PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać takie zdjęcia portretowe?

piotramg
13-03-2014, 00:29
Witam Szanownych Forumowiczów!

Jestem zupełnym amatorem. Moje pytanie pewnie będzie naiwne, ale chciałbym się dowiedzieć co jest potrzebne do robienia zdjęć portretowych, np. jak w galerii poniżej:
http://madamejulietta.blogspot.com/

Chciałbym robić ładne zdjęcia powiększającej się rodzince, ale z Nikona D40 + 18-105 nie wychodzą tak ładne jak u tych blogerów. Miałem Nikkora 35 mm, ale sprzedałem. Niezbyt dobrze ostrzył, albo ręce mi się trzęsą :). Myślę teraz o stałce 50 1.8 Nikona. Czy taki zakup znacznie poprawi jakość zdjęć portretowych. Tak jak pisałem wcześniej - robię zdjęcia głownie moim biegającym dziciakom.

Czy zdjęcia w takich galeriach jak wyżej to raczej zasługa obróbki graficznej? Nie stać mnie na PS :).

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Piotr

GonzoG
13-03-2014, 00:54
A możesz podaj jedno zdjęcie, o które Ci chodzi ?? Bo tam jest cała masa różnych i nie sposób powiedzieć jednoznacznie, a tylko, że potrzeba jasnego szkła, całkiem możliwe, że f/1.4

piotramg
13-03-2014, 01:03
Generalnie w większości są dla mnie OK. Chodzi mi o zdjęcie nr 1 oraz np. zdjęcie nr 2 tutaj:
http://madamejulietta.blogspot.com/2014/02/250214-london-day-1.html

Rozmyte tło oraz kolorystyka...

GonzoG
13-03-2014, 01:11
Rozmyte tło - jasny obiektyw - jakieś 35/1.4, czy 24/1.4, do ciaśniejszych portretów 85/1.4

Kolory - obróbka komputerowa. Nauczyć się korzystać z takich programów jak Ligthroom, RawTherapee, CaptureOne Pro oraz Photoshop czy Paintshop.

piotramg
13-03-2014, 01:16
Dzięki! A czy będzie duża róznica 50 1.4 a 50 1.8? W cenie jest spora...

A jeśli chodzi o programy typu PS to są jakieś proste tutoriale, żeby uzyskać ładniejsze kolorystycznie zdjęcia bez wielkich ceregieli?

Myślę, że 85 jako rodzinny obiektyw będzie chyba za wąski?

GonzoG
13-03-2014, 01:30
Dzięki! A czy będzie duża róznica 50 1.4 a 50 1.8? W cenie jest spora...

A jeśli chodzi o programy typu PS to są jakieś proste tutoriale, żeby uzyskać ładniejsze kolorystycznie zdjęcia bez wielkich ceregieli?

Myślę, że 85 jako rodzinny obiektyw będzie chyba za wąski?

Różnica będzie. Czy duża - zależy od zastosowania. Ale uprzedzam, na DX nie uzyskasz tego co na FX, a do tamtych zdjęć zapewne był użyty aparat pełnoklatkowy.

A tutoriale nie pokażą jak uzyskać te kolory. Każde zdjęcie obrabia się inaczej. Jedyne pokażą jak operować tymi programami.

RobertMiernik
13-03-2014, 03:59
Niczym się nie przejmuj to są zdjęcia z picassy, niczym nie obrabiane, wszystko do wyklikania.

Obiektyw jasny to podstawa, żeby ładnie rozmyć tło.

KamilM
14-03-2014, 11:25
Te zdjęcia wyglądają na niewiele modyfikowane. Rozmycie masz przy zastosowaniu odpowiedniego obiektywu, wystarczy że kupisz np. 50/1,8G. Odnośnie kolorystyki, to odpowiedni, tutaj ciepły balans bieli, kontrast, czernie i już :).

bogdi64
14-03-2014, 19:20
Różnica będzie. Czy duża - zależy od zastosowania. Ale uprzedzam, na DX nie uzyskasz tego co na FX, a do tamtych zdjęć zapewne był użyty aparat pełnoklatkowy.

