PDA

Zobacz pełną wersję : "Konkursy" fotograficzne

BobbyX
12-03-2014, 23:14
Witam!

Piszę tutaj bo biorę udział w jednym z "konkursów" i na tyle podniosło mi to ciśnienie, że chętnie poznam Waszą opinię na ten temat.

Zacznijmy od zasad punktowania. Zagłosować może każdy do 5 razy dziennie na jedną pracę - 1 punkt za jedno głosowanie lub 2 punkty za jedno zagłosowanie przez facebooka. Tutaj strona gdzie są pokazane wszystkie prace

http://www.dziennikbaltycki.pl/plebiscyt/217,asy-pomorza-czyli-najpiekniejsze-miejsca-naszego-regionu,id,t.html

Jak sami widzicie poziom prac z czołówki nie jest najwyższych lotów dlatego postanowiłem spróbować swoich sił z poniższą fotografią

http://www.dziennikbaltycki.pl/plebiscyt/karta/217,torpedownia-gdynia-babie-doly,12625,id,t,kid.html

I tak, zgadliście te 17 głosów to moje własne...

Ale skupmy się na tym do czego zmierzam.
Poziom ogólnie jaki jest taki jest jednak znajduje się tam również trochę (strzelę 10%) fotografii, które wyróżniają się pozytywnie czy to techniką, czy światłem, kadrem a mimo to nie mają szans z hordą znajomych głosujących ślepo na nie oszukujmy się radosne pstryki nie mające podejścia do tej mniejszości.

Może ten cały mój wywód jest trochę zbyt przepełniony żalem ale naprawdę człowiek czuje się pokrzywdzony kiedy widzi, że niemałą nagrodę (bo 2 tyś zł) dostanie ktoś kto nie ma o tym zupełnie pojęcia a tylko umie zebrać jeleni do głosowania na niego...

A ja jeśli miałbym nakłaniać tyle ludzi do głosowania na siebie, o ile w ogóle by mi się udało to i tak nie czuł bym żadnej satysfakcji wiedząc, że są to "głosy" wyproszone a nie przyznane za dobrą fotografię.

miron19j
13-03-2014, 00:04
nie znalazłem nigdzie regulaminu.
A czy przypadkiem nie jest to kolejny "konkurs" mający pozyskać za prawiedarmo masę fotografii? Czy warunkiem udziału nie jest przypadkiem zrzeczenie się wszelkich możliwych praw do zdjęcia?
Ja bym sobie darował udział.

wuel
13-03-2014, 08:36
Z regulaminu:

"3. Dokonanie zgłoszenia kandydatury do plebiscytu oznacza zapoznanie się z niniejszym regulaminem oraz jego pełną akceptację. Nadto jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody spółce POLSKAPRESSE sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie nieodwołalnego i nieodpłatnego prawa do wielokrotnego wykorzystywania przesłanych zdjęć bez konieczności każdorazowego ich zatwierdzania, przy czym zgoda dotyczy możliwości wykorzystania zdjęć na potrzeby plebiscytu. Zgoda obejmuje znane pola eksploatacji, a w szczególności wykorzystanie, utrwalanie dowolną techniką, obróbkę i powielanie wykonanych zdjęć na łamach „Dziennika Bałtyckiego”, dodatków do „Dziennika Bałtyckiego”, a w szczególności na kartach do gry z kolekcji „Asy Pomorza” oraz na łamach portalu internetowego www.dziennikbaltycki.pl i innych serwisów internetowych wydawanych przez Organizatora plebiscytu."

I wszystko jasne.

BobbyX
13-03-2014, 10:43
Macie rację, chociaż gdybym miał jakąkolwiek szansę walki o tą nagrodę główną to można to przemilczeć. Co innego gdy takie "zdjęcia" jak widać przodują zdobywając po 200-300 "głosów" dziennie... Do czego ten świat zmierza...

Dark
13-03-2014, 10:59
(...)Do czego ten świat zmierza...

