Zobacz pełną wersję : D5300 jaki drugi obiektyw ?
Witam
jestem nowiicjuszem i zakupiłem pierwszą lustrzankę w swoim życiu - poprzednio robiłem fotki Canon Powershot G10.
Mam obecnie Nikona D5300 i obiektyw 18-105 kit. Moje pytanie brzmi czy, a jesli tak, to jaki powinienem dokupić drugi obiektyw. Niestetty fundusze to zaledwoe 1000zł. Lubię robić krajobrazy oraz uliczki w mieście, nie robię portretów , ale utrwalam wspólne spotkania na imprezach w domu i w lokalach. Staram się robić również fotki nocne miasta.
knopers1
12-03-2014, 22:54
Na Twoim miejscu zaopatrzyl bym sie w lampe oraz statyw. A zakup kolejnego szkla przelozyl na kiedy indziej. Jak bedziesz gotowy na zmiany, bedziesz wiedzial jakiego szkla Ci potrzebne....
Polecam zakup jasnej stalki 35 lub 50 1.8 G. Jest to tanie i bardzo dobre szklo.
Bedziesz mogl sie pobawic z mala GO i pomoze w zdjeciach przy slabszym swietle.
Oczywiscie tak jak kolega radzi bez lampy i tak sie nie obejdzie:)
Ps.Jesli tak jak piszesz nie robisz portretow i fotografujesz w domu to raczej 35mm
Witam
jestem nowiicjuszem i zakupiłem pierwszą lustrzankę w swoim życiu - poprzednio robiłem fotki Canon Powershot G10.
Mam obecnie Nikona D5300 i obiektyw 18-105 kit. Moje pytanie brzmi czy, a jesli tak, to jaki powinienem dokupić drugi obiektyw. Niestetty fundusze to zaledwoe 1000zł. Lubię robić krajobrazy oraz uliczki w mieście, nie robię portretów , ale utrwalam wspólne spotkania na imprezach w domu i w lokalach. Staram się robić również fotki nocne miasta.
Nie napisałeś jaki Ci obiektyw potrzebny (szerszy, dłuższy, jaśniejszy), a tylko, że chciałbyś drugi...
Skoro nie wiesz jaki, to znaczy, że go nie potrzebujesz.
Nie napisałeś jaki Ci obiektyw potrzebny (szerszy, dłuższy, jaśniejszy), a tylko, że chciałbyś drugi...
GonzoG a nie myślisz że jest to zbyt pochopna ocena ?? przecież napisałem że jestem nowicjuszem i to pierwsze lutro w moim życiu - więc skąd mam wiedzieć jaki obiektyw mi potrzebny?? Z Twoim podejściem i Twoimi radami - to jakbyś przyszedł do mnie i powiedział że Ci jest potrzebny rozrusznik serca ale nie wiesz jaki to też bym Ci odpowiedział że skoro nie wiesz to znaczy że Ci jest nie potrzebny !!! GonzoG - przyjmij jedną prostą zasadę - nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi.
PS: a co do obiektywu to wyraźnie określiłem do czego mi potrzebny, jaki rodzaj zdjęć chcę robić - więc proszę czytaj ze zrozumieniem i uważnie.
mam taki sam zestaw i na drugie szklo wybralem 50tke 1.8. Jest na tyle tania, ze jak Ci sie nie spodoba to sprzedaz bez starty wiekszej i poszukasz czegos innego. Na poczatku nie ma chyba co doplacac do swiatla 1.4.
lukash996
13-03-2014, 08:42
Jak widoczki to coś szerszego ale może być kłopot żeby się zmieścić w budżecie, może np Sigma 10-20. Na imprezy to 35 1.8, bardzo fajny obiektyw, mi nawet zastąpił krótkiego kita z D40.
knopers1
13-03-2014, 08:58
Witam
@VEN
Nie denerwuj sie kolego...Kolega Gonzo ma duzo racji...
Krajobrazy oraz uliczki da sie zrobic przeciez tym kitem. Na f8-f11. Foty nocne takze tym szklem zrobisz. Do tego wlasnie polecilem Tobie statyw. Na imprezy w domu i lokalach musisz miec lampe, gdyz swiatla malo a kitowy to ciemne szklo! Tutaj polecilem Tobie lampe!
A krajobrazy do pojecie wielkie, sa ludzie ktorzy robia je szklami szerokokatnymi, lecz sa takze ludzie co uzywaja do tego szkla tele... Tutaj musisz sam dojsc do tego co Ci bardziej pasi. Masz kitowego od 18-105 i uzywajac tego przez pewien czas powinienes sam sie zorientowac czego Ci brakuje.....
puszosław
13-03-2014, 09:07
VEN poszukaj kogoś ze swojej okolicy na forum, kto ma trochę różnego sprzętu, spotkajcie się popstrykajcie. Ja nie miałem problemu czego chcę. Jeszcze zanim kupiłem własną puchę dzięki korzystaniu z takiego "pożyczonego" do testów sprzętu dokładnie sprecyzowałem jakie szkła chcę na tym etapie mojej fotografii i co najczęściej co fotografuję. Lista z biegiem czasu się rozszerza, ale nie można dać się zwariować. Skoro masz kita (którego zresztą mam również ) to wiesz czy 18 mm Ci wystarcza czy jest jeszcze za ciasno. Jeśli za ciasno szukaj sigmy 10-20 - może być problem z zmieszczeniem się w cenie nawet przy używkach. jeśli jednak postawisz na dokumentację spotkań i imprez to faktycznie 35 powinno być ok. Tą ogniskową masz w 18-105. ustaw sobie i popatrz czego możesz spodziewać się w domu. Wiadomo że z 35 1.8 będzie jaśniej, ale ocenisz czy łapiesz wystarczający kąt :) jeśli będzie za ciasno popatrz za czymś z zakresu 17-50 ze światłem 2.8 - czym to nie wiem bo nie mam doświadczenia. są sigmy tamrony itp.
Andrzej1974
13-03-2014, 09:17
[...] fundusze to zaledwoe 1000zł. Lubię robić krajobrazy oraz uliczki w mieście, nie robię portretów , ale utrwalam wspólne spotkania na imprezach w domu i w lokalach. Staram się robić również fotki nocne miasta.
