Zobacz pełną wersję : [ Portret ] maly model - do oceny
zcwtgjss
13-03-2014, 13:39
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/853/91vq.jpg)
hey,
powyzej zdjecie maluszka, ktore ostatnio robilam. Swiatlo w domu bylo raczej srednie, ale sadze, ze zdjecie nie wyszlo najgorzej.
Jezeli macie jakies uwagi odnosnie ustawienia, samego zdjecia ipt prosze napiszcie :)
Prosze tez o wyrozumialosc, ja dopiero sie ucze :D
Ned Stark
13-03-2014, 14:21
Jest słabo niestety. Jako całkowity amator polecam najlepsze narzędzie fotografa amatora - kosz ;-). Nie ma tutaj ani grama obróbki. Postarałaś się o tło, ale i tak w lewym rogu zostawiłaś kolorowy kawałek. Jeśli masz problemy ze światłem to chociaż użyj blendy jeśli nie chcesz dziecku po oczach błyskać. Jako fotografujący ojciec wiem, że trudno oddzielić uczucia rodzica od chłodnego, realistycznego spojrzenia na zdjęcie. Żeby nabrać dystansu do swoich zdjęć proponuję uważne oglądanie zdjęć innych bardziej zaawansowanych fotografów na forum i nie tylko.
zcwtgjss
13-03-2014, 14:33
dziekuje za szczerosc :D tak wiem, ten niebieski kawalek sciany przeszkadza, ale maly sie krecil troch I nie zauwazylam. Jezeli chodzi o retusz, to moglabym wiecej popsuc niz poprawic.
co mialabym poprawic w tym zdjeciu, aby bylo troche lepsze (mam na mysli uzycie photoshop'a)?
adriansocho
13-03-2014, 14:51
Jest bardzo ładnie i bardzo naturalnie. Szczerze powiem, że gdyby nie lekki brak ostrości (może słaby obiektyw lub poruszenie małego?) np. na buzi, to zdjęcie wg mnie byłoby rewelacyjne. Można dołożyć jakąś obróbkę, ale zdjęcie się broni i bez niej. Też mam dwa maluchy, i oczywiście oba mają mnóstwo zdjęć, ale to ujęcie bardzo mi się podoba.
wolverine6000
13-03-2014, 15:07
ja bym aż tak nie dramatyzował żeby to zdjęcie odrazu do kosza wyrzucać, może brakuje troche ostrości i światła na buzi dzieciaczka ale nie jest aż tak źle. Jeśli chodzi o poprawienie zdjęcia w PSie to możesz to niebieskie w tle występlować bo nie jest tego jakoś dużo, ze światłem też można pokobinować, ale wiadomo, że najlepiej robić to w czasie robienia zdjęcia a nie potem myśleć jak to poprawiać w PSie.
zcwtgjss
13-03-2014, 15:17
Jest bardzo ładnie i bardzo naturalnie. Szczerze powiem, że gdyby nie lekki brak ostrości (może słaby obiektyw lub poruszenie małego?) np. na buzi, to zdjęcie wg mnie byłoby rewelacyjne. Można dołożyć jakąś obróbkę, ale zdjęcie się broni i bez niej. Też mam dwa maluchy, i oczywiście oba mają mnóstwo zdjęć, ale to ujęcie bardzo mi się podoba.
obiektyw raczej ok - stalka nikona 50mm/1.8, ale bez vr, a rece czasami mi sie trzesa.
Lena&TheShadow
13-03-2014, 18:00
Jest słabo niestety. (...) - kosz ;-).
Ned Stark nie poznaję kolegi. Przy takim tempie to za tydzień trzeba będzie zmienić Ci nick na "Mściwoj" :D
Ned Stark
13-03-2014, 18:40
Ned Stark nie poznaję kolegi. Przy takim tempie to za tydzień trzeba będzie zmienić Ci nick na "Mściwoj" :D
Ty mnie wcale swoim "koszem" (w sumie moim) wcale nie dotknęłaś. Wolę słuchać tych, którzy krytykują niż tych, którzy słodzą. Tutaj jest "kosz" ewidentny. Przynajmniej gdybym ja to popełnił to bym skasował już pewnie na poziomie body. I żaden "Mściwoj" ;-) Chciałem być miły tak naprawdę bo przecież rzadko ktoś na takie zdjęcie odpowie....
Lena&TheShadow
13-03-2014, 20:15
Niemowlęta niestety przypominają larwy więc najładniejsze są gdy śpią a nie żerują :D
Akurat to zdjęcie po przycięciu 3:4 włożyła bym do albumu, dla mnie nie jest to zdjęcie do kosza.
Łatwo się "traszuje" cudze dzieci :D Panie Ned Stark.
Piotrek B.
14-03-2014, 00:00
Ciekawe kiedy się doczekam fotek Leny. Pewnie fajnie się mądrzy "na sucho". Dowcip się wyostrza u koleżanki / kolegi i hamulce krytykanctwa puszczają bez obawy o "mściwojów" ;)
A fotka albumowa jak najbardziej. Albumowa znaczy ;)
Lena&TheShadow
14-03-2014, 09:24
Piotrze, przecież ja nie posiadam aparatu.