Do łowienia jeleni... http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-293-konkursy-czyli-polowanie-na-jelenie/

Dex
13-03-2014, 11:11
Nazwisko w gazecie, satyfakcja z wygranej i wzruszające podziękowania na pejsiku za liczne wsparcie znajomych znajomych od znajomych, ze zagłosowali na zdjęcie ;) słaaawaaa :D

sailor
13-03-2014, 12:40
Do łowienia jeleni... http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-293-konkursy-czyli-polowanie-na-jelenie/
Polska jest narodem idiotow niestety... w dodatku z brakiem umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. Nie ma sie co martwic . bedize jeszcze gorzej

amirez
14-03-2014, 19:25
Oj, tam, oj, tam...
Ostatni jedna z poznańskich szkół podstawowych ogłosiła konkurs fotograficzny dla uczniów o wiośnie. Temat sympatyczny, gdyby nie regulamin, w którym stoi, że organizator /szkoła/ przejmuje wszelkie prawa autorskie? i majątkowe do nadesłanych zdjęć z możliwością ich wykorzystania na wszelkich polach i proponuje nagrody książkowe ;) Wysłałem zapytanie do organizatora, czy szukają jelenia na darmowe fotki. Pozostało bez odpowiedzi.

freefly
14-03-2014, 19:58
Nazwisko w gazecie, satyfakcja z wygranej i wzruszające podziękowania na pejsiku za liczne wsparcie znajomych znajomych od znajomych, ze zagłosowali na zdjęcie ;) słaaawaaa :D

Dużej cześci społeczeństwa to odpowiada i wystarczy do szczęścia. Zarówno pani, która jest dyrektorem w banku z pensją 35 tyś., jak i komuś bezrobotnemu.
Nie wiem z czym macie problem.

Władca Pixeli
14-03-2014, 20:07
Dużej cześci społeczeństwa to odpowiada i wystarczy do szczęścia. Zarówno pani, która jest dyrektorem w banku z pensją 35 tyś., jak i komuś bezrobotnemu.
Nie wiem z czym macie problem.
O co byś powiedział, jeżeli Twój szef zwolnił Ciebie i powie, że zamiast płacić Tobie za pracę będzie organizował konkursy i inne osoby będę robić Twoją robotę za darmo.

freefly
14-03-2014, 20:30
O co byś powiedział, jeżeli Twój szef zwolnił Ciebie i powie, że zamiast płacić Tobie za pracę będzie organizował konkursy i inne osoby będę robić Twoją robotę za darmo.

Takie życie.

SerU
19-03-2014, 02:16
Bo z tymi konkursami w ogóle dziwnie jest. Nikon UK w zeszłym roku ogłosił mały konkurs pt. "Kolory jesieni". Wysłałem tam swoją fotkę, która dostała się do finałowej 10-tki. Potem ludki głosowały na FB na najlepszą z tych 10. Mimo, że moja miała nawięcej głosów, to i tak zająłem 2-gie miejsce. Ot, jakiś ktoś zadecydował, że zamieni kolejność dwóch finałowych zdjęć, bo pewnie jemu bardziej się podobała ta druga... I co tu ma do gadania vox populi? Nic :)

Czornyj
19-03-2014, 02:46
Z regulaminu:

"3. Dokonanie zgłoszenia kandydatury do plebiscytu oznacza zapoznanie się z niniejszym regulaminem oraz jego pełną akceptację. Nadto jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody spółce POLSKAPRESSE sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie nieodwołalnego i nieodpłatnego prawa do wielokrotnego wykorzystywania przesłanych zdjęć bez konieczności każdorazowego ich zatwierdzania, przy czym zgoda dotyczy możliwości wykorzystania zdjęć na potrzeby plebiscytu. Zgoda obejmuje znane pola eksploatacji, a w szczególności wykorzystanie, utrwalanie dowolną techniką, obróbkę i powielanie wykonanych zdjęć na łamach „Dziennika Bałtyckiego”, dodatków do „Dziennika Bałtyckiego”, a w szczególności na kartach do gry z kolekcji „Asy Pomorza” oraz na łamach portalu internetowego www.dziennikbaltycki.pl i innych serwisów internetowych wydawanych przez Organizatora plebiscytu."

I wszystko jasne.

ZTCP z czasów gdy sprzedawałem prawa do zdjęć umowa o przeniesienie praw autorskich wymaga dokładnego zdefiniowania stron i przedmiotu umowy, pól eksploatacji oraz zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności. Coś się zmieniło, bo ten punkt jakby spełnia jakby b. niewiele z w/w kryteriów?

SerU
19-03-2014, 21:44
To nieodwołalne prawo do wielokrotnego wykorzystania nadesłanych zdjęć jest jak na mój gust niezgodne z ustawą o prawie autorskim, bo autor ma prawo decydować, co się z jego zdjęciami dzieje po wysłaniu na konkurs. Prawnikiem nie jestem, ale coś mi się zdaje, że jest to kreowanie nowej rzeczywistości przez Dziennik Bałtycki.

Przecież to jest niemal public domain...tyle, że na użytek w/w gazety. Fajny sposób na zdobywanie darmowych fotek do chociażby artykułów... Ciekawe, czy raczą choć wspomnieć pod zdjęciem jego autora, bo o tym też cisza...