PDA

Zobacz pełną wersję : d3200, autoIso i tryb A / iso w wizjerze

prokicki
09-03-2014, 17:10
Witam!
W jaki sposób aparat dobiera czas przy ustawionym auto iso i trybie A?
Dąży do zmniejszenia ISO przy jednoczesnej próbie zamrożenia ruchu ?

I drugie pytanie pytanie, czy da się ustawić by w wizjerze w d3200, zwłaszcza przy trybie M było widoczne aktualnie dobrane ISO ? Bo niestety nie jest. Jest za to ilość pozostałych zdjęć. A jak ustawie ISO pod przycisk FN to po wciśnięciu pokazuje mi nie faktycznie dobrane przez autoiso czułość a tą którą sobie manualnie ustawie. Dopiero jak daje na informacyjny przycisk to na ekranie mogę aktualnie dobrane iso zobaczyć, to oczywiście mija się z celem.

P.

zgera
09-03-2014, 17:19
W d3200 nie ustawisz ISO zamiast licznika zdjęć, tak więc w wizjerze nie będziesz widział ISO, w serii D5xxx i wyższej jest taka możliwość.

GonzoG
09-03-2014, 19:23
Witam!
W jaki sposób aparat dobiera czas przy ustawionym auto iso i trybie A?
Dąży do zmniejszenia ISO przy jednoczesnej próbie zamrożenia ruchu ?

Dobiera tak jak ustawisz, aby dobierał - czyli podnosi ISO gdy przekracza najdłuższy czas, i mniejsze gdy tylko ma taką możliwość.
Jak ustawisz najdłuższy czas na Auto, to będzie on ustalany na podstawie ogniskowej - czyli 1/f.
Nie ma to nic wspólnego z zamrożeniem ruch, to jak aparat ma niby określić jak będzie potrzebny do tego czas...

Witam!
I drugie pytanie pytanie, czy da się ustawić by w wizjerze w d3200, zwłaszcza przy trybie M było widoczne aktualnie dobrane ISO ? Bo niestety nie jest. Jest za to ilość pozostałych zdjęć. A jak ustawie ISO pod przycisk FN to po wciśnięciu pokazuje mi nie faktycznie dobrane przez autoiso czułość a tą którą sobie manualnie ustawie. Dopiero jak daje na informacyjny przycisk to na ekranie mogę aktualnie dobrane iso zobaczyć, to oczywiście mija się z celem.

P.

Gdy masz włączone AutoISO i naciśniesz guzik od zmiany ISO, to zawsze będzie się wyświetlała ręcznie ustawiona wartość, a nie to co sam dobrał aparat - wynika to z tego, że jeśli zmienisz ISO ręcznie przy włączonym AutoISO, to aparat będzie ustawiał o tyle EV wyższe ISO o ile Ty zwiększyłeś (względem ISO 100) - coś jak korekta dla AutoISO.