PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 - brak ostrości zdjęć w studio

jankeshin
13-03-2014, 11:41
Witam.

Posiadam Nikona D5100 z kitowym obiektywem AF-S NIKKOR 18-55mm, którego używam miedzy innymi do robienia zdjęć przedmiotów, które wystawiam na Allegro. Domowe studio mam sprawdzone - dobre oświetlenie, białe tło itd. - tutaj nie ma się czego przyczepić. Do tej pory korzystałem z Canona 450D, który posiada świetną funkcję A-DEP. Funkcja ta wyzwalała za każdym razem jak najwięcej pól fokusu, dzięki czemu całe zdjęcia były ostre. Nawet gdy przedmiot fotografowany był po skosie kadru, tył zdjęcia nie był rozmazany.

Z Nikonem mam ten problem, że oczywiście nie posiada on funkcji A-DEP oraz taki, że nie potrafię w żaden sposób "zmusić" go aby łapał ostrość na jak największej płaszczyźnie. W chwili gdy cykam słoneczny plener tego problemu nie ma. Spokojnie odpala się 7 czy 8 pół i zdjęcie jest ostre jak żyleta. Robię zdjęcie przedmiotu na białym, dobrze oświetlonym tle, fokus ogarnia jedno lub dwa pola, co powoduje, że np. tył zdjęcia jest rozmazany.

Proszę Was drodzy użytkownicy o pomoc. Mam nadzieję, że problem ten wynika z mojej niewiedzy.

Pozdrawiam.

puszosław
13-03-2014, 11:49
Problem mam wrażenie wynika jak to zostało ujęte z niewiedzy. Chodzi o głębie ostrości (GO) poczytaj o tym. a tymczasem ustaw większą wartość przysłony i spróbuj ponownie.

kkokosz
13-03-2014, 11:56
Nie wiem, jak działa magiczna funkcja A-DEP w Canonach, ale wydaje mi się, że powinieneś po prostu zwiększyć głębię ostrości, najprościej przez przymknięcie przysłony (f/8, f/10). Trudno tu stwierdzić, co za przedmioty fotografujesz, bo nie dałeś żadnego poglądowego zdjęcia, ale dla średnich przedmiotów (np. buty czy aparat fotograficzny) to rozwiąże Twój problem.

zgera
13-03-2014, 12:44
Ogniskowa, wielkość fizyczna matrycy, przysłona, odległość od fotografowanego obiektu to czynniki które wpływają na głębię ostrości, Canon cudów nie robi tylko ta funkcja może tak działać że aparat ustawia takie parametry aby GO była jak największa.
Tobie brak wiedzy aby takie parametry ustawić w Nikonie.

r_m
13-03-2014, 14:15
Domowe studio mam sprawdzone - dobre oświetlenie, białe tło itd. - tutaj nie ma się czego przyczepić.(...)
Z Nikonem mam ten problem, że oczywiście nie posiada on funkcji A-DEP oraz taki, że nie potrafię w żaden sposób "zmusić" go aby łapał ostrość na jak największej płaszczyźnie. W chwili gdy cykam słoneczny plener tego problemu nie ma. Spokojnie odpala się 7 czy 8 pół i zdjęcie jest ostre jak żyleta. Robię zdjęcie przedmiotu na białym, dobrze oświetlonym tle, fokus ogarnia jedno lub dwa pola, co powoduje, że np. tył zdjęcia jest rozmazany.

Proszę Was drodzy użytkownicy o pomoc. Mam nadzieję, że problem ten wynika z mojej niewiedzy.

Nie dopisałeś, że masz światło ciągłe (co jest istotne).
Jak wyżej pisali koledzy, poczytaj o zależności między ogniskową, odległością od obiektu, przysłoną i głębią ostrości.

Małe wyjaśnienie: A-DEP to tryb w Canonie zapewniający wymaganą g.o., jeśli pamiętam "namierza się" najbliższy punkt który ma być ostry, potem najdalszy, aparat sam dobiera parametry aby zachować wskazaną g.o.

I po co było zmieniać taki inteligentny aparat na nowy :D
Skorzystaj z dowolnego kalkulatora głębi ostrości (google pomoże), np. http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Ustawiasz aparat, obiekt, dobierasz ogniskową. Jako dane wejściowe masz ogniskową, odległość aparat-przedmiot oraz głębię ostrości (i typ aparatu). Wpisujesz dane do kalkulatora i szukasz odpowiedniej przysłony. Ustawiasz w aparacie tryb A, ustawiasz wyliczoną przysłonę, robisz.

jankeshin
14-03-2014, 11:33
Dziękuję wszystkim za rzeczowe odpowiedzi. Zgłębię zagadnienie.