa chociażby tylko potruć mu d.
pisanie na tablecie to horror ... zawsze jakaś niespodzianka słowna powstanie
Uważam że nie wolno odpuścić
Po pierwsze właśnie piractwo (BSA czy jakoś tak można zainteresować)
Po drugie wydaje się że będzie można udowodnić nierzetelność realizacji umowy (choć wolałbym ugodę i żeby facet zrobił dobrze to co spieprzył )
NIestety umowy ni eudalo mi sie zobaczy, mam dostac kpie na maila, ale z tego co wiem jest ona sporzadzona w taki sposob, ze nie ma podanej dokladnej specyfikacji sprzetu. Sa tylko informacje czastkowe, jak na fakturze.
Co do tych pirackich filmow, nie wiecie jak udowodnic, ze to ten koles je tam wgral? bo tak sie zastanawiam i moze to byc ciezkie bo na fakturze nie ma podanej zadnej uslugi wiec nie ma dowodu, ze on robil cos wiecej poza sprzedaniem tego syfu.
Właściwie teraz to chyba musztarda po obiedzie.
Może postraszyć go, że to do jego biura przyjdą chłopcy w kamizelkach sprawdzić co tam na dyskach się święci i niech zamienia niepotrzebny lub niewłaściwy sprzęt.
Pofałdowany ekran też się nie nadaje do oglądania filmów, w tej samej cenie będzie stały ramowy.
Myślę jednak, że on ma to w nosie i jedynym rozwiązaniem będzie cisnąć go, że sprzęt nie spełnia oczekiwań i musi coś z tym zrobić bo dobrej reklamy mu to wykonanie nie przyniesie.
No przecież on to montował
stawiał system
wgrywał pliki
są logi do systemu
daty wgrania plików - to raczej z systemu da sie wyciągnąć (dlatego uważam że trzeba zrobić obraz dysku)
Nie przeceniasz trochę naszych służb?
To nie jest jakaś afera na dużą skalę, nie ma z kogo bardzo zerwać kasy a nawet służby kalkulują czy im się opłaca mocno angażować.
Całkiem możliwe, że nie będą wiedzieli co zrobić z obrazem dysku a gdzie tu jeszcze logi systemu. Prawdziwych fachowców nie będzie im się chciało angażować.
No i najważniejsze, ile skorzystają na tym inwestorzy? sama satysfakcja kasy nie da przecież a i uruchomienie tej kino-kawiarni opóźni się bardzo.
Przyznam jednak, że takie firmy powinny być ścigane, bo to można podciągnąć pod oszustwo.
Wlasnie dostalem kopie umowy. Specyfikacja sprzętu jest identyczna jak na fakturze. Wiec wydaje mi się, że trzeba teraz żądać wymiany na taki, który spełnia warunki finansowe. Skoro napisał ze serwer 3d za 15tys to niech teraz taki wstawi.
Rozbawił mnie punkt umowy o zachowaniu tajemnicy :)
Jak odpala kompa to wrzucę Wam umowę do zerkniecia.
Wlasnie dostalem kopie umowy. Specyfikacja sprzętu jest identyczna jak na fakturze. Wiec wydaje mi się, że trzeba teraz żądać wymiany na taki, który spełnia warunki finansowe. Skoro napisał ze serwer 3d za 15tys to niech teraz taki wstawi.
Rozbawił mnie punkt umowy o zachowaniu tajemnicy :)
Jak odpala kompa to wrzucę Wam umowę do zerkniecia.
Qualin, To jest serwer za 15 tyś. Jeśli ktoś za niego zapłaci milion, to będzie to serwer za milion.
Nikt w tym kraju (na szczęście), nie może narzucać cen. I jest to tez serwer 3d. Ma długość, szerokość i wysokość.
P.S. Klauzula poufności między przedsiębiorcami, to nic zabawnego, a poważna rzecz, która ma swoje konsekwencje.
Wybacz, ale jezeli ktos w umowie zawiera wpis "serwer 3d", a sprzedaje zwyklego domowego budzetowego blaszaka to nie mozna go nazwac serwerem. To jest ewidentne zerowanie na niewiedzy klienta czyli zwykle chamstwo i oszustwo.To tak jakbys kupowal Golfa GTI, a dostal zwyklego z silnikiem 1.4 tyle, ze na fakturze nazywalby sie GTI. Takich rzeczy sie nie robi i tyle.
Wybacz, ale jezeli ktos w umowie zawiera wpis "serwer 3d", a sprzedaje zwyklego domowego budzetowego blaszaka to nie mozna go nazwac serwerem. To jest ewidentne zerowanie na niewiedzy klienta czyli zwykle chamstwo i oszustwo.To tak jakbys kupowal Golfa GTI, a dostal zwyklego z silnikiem 1.4 tyle, ze na fakturze nazywalby sie GTI. Takich rzeczy sie nie robi i tyle.
Gdyby w umowie widniała nazwa "mikroprocesorowy multimedialny odtwarzacz 3d", byłbyś spokojny ?
Kino-kawiarnia zakupiła produkt, który miał spełniać określone wymagania. Miał odtwarzać filmy i taki otrzymała. Odtwarza ten blaszak filmy 3D? Czyli spełnia warunki umowy.Sprzedawca wywiązał się z umowy. A że złapał jeleni i legalnie, zgodnie z prawem wcinał im coś za grubą kasę, to inna sprawa.
Jeśli chcesz dochodzić sprawiedliwości i unieważnić umowę, to najpierw załatw wspólnikom kino-kawiarni zaświadczenie o niepoczytalności.
Jeżeli nie odtwarza w sposób akceptowalny - to jest już coś czego można sie chwycić
Dwa to nagranie przez kolesia pirackich kopii - przeciez to jest przestępstwo...
Gdyby w umowie widniała nazwa "mikroprocesorowy multimedialny odtwarzacz 3d", byłbyś spokojny ?
Miał odtwarzać filmy i taki otrzymała. Odtwarza ten blaszak filmy 3D?
Nie odtwarza filmow 3D, znaczy sie odtwarza wersje sciagniete z netu. Po wlozeniu do napedu bluray plyty z filmem 3D wywala komunikat, ze to nie jest material DVD. Przeciez nie beda odtwarzane filmy z torrentow jakie wrzucil na dysk koles, ktory ten sprzet sprzedal i zainstalowal.
Nie odtwarza filmow 3D, znaczy sie odtwarza wersje sciagniete z netu. Po wlozeniu do napedu bluray plyty z filmem 3D wywala komunikat, ze to nie jest material DVD. Przeciez nie beda odtwarzane filmy z torrentow jakie wrzucil na dysk koles, ktory ten sprzet sprzedal i zainstalowal.
Niech dorzuci napęd bluray. Niech spółka kino-kawiarniana naciska.
W przypadku pokazów publicznych w zasadzie nieistotna jest kopia, ani jej źródło pochodzenia. Ważne są licencje na rozpowszechnianie. Kontrolerów tylko to interesuje. Czy jest papier i opłaty.
W tym "serwerze" jest bluray, nie ma softu, ktory odtworzy plyte w 3D.
Jakiś tam WinDvD czy Cyberlink pewnie jest na płycie, ale gość nie zadał sobie trudu by zainstalować.
Są też darmowe softy do odtwarzania płyt BD jednak nie polecam tego rozwiązania, duuużo łatwiej jest manewrować po meny płyty z pilota tradycyjnego odtwarzacza BD.
