Zobacz pełną wersję : Drukarka do zdjęć. Jaką wybrać -600zł
matej660
12-03-2014, 20:26
Witam poszukuje drukarki domowej do drukowania zdjęć sobie lub znajomym. Chodzi mi o w miare ładne odwzorowanie kolorów i jakość. Zależy mi również obym w drukarce mógł zainstalować CISS lub wieczne kartridże. Brałem pod uwagę urządzenia firmy EPSON i CANON. Chciałbym oby drukarka posiadała tylną kasetę na papier specjalny żeby bez problemu łykała i te grubsze kartki. Proszę o propozycje jakiś przystępnych urządzeń w cenie do 600zł.
Poczytaj ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241829 i podobne.
Z tego co piszą użytkownicy - wygląda zachęcająco.
matej660
12-03-2014, 20:59
Przeczytałem ten wątek nawet niejednokrotnie, problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć wiecznych kartridży do tego modelu. Wszędzie sa po 5x pojemników. A do tego modelu potrzebne jest 6:)
Opowiadasz. Masz nawet w tamtym wątku link: http://allegro.pl/6x-zamienniki-canon-pgi-550-cli-551-tez-szary-xl-i4027171337.html
Ja akurat kupowałem np do swojej MG7150 w chinach
matej660
12-03-2014, 22:21
znalazłem taka drukarkę:
http://allegro.pl/drukarka-wielofunkcyjna-canon-pixma-mg6150-i4050707693.html
niby napisane ze pochodzi z dystrybucji niemieckiej i jest powystawowa. Co o niej myślicie? Warto kupić używaną?
MARS CooL
12-03-2014, 23:00
kartridże kupowałem tutaj http://www.tusze.info/canon-kartridze-napelnialne-wieczne-chipy-pgi-550-cli-551-do-ip7250-mg5450-mg6350-mx925-p-96627.html
tusze: http://printlab.pl/pol_m_Tusze-w-butlach_Dla-Canon_250-ml-4235.html te w półlitrowych butlach z napisem print lab są polecane przez czornyja
szary tutaj http://allegro.pl/grey-szary-tusz-cli-526-mg6250-mg8250-nowosc-i3962430813.html
jeśli drukarka pozwoli to na trochę wystarczy ;)
Tusze PGI-550/CLI-551 w komplecie: http://allegro.pl/zestaw-tuszy-6x-do-canon-mg6350-tez-szary-nowosc-i4039583224.html
tańsze w printlabie podawa Czornyj
matej660
13-03-2014, 00:01
a wiec zakupiłem drukarkę z powyższej aukcji. Zobaczymy czy będzie coś warta.
Wieczne kartridże też już znalazłem po 10zł za sztukę na tusze.info
Teraz tylko pytanie Lepsze będą tusze SADHAUS czy te PrintLab?
Czyli rozumiem kupiłeś MG6150. To w takim razie po co się babrać w wieczne kartridże i nalewanie, skoro można kupić komplet 6 tuszów z chipem za 26zł?
http://printlab.pl/pol_m_CANON_CANON-dla-drukarek_Canon-Pixma-MG_Canon-Pixma-MG6150-502.html
Co do drukarek. Mam pytanie.
Mam Canon 5150 i jak drukuje zdjęcie 10x15 (z tylnej tacy) to w połowie zdjęcia zacina się na parę sekund i puszcza dalej. No i jest wtedy taki biały pasek na wydrukowanym zdjęciu. Jak drukuje normalne kartki lub coś to nic się nie zacina. Zdjęć zostało wydrukowanych ok 15... Pierwsze normalnie sie drukowaly, a potem juz z tym paskiem. Jak szybko zaczne drukowac kolejne zdjecie po zle wydrukowanym zdjeciu to czasami sie wydrukuje dobrze. Dziekuje za pomoc.
matej660
13-03-2014, 22:12
Jestem początkujący, wiec może i to mój błąd. Ale wydaje mi się ze jeśli chodzi o firmę PrintLab to i tak taniej wyjdzie z wiecznymi kartridżami ponieważ 500ml tuszu w butlach właśnie tej firmy jednego koloru kosztuje w granicach 25zł. Ja osobiście do swojej kupiłem tusze SADHAUS 6x 100ml za niecałe 140zł to i tak wychodzi taniej niż zamienniki a o jakości tych tuszy tez słyszałem i czytałem dobre opinie. Nie spróbuje to się nie przekonam :) Puki co czekam na przesyłkę :)
A ja czekam na wyniki testów. :)
matej660
18-03-2014, 21:57
a wiec trochę podrukowałem i co mogę powiedzieć. Drukarka na pewno warta swojej ceny. W tej kwocie myślę że na pewno nic lepszego bym nie znalazł. Wydrukowałem kilka fotek na tuszu SADHAUS i tanim papierze fotograficznym PAMED i jak dla mnie to zdjęcia rewelacyjnej jakości. Tylko ciekawi mnie ich trwałość... Mam też nadzieje że za szybko ta drukarenka mi nie padnie :)
Póki co szczerze polecam :)
Witam
MARS CooL pytanie mam takie. Linki jakie podałeś są do 5 kartridży 551 - bez szarego, szary atrament z linku jest do kartridża 526 a reszta kolorowe print labu do 551. Do czego wlałeś ten szary atrament i jak to drukuje gdy są wymieszane różne marki atramentu?
matej660 a do czego wlewałeś ten atrament? kupiłeś wieczne kartridże czy reseter do oryginalnych?