Do tysiączka to ja widzę jedynie stałkę Nikkor 35 f/1.8G (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-nikkor-35mm-f-1-8g). Nówkę za 700 zł spokojnie kupisz. W FJ ostatnio widziałem u siebie w mieście nawet poniżej tej kwoty. Szkiełko MZ... REWELACJA.
Wielkie dzięki za wasze podpowiedzi - dziękuję za ukierunkowanie i dawanie wskazówek. Jeśli chodzi o moje "nerwy" to jestem może trochę irytujący ale nie lubię jak się daje odpowiedź - NIE bo NIE. Wiem i zadaje sobie sprawę że jestem głupi w temacie lustrzanek - ale tak jak napisałem - niema głupich pytań ... :-) Zaraz wezmę się za szukanie na forum kogoś w okolicy i pewnie rozmowa z kimś doświadczonym ukierunkuje mnie jeszcze bardziej.
:) VEN, GonzoG miał raczej na myśli to, że skoro nie masz żadnych przesłanek do zakupu nowego obiektywu poza tym, żeby mieć dwa, to raczej na razie tego nie potrzebujesz - nie ma się co denerwować :) Myślę, że skoro bardzo chciałbyś mieć drugi obiektyw, to rzeczywiście stałoogniskowy Nikkor 35/1.8G DX będzie dla Ciebie idealny. Fajnie się nim fotografuje podczas spaceru, jest też niewielki i lekki, co w połączeniu z Twoim aparatem stworzy malutki i poręczny zestaw. Jednocześnie namawiam Cię na zakup statywu, za 300-400zł dostaniesz już coś w miarę porządnego. A do krajobrazu lub np. zdjęć nocno-wieczornych bardzo się przyda :) Zestaw 35+statyw wydaje mi się sensowniejszy w Twoim przypadku niż lampa, bo rozumiem, że jednak bardziej lubisz fotografować na zewnątrz.
Pozdrawiam i czekamy na efekty zdjęciowe! :)
szymon708
13-03-2014, 10:19
GoonzoG ma racje i tyle. Niepotrzebne irytowanie się. Rób zdjęcia tym co masz bo na początek nic więcej ci nie potrzeba. Jeśli zauważysz, że brakuje ci światła kup jasny obiektyw, jeśli zooma kup dłuższy itd. 18-105 można robić zdjęcia wszystkiemu. To super uniwersalny zoom o świetnych walorach optycznych.
Dokładnie tak jak większość pisze Nikkor 35 f1,8 będzie do takich zdjęć najlepszy. Nawet jak nie spodoba Ci się fotografowanie tym szkłem to sprzedasz bez problemu z mała stratą. Skąd masz wiedzieć co Ci jest potrzebne jak masz jeden ciemny obiektyw. Kupuj, pożyczaj, sprawdzaj,pytaj rób zdjęcia i miej z tego przyjemność. Sam dojdziesz wtedy czego potrzebujesz. To chyba najlepsza droga ale uprzedzam że tanio nie będzie szczególnie jak fotografia Cie wciagnie na dobre Ja tez nosiłem się z zamiarem zakupu tej stałki aż nie znalazłem Sigmy 17-50 F2,8. I teraz nie wiem które bardziej mi potrzebne więc na razie nic nie kupuję :) Ale weź też pod uwagę statyw i/lub lampę a zwłaszcza statyw jeżeli robisz zdjęcia nocne miasta. Co prawda jest stabilizacja w obiektywach ale jednak statyw robi swoje lepiej niż VR. I najważniejsze: jak robisz ze statywu wyłącz VR w obiektywie. Nikon 5300+Statyw+18-105 + 35 to już fajny zestaw na początek. Pozdrawiam i życzę dobrego światła
GonzoG a nie myślisz że jest to zbyt pochopna ocena ?? przecież napisałem że jestem nowicjuszem i to pierwsze lutro w moim życiu - więc skąd mam wiedzieć jaki obiektyw mi potrzebny?? Z Twoim podejściem i Twoimi radami - to jakbyś przyszedł do mnie i powiedział że Ci jest potrzebny rozrusznik serca ale nie wiesz jaki to też bym Ci odpowiedział że skoro nie wiesz to znaczy że Ci jest nie potrzebny !!! GonzoG - przyjmij jedną prostą zasadę - nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi.
PS: a co do obiektywu to wyraźnie określiłem do czego mi potrzebny, jaki rodzaj zdjęć chcę robić - więc proszę czytaj ze zrozumieniem i uważnie.
Uważam dokładnie to co napisałem.
A o tym tak wielce potrzebny obiektywie napisałeś tylko:
- chyba chcę drugi obiektyw, prawie do wszystkiego.
Poza tym najwyraźniej nie pamiętasz już o co pytałeś, bo moja odpowiedź jest wprost adekwatna do twojego pytania:
Moje pytanie brzmi czy, a jesli tak, to jaki (...)
Jak już będziesz wiedział czego Ci brakuje w tym co masz teraz, to możesz zacząć rozglądać się za kolejnym.
GonzoG - mam nadzieję że Cię nie wkurzyłem za bardzo - może jak się spotkamy to postawię Ci piwo :-) ale taki jestem i tak reaguję.
Jeśli chodzi o statyw - tak - to podstawa - mam jakąś zabawkę za parę groszy i wiem że to szmelc - ale dlaczego cena 300-400zł aż ?? czy za 200zł nie dostanę w miarę stabilnego statywu ??
Jeśli chodzi o statyw - tak - to podstawa - mam jakąś zabawkę za parę groszy i wiem że to szmelc - ale dlaczego cena 300-400zł aż ?? czy za 200zł nie dostanę w miarę stabilnego statywu ??
Bo chodzi o w miarę solidne nogi i głowicę. Oczywiście, możesz kupić statyw za 100zł, za 200zł też da się pewnie coś wyszukać. Mając 300-400zł jest po prostu większy wybór. A skoro masz 1000zł, a 650-700 wydasz na 35/1.8, to zostanie Ci właśnie coś w tych granicach ;)
Za 200 możesz mieć w miarę dobra używkę http://allegro.pl/statyw-slik-pro-340dx-lomard-krakow-i4049159384.html
wielkie dzięki puciek - jutro tam zerknę osobiście - i jak widzę mogę być 100zł do przodu :-) a za zaoszczędzone pieniądze masz u mnie piwo :-)
incognitus
15-03-2014, 22:28
Lubię robić krajobrazy oraz uliczki w mieście, nie robię portretów , ale utrwalam wspólne spotkania na imprezach w domu i w lokalach. Staram się robić również fotki nocne miasta.