Płyty i tak wczytują się długo, a do tego wszelkim tym softowym odtwarzaczom daleko do doskonałości, trzeba się tym ciągle bawić by nie być zaskoczonym.
To jest sytuacja gdy produkt nie spełnia pokładanych w nim oczekiwań i dostawca sprzętu musi dopiąć sprawę do końca, inaczej umowa będzie nie ważna.
ThomasVoland
17-03-2014, 09:58
Przejrzalem forum hdtv i wychodzi na to, ze projektor do filmow fullhd 3d mozna kupic juz za 3 tys i bedzie mial on calkiem przyzwoita jakosc obrazu, szczegolnie polecany jest Benq W1070.
Rzucam z tego Benq obraz na 100" szary ekran (gain 0,8), to lampa chodzi w trybie eco na 50% jasności.
Biały ekran w tym pomieszczeniu to będzie dramat. Jak dobrego projektora by nie dać, to jakość będzie fatalna. Sam pomysł rozwijanego ekranu też słaby, jak są warunki to tylko ramowy.
No dobra Panowie. To jeszcze taka prosba. Jaki sprzet byscie zamontowali zeby zmiescic sie w budzecie 40 tys zl?
Musze zebrac troche informacji, zeby sensownie pogadac z gosciem od tych instalacji.
Projektor musi byc 3D fullhd, do tego ekran 300cm szerokosci, ten nieszczesny serwer oraz zestaw audio. okulary sa akurat w miare ok, wiec ich nie ruszam.
Ale czego dotyczy te 40tyś, bo w tej cenie to najlepiej jakby sam projektor był.
Jeśli jednak ma być:
Projektor to JVC DLA-X500 4K ! 3D
Zwyczajny zestaw kina domowego taki z głośnikami w cenie do 10tyś. Każdy będzie brzmiał podobnie bez względu na markę. W tym zestawie będzie na pewno odtwarzacz BD.
Serwer jest, tylko nie ma pewności, czy czasem nie trzeba będzie dostosować sprzętu od okularów do odtwarzacza.
Ekran, najlepiej jest w tej sytuacji zlecić tynkarzom, by zrobili go "POD WYMIAR" czyli rzucasz obraz maksymalnie wyregulowany i odrysowują gdzie ma być obszar wyświetlany. Samą powierzchnię malować supermat 18% grey a pozostałą część ściany na supermat czarny, bądź aksamitna zasłona czy tapeta.
PS. Sprostuję dla czego 4K nie chodzi o rozdzielczość, a jedynie o widziane przez widzów w pierwszym rzędzie piksele. Ja w swoim kinie siedzę 3m przed ekranem i z obrazu o szerokości 2,75m nie widzę ziarna, a jest to nie 4K a normalne FHD, jednak Panasonic pisał, że nie będzie widać pikselozy to nie widać, wychodzi na to, że wiedział co pisze.
Rafał_Sz
17-03-2014, 16:54
Pytanie, czy do wyświetlania BR 3D potrzebujesz serwer? Przecież to obsłuży spokojnie PS3...
Jeśli chodzi o projektor, to sam mam zamiar kupić ten z linku poniżej. Zwróć uwagę na jego specyfikację, a zwłaszcza poziom kontrastu - jest niezwykle istotne w małych, źle przygotowanych "pod kino" pomieszczeniach.
https://www.epson.pl/pl/pl/viewcon/corporatesite/products/mainunits/overview/12416
Ten Epson też będzie niezły, ale optyka w nim szwankuje i na rogach jednak widać spore aberracje. Dla uproszczenia to jakby widać było siatkę kolorowych punktów na które składa się obraz. Jednak z odległości już 1,5m tego nie widać.
Chyba, że ten akurat model który oglądałem miał taki defekt, ale wcześniejsze modele miały podobnie i pod tym względem u mnie wygrał panas.
Ja mam pod tym względem bzika, bo projektor u mnie służy za monitor do kompa i jak na zegarku robi mi się tęcza no to wiadomo, nie bardzo mi się to podoba.
Jednak dotyczy to tylko krawędzi, pozostała część obrazu bez zarzutu. Większość filmów i tak ma pasy.
PS. trzeba pamiętać, że kontrast jest trochę przez IRYS naciągany i lichych sprzętach słychać go, ale ja mam bzika :D
Ten JVC to dosc spory wydatek. Epson interesujacy. Jutro ma byc u mnie glowny inwestor tej calej "inwestycji" i chce mu pokazac jaki sprzet mozna miec w tej cenie jaka oni dali.
JAkby nie liczyc wszystko wychodzi duzo taniej i na lepszym sprzecie. taki epson 10 tys + audio 10 tys + komp 3 tys + ekran 2 tys. daje nam 25 tys zl bez okularow. Moze uda sie dogadac z kolesiem i zalatwi lepszy sprzet. zobaczymy.
Tak czytam rozne rzeczy na temat kin i mam coraz wieksze watpliwosci.
Udalo sie nam dogadac z jednym dystrybutorem (Monolith) i bedziemy miec licencje na filmy, ktore sa rok po premierze kinowej. Caly czas meczy mnie ten serwer 3D. normalnie jest to kombajn, ktory potrafi odtwarzac filmy nawet w rozdzielczosci 4K, ma zabezpieczenia licencyjne oraz oprogramowanie do sciagania filmow z serwerow dystrybutora.
To cos co zostalo tutaj zainstalowane to zwykly blaszak, zabezpieczen nie widzialem zadnych (ani softowych, ani w postaci pendrive'a) chociaz na swojej stronie internetowej koles pisze:
Serwer 3D/2D produkowany z zamontowanym zabezpieczeniem licencyjnym dla realizacji pokazu 3D.
Nie mam pojecia na czym to zabezpieczenia tam polega.
Malo tego z softu zainstalowany jest program AnyDVD, ktory sluzy do sciagania zabezpieczen z plyt dvd oraz bluray.
Skoro już nawiązałeś kontakt z Monolthem, to opisz im swoją sytuację. Przypuszczam, ze mają praktykę w starciach z piratami.
To kino to chyba bedzie jedna wielka porazka. Wszyscy inwestorzy, ktorzy zaufali swojemu koledze sa mega wkurzeni. Gosc juz ze spolki wylecial. Teraz sie okazuje, ze nigdy nie bedzie mozliwosci, aby dostac nowosci kinowe do odtwarzania. Z tego powodu, ze do tego trzeba miec specjalny serwer, ktory kosztuje gruuuuba kase oraz projektor DCI, ktory tez kosztuje tyle co sredniej klasy nowy samochod :) chodzi tutaj o certyfikacje oraz kontrole nad licencjami oraz odtwarzanymi filmami. lipa jak nie wiem co :)
Staram sie chociac zorganizowac jakies kino ambitne i podpiac do kin studyjnych, ale tez cos mi sie zdaje, ze moze nie byc fajnie.
No nic, tak to jest jak sie robi biznes bez sprawdzenia podstaw jego funkcjonowania.
To kino to chyba bedzie jedna wielka porazka. Wszyscy inwestorzy, ktorzy zaufali swojemu koledze sa mega wkurzeni. Gosc juz ze spolki wylecial. Teraz sie okazuje, ze nigdy nie bedzie mozliwosci, aby dostac nowosci kinowe do odtwarzania. Z tego powodu, ze do tego trzeba miec specjalny serwer, ktory kosztuje gruuuuba kase oraz projektor DCI, ktory tez kosztuje tyle co sredniej klasy nowy samochod :) chodzi tutaj o certyfikacje oraz kontrole nad licencjami oraz odtwarzanymi filmami. lipa jak nie wiem co :)
Staram sie chociac zorganizowac jakies kino ambitne i podpiac do kin studyjnych, ale tez cos mi sie zdaje, ze moze nie byc fajnie.
