PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki NIKON do studia - fotografowanie mebli, tkanin itp.

pmielcza
11-03-2014, 20:50
Witam,
bardzo proszę o poradę jaki aparat, statyw, obiektyw, lampy kupić aby robić "w miarę"
dobre zdjęcia w studiu - mebli, tkanin, krzeseł itp.

Łączny koszt dobrze aby się zamknął do 8 tys zł

puszosław
11-03-2014, 21:20
sorki, nie chcę być niegrzeczny ale odpowiedź na tak sprecyzowane pytanie brzmi: odpowiedni.

to trochę tak jak by postawić pytanie jaki samochód kupić by przewieźć teczkę dokumentów...

przede wszystkim trzeba mieć wiedzę, znać sprzęt i podstawy fotografii.

Przemek-83
11-03-2014, 21:21
Ostatnio mam jakąś tendencje do odpowiadania na takie pytania.Pojęcie "w miarę" jest dosyć względne i może być to np. D3100 lub D7100 oba zrobią w miarę dobre zdjęcie krzesła.Dziwi mnie że pytasz o takie rzeczy bo w zasadzie ktoś kto przeznacza taka kwote na sprzet powinien mniej wiecej wiedziec co mozna kupic w takiej kwocie.To chyba oczywiste ze nie kupisz nic sensowniejszego i nowego procz 7100.Kupujac puchy typu 610 warte 6-7 tysi naturalnie nie pyknie na reszte...nawet dobry obiektyw.
Patrząc na to co napisałeś śmiem wątpić w Twoją wiedze na temat fotografii.Sam posiadam jej mało ale chyba nie ma puszek typowych do wymagań jakie podałeś

jamnik
11-03-2014, 21:33
Można domniemywać, że zamierzasz uprawiać działalność zarobkową. Ale jak można brać od ludzi pieniądze za wykonanie pracy, o której nie ma się zielonego pojęcia? Cóż, Twoje pytania w takim świetle Cię stawiają.
Wybacz obcesowy ton, ale od dawna już prowadzę walkę z tymi, którzy "wyłudzają" pieniądze, dyplomy, certyfikaty, maturę, itd. Takie pytania po prostu kompromitują. Gdybyś zechciał poświęcić trochę czasu na naukę podstaw czegoś, za co będziesz brał pieniądze, budziłbyś szacunek, a tak....?

AndBed
11-03-2014, 21:35
D3100 zrobisz dobre zdjęcie i D90 zrobisz dobre zdjęcie i D610 zrobisz dobre zdjęcie i D7100 też zrobisz dobre zdjęcie. Wiec... jeśli chcesz fotografować tkaniny wybierz puchę z filtrem AA. Był już poruszany temat mory... jednemu forumowiczowi wyłaziła mora na tkaninach... A "w miarę" dobre zdjęcie można każda puszką zrobić - kwestia umiejętności i wiedza.

pmielcza
11-03-2014, 22:16
Do tych bardziej ambitnych z głupimi tekstami. Sprzęt potrzebuję dla siebie aby robić zdjęcia mebli na stronę www i Allegro - nie chcę zabawki za 1500 zł która kolor czerwony zmieni mi na pomarańczowy .... Do tej pory korzystałem z sprzętu Canona jednak miałem kilka razy w ręku Nikona i wiem co jest wart - dlatego za "konkretne" odpowiedzi dziękuję - a tym "ambitnym" pseudo profesjonalistom polecam szklaneczkę melisy.

Jura10
11-03-2014, 22:24
Tyle, że lustrzanka nie zrobi za ciebie zdjęcia. Czasami łatwiej jest kompaktem. A jeśli foty na allegro i www to nie potrzeba napakowanej pixelami matrycy bo i tak wrzucone będą foty po zmniejszeniu, ISO wysokie i inne ficzery także. Wystarczy bezlusterkowiec + zagwarantowanie dobrego oświetlenia. Chyba, że potrzeba kosztów...

AndBed
11-03-2014, 22:28
Nie unoś się honorem i strój fochów. Zadałeś pytanie w takim stylu w jakim Ci odpowiedziano. Teraz już się sprecyzowałeś... więc dostaniesz więcej rzeczowych odpowiedzi.
Jeśli masz sporo jakiś materiałowych mebli i denerwuje Cię mora to odpuść sobie D7100. Sam posiadam tą puchę. W moich rękach mora pojawiła się 2 czy 3 razy. Więcej ją nie widziałem. Jeden z kolegów po zakupie D7100 pracował w studio, mora wychodziła mu na większości zdjęć. Wyżej od D7100 masz pełną klatkę. Ale tu znowu w Twoim przedziale cenowym masz D610, ale on jest bez AA. Nie wiem co Ci doradzić używane D300 albo D90. Wysokich ISO używać raczej nie będziesz. Ostatnio jest znowu głośno o D7000 i jego problem z AF. Czytaj, czytaj i zadawaj pytania. Może ktoś podsunie Ci w końcu jakąś myśl.