A tutoriale nie pokażą jak uzyskać te kolory. Każde zdjęcie obrabia się inaczej. Jedyne pokażą jak operować tymi programami.

no nie jestem peny tej "pełnej klatki", z tego co doczytałem jest to fotograf olympusa, a fotki wystawione są jeśli się nie mylę w formacie 4/3, więc magia pełnej klatki :), może być tylko magią w tym przypadku

Bielack
14-03-2014, 22:37
no nie jestem peny tej "pełnej klatki", z tego co doczytałem jest to fotograf olympusa, a fotki wystawione są jeśli się nie mylę w formacie 4/3, więc magia pełnej klatki :), może być tylko magią w tym przypadku
Na stronie Michała Wilczewskiego (podpisanego pod zdjęciami Maffashion) chyba wszystkie zdjęcia mają Exif, a w nim zwykleL C5D mkII, 50mm F2,5. Ale przeklikałem tylko te pierwsze zdjęcia, nie wiem co dalej.

Jd-soft
07-04-2014, 22:08
Jak napisałeś myślisz o 50mm F1.8. Ten obiektyw wiele rozwiąże, ale widzę, że masz 18-105. Spróbuj porobić zdjęcia tym obiektywem z ogniskową 105mm F5.6. Pomimo światła 5.6 już możesz zauważyć podobny efekt, szczególnie jak zrobisz portret nie całej osoby, chodzi mi o to aby się przybliżyć. Dodatkowo zobacz na tych zdjęciach kadry są tak dobrane aby za fotografowaną osobą była spora przestrzeń. Jeśli osoba będzie na tle ściany to nic nie zrobisz, ale jeśli za osobą będzie przestrzeń to wyjdzie ok. Ja też trochę robiłem tym obiektywem i czasami coś fajnego mi wychodziło. Zasada jest prosta, jeśli chcesz ładne rozmycie tła to dwie zależności jasny obiektyw lub dłuższa ogniskowa. Pewien fotograf zawodowy głosił, że poprawne zdjęcie portretowe powinno być robione obiektywem z zakres 130 do 200mm, jeśli myślał o FX to dla DX tak na oko 90-130mm. Problem jest gdy robimy zdjęcia w pomieszczeniach, gdzie nie ma miejsca, wówczas tylko jasny obiektyw pozostaje, ale 50 też będzie trudno, w tym przypadku raczej dla DX 35mm.
Pozdrawiam.

sl011
08-04-2014, 10:28
Myślę teraz o stałce 50 1.8 Nikona. Czy taki zakup znacznie poprawi jakość zdjęć portretowych.
Czy zdjęcia w takich galeriach jak wyżej to raczej zasługa obróbki graficznej? Nie stać mnie na PS :).

Obiektyw nie poprawi zdjęć. O to musisz zadbać sam ;) Ale umiejętnie użyte jasne szkiełko faktycznie może zwiększyć rozmycie tła. A przy okazji pozwoli Ci skrócić czas migawki, co może być bezcenne przy fotografowaniu ruchliwych dzieci.
Zgadzam się z Jd-soft, że 18-105 na długich ogniskowych również ładnie rozmywa, jeżeli zadbasz, żeby tło było wystarczająco daleko.

A jeśli chodzi o obróbkę tamtych zdjęć, pewnie da się coś takiego wykonać już w wywoływarce np raw therapee (darmowa ale dość potężna). Jeżeli to byłoby mało i chcesz pobawić się bardziej dogłębnie a nie masz dużo kasy, możesz spróbować darmowego gimpa. Ma sporo narzędzi, w tym - co ważne - warstwy. Albo możesz zainwestować 200-350 zł (albo np 40 rat po 6,22zł) np w corel paint shop pro lub adobe photoshop elements.