No nic, tak to jest jak sie robi biznes bez sprawdzenia podstaw jego funkcjonowania.
Wyślij ich na kurs "jak zarabia się pieniądze" do kolesia który sprzedał im "kino".
Dla mnie ta cala sytuacja nie jest zabawna bo wciagneli w ten "biznes" moja mame. Gosciu, ktory wpadl na ten genialny pomysl zapieral sie, ze wszystko ma obcykane i, ze bedzie to dobry biznes. Okazalo sie, ze tylko mu sie tak wydawalo i nawet nie zrobil rozpoznania. W tej chwili zostal odsuniety od wszystkiego, a mnie poprosili, zebym pomogl im cos z tym zrobic (w sensie ogarnac sprzet i sprobowac zalatwic jakiekolwiek licencje na filmy). Takze jak sie uda to beda tylko filmy rok po premierze kinowej no i moze kino studyjne.
Nie wiem jakie rejony kraju
Ale może przeglądy kina ambitnego?
No wlasnie nad tym pracuje ;)
Tak mnie meczyl ten serwer i napisalem zapytanie ofertowe do tego 3dswiata. Oto serwer za 15 tys zl:
-3D serwer-komputer stacjonarny,ze specjalnym oprogramowaniem,które zostało rozpracowane przez naszą firmę.Takie oprogramowanie daje możliwość odtwarzania filmów na częstotliwości kinowej 120 hz(nie takiej jak w telewizorach lub odtwarzaczach 3d,ale takiej jak w profesjonalnym kinie) Częstotliwość 120hz wzmacnia efekt 3d oraz nie meczy oczy pod czas oglądania.
Komplet zawiera również licencje komercyjną Stereoscopic Player,która pozwala odtwarzać publicznie filmy.
Konfiguracja serwera jest indywidualna,zależy od wymiarów sali,typu projektora.W każdym bądź razie min I3 - 1155, 4GB, 1TB, Windows 7
Zapytalem tez o projektory fullhd jakie maja w ofercie i to co sie dowiedzialem:
FullHD projektory nie można wykorzystywać na sali 25 miejsc,ponieważ tego typu projektory maja niską jasność 1500-2000lm,oraz potrzebują dużej powierzchni na ekran.Na sale 25 osób jest wykorzystywany projektor HD min 3000-3500lm z rozdzielczością 1280-800.
Kurcze to po co sa te wszystkie projektory fullhd, skoro ich uzywac sie nie da? :) ta sala kinowa jest wielkosci mojego salonu, czyli wg tego pana nawet w domu nie moglbym takiego projektora uzywac :)
Dostalem tez przykladowa oferte dla sali na 25 osob:
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/4238/l9zt.jpg)
Ofera bardzo zblizona do tego co wstawilem w 1 poscie, troszke taniej o pare tys zl.
Podpytywalem dalej o ten serwer, bo nadal nie wiem czemu on taki drogi i dlaczego nei moge uzywac projektora fullhd 3d. dostalem kolejna odpowiedz:
Koszt serwera nie jest kosztem zwykłego komputera.W koszt wliczone jest oprogramowanie,pozwalające pracować na częstotliwości 120 hz,oraz licencja na odtwarzacz.
Full HD projektory w domu pracują na 60 hz(oraz 24 hz)nie są przeznaczone do pracy w kinie,taka częstotliwość jest bardzo szkodliwa na oczy,na ekranie 2.5 m można wykorzystywać takie projektory w 2d(tylko nie w 3d).
W 3d tylko od 3000lm.To są zasady rozpracowane światowym kinem,nie naszą firmą
Co o tym sadzicie? :)
Rafał_Sz
19-03-2014, 01:59
Co o tym sadzicie? :)
Dane tego Epsona:
Częstotliwość obrazu 2D/3D 240 Hz / 480 Hz
Częstotliwość odświeżania pionowego 2D 192 Hz - 240 Hz
Częstotliwość odświeżania pionowego 3D 400 Hz - 480 Hz
Chyba nie wymaga to komentarza.
No wlasnie, tymbardziej, ze wiem co za soft oni instaluja. Tam nie ma zadnego cudownego softu jest tylko stereoscopic player i serowniki nvidia 3dvision :)
ThomasVoland
19-03-2014, 06:24
Co do tego, że do 3d potrzeba jaśniejszego projektora niż do 2d to prawda, tylko jak już wspomniałeś to kino ma ekran takiej wielkości jak się w salonie montuje i spokojnie można kupić projektor full hd odpowiedniej mocy.
serowniki
Może to trochę wyjaśnia; sery są w cenie. :mrgreen:
"Uchyty" też są groźne. ;)
Zdanie np. "To są zasady rozpracowane światowym kinem,nie naszą firmą" pozwala śmiało stwierdzić, że masz do czynienia z półanalfabetą, który jednak nie jest pozbawiony żyłki zdziercy.
Nie znam się na parametrach sprzętu kinowego, ale całość z daleka śmierdzi wałkiem i wg mnie można śmiało zrywać umowę i dochodzić zwrotu pieniędzy, gdyż transakcja jest rażąco niekorzystna dla jednej ze stron.
Ten analfabetyzm można wyjaśnić, koles jest Białorusinem.
Ten analfabetyzm można wyjaśnić, koles jest Białorusinem.
Czyli podsumowując: znajomy Twojej mamy postanowił założyć biznes w branży właściwie mu obcej, a do tego zamiast zrobić jakiekolwiek rozpoznanie tematu postanowił zaufać firmie, prowadzonej przez słabo mówiącego po polsku Białorusina. Godny podziwu rozmach :)
Tak sobie myślę, jest mała mieścina, nie ma kina, to jak nic, że można było starać się o dofinansowanie na taką działalność. Nie dość, że połowa albo i więcej kasy byłaby z powrotem, to jeszcze takie rzeczy jak profesjonalny projekt i umowy z różnymi instytucjami które by pozwalały na projekcję nowości nie byłoby problemem.
Co do projektora, to jest pewne, że im bardziej się patrzy na cenę tym obraz gorszy. Tą sprawę należy tylko rozpatrywać pod kątem wielkości ekranu. Na taki to a taki ekran taki projektor i koniec, nie jakieś tam lumeny. Odświeżanie w przeciętnych kinowych projektorach jest w granicach 400Hz.
Bedziemy kombinowac zeby wymienic projektor i ekran. Wczoraj bylem na miejscu i subwoofer nie dziala, chociaz jest podlaczony i ustawiony. Kable z glosnikow wypadaja, sa wlozone byle jak. lampa 3500lm i bialy ekran to fatalne polaczenie, bo sa przepalenia na ekranie. Kaloryfer bedzie przemalowany na czarno. Udalo sie zalatwic licencje na 2 filmy "Metro" i "Aniol smierci", wiec jest chociaz cos na start (koszt 300 zl na tydzien za kazdy film), inni dystrybutorzy chca az 500 zl netto od kazdego seansu :/
Lokal wyglada w chwili obecnej tak: https://drive.google.com/folderview?id=0B4QQRn0B7n9beDludF9YRHAwckE&usp=sharing
Rafał_Sz
20-03-2014, 11:31
Lokal wyglada w chwili obecnej tak: https://drive.google.com/folderview?id=0B4QQRn0B7n9beDludF9YRHAwckE&usp=sharing
Pomyśl o ciemnych, matowych zasłonach na bocznych ścianach przy ekranie. Koszty znikomy, efekt mocno zauważalny.
