Zobacz pełną wersję : Nikon 55mm f/2.8 AI-s z D80
Mogę kupić taki obiekty za grosze . Zastanawiam się tylko czy będzie działał z D80 wiem że obiektyw nie ma AF ale czy będzie się dało sterować przesłoną z aparatu ? Obiektyw ma być do macro .
Będzie działać ale nie będziesz mieć pomiaru światła i AF. Przysłoną będziesz mógł sterować z body.
Przysłoną będziesz mógł sterować z body.
To nie jest prawda. Przysłona będzie sterowalna tylko za pomocą pierścienia obiektywu.
marcin_G
10-03-2014, 19:59
....co nie zmienia faktu, że jeśli możesz mieć ten obiektyw za grosze, to i tak warto! Nawet do D80
adriansocho
10-03-2014, 21:45
Przy takich starszych szkłach ryzyko wpadki jest niskie, zwłaszcza, jeżeli kupuje się po cenie nie wyższej niż typowa cena rynkowa. W razie problemów można taki obiektyw prędzej czy później sprzedać i odzyskać całość lub większość kosztów (oprócz k.w.). A przysłoną bym się nie martwił, gorzej będzie z tym, że nie będzie autom. doboru czasu naświetlania.
Mam to szkło i potwierdzam, że oczywiście przysłonę można ustawiać tylko ręcznie pierścieniem na obiektywie.
Zwróć tylko uwagę, że na D80 będziesz miał do dyspozycji jedynie tryb Manual bez żadnej podpowiedzi odnośnie poprawnej ekspozycji (w tym body nie ma pomiaru ze szkłami AIS).
Body pomoże Ci za to w ustawieniu ostrości (w wizjerze będziesz miał wskaźnik czy ostrość jest ustawiona za czy przed obiektem).
Co do obiektywu - posiadam od ponad roku i jestem zadowolony. Makro jest 1:2, ale tanie pierścienie pośrednie poprawiają do 1:1. Do tego obiektyw jest w miarę uniwersalny i sprawdza się świetnie np. do portretów. Aha z tego co czytałem przywarą tych szkieł był olej w mechanizmie - zwróć uwagę czy nie ma smaru na listkach. Do tego zbudowany solidnie z metalu.
PS Jeśli chcesz mogę gdzieś wrzucić przykładowe fotki.
FeGietek
21-03-2014, 00:57
Co do ostatniej wypowiedzi - chętnie bym zobaczył fotki robione tym szkłem. Mam je od niedawna i chciałem się przyjrzeć dla porównania. Jeśli możliwe, proszę o zamieszczenie takowych...Zaś co do kupna za grosze, to z pewnością warto, zależy ile tych groszy, bo tez zależy gdzie jest oferent. Dla przykładu na bajubaju dostrzegam średnią 100 dolarów. Gdy jednak sprzedawca dokłada kosztami przesyłki potrafi urosnąć znacznie. I jeszcze jedno - skoro ktoś tu pisał o ryzyku zaoliwionych listków przysłony - pytanie: jak to sprawdzić, po czym poznać, gołym okiem?
Ok fotki postaram się w weekend wrzucić a co do oleju to odpowiem trochę przewrotnie - jeśli na zdjęciach nie widzisz żadnych skaz to jest ok :)
A jeśli chodzi Ci o sprawdzenie przy zakupie to można przymknąć kilkanaście razy przysłonę do f32, jeśli listki są suche to nie ma problemu (przynajmniej na razie). Poza tym można popatrzeć po szkłach jeśli nie ma tłustych plamek to wszystko powinno być ok.
Nie wiem czy jest inna lepsza metoda. Na przykład mój obiektyw jak go kupowałem z komisu śmierdział smarem i zastanawiałem się czy po jakimś czasie smar się nie zacznie "pływać" i chlapać, ale minął rok i nadal tylko śmierdzi :)
FeGietek
21-03-2014, 21:59
Dzięki MishaT :) Za dnia wykonam próby z przymykaniem. U mnie nic nie "pachniało" na szczęście... No i czekam na przykładowe fotki
Cześć.