Do tego najbardziej mi się widzi szeroki zoom. Do tysiąca można kupić używaną Tokinę 12-24/4, ostrą już od pełnej dziury. Mnie udało się kupić za 900 egzemplarz w stanie idealnym.
Jednak jeśli sam nie wiesz czego tak dokłaniej potrzebujesz, to tak jak już zostało to powiedziane, wstrzymaj się jeszcze. Porób zdjęcia, pospawdzaj których ogniskowych używasz najczęściej :) wtedy będziesz bardziej zdecydowany i nie kupisz czegoś, co potem okaże się niepotrzebne. ;)
mkromski
17-03-2014, 18:36
A ja bym Ci polecał nie kupować nowego obiektywu. Obiektyw 18-105 nikkora to chyba najlepszy kit na rynku. Bardzo uniwersalny i do tego dość dobry optycznie jak na kit!
Nie jest Ci też potrzebne jaśniejsze szkło bo D5300 ma naprawdę dobrą matrycę i nawet na wysokich czułościach ISO nie będziesz miał wyraźnego szumu.
Za cenę jaką chcesz przeznaczyć na zakup obiektywu nie dostaniesz nic co w zauważalny sposób poprawi jakość zdjęć. 1000 zł wsadź do lokatę i co miesiąc odkładaj sobie na naprawdę dobry obiektyw.
Jeśli wykonujesz fotografie codzienną to masz do tego dobry obiektyw który pokrywa swoim zakresem kilka stałek o których pisali już wcześniej forumowicze.
Jeśli zależy Ci na jakości obrazu to za jakiś czas kup sobie obiektyw Sigma 18-35 F/1.8 A HSM DC. Będziesz miał wysokiej klasy, jasną optykę do fotografowania krajobrazów, na wakacjach czy na imprezach rodzinnych. Jest to szerokokątny obiektyw.
Jeśli jesteś laikiem to na razie wstrzymaj się z zakupem obiektywu. Nowy obiektyw nie poprawi twoich zdjęć jeśli nie nauczysz podstaw kompozycji obrazu. Polecam naprawdę.
Jeśli się natomiast uprzesz i chcesz już zaraz obiektyw to kup Nikon AF-S DX 55-300. Będziesz miał dwa obiektywy które będą pokrywać zakres od 18 do 300 mm czyli od bardzo szerokiego kąta widzenia do dużego "zooma"
nikoniarz
17-03-2014, 21:04
Po co mu jasne szklo do fotografii krajobrazowej gdzie wypada i tak przymkanac je do przynajmniej f/5.6? Albo kolejny ciemny zoom? Stalka przynajmnej pozwoli mu na zabawe glebia ostrosci i pozwoli wycisnac wiecej z matrycy bez rujnowania kieszeni
Miałem N35mm 1,8G.
Sprzedałem.
Żałuje.
Kupie znowu. Bo robota bez niego nie idzie mi jakos...
Super na dx i ff. Bardzo lubię to szkło za małe wymiary, mała wagę etc i oczywiscie za obrazek.
Kupisz - zostawisz. Przyda sie na pewno.
Andrzej1974
17-03-2014, 21:45
Obiektyw 18-105 nikkora to chyba najlepszy kit na rynku. Bardzo uniwersalny i do tego dość dobry optycznie jak na kit!
Nie wychwalałbym aż tak tego obiektywu. Za to coś jaśniejszego... jak najbardziej. Np. Sigma 18-35 F/1.8 A HSM DC...
cz4rnuch
17-03-2014, 22:15
Nie wychwalałbym aż tak tego obiektywu. Za to coś jaśniejszego... jak najbardziej. Np. Sigma 18-35 F/1.8 A HSM DC...
Kolega 2 razy powtórzył, że jest dobry "jak na kita" z czym się zgadzam w 100%. Inna sprawa, że by w pełni wykorzystać walory matrycy D5300 przydałoby się coś co sprosta jej wymaganiom.
superlama
17-03-2014, 22:54
Witam
Jak już było napisane - ja bym się jeszcze wstrzymał. Póki co widzę takie opcje:
- zostawiasz kit - uliczki, krajobrazy, nocne - ze statywu i tak robisz, a do rodzinnych imprez możesz dokupić lampę
- zmieniasz obiektyw - na przykład pozbywasz się 18-105 i kupujesz Sigmę 17-50 2.8. Ale tutaj nie jest powiedziane, że na imprezach rodzinnych wystarczy, bo i tak może lampy brakować. Z wbudowaną różnie - czasami do takich okazji wystarcza, często nie - aczkolwiek aparat ISO konkretne ma (sam używam D5200 od sierpnia).
Więc tak jak ktoś radził - kup najpierw statyw;) I nie najtańszy - jak kupiłem jakiś Treq Tri-16 za 120 zeta - po pół roku dostał takich luzów, że kłapnięcie lustrem z pilota nawet powoduje lekkie przestawienie (widać przy bracketingu).
Popstrykaj zdjęcia przez kilka miesięcy, później zobacz jakich ogniskowych najczęściej używasz. Będziesz miał jasną sytuację w którą stronę iść. U mnie wyszło, że zdjęcia robię w przedziałach 16-60 bądź 200-300 (miałem na początku 18-105 i 55-300). Najczęściej jednak okolice 24mm albo 50mm - miałem okazję, więc kupiłem po taniości 35/1.8G. Później dokupiłem jeszcze 50/1.8G. Pierwszego używam prawie cały czas, 50tki jak chcę jakieś portrety porobić bez zbytniego oddalania się od rodziny (raczej na dworze, w domu ciasnawo;)
18-105 i tak od czasu do czasu muszę założyć jak szerokości brakuje - jakieś imieniny, etc., dopalam lampą wbudowaną. Tutaj żałuję tylko, że moja 35mm to nie 24/28mm - no ale różnica w cenie kolosalna;)
Kusi mnie wymiana tego kita na Sigmę 17-50 2.8 - ale tak po prawdzie, to nie mam wielkiej potrzeby, żeby to robić - ot tylko, żeby kupić kolejne szkło:)
dziękuję za wszelkie rady - kupiłem 35/1.8 Nikkor używka z forum - to właśnie to czego szukałem :-) a statyw - Slik pro 340DX - narazie się zastanawiam - chodzi o wagę - chodzi o wyjazdy zagraniczne - tam na liniach lokalnych jest ograniczenie czasami do 10 kg.
