Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Gabriela
CathyNoo
09-03-2014, 12:44
Jeszcze jednen kadr, tym razem z M42
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img801/1321/p7zt.jpg)
Bardzo fajny centralny kadr. Coś tu odwraca moją uwagę tylko nie wiem co. Ale to moje subiektywne zdanie.
Jakiego obiektywu użyłaś i jak puszka jeżeli można wiedzieć?
CathyNoo
09-03-2014, 13:20
Jakiego obiektywu użyłaś i jak puszka jeżeli można wiedzieć?
D700 + Helios
Oj! Bardzo piękne czernie-biele. Świetny portret.
skradajka
10-03-2014, 21:55
D700 + Helios
jaki ten Helios ?:)
nonnatus
11-03-2014, 00:07
pomijając beznadziejny wizaż, wypaloną fakture skóry na buzi i wielokolorowe włosy, to ...całkiem udana fotografia:)
EDIT: Może by tak troszeczkę więcej inwencji w komentarzach zamiast osobistych wycieczek i używania Ctrl C Ctrl V?
OSTRZEŻENIE WZROKOWE.
nonnatus
11-03-2014, 00:33
...no to poznaliśmy już Twoje fiksacje analne, a teraz możesz na poziomie rozmowy o fotografii coś mądrego napisać,
czy zostajesz w swojej piaskownicy z psimi kupami?
wskaż mi choć jeden opis zdjęcia dokonany przeze mnie, a z taką lubością cytowany przez Ciebie, który nie ma uzasadnienia??? czekam.
bądź łaskaw jednak rzucić to na priv, żeby nie zaśmiecać wątku Koleżanki.
sensem tego forum jest podpowiadanie, jak ktoś inny, niż Autor zdjęcia, widzi: kadr, kompozycję, obróbkę.
po to przecież wstawia te foty - pod ocenę.
a swoje domorosłe "analizy" zostaw dla siebie, bo nie jest to - jak sądzę - interesujące, ani dla mnie, ani dla Czytelników, a już z pewnością nie to, co Ty sądzisz o mnie.
pozdrawiam
Ot, proszę.
Kadr w porządku - ucięte poza stawami, zgodnie z tak mało znaną niektórym zasadą, że kadruje się przed łokciem, przed kolanem, ale nie przed dłonią (bądź w trakcie), czy nadgarstkiem.
Typowo portretowo - oczy w centrum kadru, ostrość nie ucieka.
Ja tam do koloru niczyich włosów się nie czepiam - gdyby miała różnokolorową skórę - to by było coś!
Nie ma zeza, ładny bokeh, udane zdjęcie.
nonnatus
11-03-2014, 00:50
Ot, proszę.
Kadr w porządku - ucięte poza stawami, zgodnie z tak mało znaną niektórym zasadą, że kadruje się przed łokciem, przed kolanem, ale nie przed dłonią (bądź w trakcie), czy nadgarstkiem.
Typowo portretowo - oczy w centrum kadru, ostrość nie ucieka.
Ja tam do koloru niczyich włosów się nie czepiam - gdyby miała różnokolorową skórę - to by było coś!
Nie ma zeza, ładny bokeh, udane zdjęcie.
potrafisz czytać ze zrozumieniem?
zacytowałeś fragmenty moich wypowiedzi pod innymi zdjęciami, gdzie zwróciłem uwagę na zły kadr. tu jest dobry kadr.
gdzie tu logika?
Piotrek B.
11-03-2014, 10:20
pomijając beznadziejny wizaż, wypaloną fakture skóry na buzi i wielokolorowe włosy, to ...całkiem udana fotografia:)
Wszystko prawda. Tylko tych włosów bym się nie czepiał, taka moda na kilka kolorów na głowie ;)
klasa, freelens?
Oo.. I takie wypowiedzi lubię, dwa słowa a już wiem jaką nieznaną mi dotąd techniką pobawię się przy najbliższej okazji :)
CathyNoo
11-03-2014, 12:41
Co do wypaleń, to chyba ktoś tu powinien sobie monitor skalibrować.
Kwestię koloru włosów pominę milczeniem ... :/ Chętnie się dowiem dlaczego makijaż jest beznadziejny? Nie wiedziałam,ze panowie na tym forum są ekspertami od wizażu :D
nonnatus
11-03-2014, 13:57
jaki sens ma robienie zdjęć kolorowych włosów w czarnobieli? wyszło tanio (są tlenione, czy to odrosty?) - to trochę jak tipsy - wg mnie of course.
co do wizażu - spójrz na usta. wyglądają mega nieestetycznie. nie widziałaś tego na etapie pstryku?
nie wydaje mi się, bym musiał kalibrować monitor. po prostu za mocno rozjaśniłaś twarz gubiąc fakturę skóry.
lewe ramię modelki wyszło trochę masywnie. kadr oki, ale pochyliłbym nieco Modelkę gubiąc masywność lewego ramienia. spróbuj.
podoba mi się bokeh.
CathyNoo, po prostu zignoruj tego pana. Zresztą - powinien być teraz zajęty kalibracją monitora.