Wrzuciłem po kilka fotek z różnych tematów:
- dzień strażaka,
- kwiatki-żuczki,
- stary warsztat,
- kilka spacerowych aby pokazać, że i w tej roli obiektyw się sprawdza.
Wg mnie to dobry przegląd możliwości tego szkiełka.
https://picasaweb.google.com/108386944619000149980/5528?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMzumNfc8d2byAE&feat=directlink
FeGietek
23-03-2014, 21:00
Dzięki za fotki ukazujące możliwości 55/2,8 Micro Nikkor. U mnie osiągam podobne efekty jak widzę...Jedyne co, to czasami ma problem z ostrzeniem, jakby było "ciasno" pomiędzy moimi mikroruchami przesuwu pierścienia ostrości. Musze to czynić bardzo uważnie, ale jak już trafiam to jest bardzo OK. Ta trudność może wynikać i z tego może, że dotąd nie pracowałem na stałkach a na teleobiektywach.A może potrzebna by była kalibracja ?
Kalibracja czego? Twojego oka? Manualnych obiektywów się nie kalibruje.
Ale kalibruje się body bo przecież nawet z manualami jest podpowiedź ostrości (kropka w wizjerze).
Sam nie wiem, ale może o to koledze chodziło?
Body - owszem, do obiektywu testowego N50mm f1.4D na przysłonie 2.8 Nie oznacza to, że będzie ono lepiej działać ze szkłem manualnym. Niestety, potwierdzenie ostrości na kropce nie jest idealne, a przy małym wizjerze (w porównaniu do FF) też za dużo nie widać.
Ale w źle skalibrowanym body z manualnym szkłem kropka może się świecić w złym momencie co będzie powodować nieostre zdjęcia. Tym bardziej, że obraz w wizjerze jest mniejszy przez co kropka staje się ważniejsza.
@FeGietek - skuteczność działania czujnika AF można przetestować i będziesz miał jasność czy wymagana jest kalibracja. Podejrzewam, że jednak nie. GO w makro jest po prostu tak płytka, że czasami trudno trafić.
FeGietek
24-03-2014, 20:12
Powyższa wymiana zdań to kolejny krok w zdobywaniu wiedzy. Nie wszystko daje się wyczytać i takie uwagi są dla mnie bezcenne.Tez mam wrażenie , ze wskazania kropki nie są idealne, dlatego zaczynam nanosić korektę okiem, będę się temu przyglądał, czy świecenie kropki jest w odpowiednim momencie. Poszukam sposobu na przetestowanie skuteczności działania czujnika AF, choć może tez uzyskam życzliwą podpowiedź z tym względzie na forum...?
Kropka w D80 czy podobnych, a ogólnie wszędzie tam gdzie występuje sama kropka bez znaczników lewo/prawo jest mało precyzyjna. Daje się łatwo zauważyć, że da się obrócić nieco pierścień, a kropka cały czas świeci. Dodatkowo wizjer w D80 jest mały i stosunkowo ciemny. Pozostaje długa nauka, wymiana matówki na taką z klinem, choć nie wiem czy pomoże przy ogólnej maleńkości wizjera lub zakup aparatu z większym wizjerem, a i tak dla pełnego komfortu należałoby nawet w takim aparacie zainstalować matówkę z klinem.
FeGietek
24-03-2014, 20:48
Jest mała różnica, ja mam świezo zakupionego używanego D200, nie po linii rozpoczętego wątku...
No to masz łatwiej z kropką, ale tak samo trudno z wizjerem.
Poszukam sposobu na przetestowanie skuteczności działania czujnika AF, choć może tez uzyskam życzliwą podpowiedź z tym względzie na forum...?
Podpowiem Ci tylko hasło: FocCal 2.0
FeGietek
27-03-2014, 00:04
Dzięki serdeczne *mishaT