Andrzej1974
18-03-2014, 21:32
dziękuję za wszelkie rady - kupiłem 35/1.8 Nikkor używka z forum - to właśnie to czego szukałem :-)
Wiedziałem, że ci się spodoba stałka bo po podpięciu pod jakiekolwiek body wchodzi się w zupełnie inny wymiar... ;-)
nikoniarz
18-03-2014, 23:47
Jeśli ktoś wie, że ogniskowa 35 mm się mu przyda, to nie będzie narzekał na 35/1.8 :) Zresztą podobnie jest z każdą ogniskową :) Trzeba znać potrzeby, by dokonać dobrych wyborów :)
witajcie,
Mam prośbę o pomoc dla początkującej lustrzankowej "brunetki" ;).
"Na dniach" mam zamiar stać się posiadaczką D5300. Zastanawiam się jednak nad sensownością zakupu w zestawie z 18-55 VR + drugiego obiektywu (kiedyśtam) lub samego body (250zł mniej), ale z obiektywem Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD.
Na początek chciałabym, aby było możliwie uniwersalnie, by nie trzeba było targać np. na wakacje kilku szkieł. Fotografuję amatorsko, głównie plenery (widoczki, kolekcja chmur), detale architektury (raczej z zewnątrz), ale i makro się też trafi. Czy ten aparat z w/w obiektywem to dobry wybór?
Przyszłościowo do makro zamierzam dokupić dedykowany obiektyw (jak nastąpi odbudowa funduszy)
Pozdrawiam
PS. statyw dobrej jakości mam ;)
A może lepiej samo body + obiektyw Nikkor 18-105 VR? Myślę, że ten obiektyw sprawdzi się lepiej niż te dwa które wymieniłaś. Poza tym czy masz jakiś konkretny powód aby kupować akurat D5300 zamiast D5200? Czy Wi-Fi i GPS oraz brak filtra AA uważasz za warte takiej dopłaty?
Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD.
(...)
Na początek chciałabym, aby było możliwie uniwersalnie, by nie trzeba było targać np. na wakacje kilku szkieł. Fotografuję amatorsko, głównie plenery (widoczki, kolekcja chmur), detale architektury (raczej z zewnątrz),
Uniwersalne to są bridge/superzoomy. Lustrzanka to aparat raczej przeznaczony do specjalizacji.
ale i makro się też trafi. Czy ten aparat z w/w obiektywem to dobry wybór?
Makro w tym Tamronie (z resztą jak i innych uniwersalnych obiektywach) to tylko napis na obudowie.
Skala odwzorowania 1:3.5 - 1:4 to nawet nie jest w pobliżu makro.
"...czy masz jakiś konkretny powód aby kupować akurat D5300 zamiast D5200? Czy Wi-Fi i GPS oraz brak filtra AA uważasz za warte takiej dopłaty?"
5300 ma być prezentem od męża, to "niech się chłop nie ogranicza" ;) Zastanawiam się tylko, czy jest sens kupowania z kitowym obiektywem, czy może body + coś innego.
@Gonzo - domyślam się, że taki obiektyw, który jest do wszystkiego, jak w powiedzeniu jest też do niczego, dlatego chciałabym prosić o podpowiedź na temat rozsądnego kompromisu. Do typowego makro obiektyw będzie kiedyś :) Teraz pewnie raczej na widoczkach i detalach architektury będę się skupiać.
Nie jestem tylko pewna, czy jednak zakres 18-270 to nie jest przesada (pewnie będzie dość monstrualnych rozmiarów i ciężkawo, póki się nie przyzwyczaję). Z początkującymi to tak jest :) Jednak mój znajomy Canoniarz jak zacznie obiektywy przekręcać, to mu połowa "atrakcji" ucieka ;)
Właśnie zakres 18-270 to już naprawdę sporo - przy takim zakresie praktycznie nieunikniony jest wyraźny spadek jakości obrazu w porównaniu do obiektywu o mniejszym zakresie.
Skoro małżonek ma się nie ograniczać, to zamiast dopłacać kilka stówek do D5300 za trzy zbędne (przynajmniej moim zdaniem mało przydatne) bajery, lepiej niech kupi Ci D5200 i te kilka stówek dołoży do fajnego obiektywu ;-) Na pewno da Ci to dużo więcej radości z fotografowania.
18-55 VR ma dosyć mały zakres i niezbyt szybki autofokus. 18-105 VR ma większy zakres, daje trochę lepszy obraz, IMO jest lepiej zbudowany, oraz szybciej ostrzy.
A może Sigma 17-50 f/2,8? Za tym obiektywem przemawia znacznie lepsza jakość obrazu, możliwość uzyskania mniejszej głębi ostrości, a zarazem lepsze rozmycie tła (np. przy portretach) niż zwykłe ciemne zoomy :-)
nikoniarz
21-04-2014, 17:01
Na początek N18-105 będzie jak znalazł. Może nawet na dużo dłużej niż na początek. Dobry stosunek jakości zdj do ceny.
To bierz samo body z tym tamronem. Na długo będziesz zadowolona.
Wysłane z mojego GT-I9300
dzięki za pomoc :) Rozważę wszystkie sugestie
Jagolek, możesz nam napisać jaki jest budżet na ten prezent oraz czy to wszystko musi być koniecznie nowe?
adrianek32
21-04-2014, 21:23
ja bym w zyciu takiego zestawu nie kupil chyba ze maz ma male wymagania co do optyki i potrzebuje jedno uniwersalne szklo o duzym zakresie ogniskowych
Archibald6803
21-04-2014, 21:32
............mam zamiar stać się posiadaczką D5300............ z obiektywem Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD.
