Zobacz pełną wersję : Jaki NIKON do studia - fotografowanie mebli, tkanin itp.
pmielcza
11-03-2014, 20:50
Witam,
bardzo proszę o poradę jaki aparat, statyw, obiektyw, lampy kupić aby robić "w miarę"
dobre zdjęcia w studiu - mebli, tkanin, krzeseł itp.
Łączny koszt dobrze aby się zamknął do 8 tys zł
puszosław
11-03-2014, 21:20
sorki, nie chcę być niegrzeczny ale odpowiedź na tak sprecyzowane pytanie brzmi: odpowiedni.
to trochę tak jak by postawić pytanie jaki samochód kupić by przewieźć teczkę dokumentów...
przede wszystkim trzeba mieć wiedzę, znać sprzęt i podstawy fotografii.
Przemek-83
11-03-2014, 21:21
Ostatnio mam jakąś tendencje do odpowiadania na takie pytania.Pojęcie "w miarę" jest dosyć względne i może być to np. D3100 lub D7100 oba zrobią w miarę dobre zdjęcie krzesła.Dziwi mnie że pytasz o takie rzeczy bo w zasadzie ktoś kto przeznacza taka kwote na sprzet powinien mniej wiecej wiedziec co mozna kupic w takiej kwocie.To chyba oczywiste ze nie kupisz nic sensowniejszego i nowego procz 7100.Kupujac puchy typu 610 warte 6-7 tysi naturalnie nie pyknie na reszte...nawet dobry obiektyw.
Patrząc na to co napisałeś śmiem wątpić w Twoją wiedze na temat fotografii.Sam posiadam jej mało ale chyba nie ma puszek typowych do wymagań jakie podałeś
Można domniemywać, że zamierzasz uprawiać działalność zarobkową. Ale jak można brać od ludzi pieniądze za wykonanie pracy, o której nie ma się zielonego pojęcia? Cóż, Twoje pytania w takim świetle Cię stawiają.
Wybacz obcesowy ton, ale od dawna już prowadzę walkę z tymi, którzy "wyłudzają" pieniądze, dyplomy, certyfikaty, maturę, itd. Takie pytania po prostu kompromitują. Gdybyś zechciał poświęcić trochę czasu na naukę podstaw czegoś, za co będziesz brał pieniądze, budziłbyś szacunek, a tak....?
D3100 zrobisz dobre zdjęcie i D90 zrobisz dobre zdjęcie i D610 zrobisz dobre zdjęcie i D7100 też zrobisz dobre zdjęcie. Wiec... jeśli chcesz fotografować tkaniny wybierz puchę z filtrem AA. Był już poruszany temat mory... jednemu forumowiczowi wyłaziła mora na tkaninach... A "w miarę" dobre zdjęcie można każda puszką zrobić - kwestia umiejętności i wiedza.
pmielcza
11-03-2014, 22:16
Do tych bardziej ambitnych z głupimi tekstami. Sprzęt potrzebuję dla siebie aby robić zdjęcia mebli na stronę www i Allegro - nie chcę zabawki za 1500 zł która kolor czerwony zmieni mi na pomarańczowy .... Do tej pory korzystałem z sprzętu Canona jednak miałem kilka razy w ręku Nikona i wiem co jest wart - dlatego za "konkretne" odpowiedzi dziękuję - a tym "ambitnym" pseudo profesjonalistom polecam szklaneczkę melisy.
Tyle, że lustrzanka nie zrobi za ciebie zdjęcia. Czasami łatwiej jest kompaktem. A jeśli foty na allegro i www to nie potrzeba napakowanej pixelami matrycy bo i tak wrzucone będą foty po zmniejszeniu, ISO wysokie i inne ficzery także. Wystarczy bezlusterkowiec + zagwarantowanie dobrego oświetlenia. Chyba, że potrzeba kosztów...
Nie unoś się honorem i strój fochów. Zadałeś pytanie w takim stylu w jakim Ci odpowiedziano. Teraz już się sprecyzowałeś... więc dostaniesz więcej rzeczowych odpowiedzi.
