PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] .:Star Trees:. / ..:: Big Bang ::..

geralttt
11-03-2014, 21:32
Witajcie

Witajcie

Zainspirowany nieziemskimi fotografiami pewnego Australijskiego fotografa postanowiłem sam nieco w jedną z jego technik się zagłębić.
Sprawa prosta nie jest, gdyż autor szczelnie maskuje, by jego sposób nie wydostał się w całości na światło dzienne. Udało mi się jednak wyczytać między wierszami kilka wyrywkowych wskazówek, a to pozwoliło mi na własną tej techniki wariację.

Jest to zatem moje pierwsze podejście do tej wspaniałej, nocnej zabawy w takim wydaniu.

"STAR TREES"

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/star_trees-3.jpg
źródło (http://rafalnowosielski.com/wp-content/uploads/2014/03/star_trees.jpg)

Podejście drugie...

"Big Bang"

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/big_bang-3.jpg
źródło (http://rafalnowosielski.com/wp-content/uploads/2014/03/big_bang.jpg)

Dla zainteresowanych moje parametry(niezainteresowanych za tekst z góry przepraszam):

Nikon D610 + Nikkor 24-70 + F2.8 + ISO 4000 + 30s naświetlania + 30s naświetlania + statyw + latarka(pomocna niemal zawsze w nocnej fotografii).
Technika jest wymagająca, wymaga cierpliwości i precyzji, oraz pewnej dozy doświadczenia, ale wszystko jest przecież do ogarnięcia. :)
1. Naświetlamy pierwszą klatkę (ja przez 30s). Dobór kadru jest tutaj oczywiście indywidualny, ale ważne, by motyw nie przesłaniał większej ilości nieba.
2. Następnie naświetlamy drugą klatkę i TUTAJ : w czasie naświetlania przesuwamy symetrycznie pierścień ogniskowej obiektywu (zoomujemy). To pozwoli nam na uzyskanie drugiej klatki z rozmyciami gwiazd jak na wyżej widocznym zdjęciu.
Tę procedurę należy potrenować, gdyż początkowo wychodzi mało idealnie. Można użyć jej kilkukrotnie przy jednej fotografii, aby następnie wybrać najbardziej nam odpowiadającą klatkę.
3. Kolejnym etapem jest już połączenie obu klatek np. w Photoshopie - zamaskowanie zwykłych gwiazd tymi rozmytymi.
4. Można też wykorzystać niebo z pierwszej klatki - wzbogaci to efekt.
5. Na koniec pozostaje indywidualna obróbka - tutaj każdy działa sam, a temat jest zbyt bogaty by narzucać cokolwiek.
Powodzenia!

Aha PS. W drugim podejściu do tej techniki "Star-zooming". wraz z kręceniem ogniskową jednocześnie kręcony został pierścień ostrości, by linie gwiazd rozszerzały się tworząc nieco inny, może ciekawszy nawet efekt.

Parametry drugiego strzału:

Nikon d610 + 24-70, F 2.8, ISO 1250 + ISO 6400 + statyw + latarka.

Drzewo pomógł mi oświetlić, choć tylko połową swojej pełnej mocy - księżyc.

Pozdrawiam

Rafał

.

Nemeth
11-03-2014, 21:53
Bardzo ciekawe. Jeszcze takich zdjęć nie widziałem :)
Technika w zasadzie nie odkrywcza, aż dziw że wcześniej się to nie pojawiło (zgrzytam zębami, że sam na to nie wpadłem :D).

geralttt
11-03-2014, 21:55
Mądry polak po szkodzie ( a może tutaj raczej:fakcie) hehe, sam zgrzytałem :D

jarekf34
11-03-2014, 21:57
Zarąbiste... dzięki wielkie za podzielenie się tą techniką, może kiedyś będzie okazja wypróbować :)
Ja również pierwszy raz widzę takie zdjęcia... jesteś wielki :):)

geralttt
11-03-2014, 21:58
Jarku nie ma problemu. doszedłem do wniosku, że zabawa jest na tyle przednia, że nie ma co jej w szafie chować. :)

pardwadwa
11-03-2014, 22:04
Nietuzinkowe, świetne zdjęcia. Zwłaszcza "Big Bang" mi podchodzi. Dzięki wielkie za wyczerpujący opis.

Panerai
11-03-2014, 22:07
Geralttt - świetne fotografie. Dobry Człowiek jesteś ! Dziękuję.

Nikonozaur
11-03-2014, 22:25
Kreatywność przez naprawdę duże "K", nawet jak trochę podpatrzona. ;)
Foty robią wrażenie świeżością podejścia do tematu, fajna sprawa te wybuchy.

Bielack
11-03-2014, 22:27
Warp 8 i wio! ;) Super efekt! Zdjęcia wyglądają tak, jakbyś je robił gdzieś pod zwrotnikami. Wypas.

jarekf34
11-03-2014, 23:08
Nie mogę się napatrzeć... pozwoliłem sobie jeszcze raz zajrzeć ;):) Czadowe.

Dex
11-03-2014, 23:25
Oba zaje...świetne :)

A można wiedziec jak sie nazywa fotograf? Bo chętnie popatrze na więcej takich zdjęć ;)

creep
11-03-2014, 23:28
Ciekawa technika, fajnie że się nią dzielisz. Kadry bez efektu byłyby dosyć zwykłe, żeby nie powiedzieć nudne, ale z efektem - jest wow.

sowart
11-03-2014, 23:39
łał efekt mega :) aż kusi spróbować

szymon708
12-03-2014, 08:56
Zarąbiste ! Dawno mnie nic tak nie zaskoczyło. Świetny efekt, aż czekam na noc :) Moim zdaniem jednak dół wychodzi mniej ciekawie. W porównaniu do wyrywającego z kapci nieba dół jest słaby. Chyba warto poszukać ciekawszego motywu. Na jedynce dół za ciemny na dwójce za jasny. Oczywiście to moje spostrzeżenia. Ale te niebo jest kosmiczne ! Gratuluje :)

nimnull
12-03-2014, 09:08
Efekt robi wrażenie, niestety nocne zdjęcia nie dla mnie - leń ze mnie :)
Dlatego czekam na kolejne odsłony.
Pozdrawiam Mirek

MarianS
13-03-2014, 08:26
Ciekawe prace , jest efektowne.Pozdrawiam

PABLOOK
13-03-2014, 10:30
Jest inaczej, mocno ciekawie :). Fajerwerki jak się patrzy ;).