Na początek chciałabym, aby było możliwie uniwersalnie, by nie trzeba było targać np. na wakacje kilku szkieł. Fotografuję amatorsko, głównie plenery (widoczki, kolekcja chmur), detale architektury (raczej z zewnątrz), ale i makro się też trafi. Czy ten aparat z w/w obiektywem to dobry wybór?
Przyszłościowo do makro zamierzam dokupić dedykowany obiektyw
Kwotę 4500pln ( d5300+ T18-270VC) Twój mąż może wydatkować skuteczniej ( dla Ciebie); ....... a mianowicie :
nowy Nikon d5100 + nowa Sigma 18-250 Macro OS + używany Tamron 90 (I wersja) + system Cockin z szarymi połówkami soft (0,6 i 0,9)
Ten zestaw jest jakby idealnie spasowany pod Twoje potrzeby ... Bardzo dobrze leży w kobiecych dłoniach ; przez długi czas nie będzie Cię w niczym ograniczał.
Zapytasz dlaczego Sigma zamiast Tamrona ; Sigma 18-250 Macro OS ( koniecznie Macro OS) to najmniejszy i najlżejszy obiektyw spośród tzw zoomów spacerowych ; skalibrowany pod puchę w serwisie Sigmy w Gdyni , daje relatywnie całkiem niezły optycznie obrazek. Na co dzień widzę co można tym stricte amatorskim szkłem wyczarować ..... i jestem czasem w sporym szoku .... ; Tamron 18-270VC nie jest gorszy , ale jest większy i cięższy co zapewne będzie miało znaczenie.
cz4rnuch
22-04-2014, 09:44
Panowie, choćby wasze sugestie odnośnie kupna używanego sprzętu były logiczne i doskonale umotywowane to chyba zapominacie o jednej rzeczy. To ma być prezent od mężczyzny dla kobiety. Nie róbmy z chłopa jakiegoś dziada. Tak jak nie kupuje się wybrance serca kiecki z ciuchlandu, na dzień kobiet nie wręcza się kwiatków z przyblokowego klombu, nie proponuje się wczasów w altance na działce i nie kupuje się pierścionka zaręczynowego w lombardzie tak nie zaimponuje się dziewczynie sprzętem z drugiej ręki bo Ci to będzie wypominać do końca życia.
nikoniarz
22-04-2014, 16:34
Zgadzam się w 100% z powyższym. I jeśli mąż chce kupić D5300 też to akceptuje. Kwestia dobrania szkła...
@Cz4rnuch - bardzo trafne spostrzeżenie :D Uśmiałam się szczerze :)
Ten D5300 nie jest jeszcze przesądzony na 100%, szkoda, że z tym modelem nie będą pracować Sigmy, bo to byłaby fajna alternatywa (propozycja zestawu Archibalda6803 nawet chwilowo okrojona do samej Sigmy kusi, ale wiązałaby się z przekonaniem "darczyńcy" do zakupu starszego modelu np. D5200).
@MstrG - miał być D5300 w zestawie, to obstawiam ze 3tysie, ale jako ze męska ambicja bywa wrażliwa, to nie pytam o takie szczegóły ;)
Planuję jednak udział własny w zakupie lepszego szkła. D5300 + wspomniany tamron 18-270 mozna kupić za ok. 4000.
Tak jak pisałam wcześniej, trochę boję się, czy nie będzie to za wielka lorneta na codzienne noszenie, choć podobno masa została zredukowana.
Dzięki wszystkim, mam nad czym myśleć :) Oby nie skończyło się jak z osiołkiem, co mu w żłobie dano... :P
cz4rnuch
22-04-2014, 22:26
...Ten D5300 nie jest jeszcze przesądzony na 100%, szkoda, że z tym modelem nie będą pracować Sigmy... Będą, będą. Nawet Sigma 17-50 OS. Po prostu szukaj takiej wersji na której kartonie będzie oznaczenie "D5300 compatible" tak jak masz to na grafice poniżej:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/_35JPGset_id880000500F-2.jpg?set_id=880000500f
źródło (http://i.ebayimg.com/00/s/Mzc4WDUxMA==/z/tyQAAOxy0zhTM~y9/$_35.JPG?set_id=880000500F)
czemu sigmy mialyby nie pracowac z d5300? Nowe maja albo nalepke na kartonie ze sa po update fw do zgodne z d5300 albo dajesz na serwis i robia aktualizacje.
Znacie jakiś sprawdzony sklep fotograficzny w Łodzi? W fotojokerze miałam wrażenie, że Pan za wszelką cenę chciał mi wlepić D90... Tak w ogóle to doszłam do wniosku, że ślubu z obiektywem nie biorę - jak się nie sprawdzi, to się pozbędę i kupię coś innego;) Pora pięknych widoków za oknem już w pełni, to zamiast tracić czas trzeba decydować i fotografować :D
Zdam relację, na czym się skończyło :)
Pani Agnieszko , trzeba poszukać w sklepach d5300 w zestawie z 18-105 , porządny obiektyw , nie drogi , lekki . 18-270 może być dla kobiety za ciężki i nie wygodny do noszenia . A potem 35 f1/8 :)
nikoniarz
26-04-2014, 16:59
Znacie jakiś sprawdzony sklep fotograficzny w Łodzi?
infoto, fripers... Oba mają internetowe sklepy gdzie znajdziesz kontakt do nich. Polecam też fotoaparaciki w Pabianicach.
gienia74
28-04-2014, 21:25
Witam,
Również zapatruję się na kupno nikona d5300 i nie mogę zdecydować się na obiektywy. Za 2 miesiące lecę na wakacje do stanów z dziewczyną i trochę mam nadzieję pozwiedzać i jakoś to utrwalić. Wcześniej miałem kilka kompaków i hybrydę soniaka dosyć fajną a teraz zapadła decyzja nad kupnem lustrzanki.
Cały zestaw będę kupował na miejscu jako że tam troszeczkę taniej niż u nas :)
http://www.42photo.com/
Tato polecił sklep w NY ceny rewelacyjne, body d5300 za 609 $ więc ceny fajne. Widziałem również kit z 18-140 za 899$ na tej stronie. Na cały zestaw chce wydać max 1300 - 1400 $. No i do tego torba, karty i takie tam to już osobno coś wybiorę.