Kartofelinder
12-03-2014, 01:30
Tak tutaj się koledzy skupili na detalach, a jakoś nikt nie zwrócił uwagi, że zdjęcie jest w zasadzie o niczym.
Pokazuje ledwie tyle, że dziewczyna tak wygląda - i koniec, bo przecież niczego więcej na tej fotografii nie ma. Według mnie, te techniczne niuanse są zupełnie wtórne.
Jeśli już zrobiłaś wszystko aby zniszczyć tło i wypełnić kadr twarzą, postaraj się może by ta twarz cokolwiek wyrażała? Jakąś emocję, charakter, stan umysłu, usposobienie, stan ducha - cokolwiek ulotnego. Powierzchowność jest strasznie znana i powszechna, a przez to nudna.
Mam nadzieję, że konstruktywnie się wyraziłem :)
P.S Na pocieszenie (może) dodam, że to się tyczy znakomitej większości zdjęć w tym dziale. Tak wypadło, że akurat tutaj przelała mi się miarka :)
Moim zdaniem foto ok, ale tyłka nie urywa, ot taki portret jaki robią ruskie obiektywy, ciekawy niestandardowy bokeh. Ale na fotografię nie składa się tylko rysowanie obiektywu i bokeh ale też modelka, mina, make up, obróbka. I teraz do rzeczy:
Modelka - bardzo sympatyczna
Mina - zwyczajna, ok ale nic nie przedstawia
Make Up - fatalny, te koślawo posklejane rzęsy (zwłaszcza dolne) w moim odbiorze całkowicie odciągają uwagę od reszty,
Obróbka - od zewnątrz do owalu twarzy jest ok, niestety twarz jest zbyt kontrastowa (usta, rzęsy dolne), a w niektórych miejscach na twarzy jak np nos do policzków jest zbyt jasno, przez co (pewnie też za sprawą zbytkrótkiej ogniskowej) uwypuklił się niepotrzebnie nos.
Przygaś o 0,2 0,3 ev najjaśniejsze miejsca na twarzy, zachowując klimat i tonację i będzie ok.
Chętnie zobaczyłbym to zdjęcie w kolorze.
Edytka: Zobaczyłem dopiero co kartofelinder napisał, posłuchaj go, gość wie co pisze ;)
nonnatus
12-03-2014, 04:08
CathyNoo, po prostu zignoruj tego pana.
...dorzucę nieśmiało i coś od siebie.
sławomirze "photograpy" pietrzykowski, tacy jak Ty, przekonują mnie, że nie ma sensu udzielać się na tym forum.
przynajmniej, nie w tym dziale, bo szkoda siły na użeranie się z dzieciakami.
pozdrawiam
szymon708
12-03-2014, 08:46
Lubie twoje zdjęcia, ale to do mnie nie trafia. Poza ciekawym bokehem, modelka ma za jasną twarz, która mi się zlewa i usta, które wyglądają nieładnie. Może za mocno pociągnięte szminką i w BW wyszło średnio.
mswiekatowski
16-03-2014, 01:33
czepiacie sie za bardzo wg mnie. bardzo mi sie to zdjecie podoba. na makijazu sie nie znam i nie bede sie wypowiadac czy jest zrobiony poprawnie. modelka ladnie wyglada. nie widze nic nieestetycznego w jej sposobie umalowania. co do wlosow to nie rozumiem czy jest jakis kanon robienia zdjec czarnobialych? czy jak ktos ma dwukolorowe wlosy to zakazana jest konwersja do bnw? to nie jest glamour zeby czepiac sie detali makeupu. to nie jest reportaz z ktorego zdjecie musi cos wyrazac. to jest wg mnie b. ladny portret. a jak nie wiecie o czym pisac lub chcecie sie na sile przyczepic to lepiej nic nie piszcie. szkoda ze zniknal post z mascia na bol dupy bo niektorym chyba by sie takowa przydala. pozdrawiam.
Witam moim zdaniem kolor cery na tej modelce jest jak z filmów typu horror. Ja tak to widzę może to tak miało wyjść.
Piotrek B.
19-03-2014, 23:41
Witam moim zdaniem kolor cery na tej modelce jest jak z filmów typu horror. Ja tak to widzę może to tak miało wyjść.
I specjalnie założyłeś / założyłaś konto żeby się podzielić swoją cenną, merytoryczną i dającą nadzieję na poprawę warsztatu autora uwagą? Jak z horroru to są takie "komentarze" ;)
Nie wiedziałam,ze panowie na tym forum są ekspertami od wizażu :D
A w twoim mniemaniu ekspertami od wizażu mogą być co najwyżej kobiety i to na forum motoryzacyjnym?