Najpierw trzeba ekran wymienic na szary ramowy :)
Pomyśl o tym, by nie chrzanić się w ekran, tylko wziąć jakiegoś porządnego malarza, niech wyrówna i wymaluje ekran supermat Tikkurila 15-18% szary gładkim wałkiem, pozostałość na czarny też matowy. Po bokach choć na pół metra powiesić jakieś czarne aksamitne zasłony, marszczone no i powinno się poprawić co do ekranu. Projektor to naprawdę nie można oszczędzać, jeśli chcecie być zadowoleni w miarę, to lekko trzeba 10tyś. Unikaj do tak małych ekranów w ciemnym pomieszczeniu projektorów DLP z kołem kolorów.
Nasmarowalem pismo do goscia. prosze go grzecznie o dostosowanie sprzetu do kwoty jaka skasowal czyli wymiane projektora na epsona tw9200 lub sony vpl-hw55 :) Do tego ekran.
Po wymianie tego i tak wyjdzie facet na wielku plus jezeli chodzi o kase. Zobaczymy jak to sie rozwinie.
Zalozylem dzisiaj fanpage na fb dla lokalu. Jestem w szoku. prawie 600 polubien w jeden dzien :)
Co tam słychać w sprawie kina?
Tak przy okazji poszukiwań ustrojów akustycznych trafiłem na ładne kino.
Myślę, że to jest właśnie dobry kierunek i pozwolę sobie zapodać zewnętrzny link znaleziony oczywiście na wujku G.
http://www.cinema-rooms.co.uk/wp-content/uploads/2010/11/Cinema-Rooms-Luton-2.jpg
Kierunke dobry, ale do kina w domu lub na wlasny uzytek. przy takiej liczbie miejsc trzebaby 50 zl za bilet kasowac, zeby to sie oplacalo.
Generalnie jest ogromny problem z licencjami, bo dystrybutorzy nie chca ich udzielac na filmy z blu-ray'a. Narazie udalo nam sie zalatwic filmy od hagi.pl. maja pare ciekawych pozycji, glownie jest to kino bardziej niszowe bo duze multipleksy tych filmow nie puszczaly, a sa i fajne perelki. U nich licencja z wypozyczeniem nosnika to koszt 300 zl/tydzien. no, ale np taki monolith film zada sobie juz 500 zl netto od jednego seansu co przy 24 miejscach w kinie i bilecie za 15 zl daje nam 360, czyli 140 zl w plecy. Dogadalismy sie prawie z Gutek Film, a reszta dytrybutorow (ci najwieksi od hitow kinowych) nie chca nawet z nami rozmawiac :/
jedyne wyjscie to parasol licencyjny (http://www.mplc.pl/page/umbrella-license-andreg). Koszt to ok 1500 zl/rok. mozna odwtarzac wszelkie filmy z roznych nosnikow, ale nie wolno pobierac za pokazy oplat, ani ich reklamowac. Jak to w naszym kraju bywa, oczywiscie mozna obejsc to bokiem i zamiast sprzedazy biletow prowadzic sprzedaz np "zestawu kinowego" lub poprostu zrobic wynajem sali kinowej wraz ze sprzetem na "zamkniete" pokazy w gronie rodziny i znajomych.
Podobno na zachodzie nie ma takiego problemu z licencjami na filmy, jak zwykle w Polsce musi byc wszystko inaczej jak w krajach cywilizowanych.
robin102
26-03-2014, 18:04
Qualin ' wybacz, ale zapytam, bez zlo'sliwosci absolutnie. Gdzie byles jak Twoi osbisci rodzice pakowali sie w wycieczke na marsa ? Przeciez rodzina, to rodzina, zwlasza rodzice ktorzy z roku na rok sie starzeja, traca kontakt z rzeczywistoscia wspolczesna, bo to nie Ich czasy, nie ich klimaty. Rodzicom trzeba pomagac jak dzieciom czasem, czuwac nad nimi jak chorzy i koniecznie tez jak zdrowi. Wex do serducha na przyszlosc. Pozdr
Co do linku, to chodziło mi o kolory i proporcje obrazu dla oglądających.
Moja szwagierka buduje gospodarstwo agroturystyczne w którym ma być "kino na sianie" tylko dla gości, bez żadnych biletów i dosłownie w stodole na sianie mają chętni oglądać sobie filmy z projektora. Właśnie na Twoim przykładzie zastanawiałem się jak ona będzie mogła sobie poradzić z legalną projekcją filmów. Ten parasol licencyjny MPLC jest bardzo ciekawym rozwiązaniem i chyba najlepszym w jej przypadku. Trzymam kciuki i będę śledził postępy waszego przedsięwzięcia.
PS. Teraz to nie ma co opieprzać kolegi, rodzice jak i dzieci nie zawsze się słuchają. Mleko zostało rozlane i trzeba raczej coś działać w kierunku mopa który to pozbiera :)
O tej "inwestycji" dowiedzialem sie na miesiac przed otwarciem :/ Mama nie pochwalila sie predzej, ze weszla w taka spolke. Jakbym wiedzial od poczatku to zupelnie inaczej by teraz temat wygladal bo ja sie okazuje takie kino praktycznie nie ma szans na istnienie, chyba, ze ktos bedzie wyswietlal film ze swojego slubu w nim.
Po kontakcie ze wspomnianym wyzej MPLC okazuje sie, ze nie ma mozliwosci kupna parasola licencyjnego bo ten rodzaj licencji jest niedostepny dla kin. Pani stwierdzila, ze ewidentnie mamy kino, a nie lokal z mozliwoscia prezentacji filmow i nie dostaniemy tej licencji. Zeby bylo zabawnie to prawie wszyscy dystrybutorzy (forum film, warner bros poland, monolith, vue, spi itp itd) twierdza, ze ten lokal kinem nie jest i dlatego nie mozemy dostac od nich licencji na ich filmy.
W tym kraju chyba nic nie da sie legalnie zrobic :/ pisalem tez do Stowarzyszenia Filmowcow Polskich to odpisali, ze to nie ich dzialka, ze mam sie kontaktowac z ZAIKSEM, natomiast ci nie zajmuja sie odtwarzaniem filmow, tylko muzyka w filmach zawarta. Normalnie nic nie mozna zalatwic zgodnie z litera prawa bo sie kurde poprostu nie da :/
Ale szambo.
Pozostaje w taki razie przerobić salkę kinową tak by były tam jeszcze stoliki i jakieś inne duperele które nie występują normalnie w kinach.
Normalnie dno i metr mulu. czlowiek dzwoni pisze do firm, instyucji, zeby wszystko legalnie bylo i lipa. juz prawie nie mam sily, zeby ten temat dalej ciagnac.
Lena&TheShadow
26-03-2014, 18:49
Może zapytaj się na jakich zasadach oni wyświetlają filmy?
https://www.facebook.com/StacjaFalenica?fref=ts
Może zapytaj się na jakich zasadach oni wyświetlają filmy?
https://www.facebook.com/StacjaFalenica?fref=ts
Bo to prawdziwe kino jest: https://www.facebook.com/StacjaFalenica/photos/pb.179724522061052.-2207520000.1395853284./219951704705000/?type=3&theater
Filmy z projektora na tasme 35mm z tego co widac.