I teraz pytanie pojawia się jakie obiektywy zakupić. Brać 18-140 + jeszcze jakiś czy zupełnie coś innego.
Zdjęcia to będą pewnie głównie rodzinne wewnątrz + jakieś portrety i znając życie jakieś pewnie krajobrazy, budynki.
Chyba że będziecie proponować d7100 ale to już z obiektywami będzie krucho :)
Do wakacji jeszcze trochę zostało i pewnie ceny spadną ale chce się rozeznać w temacie, bo pierwsze co robię tam to kupuję aparat.
Z góry dzięki za pomoc :D
gienia74
29-04-2014, 00:42
A co sądzicie o kupnie kitowego 18-140 i do tego Sigma 30mm f/1.4 ART DC HSM ?? Wiem że kilka osób na tym forum się wypowiadało o tym szkle. Ciekaw jestem o kompatybilność z tym d5300?
18-105N + 35N f/1.8 i nic więcej nie trzeba na początek przygody...
gienia74
29-04-2014, 14:14
A jeżeli mógłbym mieć tą 18-140 za 150 zł więcej niż 18-105 to nie warto dołożyć?
A druga sprawa to jeżeli mam okazję taniej kupić to może warto już zainwestować w jakąś lepszą stałkę niż N 35 1.8 i uczyć się na niej?
Nominalnie, 18-140 jest prawie 2x droższy od 18-105 a czy lepszy, to się pewnie okaże za jakiś czas. Osobiście wątpię bo Nikkor 18-105 to baaardzo udane szkło. Gdyby to była moja decyzja, bez wahania stawiam na 18-105.
Co do stałki 35mm, chyba lepszej na DX nie ma. Można na siłę kupić wieeeele droższą wersję FX albo 35 f1.4 za jakieś 6.500zł ale czy to ma sens dla amatora? Moim zdaniem, nie.
Podsumowując, N18-105 + N35 1.8 to na początek (a często nawet docelowo) bardzo dobry zestaw.
Andrzej1974
29-04-2014, 14:39
Zdjęcia to będą pewnie głównie rodzinne wewnątrz + jakieś portrety i znając życie jakieś pewnie krajobrazy, budynki.
[...] jeżeli mam okazję taniej kupić to może warto już zainwestować w jakąś lepszą stałkę niż N 35 1.8 i uczyć się na niej?
Nie sądzę aby taniej od N 35/1.8G można było kupić jakąś stałkę (mówię o nówkach). Ciut droższy (o kilka dyszek) ale i "węższy" jest N 50/1.8G. Na "lepsze" stałki trzeba mieć budżet 2-3x większy. Zaś do zdjęć rodzinnych wewnątrz, portretów osób czy "ogólnego pstrykania" z tańszych stałek MZ najlepsza jest właśnie 35-tka. U mnie ta stałka jest właśnie do takich zadań i spisuje się bdb. Kosztuje śmieszne pieniądze w porównaniu do jakości, którą oferuje.
gienia74
29-04-2014, 14:59
Nie sądzę aby taniej od N 35/1.8G można było kupić jakąś stałkę (mówię o nówkach). Ciut droższy (o kilka dyszek) ale i "węższy" jest N 50/1.8G. Na "lepsze" stałki trzeba mieć budżet 2-3x większy. Zaś do zdjęć rodzinnych wewnątrz, portretów osób czy "ogólnego pstrykania" z tańszych stałek MZ najlepsza jest właśnie 35-tka. U mnie ta stałka jest właśnie do takich zadań i spisuje się bdb. Kosztuje śmieszne pieniądze w porównaniu do jakości, którą oferuje.
Nie chodziło mi o tańsze szkło niż N35/1.8G tylko o to że będę miał okazję taniej kupić szkła niż w Polsce :)
Oczywiście nie chce iść w koszta z N35/1.4G ale chciałbym kupić raz a dobrze.
To szkło mi się rzuciło w oczy: Sigma 30mm f/1.4 ART DC HSM u nas na forum. Przeglądałem trochę zdjęć tego szkła i mi się bardzo podobały, a cena nowego 1500 zł. Zdjęcia mega ostre.
Ew. coś innego możesz polecić? Do portretów z fajnym rozmyciem w tle? Powiedzmy u nas tak koło 2k? Żeby można było też wyjść na ulicę bez potrzeby zmiany szkła?
knopers1
29-04-2014, 15:28
hejka,
jak chcesz zainwestowac w dobra stalke to bierz ta S30 f1,4 DC Art i nie sluchaj co tutaj pisza.... Szklo kozak, AF szybkie i celne nawet na bocznych punktach AF. Pozatym ostro!
Moj D3100 daje znakomity obrazek. Zapodawalem sopro fotek tego szkla... N35 mialem takze, w porownaniu to srednie szklo, na f1,8 miekki, a te 35mm to dobre na puche FX a nie DX.
Ewentualnie bierz N28 f1,8 pod uwage.... (nie mialem)
Kazdy tutaj poleca tylko N35,N50 i N18-105 bo tanie, nikt nie pisze nistety ze bardzo pszecietne.... a obrazek z tych sloikow jest "nudny" ze tak napisze...
gienia74
29-04-2014, 15:39
hejka,
jak chcesz zainwestowac w dobra stalke to bierz ta S30 f1,4 DC Art i nie sluchaj co tutaj pisza.... Szklo kozak, AF szybkie i celne nawet na bocznych punktach AF. Pozatym ostro!
Moj D3100 daje znakomity obrazek. Zapodawalem sopro fotek tego szkla... N35 mialem takze, w porownaniu to srednie szklo, na f1,8 miekki, a te 35mm to dobre na puche FX a nie DX.
Ewentualnie bierz N28 f1,8 pod uwage.... (nie mialem)
Kazdy tutaj poleca tylko N35,N50 i N18-105 bo tanie, nikt nie pisze nistety ze bardzo pszecietne....