Hoobie
13-03-2014, 23:25
Bardzo ciekawie się dzieje :).
Gratuluję inspiracji i przede wszystkim realizacji :D.

geralttt
04-04-2014, 10:34
Kreatywność przez naprawdę duże "K", nawet jak trochę podpatrzona. ;)
Foty robią wrażenie świeżością podejścia do tematu, fajna sprawa te wybuchy.

Dzięki Andrzeju! Fajnie, że się podoba, bo mnie b. kręci ta zabawa, a swoją drogą teoria luster mówi, że musimy uczyć się "małpując" innych. Oczywiście uczyć się naśladując, nie kopiując (czyt. kradnąc) ich prace, co niestety niektórzy robią od czasu do czasu nie mając jakby swoich łapek i rozumków. :) Pozdr.. :)

Ciekawa technika, fajnie że się nią dzielisz. Kadry bez efektu byłyby dosyć zwykłe, żeby nie powiedzieć nudne, ale z efektem - jest wow. Dół prawda- byłby zwyklaszczy, bo ile już takich samotnych drzew widzieliśmy... :) Aaale tam ... da się zrobić po raz 10 000 to samo co inni a jednak inaczej, ciekawiej.. :) Pozdr... :)

Zarąbiste ! Dawno mnie nic tak nie zaskoczyło. Świetny efekt, aż czekam na noc :) Moim zdaniem jednak dół wychodzi mniej ciekawie. W porównaniu do wyrywającego z kapci nieba dół jest słaby. Chyba warto poszukać ciekawszego motywu. Na jedynce dół za ciemny na dwójce za jasny. Oczywiście to moje spostrzeżenia. Ale te niebo jest kosmiczne ! Gratuluje :)

Dzięki! Poszukiwania motywu w toku! :) Pozdr

Oba zaje...świetne :)

A można wiedziec jak sie nazywa fotograf? Bo chętnie popatrze na więcej takich zdjęć ;)

Teraz to już kilku robi podobnie,choć każdy inaczej. Ten Australijczyk to Lincoln Harrison, czy jakuś tak. Z tym, że on ma maszynkę do przesuwania pierścieni, nie robi tego ręką. :)

Kapitalne - masz łeb!

Dzięki Locter. Nie spodziewałem się takiego komentu od ciebie. bardzo pozytywnie. Pozdrawiam serdecznie z wiosennych już Mazur. :)

PS. Dzięki wszystkim za miłe słowa. :) Pozdrawiam

Rafał

jacekz40
04-04-2014, 12:03
Bardzo fajna realizacja :) trochę zabawy ale efekty super :)

Zahir
04-04-2014, 13:52
genialne! dzięki za podzielenie się techniką

vienko
06-04-2014, 22:27
pomysl bardzo dobry i wykonanie rowniez

Badyl81
09-04-2014, 10:11
Oba mnie miażdżą. Pierwszy raz takie coś widzę i bardzo mi się to podoba. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia z innych miejscówek.

SerU
09-04-2014, 22:47
Świetne efekty i obróbka! Fotografie (a może już ilustracje? :) ) zatrzymują na długo i są poniekąd "wciągające" :)
Pokłony za mini-tutorial.

harb
10-04-2014, 07:02
dopracowane kadrowo kolorystycznie i technicznie foty, mz bdb :) pozdrawiam

rainer
10-04-2014, 11:05
Coś wspaniałego, z wielką przyjemnością ogląda się takie prace. :)

bolth
11-04-2014, 07:13
Lubie gwiazdy dawne moje hobby,a te zdjęcia mnie powalają, dwójka lepsza ale odrobinkę
pozdro

loki_p
18-04-2014, 10:23
Ja się jakoś do tej techniki nie mogę przekonać. Drugi kadr zdecydowanie wolałbym zobaczyć z normalną drogą mleczną.

fantasywings
18-04-2014, 18:56
już widziałem kiedyś podobne wyniki związane z tą techniką - Twoja dwójeczka wyszła wyśmienicie tym samym chyba sprawiłeś że wybiorę się w wolnej chwili coś popstrykać jeśli pogoda dopisze :) pozdrawiam

geralttt
18-04-2014, 23:34
Ja się jakoś do tej techniki nie mogę przekonać. Drugi kadr zdecydowanie wolałbym zobaczyć z normalną drogą mleczną.

Piotr jednemu smakują ogórki, drugiemu ogrodnika córki ;) Nie zobaczysz dwójeczki z samą drogą mleczną tylko dla tego, że to nie ten typ fotografii. Tutaj bezdyskusyjnie bardziej chodzi o kreację niż o technikę i naturalizm. :)

loki_p
19-04-2014, 12:11
Bardzo sobie cenię kreatywność w fotografii gwiazd. Zresztą nie ma co gdybać, trzeba fotografować. Też mam pomysłu na trochę inne podejście do tematu, ale wszystko jest na razie w fazie przygotowań.

geralttt
19-04-2014, 12:37
Jak mnie zainspirujesz to bądź pewien, że będę temat męczył. :D Powodzonka i pozdrowionka! :)