Zeby "powazni" dystrybutorzy zgodzili sie na pokazy filmow to po pierwsze trzeba miec ekran chyba 8m szerokosci (minimum), projektor 35mm lub projektor cyfrowy dci+serwer kinowy. sprzet kosztuje kilkaset tys zl.
Lena&TheShadow
26-03-2014, 19:55
Musi być jakaś metoda na poradzenie sobie z takim problemem w tym upośledzonym psychicznie kraju.
W Bollywood ominięto zakaz palenia robiąc palarnię z całej knajpy a knajpę teoretycznie umieszczając "na zewnątrz".
No niestety, ale juz sie nam mozliwosci praktycznie wyczerpaly i nie mam zielonego pojecia gdzie jeszcze mozna uderzac w sprawie licencji na legalne odtwarzanie.
Rozumiem dystrybutorow, gdybysmy chcieli wyswietlac nowosci kinowe, ale nam chodzi tylko o mozliwosc wyswietlania filmow, ktore wyszly na plytach blu-ray. Niestety dystrybutorzy nie chca nawet o takich licencjach rozmawiac :/
Lena&TheShadow
26-03-2014, 20:28
To trzeba zmienić nazwę. Stworzyć jakieś laboratorium filmowe i klienci nie kupowali by biletów na film ale kupowali kartę uczestnika w laboratorium. Trzeba stworzyć sytuację gdzie film nie będzie sensem przekazu ale tylko jakby pobocznym elementem czyjejś wizyty w sali kinowej. Nie wierzę, że tego nie da się obejść, zawsze można stworzyć związek wyznaniowy i film może być elementem celebracji. Chory kraj, adekwatnie chore rozwiazania.
Tylko nadal trzeba miec licencje na publiczne odtwarzanie filmu, bez wzgledu na to jaki charakter bedzie mial lokal. Jak sie dystrybutor/producent uprze to tak naprawde może nawet każdego pozwać za oglądanie filmow we wlasnym domu np z sasiadem bo wg prawa to jest juz publiczne odtwarzanie :/
ale skoro jesteście prawie dogadani z GutekFilm to chyba nie pozostaje nic innego jak stworzyć kino studyjne. Tylko ża na nie odbiorców w małym mieście będzie jak na lekarstwo lub wcale :(
Ewentualnie póki temat nie jest mocno zaawansowany to pogonić to wszystko w cholerę póki nowe - strata finansowa będzie mniejsza i zrobić coś od początku co ma ręce i nogi. Drastyczne rozwiązanie, to fakt - no ale jak się nie przemyślało sprawy na początku to trzeba minimalizować straty.
Udalo sie dogadac z
Hagi (http://hagi.pl/nasze-filmy.php)
Gutek Film(http://www.gutekfilm.pl/wkinach/archiwum/,,pl,chronologicznie,0,.html)
Solopan (http://www.solopan.com.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=44&Itemid=95&lang=pl)
Against Gravity (http://www.againstgravity.pl/4/dystrybucja-kinowa/)
Best Film (http://bestfilm.pl/main/az)
Niby calkiem niezle bo sporo filmow i duzo ciekawych, ale niestety nie wszystko mozna miec z licencja i nie wszystko jest na blu-ray :/ Genaralnie wychodzi na to, ze mamy dostep do kilku, gora kilkunastu filmow u kazdego dystrybutora. przewaznie chca ok 300 zl netto na tydzien (to kwota minimalna, jezeli bedzie slaba sprzedaz biletow) lub podzial 50/50 z biletow jezeli przekroczona zostanie kwota minimalna.
Filmy faktycznie ciekawe a niektóre nawet bardzo zacne - ja bym sobie wpadał. No ale ja takie lubię. Gorzej jak mieszkańcy miejscowości sa fanami holyłódzkich papkowatych beztreściowych nowości najlepiej w 3D - to wtedy tak se to wygląda :) Nie wiem po ile planujecie tam bilety ale zakładając że po dyszce to tych seansów trza w tygodniu trochę natłuc by na kieliszek chleba zostało...
Bilety mamy po 13 zl, ulgowe po 10 zl. Wiec ceny nie sa wygorowane. Przez ten tydzien puszczalismy "Metro" i "Anioł śmierci", frekwencja byla raczej przecietna. Maksymalne oblozenie sali to 14 osob w weekend. W tygodniu jak sa 4 osoby to jest max na seansie.
Tutaj jest fanpage ktory zalozylem i prowadze: https://www.facebook.com/chelminiacy1982
O stronie nie wspominam bo nic na niej nie ma praktycznie :P
No oby to się rozkręciło (w sensie ilości widzów). We Wrocławiu mamy dla przykłądu dwa główne kina studyjne (Kino Nowe Horyzonty szefowane przez R.Gutka i w zasadzie to lekko przerobiony Helios i Dolnośląskie Centrum Filmowe (dawne Kino Warszawa). Bilety w poniedziałki i środy po 11zł. W inne dni coś około 19. No ale jak się kupi kartę przyjaciela kina za 50zł to już bilety są po 11 i 15. A są to kina kina w jakby nie spojrzeć dużym mieście.
Cen biletów chyba nie ma co zmieniac ale warto pomyśleć że jak się trafi choćby 4 osobowa rodzinka mająca wywalić 46zł za bilety to nie jest wykluczone, ze nie zapakuje się w furę i skoczy 40km do miasta by mieć:
- zdecydowanie większy wybór filmów
-być moze niższe ceny (kody orange i inne cuda - jak to w sieciowych kinach)
-czas na żarcie odgrzewanego żarła w Sfinxie
-przeszoranie się przez galerię itp itd.
Ja pochodzę z Brzegu (miasto 40km od Wrocławia i 40km od Opola - dokładnie pośrodku). Jest tam kino. Tak samo jak sa kina we Wrocławiu i Opolu. Znam wiele ludzi w Brzegu a nie znam nikogo kto tam chodzi do kina. Większość wozi tyłek 40km i wybiera opcję kina tzw przygaleriowego. Nie wnikam z czego to wynika ale daje do myślenia.
N
Ja pochodzę z Brzegu (miasto 40km od Wrocławia i 40km od Opola - dokładnie pośrodku). Jest tam kino. Tak samo jak sa kina we Wrocławiu i Opolu. Znam wiele ludzi w Brzegu a nie znam nikogo kto tam chodzi do kina. Większość wozi tyłek 40km i wybiera opcję kina tzw przygaleriowego. Nie wnikam z czego to wynika ale daje do myślenia.
Większy wybór i więcej możliwości.
Temat zaczyna sie rozkrecac. Gosciu dostal juz oficjalne pismo z naszymi uwagami. W odpowiedzi napisal maila, ze rowniez wystosuje oficjalne pismo skoro my tak zrobilismy z zadaniem zaplaty ostatniej transzy (30%) bo powinnismy wg umowy zaplacic mu w terminie 30 dni od wystawienia faktury. Czekamy na wezwanie do sadu za niezaplacenie. Facet sam sobie problemu tylko narobi. Troche szperalem po necie i okazuje sie, ze realizacje ktore ma na swojej stronie prawdopodobnie nie sa jego tylko firmy ukrainskiej 3dsvit, ktora ma identyczna oferte jak ten koles, ale normalne ceny bo dla porownania za kino na 20 osob wychodzi u nich 15 tys zl, a u tego co nam robil 36 tys :) Facet sobie prawdopodobie zerznal wszystkie opisy i oferte od nich. Pisalem tez do nich z zapytaniem czy znaja typa i czekam na odpowiedz. Zastanawia mnie jeszcze inny fakt, jego domena nie jest zarejestrowana na niego, ani na jego firme tylko na spolke z Zabrza, ktora handluje sprzetem komputerowym. juz wiem, ze projektor jest uzywany zainstalowany i to model, ktorego nie produkuja od jakiegos czasu. nie zdziwilbym sie jakby ta firma z zabrza zalatwiala jakis sprzet poleasingowy, a facet od kin go uplynnial za gruba kasiore.
