Zobacz pełną wersję : D600 i Sandisk
Kupilem 2 karty sandiska (wyglądają różnie ale internet mówi ze są oryginalami. Jedna bez problemu, składam do D600 licznik pokazuje ilość dostępnych zdjęć i działa bez problemu. Druga po włożeniu do D600 wywala błąd, natomiast na Sony Nex dziala (choć nie zrobiłem testowi 1800 zdjęć żeby zapełnić cala kartę. Przy włożeniu so nexa karta nr 2 krzyczala o format i format się udał, na D600 nie udaje się sformatowac. D600 ma najnowszy soft, nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby uruchomić ta kartę na D600, czy macie może jakieś sugestie? Karta to Sandosk 45MB/s.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Jest taki prosty wyraz na P - podróbka... Skoro jedna działa, druga nie, to jedna jest gorszej jakości, druga lepszej. Lub jedna jest oryginalna, druga nie.
p.s. zero kumacji z tym tapatalk'iem... miej litość...
Osoba która mi te karty sprzedała kupiła je w sklepie. Sklep sprzedał jedna oryginalna a druga nie? Co do ostatniej części o tapatalku to kompletnie jej nie rozumiem.
Jest taki prosty wyraz na P - podróbka... Skoro jedna działa, druga nie, to jedna jest gorszej jakości, druga lepszej. Lub jedna jest oryginalna, druga nie.
p.s. zero kumacji z tym tapatalk'iem... miej litość...
Ale na Nexie mu działa
Po zakupie D600 też miałem problem z jedną z kart- chyba jakiś Kingston. Wszystkie karty działały oprócz jednej, która działa do dziś w innym body- nie wiem o co chodziło- format w body i w czytniku nie pomagał :/ więc ją podarowałem kumplowi.
nie pocieszyles mnie... napisalem zapytanie do sandiska ciekawe co odpowiedza.
Karta jest ok. Po prostu kupiłeś body, które kirzy, ma kłopoty z af, nie czyta kart, nie pracuje z niektórymi obiektywami. Ot nikon.
swietna podpowiedz, dzieki.
Zrezygnuj z uzywania tej karty (w jakimkolwiek body). Oddaj ją, kup nową. Do swoich kart trzeba mieć bezgraniczne zaufanie. Chyba nie chcesz nagle zostać kiedyś bez zdjęć z jakiegoś wyjazdu czy imprezy?
Ok, o to mi chodziło. Karta nadaje się do zwrotu/gwarancji a ja nie popelniam jakiegoś prostego bledu który uniemożliwia jej działanie w D600, dzięki.
Artur Małysiak
12-03-2014, 12:53
Zrezygnuj z uzywania tej karty (w jakimkolwiek body). Oddaj ją, kup nową. Do swoich kart trzeba mieć bezgraniczne zaufanie. Chyba nie chcesz nagle zostać kiedyś bez zdjęć z jakiegoś wyjazdu czy imprezy?
A jaką kartę byś polecił ? Ja mam Sony 32 G 94mb/s S2 HC i usunęło Mi z niej ostatnio wazne zdjęcia i teraz mam dylemat..potrzebuję porządnych kart żeby w przyszłości nie bylo takich cyrków
Sandisk oczywiscie. Jakaś szybsza. 8-16 GB, 32 jak ktoś dużo fotografuje na 1 sesji.
Ja w D800 mam nawet 64 GB, ale to body ma większe pliki.
...Jakaś szybsza.
U mnie problem wystąpił na najszybszej karcie jaką posiadałem :)
To, że karta jest szybka nie oznacza, że nie jest wadliwa. Ja też miałem wadliwą szybką kartę (Pretec - nieistotne). On ma miec kartę dobrą. Natomiast do D600 nie polecam wolnych kart z racji wielkosci pliku RAW.
Kupiłem body z Sandisk 16GB a do tego jeszcze kartę Sandisk 64GB (bo nagrywam filmiki) wszystkie są typu 45MB/s. D600 formatuje obie na system plików exFAT.
wunat, spróbuj jeszcze "wyzerować" swoją kartę, usunąć wszystkie dane. Może to coś pomoże...
Bambello
12-03-2014, 23:59
Miałem kiedyś taki problem, że kolega nagrał mi jakieś pliki z Apla na kartę.
Gdy włożyłem ją do aparatu wo wyskoczył mi error.
Format w aparacie nie pomagał.
Dopiero wyczyszczenie w kompie załatwiło sprawę.
Do mojego D600 kupilem 4 sandisci 16 GB class 10 i wszystkie dzialaja bez problemu, kupione z pewnego zrodla, sadze, ze trafiles albo podrobiona karte albo uszkodzona co bywa nawet u najlepszych ;)
Karta do wymiany, jezeli to oryginalny sandisc to masz 5 lat gwarancji.
charmside
13-03-2014, 12:50
Straciłem zaufanie do sandiska po tym jak dwie karty padły tydzień po tygodniu. Zakupione jedna w fotojocker druga RTV euro AGD. Teraz lexar i Toshiba pracują w body, zero problemów. Szkoda bo wczesniej jako karty CF sprawdzały się świetnie, a SD juz nie bardzo.
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
Jakąś masakra jest bo dzisiaj zrezygnowany wrzucilem ja do D600 i zadziałała... Mi 2 kingstony walnely tego samego tygodnia...