puszosław
11-03-2014, 22:37
Proponuję D90+ 35 f1.8, do tego skoro jesteś początkujący jakieś oświetlenie ciągłe z softem (na początek mogą być to dowolne lampy zaświecone przez "prześcieradło"). Po odpowiednim ustawieniu balansu bieli ( poczytaj o tym) nie ma praktycznie możliwości by kolor czerwony był pomarańczowy, albo biały posiadał jakiś zafarb. po testuj, a później sam będziesz wiedział czego chcesz

kurczeblade
11-03-2014, 22:39
Jaki mam kupić nóż, żeby pokroić chleb :D mam 50zł do wydania ? Jak kupię ostry nóż, to pokroi mi prosto chleb ?

Mbuna
11-03-2014, 22:44
...Ale tu znowu w Twoim przedziale cenowym masz D610, ale on jest bez AA...

D610 ma filtr AA. Wprawdzie osłabiony ale jest.

Ja autorowi wątku poleciłbym D5200. Ma świetną matrycę z filtrem AA, a dodatkowe przyciski w studio przy nieruchomych obiektach są mało potrzebne.

AndBed
11-03-2014, 22:50
D610 ma filtr AA. Wprawdzie osłabiony ale jest.

Ja autorowi wątku poleciłbym D5200. Ma świetną matrycę z filtrem AA, a dodatkowe przyciski w studio przy nieruchomych obiektach są mało potrzebne.

Przepraszam. Mój błąd. żyłem w przekonaniu, że 610 jest bez AA. Dzięki za sprostowanie :)

GonzoG
11-03-2014, 22:51
1. Każdy aparat da bzdurne kolory, jeśli nie będziesz potrafił go obsługiwać.
2. Od czegoś w aparatach jest format RAW...

Co do zabawki za 1500zł - niestety ale tylko to dostaniesz w Nikonie. Aby można było robić zdjęcia przedmiotów takich jak meble, to ruchomy ekran w aparacie jest niemal obowiązkowy, a ten dostaniesz tylko w D5x00 - D5100 kosztuje 1500zł.

Co do reszty rzeczy - oświetlenie trzeba mieć odpowiednie do fotografowanych obiektów i pomieszczenia
Obiektywy - j.w.
Statyw - odpowiedni do sprzętu.

MasterM16
11-03-2014, 23:00
Każdy aparat dobrze odwzoruje kolory jak się umie nim posługiwać.

Jak masz pstrykać tylko do neta, to wystarczy Ci D3100 lub D5100. Jeśli duże pomieszczenie, możesz pomyśleć o 35 lub 50mm 1,8. Jak nie to jakieś 17-50. Chociaż myślę że w zupełności wystarczy Ci 18-105. Do tego statyw, i dużo światła. Kilka parasolek i żarówek foto 5500K. I robić zdjęcia.
A najlepiej jakbyś pokazał z 5 swoich zdjęć, co dokładnie i w jakiej technice fotografujesz. Uwierz że to znacznie nam ułatwi wybór sprzętu.

Edit: GonzoG mnie ubiegł z kolorkami. ;)

Borat1979
11-03-2014, 23:31
Do tych bardziej ambitnych z głupimi tekstami. Sprzęt potrzebuję dla siebie aby robić zdjęcia mebli na stronę www i Allegro - nie chcę zabawki za 1500 zł która kolor czerwony zmieni mi na pomarańczowy ....
Pisząc takie bzdury od razu widać, że nie masz o tym bladego pojęcia i wydając 8 tyś zmarnujesz tylko forsę.

I bardzo byś się zdziwił co dobry fotografa potrafi zrobić z jak to nazywasz zabawką za 1500 zł.

Andrzej1974
12-03-2014, 09:29
[...] od dawna już prowadzę walkę z tymi, którzy "wyłudzają" pieniądze, dyplomy, certyfikaty, maturę, itd.

Hmm... czyli jesteś Don Kichotem, który walczy z wiatrakami...;-)

Wracając do tematu... do studia polecam autorowi wątku D5100 (śmieszne pieniądze w porównaniu do jakości obrazka, który ten aparat generuje - obecnie nówkę można kupić za ok. 1450 zł). Resztę kasy proponuję przeznaczyć na dobry/e obiektyw/y stałoogniskowy/e oraz sprzęt studyjny (oświetlenie - warto zajrzeć do odpowiedniego działu na forum [klik (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=98)], statyw etc.)