Czy wciąż jesteś zadowolony z tych tuszy?
Pytam bo stoję przed kupnem drukarki (6350 lub 7150).
Czornyj pisze, że lepsze zdjęcia wydrukuje się, z tym szarym atramentem, ale np. print lab wciąż go nie sprzedaje w butlach, a o tych sudhaus zbyt wiele nikt nie pisze. Znalazłem jakiś wątek na zagranicznym forum, gdzie nie wszyscy chwalili te sudhaus, które jak tam pisze już zmieniły nazwę.
http://www.printerknowledge.com/threads/sudhaus-refill-inks.6226/
Wiem, że najlepsze byłyby oryginały, ale wiecie ile kosztują, więc trzeba znaleźć jakiś rozsądny kompromis.
Może ktoś inny już też próbował tych rzeczy. Proszę o odpowiedź.
MARS CooL
24-04-2014, 00:40
Witam
MARS CooL pytanie mam takie. Linki jakie podałeś są do 5 kartridży 551 - bez szarego, szary atrament z linku jest do kartridża 526 a reszta kolorowe print labu do 551. Do czego wlałeś ten szary atrament i jak to drukuje gdy są wymieszane różne marki atramentu?
Wkłady i tusz najpierw kupiłem w tusze.info. Wkłady ok nie trzeba resetowac, tusze zatkały głowice po 10 wydrukach. Wymieniłem na te z printlabu i wydają się być bardzo dobre. Na razie bez problemu. Wydaje mi się ze w połaczeniu z sudhaus jest gorzej niz z orginałem czy szarym z tusze.info. Tak jakby nie było tej klarowności i ostrości. Ale z powodu częstych wyjazdów nie drukowałem nazbyt dużo. Natomiast dziwna sprawa z Epsonem P50. Zatkały się głowice i nie mogłem jej wyczyścić. Nie pomógł płyn ani zmiana na oryginalne tusze. Drukarka leżała kilka miesięcy nieużywana. Z głupia zamówiłem przy okazji tanie zamienniki z printlabu i poszło. Poza mikro bandingiem który ustępuje drukuje jak nowa.
Do ogólnego użytku: dokumenty + zdjęcia Canon rewelacyjny, do zdjęć Epson P50 jeszcze lepszy (poza dominatą w wydrukach czarno białych). Będąc w Afryce drukowałem zdalnie dzieciakom zdjęcia z telefonu na Canonie. Bardzo się zdziwiłem jak dostałem maila że jeden z pojemników jest prawie pusty
Dzięki za info MARS CooL.
Czy czasem przyczyną opisanej przez Ciebie gorszej jakości druku pomieszania kolorów z PrintLabu z szarym z Sudhausu nie jest to, że na butli z szarym jest napis, iż jest do wkładów z oznaczeniem 526 a nie 551?
Zatem jaki szary najlepiej pasuje do kolorowych tuszów PRINT LAB?
Może ktoś też wypowie się jaka jest jakość i trwałość druku zdjęć tymi SUDHAUSAMI i czy nie zatykają głowicy po dłuższym użytkowaniu.
Wychodzą znacznie drożej niż print laby ( ta sama cena 5x mniejsza pojemność), ale może jakość i trwałość druków uzasadniała by ich zakup, szczególnie, że mają komplet wraz szarym.
Dziś napisałem e-maila do PRINT LABU z zapytaniem czy planują sprzedawać szary tusz w butlach.
Odpowiedzieli, cytuję: "staramy się by mieć w swojej ofercie w niedługim czasie".
Może za jakiś czas nie będziemy mieli dylematów.
Pozdrawiam
... a może lepiej kupić model drukarki bez szarego tuszu. Nie będzie problemu.
Czy naprawdę widać różnicę w jakości druku pomiędzy pięcio a sześcio kolorowym, szczególnie przy druku tuszami z butli?
Co wy na to?
MARS CooL
24-04-2014, 21:16
... a może lepiej kupić model drukarki bez szarego tuszu. Nie będzie problemu.
Czy naprawdę widać różnicę w jakości druku pomiędzy pięcio a sześcio kolorowym, szczególnie przy druku tuszami z butli?
Co wy na to?