Własnie widziałem już Twoje zdjęcia i to one mnie skłaniają do tego szkła :) Super ostrość :) a 18-140 robiony był pod d5300 więc myślę że dobrze będzie współpracowało :) i ogólnie oglądałem tony recenzji i w każdej się wypowiadają pozytywnie. Myślę że jak krajobrazy to nic dłuższego nie będę potrzebował jak na początek.
Najbardziej mnie trapi ta stałka bo i Nikon i Sigma ma fajne
PS. Mógłbyś wrzucić jakieś nowsze zdjęcia jak już obyłeś się z tym szkłem? Byłbym wdzięczny :)
knopers1
29-04-2014, 15:46
hmm, krajobrazy robi sie przewaznie szerokim szklem, sa ale ludzie ktorzy robia to szklem tele...
Ja pozbylem sie szybko tutaj wychwalanych szkile N35 oraz N105 bez bolu serca. N105 to ciemne szklo i srednio ostre. Zainteresuj sie S17-50 f2,8 oraz S30 f1,4...to zobaczysz jak moze byc ostro... Za jakis czas bedziesz chcial cos szerzej lun dalej... Dokupisz konkretne szklo na Twoje potrzeby. A te ciemne kitowe to szklo uniwersalne do wszystkiego, co znaczy ze tak naprawde do niczego...
Z S30 f1,4 mam zaledwie kilka nowych fot rodzinnych ktore wole zatrzymac dla siebie. A moj czas pochlania na dzien dzisiejszy focenie na starych sloikach na gwint m42.
Andrzej1974
29-04-2014, 16:51
Mi też podoba się Sigma ART 30mm f/1.4 DC HSM ale jej cena u nas jest... delikatnie mówiąc... zabójcza (prawie 2k (http://www.sigma-procentrum.pl/produkty/do-lustrzanek-cyfrowych-z-niepelna-klatka-aps-c,4/sigma-30-f1-4-dc-hsm-a,982.html)). Nikonowska 35-tka jest prawie 3x tańsza i dla wielu początkujących właściwie wybór jest oczywisty. Choć szczerze mówiąc sam rozważam dość poważnie wymienić N35/1.8G na tę Sigmę... ;-)
P.S. Przy cenie 1,5k za nową Sigmę... hm... warto ją brać. ;-)
gienia74
29-04-2014, 16:58
http://www.42photo.com/pd-productid-109086-k-sigma_30mm_f14_art_dc_hsm_lens_for_nikon__(62mm).h tm
Ja będę miał okazje kupić za nieco powyżej 1400 zł więc myślę że warto.
I chyba ogólnie zostanę przy tej stalce i kicie 18-140 bo na s17-50 już mnie nie będzie stać :)
nikoniarz
29-04-2014, 17:39
nie sluchaj co tutaj pisza....
Twoją propozycję też ma olać? Bo też "tutaj piszesz". N35/1.8 ma kapitalny stosunek możliwości do ceny więc jako początkowa stałka jest wg. mnie obowiązkowa ;)
knopers1
29-04-2014, 17:44
niech robi co chce... mnie to rybka. Daje dobre rady gdyz tutaj tylko N35 N50 i N18-105 jest proponowane. A chlopina chcial by cos lepszego jak szklo "dla Kowalskiego ze stosunkiem ceny do mozliwosci"...
nikoniarz
29-04-2014, 17:47
Coś w tym musi być skoro są proponowane tak często...
knopers1
29-04-2014, 17:54
tak, jest - niska cena i tyle.
gienia74
29-04-2014, 18:01
Nie ma co się spierać :) Każdy z was ma trochę racji, bo pewnie standardowe szkła Nikona są bardzo dobre jak na taką cenę. Aczkolwiek widząc jakie zdjęcia pstryka d3100 z tą sigmą, wierzę knopersowi że warto dodać to kilka złotych :)
nikoniarz
29-04-2014, 18:02
Dlatego byłbym daleki od sformułowań w stylu "nie słuchaj co tutaj piszą". Ale skoro swoją propozycję uważasz za "lepszą" niż propozycje innych to cóż...
gienia74- cyknij fotkę N35 na f/2.8 i też nie będziesz miał nic do zarzucenia takim zdjęciom...
N35/1.8 ma kapitalny stosunek możliwości do ceny
Nikkor 18-55VR też ma kapitalny stosunek ceny do możliwości... ale jakoś nikt go nie poleca...
więc jako początkowa stałka jest wg. mnie obowiązkowa ;)
Obowiązkowe to jest oddychanie, a N35/1.8 DX to bardzo przeciętne szkło, które urosło do rangi legendy...
Tylko przez ludzi, który nigdy nie mieli porządnego szkła.
nikoniarz
29-04-2014, 18:10
Przecież wyraźnie napisałem że obowiązkowa na początek. Uważasz, że każdy powinien zaczynać od "porządnego" szkła?
Bardziej przeciętnym szkłem jest dla mnie 18-105...
Edit: N18-55 jest polecany wszędzie gdzie jak najniższa cena ma priorytetowe znaczenie. Bo właśnie wtedy go warto kupić gdyż da spoko obrazek.
No tak... Kupić raz a porządnie to należało zakupić od razu D7100...
gienia74
29-04-2014, 18:41
Jeszcze nie mam kupionego body tylko się dopiero przymierzam :)
d7100 1/3 droższy jest. I nie jestem pewien czy warto inwestować. A czytając wiele recenzji, w tej cenie to lepszym rozwiązaniem jest chyba canon 70D.
Mam budżet określony w miarę sztywno więc nie wiem czy będę rezygnował z dwóch szkieł na rzecz troszkę lepszego body.
Nikkor 18-55VR też ma kapitalny stosunek ceny do możliwości... ale jakoś nikt go nie poleca...
Obowiązkowe to jest oddychanie, a N35/1.8 DX to bardzo przeciętne szkło, które urosło do rangi legendy...
Tylko przez ludzi, który nigdy nie mieli porządnego szkła.
Chyba masz coś gorszy humor bo 18-55 poleca to kilka osób, nie tylko ja, amator. A zdjęciami z lekko przymkniętej 35 można się golić więc nie bez powodu jest chwalone, mimo wad, takich jak dystorsja itp.
