PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Moja pierwsze...drzewo

hewirto
10-03-2014, 00:13
Moje początki, będę wdzięczny za opinie i konstruktywną krytykę

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.shotgroup.pl/uploads/Zdjecia/DrzewoII_001.jpg)

Piotrek B.
10-03-2014, 00:27
Ale że co? Stań naprzeciwko drzewa i odpal migawkę ;) Sorry, ja tu nie widzę nic na czym umieściłbym logo ;)

hewirto
10-03-2014, 08:33
Piotrek B. jak zwykle można liczyć na Twoje konstruktywne uwagi :) Przyzwyczaiłem się, że doceniasz odwagę tych początkujących forumowiczów i dajesz im setki przydatnych wskazówek :)

Piotrek B.
10-03-2014, 10:43
Ee tam, początkujący czy nie piszę to co WE MNIE zdjęcie budzi. Proste wrażenia odbiorcy uważam też są ważne, jak nie najważniejsze. A odwagi to tu wiele nie trzeba, to tylko zdjęcia ;) Choć spotkałem tu jednego forumowicza który dopiero po 9 latach obecności na forum i tysiącach postów wrzucił z obawą swoje pierwsze zdjęcia. Można i tak, ja to zrobiłem w drugim poście, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że do tego trzeba odwagi ;)
A przekładając moją opinię z polskiego na polski kadr jest po prostu jak dla mnie nieciekawy. Jaką tu można dać konstruktywną radę, hmm.. No może - znajdź ciekawszy kadr ;)

szymon708
10-03-2014, 14:27
znajdź ciekawszy kadr ;)

i lepsze światło. Chociaż kadr może i ciekawy tylko pokazać go nie potrafisz. Trochę poeksperymentowałeś z kadrem i wyszła lipa. Jak jesteś początkujący to zacznij od klasyki, mocnych punktów itp. Opanujesz do perfekcji, zacznij eksperymentować.

creep
11-03-2014, 00:54
Nie za bardzo rozumiem ten atak na to zdjęcie. Może nie jest to strzał życia, z butów nie wyrywa, ale jest całkiem przyzwoite, ciekawa chłodna obróbka, ładna gra planami (chociaż nieostrości na PP rozpraszają). Kto powiedział że byłoby lepiej z mocnymi punktami itd?

Piotrek B.
11-03-2014, 10:30
"kadr jest po prostu jak dla mnie nieciekawy" - odbierasz to jako atak? I niech ten cytat będzie moim ostatnim słowem w tym temacie ;)

hewirto
11-03-2014, 10:41
creep co do zdjęcia...wydawało mi się ciekawe, urzekły mnie właśnie te wieloplany dodatkowo fajnie (w moim odczuciu) grające odcieniami kolorów ale coś mi nie grało właśnie z dołem...czy do za dużo, czy ta nieostrość...stąd chciałem usłyszeć kogoś opinię co w tym konkretnym przypadku trzeba było zrobić inaczej żeby nie było tego co mnie "drażni"
A, że zdjęcie nie wywala z butów to wiem, ale mi coś się w tej scenie spodobało... :)

Iwek_22
11-03-2014, 11:08
Obetnij dół, tak trochę poniżej kamieni i naprawdę robi się ciekawe zdjęcie :-)

Nubird
14-03-2014, 12:29
Poczatek dobry , mam nadzieje że to nie ostatnie twoje drzewo

PABLOOK
14-03-2014, 20:02
Powiadasz, że Twoje pierwsze ;). Ale na pewno nie ostatnie :). Takie samotne drzewce, to bardzo wdzięczny temat jest. Trzeba tylko odpowiednio do tego podejść.
Ważnym jest, aby upolować odpowiednie warunki. Dobre światło potrafi czynić cuda ;). Następnie przydałaby się odpowiednia kompozycja. Wyważona, nienachalna. Taka, która spowoduje, że zdjęcie będzie się dobrze "czytało". Lepiej jak w kadrze będzie mniej, niż zbyt dużo. Przeładowanie nigdy dobrze zdjęciu nie robi. Zabawy z GO, owszem. Dlaczego nie? Ale w tym przypadku chyba niezbyt dobrze to wyszło ;). Jeżeli już pokazujemy pierwszy plan w takim wydaniu jak powyżej, to lepiej mz, aby był on czytelny i ostry. Warto także zwrócić uwagę na odpowiedni "oddech" w kadrze. Tutaj zdecydowanie zbyt ciasno mz. Wiadomą sprawą jest, że bardzo często nie jest to łatwa sprawa. Ale takie sytuacje zmuszają do patrzenia, myślenia, kombinowania. Bardzo pożyteczna i przydatna sprawa ;). Czekamy zatem niecierpliwie na następne drzewce :).