Tak samo info o licencjach z jego strony:
W ramach współpracy z naszą firmą zapewniamy konsultacje i pomoc , dotyczącą nabycia oficjalnych uprawnień na prezentację publiczną nośników DVD i BR.
Partnerami naszej firmy są najwięksi dystrybutorzy w Polsce.
Rozmawialismy z wieloma dystrybutorami i zaden nie prowadzi z tym gosciem wspolpracy, malo tego niektorzy sami nam mowili, ze facet nieprawdziwe info na swojej stronie podaje.
Faktura podpisana? bo jeśli podpisana, to nie ugracie nic. To, że sprzęt wam teraz nie odpowiada, to możecie go po sądach ścigać, ale zapłacić musicie, on swoją (co prawda gównianą)ale jednak robotę wykonał.
Jeśli nie ma na piśmie, że coś tam w trakcie realizacji nie pasuje, oraz nie ma nic na temat wykonawstwa z jego strony, to za nic nie odpowiada, on dostarczył sprzęt według specyfikacji i dopóki nie nawali w czasie gwarancji, pod warunkiem, że dał od siebie dodatkową gwarancję, no to lipa straszna, bo nawet gwarancja to jest po stronie producenta i on nie musi brać w tym udziału.
Pozostaje wziąć go na stracha, czyli wynająć prawnika który walnie mu parę konkretnych zarzutów, to może odpuści te 30%. Choć tyle będzie zysku z tego.
Prawnik jest, a nawet prokurator znajomy. Sprawa na pewno zakończy się w sadzie. Co do specyfikacji to ciężko nazwac zwykly domowy komputer serwerem, który jeszcze miał mieć jakieś specjalne zabezpieczenia a nie ma. Na razie czekamy na oficjalną odpowiedz na piśmie.
Moze i zakonczy sie w sądzie, ale najpierw i tak musicie zapłacic. Przykre, ale trzeba albo czytac umowy, albo dac komus, kto sie zna.
ps. Wiem, wiem. Nie takich odpowiedzi oczekujesz.
Ja to wiem, ale już pisałem, ze za wszystko odpowiadal jeden czlowiek. W tej chwili juz zostal wywalony ze spolki. on wszystko zalatwial i podpisywal. a moja mama i reszta udzialowcow teraz stara sie wszystko jakos wyprostowac.
Prawnik jest, a nawet prokurator znajomy.
hrs-MPsHvR4
Temat zaczyna sie rozkrecac. Gosciu dostal juz oficjalne pismo z naszymi uwagami. W odpowiedzi napisal maila, ze rowniez wystosuje oficjalne pismo skoro my tak zrobilismy z zadaniem zaplaty ostatniej transzy (30%) bo powinnismy wg umowy zaplacic mu w terminie 30 dni od wystawienia faktury. Czekamy na wezwanie do sadu za niezaplacenie. Facet sam sobie problemu tylko narobi. Troche szperalem po necie i okazuje sie, ze realizacje ktore ma na swojej stronie prawdopodobnie nie sa jego tylko firmy ukrainskiej 3dsvit, ktora ma identyczna oferte jak ten koles, ale normalne ceny bo dla porownania za kino na 20 osob wychodzi u nich 15 tys zl, a u tego co nam robil 36 tys :) Facet sobie prawdopodobie zerznal wszystkie opisy i oferte od nich. Pisalem tez do nich z zapytaniem czy znaja typa i czekam na odpowiedz. Zastanawia mnie jeszcze inny fakt, jego domena nie jest zarejestrowana na niego, ani na jego firme tylko na spolke z Zabrza, ktora handluje sprzetem komputerowym. juz wiem, ze projektor jest uzywany zainstalowany i to model, ktorego nie produkuja od jakiegos czasu. nie zdziwilbym sie jakby ta firma z zabrza zalatwiala jakis sprzet poleasingowy, a facet od kin go uplynnial za gruba kasiore.
Tak samo info o licencjach z jego strony:
Rozmawialismy z wieloma dystrybutorami i zaden nie prowadzi z tym gosciem wspolpracy, malo tego niektorzy sami nam mowili, ze facet nieprawdziwe info na swojej stronie podaje.
Może się okazać też, że nie prowadzi działalności, a faktura jest lipna.
Może się okazać też, że nie prowadzi działalności, a faktura jest lipna.
Czy jest zarejestrowany, to można sprawdzić.
Jest zarejestrowana dzialalnosc od lipca 2013.
Oo no firma z TRADYCJAMI :D
Pewnie od lipca ubiegłego roku trzasnęli masę kin w kraju i za granicą.
Tego wspólnika bym też ścigał, kto wie, czy on w tym garnku kaszy nie mieszał.
Nie, ten wspolnik to po prostu taki typ czlowieka, ktory uwaza, ze pozjadal wszystkie rozumy i wszystko wie najlepiej. Jak niecale 2 miesiace temu pytalem go o licencje, to powiedzial, ze wie lepiej ode mnie co musi miec i ze nie ma potrzeby zalatwiania, bo placi sie jak do niego przyjda (pomylilo mu sie z zaiksem zapewne). Zreszta mama zna go od wiekow jak i reszta wspolnikow wiec na bank on by nie robil przekretu. Po prostu wcisneli mu ciemnote i to lyknal jak mlody pelikan, a ze sie nie znal, to tylko przytakiwal, bo przeciez fachowiec od kin przyjechal do niego :P
Kolekcjoner
01-04-2014, 00:53
Kino cyfrowe jest wyłącznie z plików. Potrzebny jest serwer DCP z aktualnymi licencjami.
W zaciemnionym pomieszczeniu na obraz o szerokości 3m w zupełności wystarczy projektor o jasności 1300lum.
Nieprawda. Żeby przy nawet niezbyt dużym ekranie obraz był równomiernie jasny i nie było przekłamań koloru jasność musi być spora. Rzutniki kinowe do ciemnych nie należą.
Trzeba pamiętać że kino ma mieć obraz lepszy niż na ekranie telewizora, kiepskie odwzorowanie barw, migotanie bądź efekt tęczy przy DLP i skutecznie zniechęci oglądających.
To jest w dużym stopniu zależne od jakości projektora. Są takie które spokojnie sobie w kinie radzą i mają wręcz znakomite odwzorowanie kolorów mimo, że są DLP.
Zeby "powazni" dystrybutorzy zgodzili sie na pokazy filmow to po pierwsze trzeba miec ekran chyba 8m szerokosci (minimum), projektor 35mm lub projektor cyfrowy dci+serwer kinowy. sprzet kosztuje kilkaset tys zl.
Barco robi rzutnik razem z serwerem plików specjalnie do małych kin i nie kosztuje to kilkaset tysięcy. Christie bodaj też.
