Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Moja pierwsze...drzewo
Moje początki, będę wdzięczny za opinie i konstruktywną krytykę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.shotgroup.pl/uploads/Zdjecia/DrzewoII_001.jpg)
Piotrek B.
10-03-2014, 00:27
Ale że co? Stań naprzeciwko drzewa i odpal migawkę ;) Sorry, ja tu nie widzę nic na czym umieściłbym logo ;)
Piotrek B. jak zwykle można liczyć na Twoje konstruktywne uwagi :) Przyzwyczaiłem się, że doceniasz odwagę tych początkujących forumowiczów i dajesz im setki przydatnych wskazówek :)
Piotrek B.
10-03-2014, 10:43
Ee tam, początkujący czy nie piszę to co WE MNIE zdjęcie budzi. Proste wrażenia odbiorcy uważam też są ważne, jak nie najważniejsze. A odwagi to tu wiele nie trzeba, to tylko zdjęcia ;) Choć spotkałem tu jednego forumowicza który dopiero po 9 latach obecności na forum i tysiącach postów wrzucił z obawą swoje pierwsze zdjęcia. Można i tak, ja to zrobiłem w drugim poście, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że do tego trzeba odwagi ;)
A przekładając moją opinię z polskiego na polski kadr jest po prostu jak dla mnie nieciekawy. Jaką tu można dać konstruktywną radę, hmm.. No może - znajdź ciekawszy kadr ;)
szymon708
10-03-2014, 14:27
znajdź ciekawszy kadr ;)
i lepsze światło. Chociaż kadr może i ciekawy tylko pokazać go nie potrafisz. Trochę poeksperymentowałeś z kadrem i wyszła lipa. Jak jesteś początkujący to zacznij od klasyki, mocnych punktów itp. Opanujesz do perfekcji, zacznij eksperymentować.
Nie za bardzo rozumiem ten atak na to zdjęcie. Może nie jest to strzał życia, z butów nie wyrywa, ale jest całkiem przyzwoite, ciekawa chłodna obróbka, ładna gra planami (chociaż nieostrości na PP rozpraszają). Kto powiedział że byłoby lepiej z mocnymi punktami itd?
Piotrek B.
11-03-2014, 10:30
"kadr jest po prostu jak dla mnie nieciekawy" - odbierasz to jako atak? I niech ten cytat będzie moim ostatnim słowem w tym temacie ;)
creep co do zdjęcia...wydawało mi się ciekawe, urzekły mnie właśnie te wieloplany dodatkowo fajnie (w moim odczuciu) grające odcieniami kolorów ale coś mi nie grało właśnie z dołem...czy do za dużo, czy ta nieostrość...stąd chciałem usłyszeć kogoś opinię co w tym konkretnym przypadku trzeba było zrobić inaczej żeby nie było tego co mnie "drażni"
A, że zdjęcie nie wywala z butów to wiem, ale mi coś się w tej scenie spodobało... :)
Obetnij dół, tak trochę poniżej kamieni i naprawdę robi się ciekawe zdjęcie :-)
Poczatek dobry , mam nadzieje że to nie ostatnie twoje drzewo
Powiadasz, że Twoje pierwsze ;). Ale na pewno nie ostatnie :). Takie samotne drzewce, to bardzo wdzięczny temat jest. Trzeba tylko odpowiednio do tego podejść.
Ważnym jest, aby upolować odpowiednie warunki. Dobre światło potrafi czynić cuda ;). Następnie przydałaby się odpowiednia kompozycja. Wyważona, nienachalna. Taka, która spowoduje, że zdjęcie będzie się dobrze "czytało". Lepiej jak w kadrze będzie mniej, niż zbyt dużo. Przeładowanie nigdy dobrze zdjęciu nie robi. Zabawy z GO, owszem. Dlaczego nie? Ale w tym przypadku chyba niezbyt dobrze to wyszło ;). Jeżeli już pokazujemy pierwszy plan w takim wydaniu jak powyżej, to lepiej mz, aby był on czytelny i ostry. Warto także zwrócić uwagę na odpowiedni "oddech" w kadrze. Tutaj zdecydowanie zbyt ciasno mz. Wiadomą sprawą jest, że bardzo często nie jest to łatwa sprawa. Ale takie sytuacje zmuszają do patrzenia, myślenia, kombinowania. Bardzo pożyteczna i przydatna sprawa ;). Czekamy zatem niecierpliwie na następne drzewce :).