Jeśli miałbym dopłacać niemało do Sigmy to pomyślałbym bardziej o czymś jeszcze szerszym niż 30.
gienia74
30-04-2014, 11:33
Z tego co zdążyłem zauważyć po opiniach innych użytkowników 30 i 35mm to są to stałki tzn. "walk around". I portrety można pstrykać i wyjść na ulicę i porobić fajne zdjęcia bez zbytniego biegania za obrazem :) Więc myślę że nie będę musiał przerzucać cały czas między kitem a tą sigmą. A jak już się wgryzę w fotografię i zobaczę że będzie mi brakowało czegoś szerszego to zapewne kupię :)
Podłączę się pod temat, choć ja akurat poszukuję 3-go szkła pod moje d5300...
Poszukuję kompromisu, pomiędzy zdjęciami portretowymi a makro, z naciskiem na makro. Budżet to 1500zł (wiem, niewiele). Forum zalewa mnie od kilku dni wiedzą, lecz zamiast mądrzeć- głupieję. Do rzeczy.
1)Tokina AF 100mm f.2.8 AT-X M100 AF PRO D Nikon- sporo dobrego przeczytałem o tym szkle. Jednak za nic w świecie nie mogę się doszukać informacji o działaniu AF mojego body z tym szkłem- ktoś może pomóc?
2)Nikkor AF-S 85mm F/1.8 D lub G + pierścienie makro ( nie rozglądałem się jeszcze za konkretnymi, ale będą dobrej jakości). Jaką literę wybrać i dlaczego ( D czy G)? Czy taka kombinacja szkło+pierścienie ma sens?
3)Nikkor AF-S 50mm f/1.8G + pierścienie ( dobrej jakości) czy taka kombinacja jest lepsza niż z obiektywem 85+pierścienie?
4)Otwarty jestem na wszelkie propozycje "kompromisu", i będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
Posiadane szkła: 18-55 oraz 55-300
ad 1. Nie ma silnika, więc bez AF
ad 2. 85/1.8 D nie ma silnika. Tylko obiektywy AF-S i AF-I mają silnik. 85/1.8 G poza tym jest dużo ostrzejszy na pełnej dziurze.
ad 3. Pierścienie lepiej sprawdzą się przy 50mm niż przy 85mm, ale i wtedy będziesz miał makro z bardzo małej odległości.
ad 4. Tamron 90/2.8 Di LD (nie VC USD) - nowy to koszt ok 1600zł, używane to ok 1100-1200, ale przy używanych trzeba zwracać uwagę to wersja z silnikiem (272EII). Rozpoznać bardzo łatwo, bo te nie mają pierścienia przesłony.
Dzięki za szybką i precyzyjną odpowiedź!
Niestety ów Tamron ( z tego co widzę) jest strasznie ciężki do wyszukania na wszelkich portalach aukcyjnych...
Być może ktoś będzie miał jeszcze jakieś propozycje?
madebyzosiek
21-09-2014, 15:50
A może Nikkor 40mm f/2.8 G AF-S DX? W 1500 to mógłbyś jeszcze dokupić 35, albo 50 ;)
cz4rnuch
22-09-2014, 09:40
A może Nikkor 40mm f/2.8 G AF-S DX? W 1500 to mógłbyś jeszcze dokupić 35, albo 50 ;) Moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić Tamrona 60. Można sobie wtedy darować 50kę. Obiektyw jest bardzo ostry, ma światło f/2 więc do portetu też się nada a do macro na DX to świetny wybór. Super ostry, lekki, odległość robocza podobna do starszej wersji Tamrona 90, łatwo fotografować nim z ręki, używkę można wyrwać poniżej tysiaka. Czasami za nim tęsknię :)
Moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić Tamrona 60. Można sobie wtedy darować 50kę. Obiektyw jest bardzo ostry, ma światło f/2 więc do portetu też się nada a do macro na DX to świetny wybór. Super ostry, lekki, odległość robocza podobna do starszej wersji Tamrona 90, łatwo fotografować nim z ręki, używkę można wyrwać poniżej tysiaka. Czasami za nim tęsknię :)
Dzięki za odpowiedź!
Masz na myśli Tamrona 60 f/2 Di II Makro?
Ponieważ zadałem pytanie dotyczące obiektywu również na innych forach, otrzymałem sugestię Tamrona 90 ale w wersji, którą GonzoG wykluczył (VC USD). Stąd pytanie- dlaczego została wykluczona?
cz4rnuch
23-09-2014, 11:26
Tak chodzi mi o Tamrona 60 f/2, jest tylko jedna wersja tego obiektywu. A Gonzo wykluczył Tamrona 90 VC pewnie dlatego że przekracza twój budżet. Miałem T60, teraz mam T90VC i optycznie oba są świetne, ale z ręki wygodniej fociło mi się 60ką.
Witam. Podłącze się pod temat aby nie zakładać nowych.
Jakie szkło z zakresu 50-200 do widoków itp. (mam już 17-50 i 300)? Może być wersja bez silnika - zależy mi tylko na dobrym stosunku kontrastu i pracy pod słońce względem ceny?
Widziałem coś Nikona i Sigmy - czy są między nimi znaczące różnice?
Witam. Podłącze się pod temat aby nie zakładać nowych.
Jakie szkło z zakresu 50-200 do widoków itp. (mam już 17-50 i 300)? Może być wersja bez silnika - zależy mi tylko na dobrym stosunku kontrastu i pracy pod słońce względem ceny?
Widziałem coś Nikona i Sigmy - czy są między nimi znaczące różnice?
Z tego zakresu tylko Tamron 55-200. Cała reszta jest nie warta zainteresowania.
Ewentualnie Tamron 70-300 VC USD lub Nikkor 70-300 VR.
double-decker.pl
04-12-2015, 19:55
Również jako posiadacz najpopularniejszego kita (D5300+18-105) wiem tylko tyle że chciałbym mieć obiektyw typu fisheye. Także do robienia zdjęć plenerowych jak to ujął pomysłodawca wątku. Problem w tym że sigma nie pasuje podobno już do nowych korpusów D5300. Czy jest jakaś alternatywa dla mało wymagających (to nie znaczy że nie wymagam by cena była niska)? :) Ps. Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem więc nie chcę budować nowego skoro jest całkiem pokrewny.