Ekran polecałbym np. Projecty.
Jeśli chodzi o system nagłośnieniowy to pomijając kwestię wyliczenia i projektu należałoby sobie zdać sprawę że tu rozwiązania konsumenckie nie mają zbyt dużo sensu ze względu na charakterystyki użytych głośników, słabe wzmacniacze, mnóstwo zbędnych funkcji przy braku tych potrzebnych itd.
Jeśli chodzi o rozwiązania systemowe to mają je np. QSC, JBL, EAW.
Kolekcjoner podrywasz mnie? takie zaloty na mnie nie działają.
sprzet kosztuje kilkaset tys zl.
To wiele nie brakuje; zawsze można dopłacić brakujące kilka zł. ;)
Kolekcjoner
01-04-2014, 09:52
Kolekcjoner podrywasz mnie?
Nie jesteś w moim typie - przynajmniej sądząc po avatarze :lol: ;).
Kto nie ma kina i nigdy się z problemem jasności, lumenów i kontrastu nie spotkał to w necie różne bzdury można znaleźć, ale można też i dość ciekawe rozwiązania spotkać.
https://www.youtube.com/watch?v=UAxhMflrQs8
W kinie problemem nie jest brak jasności, tylko jej nadmiar, najczęściej brakuje CZERNI i dla tego tak drogie są projektory do dużych ekranów, bo tam musi smażyć mocna lampa a i panele czy to LCD, LCoS, SXRD czy nawet DLP nie są w stanie przytrzymać światła w 100%
PS. No i zapomniałem dodać, że ekran o szerokości 3m jest bardzo MAŁYM EKRANEM i nie wiele mu trzeba by po oczach dawał.
PS. Co tam słychać w Kino-Kawiarni?
Gosciu odpisal na pismo, ale strasznie lakonicznie. Caly czas twierdzi, ze nei rozdzielczosc jest najwazniejsza w projektorze tylko jego jasnosc (im jasniejszy tym lepszy obraz). Twierdzi tez, ze AnyDVD nie instalowal on tylko moja mama (hehe). A to, ze projektor ma wyswiecone 104h to tylko dlatego, ze przeciez byl puszczany jeden film oraz prowadzone szkolenie dla pracownika jak odtwarzac filmy (brak slow).
Aktualnie prawnik pracuje nad pozwem sadowym (art. 388 KC).
facet od sprzetu nie ma pojecia co robi. prawdopodobnie cala sytuacja wyglada tak, ze instalacje robi firma 3dsvit z ukrainy (u mamy w lokalu podobno z tym facetem od sprzetu byl jakis ukrainiec, ktory montowal wszystko) i liczy za to swoja normalna stawke czyli ok 20 tys zl, a sprytny kolega, ktory prowadzi 3dswiat tylko nadzoruje i kasuje drugie tyle co ukrainiec dla siebie.
Dystrybutorzy filmow to jaka mafia chyba. Pisze do nich w sprawie licencji na filmy i rozmowa wyglada mniej wiecej tak:
Ja: witam interesuje mnie kupno licencji na.......(bla bla bla, tu opisuje cala sytuacje)
Dystrybutor: witam, niestety nie udzielamy takich licencji bo nie jestescie kinem. natomiast firma MPLC udziela i prosze sie z nia kontaktowac
ja: oo super :) (pisze do mplc i opisuje co i jak)
mplc: niestety nie udzielamy licencji dla kin, a panstwo takie posiadaja, prosze kontaktowac sie z dystrybutorami
ja: (do dystr) witam ponownie, kontaktowalem sie z firma mplc i niestety oni nie udziala nam licencji bo jestesmy wg nich kinem i odsylaja nas do was (kolo sie zamyka)
dystrybutor:hmmm, a na jakim nosniku chca panstwo wyswietlac?
ja: blu-ray (tu znowu opisuje co i jak lacznie z opisem firmy 3dswiat)
dystrybutor: no niestety my nie udzielamy licencji bo nam umowa z producentem nei pozwala i takie tam, ale moze Pan nabyc licencje od firmy o ktorej wspominalem na poczatku
I tak rozmowy wlasnie wygladaja. normalnie mam dosc juz. chory kraj :( do mplc pisalem tez z prosba o spotkanie i cisza. siec kin studyjnych i lokalnych tez czaruje na lewo i prawo, spotkac sie nie chca i wymyslaja jakies dziwne powody dlaczego nei moga nas do siebie przyjac.
Kolekcjoner
12-04-2014, 15:09
Gosciu odpisal na pismo, ale strasznie lakonicznie. Caly czas twierdzi, ze nei rozdzielczosc jest najwazniejsza w projektorze tylko jego jasnosc (im jasniejszy tym lepszy obraz). Twierdzi tez, ze AnyDVD nie instalowal on tylko moja mama (hehe). A to, ze projektor ma wyswiecone 104h to tylko dlatego, ze przeciez byl puszczany jeden film oraz prowadzone szkolenie dla pracownika jak odtwarzac filmy (brak slow).
Aktualnie prawnik pracuje nad pozwem sadowym (art. 388 KC).
facet od sprzetu nie ma pojecia co robi. prawdopodobnie cala sytuacja wyglada tak, ze instalacje robi firma 3dsvit z ukrainy (u mamy w lokalu podobno z tym facetem od sprzetu byl jakis ukrainiec, ktory montowal wszystko) i liczy za to swoja normalna stawke czyli ok 20 tys zl, a sprytny kolega, ktory prowadzi 3dswiat tylko nadzoruje i kasuje drugie tyle co ukrainiec dla siebie.
Współczuję ale z drugiej strony nie może mi się w głowie pomieścić jak można wydać tyle forsy bez konsultacji z kimś "z branży" albo choćby użycia goglownicy ;).
Dystrybutorzy filmow to jaka mafia chyba. Pisze do nich w sprawie licencji na filmy i rozmowa wyglada mniej wiecej tak:
Ja: witam interesuje mnie kupno licencji na.......(bla bla bla, tu opisuje cala sytuacje)
Dystrybutor: witam, niestety nie udzielamy takich licencji bo nie jestescie kinem. natomiast firma MPLC udziela i prosze sie z nia kontaktowac
ja: oo super :) (pisze do mplc i opisuje co i jak)
mplc: niestety nie udzielamy licencji dla kin, a panstwo takie posiadaja, prosze kontaktowac sie z dystrybutorami
ja: (do dystr) witam ponownie, kontaktowalem sie z firma mplc i niestety oni nie udziala nam licencji bo jestesmy wg nich kinem i odsylaja nas do was (kolo sie zamyka)
dystrybutor:hmmm, a na jakim nosniku chca panstwo wyswietlac?
ja: blu-ray (tu znowu opisuje co i jak lacznie z opisem firmy 3dswiat)
dystrybutor: no niestety my nie udzielamy licencji bo nam umowa z producentem nei pozwala i takie tam, ale moze Pan nabyc licencje od firmy o ktorej wspominalem na poczatku
I tak rozmowy wlasnie wygladaja. normalnie mam dosc juz. chory kraj :( do mplc pisalem tez z prosba o spotkanie i cisza. siec kin studyjnych i lokalnych tez czaruje na lewo i prawo, spotkac sie nie chca i wymyslaja jakies dziwne powody dlaczego nei moga nas do siebie przyjac.
Może i mafia ale z drugiej strony Bluray to bardzo "śliski" format i trochę im się nie dziwię.