Mam P50 Epsona i Canon 7150 oraz kilka rożnych wynalazków w pracy z 4 tuszami. Pod względem jakości zdjeć w kolorze najbardziej podoba mi Epson (tusz czarny, 3 kolory i 2 kolory light ale daje popalić nieraz z przebarwieniami). Canon nie ma tak mocnych i klarownych kolorów ale za to bardzo ładnie zachowuje się w cieniach i półtonach. Ja bym brał Canona z szarym bo ma wszystko co potrzeba. Zawsze możesz używać oryginalnego szarego dopóki nie będzie tego z printlabu.
Co do SUDHAUSU to się nie wypowiem jedynie tylko to że nie ma z nimi żadnego kontaktu, towar przyszedł 2 tygodnie po przedpłacie
Dzięki.
Tak też chyba zrobię. Kupię Canona 7150 lub jak się uda w dobrej cenie 6350 (praktycznie to samo).
Z Print Labu można kupić szary zamiennik - kartridż za ok 17 zł + pozostałe wieczne kartridże i tusze z butli PrinLAb.
Powinno być OK.
A tak nawiasem mówiąc, czy zdjęcia w albumach też tracą jakość po czasie gdy drukowane zamiennikami, czy tylko gdy wiszą na ścianach i poddawane są promieniowaniu UV ?
Kupiłem właśnie Canon Pixma MG6350 (poprzednik 7150) za 559zł w sklepie X-KOM_PL przez popularny serwis aukcyjny.
Jak odbiorę to coś podrukuję i się zobaczy.
Pozdrawiam
A miał ktoś może kontakt z TYMI TUSZAMI (http://allegro.pl/6x-tusze-do-canon-pgi550-cli551-mg5450-mx925-chip-i4257468548.html). Chodzi oczywiście o jakość, bo cena dobra.
Z tymi nie miałem,ale mam szary kartridż z printlabu i reszta butle 500ml z tej firmy i jakość i działanie rewelacja, tzn, nie widzę różnicy z oryginałami. Chociaż jak przeliczyć zestaw kartridży Printlabu wynosi ok 98 zł, a te ok 70 zł. Trochę drożej ale za to sprawdzone.
Może ktoś się pokusi i da znać ;)
Z tymi nie miałem,ale mam szary kartridż z printlabu i reszta butle 500ml z tej firmy i jakość i działanie rewelacja, tzn, nie widzę różnicy z oryginałami. Chociaż jak przeliczyć zestaw kartridży Printlabu wynosi ok 98 zł, a te ok 70 zł. Trochę drożej ale za to sprawdzone.
Może ktoś się pokusi i da znać ;)
Ja dzisiaj zamówiłem mg7150 :-)
Do tych butli brałeś te samoresety, które linkował kolega MARS CooL ? (http://www.tusze.info/canon-kartridze-napelnialne-wieczne-chipy-pgi-550-cli-551-do-ip7250-mg5450-mg6350-mx925-p-96627.html). Mają już dodatkowy na szary, ale na razie Print Lab nie daje dolewki GY.
tak te brałem, ale pomimo, że w ofercie szary jest to do dziś czekam na niego, bo kupiłem komplet lecz zadzwonili, że niestety na razie szary się skończył i producent nie jest w stanie powiedzieć kiedy będzie. Poprosiłem o wysłanie 5, bez szarego. Wlałem atrament Printlab do tych pięciu a szary zamiennik z printlabu dałem. Wszystko działa idealnie, chociaż ostrzagali, że tusze samoresetujące muszą działać w komlecie. U mnie działają z szarym zamiennikiem. Jak dojdzie szary to będę musiał się zastanowić co do niego wlać.
...chociaż ostrzagali, że tusze samoresetujące muszą działać w komlecie.
Mi odpisali, że z oryginalnym działają.
U mnie działają z szarym zamiennikiem.
I to jest dobra wiadomość ;)
Jak dojdzie szary to będę musiał się zastanowić co do niego wlać.
Jak coś przetestujesz to napisz koniecznie.
Ja na razie zamówiłem zamienniki z printlabu, ale docelowo chcę przejść na dolewki. Tylko ten szary...:(
Ok. Jak dostanę, ten szary samoreset to może już Printlab będzie miał butlę z szarym. Odpisali mi kiedyś że czynią takie starania, więc być może.
Mi odpisali, że szary samoreset już mają, ale w ofercie go jeszcze nie widziałem.
W MG7150 można wyłączyć info o braku tuszu i drukuje OK. Przynajmniej tak wygląda na moich kartridżach z chin.
E Krakowie w Saturnie widziałem l800 za 800 zł jakby coś w zeszły piątek.
Odświeżę temat. Słuchajcie czy jest szansa stosować zamiennie tusze do napełniania cli526 zamiast 551?
Zostały mi setki po poprzedniej drukarce.