Jeśli masz sporo jakiś materiałowych mebli i denerwuje Cię mora to odpuść sobie D7100. Sam posiadam tą puchę. W moich rękach mora pojawiła się 2 czy 3 razy. Więcej ją nie widziałem. Jeden z kolegów po zakupie D7100 pracował w studio, mora wychodziła mu na większości zdjęć. Wyżej od D7100 masz pełną klatkę. Ale tu znowu w Twoim przedziale cenowym masz D610, ale on jest bez AA. Nie wiem co Ci doradzić używane D300 albo D90. Wysokich ISO używać raczej nie będziesz. Ostatnio jest znowu głośno o D7000 i jego problem z AF. Czytaj, czytaj i zadawaj pytania. Może ktoś podsunie Ci w końcu jakąś myśl.
puszosław
11-03-2014, 22:37
Proponuję D90+ 35 f1.8, do tego skoro jesteś początkujący jakieś oświetlenie ciągłe z softem (na początek mogą być to dowolne lampy zaświecone przez "prześcieradło"). Po odpowiednim ustawieniu balansu bieli ( poczytaj o tym) nie ma praktycznie możliwości by kolor czerwony był pomarańczowy, albo biały posiadał jakiś zafarb. po testuj, a później sam będziesz wiedział czego chcesz
kurczeblade
11-03-2014, 22:39
Jaki mam kupić nóż, żeby pokroić chleb :D mam 50zł do wydania ? Jak kupię ostry nóż, to pokroi mi prosto chleb ?
...Ale tu znowu w Twoim przedziale cenowym masz D610, ale on jest bez AA...
D610 ma filtr AA. Wprawdzie osłabiony ale jest.
Ja autorowi wątku poleciłbym D5200. Ma świetną matrycę z filtrem AA, a dodatkowe przyciski w studio przy nieruchomych obiektach są mało potrzebne.
D610 ma filtr AA. Wprawdzie osłabiony ale jest.
Ja autorowi wątku poleciłbym D5200. Ma świetną matrycę z filtrem AA, a dodatkowe przyciski w studio przy nieruchomych obiektach są mało potrzebne.
Przepraszam. Mój błąd. żyłem w przekonaniu, że 610 jest bez AA. Dzięki za sprostowanie :)
1. Każdy aparat da bzdurne kolory, jeśli nie będziesz potrafił go obsługiwać.
2. Od czegoś w aparatach jest format RAW...
Co do zabawki za 1500zł - niestety ale tylko to dostaniesz w Nikonie. Aby można było robić zdjęcia przedmiotów takich jak meble, to ruchomy ekran w aparacie jest niemal obowiązkowy, a ten dostaniesz tylko w D5x00 - D5100 kosztuje 1500zł.
Co do reszty rzeczy - oświetlenie trzeba mieć odpowiednie do fotografowanych obiektów i pomieszczenia
Obiektywy - j.w.
Statyw - odpowiedni do sprzętu.
MasterM16
11-03-2014, 23:00
Każdy aparat dobrze odwzoruje kolory jak się umie nim posługiwać.
Jak masz pstrykać tylko do neta, to wystarczy Ci D3100 lub D5100. Jeśli duże pomieszczenie, możesz pomyśleć o 35 lub 50mm 1,8. Jak nie to jakieś 17-50. Chociaż myślę że w zupełności wystarczy Ci 18-105. Do tego statyw, i dużo światła. Kilka parasolek i żarówek foto 5500K. I robić zdjęcia.
A najlepiej jakbyś pokazał z 5 swoich zdjęć, co dokładnie i w jakiej technice fotografujesz. Uwierz że to znacznie nam ułatwi wybór sprzętu.
Edit: GonzoG mnie ubiegł z kolorkami. ;)
Borat1979
11-03-2014, 23:31
Do tych bardziej ambitnych z głupimi tekstami. Sprzęt potrzebuję dla siebie aby robić zdjęcia mebli na stronę www i Allegro - nie chcę zabawki za 1500 zł która kolor czerwony zmieni mi na pomarańczowy ....
Pisząc takie bzdury od razu widać, że nie masz o tym bladego pojęcia i wydając 8 tyś zmarnujesz tylko forsę.
I bardzo byś się zdziwił co dobry fotografa potrafi zrobić z jak to nazywasz zabawką za 1500 zł.
Andrzej1974
12-03-2014, 09:29
[...] od dawna już prowadzę walkę z tymi, którzy "wyłudzają" pieniądze, dyplomy, certyfikaty, maturę, itd.
Hmm... czyli jesteś Don Kichotem, który walczy z wiatrakami...;-)
Wracając do tematu... do studia polecam autorowi wątku D5100 (śmieszne pieniądze w porównaniu do jakości obrazka, który ten aparat generuje - obecnie nówkę można kupić za ok. 1450 zł). Resztę kasy proponuję przeznaczyć na dobry/e obiektyw/y stałoogniskowy/e oraz sprzęt studyjny (oświetlenie - warto zajrzeć do odpowiedniego działu na forum [klik (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=98)], statyw etc.)