Ostatnim czasem jakims dziwnym trafem zniknal caly folder programu Stereoscopic. Program nie zostal odinstalowany tylko skasowany sam folder. teoretycznie nikt nie ma dostepu do komputera poza zaufanymi ludzmi.
No nic zainstalowalem program jeszcze raz i lipa bo nie dostalismy klucza licencyjnego, a przeciez tyle kasy sprzet kosztowal.
Malo tego po kilku dniach okazalo sie, ze znowu zniknal folder z programem.
Czary? Czy moze jakis program, skrypt zaszyty gdzies w autostarcie, ktory specjalnie kasuje po to, aby ktos mogl regularnie przyjezdzac i "naprawiac" usterke?
Program znikal bo jak sie okazalo bym stworzony skrypt w harmonogramie zadan, ktory uruchamial pewien plik .bat co kilka dni. w pliku tym byly instrukcje do skasowania calego folderu programu stereoscopic. Takie zabezpieczenie, zeby sobie przyjezdzac i kasowac za serwis.
Generalnie lokal bedzie dzialac tylko do konca wakacji i zamykamy. Filmow nie puszczamy juz od dwoch miesiecy. Srednio licencja wychodzi ok 500 zl na tydzien, a na filmie mielismy max 10-15 osob tygodniowo. Najpierw ludzie narzekali, ze nieznane filmy, albo stare, a jak udalo sie zorganizowac np Wyscig pol roku po premierze lub Imigrantke miesiac po premierze kinowej to ludzie twierdzili, ze obejrzeli juz w domu lub wola jechac do multipleksu.
(...)
Caly czas ciagnie sie tez sprawa z gosciem, ktory to sprzedal i instalowal. Nie poprawil wad, a domaga sie reszty kasy. Malo tego twierdzi, ze zainstalowany projektor jest profesjonalnym projektorem do wyswietlania filmow w mini kinie na co ma niby potwierdzenie od producenta. Pofaldowanie ekranu tlumaczy tym, ze konstrukcja sciany jest nieprawidlowa i przez to ekran sie falduje bo sciana nie jest rowna. Twierdzi tez ze ze projektory na jakie zadalismy wymiany to nie sa projektory do mini kina tylko domowe i nieprofesjonalne poniewaz mala za malo lumenow. Twierdzi, ze im wiecej lumenow tym lepiej, ze najlepiej jakby bylo 20000. Chcialbym zobaczyc jak te lumeny wypalaja dziire w ekranie z odleglosci 4 metrow.
Kolekcjoner
16-08-2014, 20:59
Bzdury opowiada. Uczciwie zrobiony projektor o jasności 7500 świeci tak że z bliska gałki wypadają ;). 20000 to się używa w sali na kilkaset osób.
Ty chyba jesteś mundurowy, a on zagraniczny, o ile dobrze pamiętam? Nie możesz go przycisnąć służbowo jakoś, żeby mu się odechciało robić uczciwych ludzi w bambuko?
Ja generalnie nie jestem strona w tym konflikcie, a gosciu wynajal sobie kancelarie adwokacka i jakies pozwy podsyla domagajac sie reszty kasy. nie dostal jeszcze 30% wynagrodzenia na jakie opiewala umowa poniewaz nie usunal usterek. Generalnie to mysle, zeby gosciowi zrobic odpowiednia reklame na jakims wykopie czy czyms podobnym.
ThomasVoland
17-08-2014, 00:10
Biroąc pod uwagę, że wrzucił skrypt do usuwania softu, który później instalował za kasę, to wróżę główną z płomieniem.
velaskez
17-08-2014, 06:47
Biroąc pod uwagę, że wrzucił skrypt do usuwania softu, który później instalował za kasę, to wróżę główną z płomieniem.
Dopalaczem wręcz.
Z wykopem poczekam do wyroku sadu. Wtedy zrobi sie facetowi odpowiednia reklame.
Program znikal bo jak sie okazalo bym stworzony skrypt w harmonogramie zadan, ktory uruchamial pewien plik .bat co kilka dni. w pliku tym byly instrukcje do skasowania calego folderu programu stereoscopic. Takie zabezpieczenie, zeby sobie przyjezdzac i kasowac za serwis.
Nie wierzę, po prostu nie wierzę w to co czytam. Różne rzeczy widziałem, ale żeby być takim s****...?! Jestem w szoku.
Dowal mu na wszystkie sposoby. Taką zarazę trzeba tępić.
Kolekcjoner
21-08-2014, 14:32
Nie wierzę, po prostu nie wierzę w to co czytam. Różne rzeczy widziałem, ale żeby być takim s****...?! Jestem w szoku.
Oj to chyba kolega mało widział ;). Jak ktoś prowadzi jakąś działalność to trzeba mieć bardzo twardą tylną część ciała 8-).
Oj to chyba kolega mało widział ;). Jak ktoś prowadzi jakąś działalność to trzeba mieć bardzo twardą tylną część ciała 8-).
To znaczy, że popierasz takie działania...?
Kolekcjoner
21-08-2014, 17:48
Cóż, nie bardzo wiem co Ci odpowiedzieć ....:lol:.
Cóż, nie bardzo wiem co Ci odpowiedzieć ....:lol:.
Nie mów nic, bo wszystko co powiesz zostanie użyte przeciwko Tobie. :wink:
ThomasVoland
13-12-2014, 09:41
Potrzebna rada i chyba najlepiej tutaj zapytać. W końcu przeniosłem projektor ze stolika na sufit i chcę zrobić wszystko najlepiej jak się da (nie pasuje mi słaba czerń, nawet w nocy). Okna mam zasłonięte prowizorycznie kartonem i już mnie to trochę irytuje (kartona nie widać bo jest zasłonięty. Myślę nad roletą, podobno ma zasłaniać światło w 100%, no ale mam wątpliwości czy tak będzie, bo 1% przepuści i zakup będzie wtedy bez sensu. Okno ma 3 x 2 metry i słońce świeci w nie bardzo mocno cały rok. Te rolety gumowane faktycznie są w stanie zatrzymać absolutnie całe światło? Miałem taką kiedyś, ale trochę przepuszczała.
Druga sprawa. Pomieszczenie jest białe - i sufit i ściany:
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/42689972/share/Photo-13.12.2014%2C-14-17-08.jpg)
Widać tam też kawałek okna. Wiem że wypadałoby na ziemię dać czarną wykładzinę/dywan. Czy wystarczy pasek na metr od projektora czy nie ma co kombinować i musi być cała podłoga aż do tylnej ściany (nie bardzo mam pomysł jak to zrobić żeby dobrze wyglądało)? Ta ściana jest 4 m od ekranu i też jest biała, ale chyba nie odbija światła tyle co podłoga. Z sufitem nie bardzo mam co zrobić. Mieszkanie jest właściwie w hotelu i już i tak przekombinowałem z wierceniem dziur itd. Z drugiej strony kaucja już i tak przepadła, a dodatkowej kary chyba mi dowalić nie mogą, więc chodzi mi po głowie pomalowanie ściany za ekranem i tej za kanapą na ciemny szary.
Projektor to Benq W1070 - czerń na nim nawet w idealnych warunkach nie będzie perfekcyjna, np Optoma hd25 ma dużo lepszą, ale jej odległość ogniskowania mi nie pasowała.
Rafał_Sz
13-12-2014, 10:25
Białe ściany i sufit zawsze będą negatywnie wpływały na czerń na ekranie. Albo, albo. ;)