Pewnie to zdjęcie może się podobać (tak wynika z komentarzy, pytanie na ile szczerych a na ile wynikających z fejsbukowych nawyków) ale skoro je wrzuciłaś na publiczne forum pod ocenę, to pogódź się z tym, że są ludzie, którym nie do końca ono odpowiada. Zwłaszcza dziwny makijaż, zamieszanie we włosach i przepalona twarz.(tak, wiem, na twoim monitorze jest dobrze i kropka a inni niech się pocałują w nos i wyobrażą sobie, że przepałów nie ma)
mswiekatowski
21-03-2014, 23:00
Zwłaszcza dziwny makijaż, zamieszanie we włosach i przepalona twarz.(tak, wiem, na twoim monitorze jest dobrze i kropka a inni niech się pocałują w nos i wyobrażą sobie, że przepałów nie ma)
a co to jest "dziwy makijaz i zamieszanie we wlosach"? moglbys bardziej rozwinac? bo ciekaw jestem.
Lena&TheShadow
22-03-2014, 12:08
Modelka jest bardzo, bardzo teatralnie przerysowana. Może to celowy zabieg artystyczny ale w jakiś sposób to przerysowanie (obróbką, makijażem) narzuca krytyczny odbiór zdjęcia. Zastosowałaś mocny kontrast, który komiksowo postarzył modelkę i nadał jej twarzy wyraz pewnego umęczenia. Z jednej strony pięknie zatrzymałaś w kadrze emocje ale nie jestem pewna czy to dobre emocje.
CathyNoo
22-03-2014, 14:55
A w twoim mniemaniu ekspertami od wizażu mogą być co najwyżej kobiety i to na forum motoryzacyjnym?
Pewnie to zdjęcie może się podobać (tak wynika z komentarzy, pytanie na ile szczerych a na ile wynikających z fejsbukowych nawyków) ale skoro je wrzuciłaś na publiczne forum pod ocenę, to pogódź się z tym, że są ludzie, którym nie do końca ono odpowiada. Zwłaszcza dziwny makijaż, zamieszanie we włosach i przepalona twarz.(tak, wiem, na twoim monitorze jest dobrze i kropka a inni niech się pocałują w nos i wyobrażą sobie, że przepałów nie ma)
Tak, Ci którym się zdjęcie podoba to sami moi znajomi z FB a ja chyba się pochlastam z rozpaczy, że są tacy którym zdjęcie nie przypadło do gustu :D :D :D ;)
Makijaż miał być lekko "mroczny", zdjęcie jest częścią serii "Misterious girl" http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244705. Nie zamierzam się tu z niczego tłumaczyć. Panowie "miszczowie" i tak wiedzą lepiej ;)
Pozdrawiam!
Lena&TheShadow
22-03-2014, 15:00
Ta pani ze skarpetkami na głowie jakoś mało przekonująca. Jeśli jest w tych fotografiach jakiś sens to w/g mnie w Gabrieli jest więcej sensu w sensie.
EDIT: Gabrielę odebrałam jako zdjęcie podstarzałej alkoholiczki przyłapanej nad piwkiem. Nie zauważyłam mroku.
CathyNoo
22-03-2014, 19:30
Ta pani ze skarpetkami na głowie jakoś mało przekonująca. Jeśli jest w tych fotografiach jakiś sens to w/g mnie w Gabrieli jest więcej sensu w sensie.
EDIT: Gabrielę odebrałam jako zdjęcie podstarzałej alkoholiczki przyłapanej nad piwkiem. Nie zauważyłam mroku.
No cóż, wydało się :D Dwie wariatki z problemem alko zaczęły bawić się w fotografię ;) :D Sensu nie doszukasz się ani w Gabrieli ani w skarpetach ;) To twory chorej wyobraźni po kilku głębszych :D ;)
P.S. Nie będę przypisywać zdjęciom wielkiej ideologii, której nie ma ;)
Lena&TheShadow
22-03-2014, 19:33
Właśnie teraz wszystko nabiera sensu.
Sztuka ma inspirować i inspiruje co widać na powyższych wpisach. Drodzy Panowie nie wszystkie foty muszą być w/g przyjętego na tym forum szablonu. Zasady są po to by je łamać. Gorzej byłoby gdyby pod zdjęciem nie było żadnego wpisu i co wtedy. Sztuka przeszła bez echa, pozostała niezauważona - a to jest chyba najgorsze. Gorsze od konstruktywnej (lub nie) krytyki. CathyNoo (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=42056) Ty rób swoje - bo tak to widzisz, możesz nasze rady wziąć sobie do serca- w końcu sama prosiłaś o krytykę to ja masz. Pozdrawiam
To twory chorej wyobraźni po kilku głębszych :D ;)
I teraz już każdy będzie wiedział jaka jest metoda na ostrość w manualnych obiektywach ;)
Odnośnie zdjęcia, spojrzałem na nie pierwszy raz i spodobało mi się. I już, nie ma w tym podobaniu jakiegoś głębszego sensu.
Gdyby mi się bardzo chciało stwierdzić czy te podobanie nie jest jednak głupotą to stwierdziłbym, że źrenice są jak na mój gust za jasne. Później poszukałbym słynnych przepałów a gdybym ich nie dojrzał, to po lekturze komentarzy poszedłbym do okulisty. Na szczęście nie mam gustu w zakresie makijażu czy fryzur i jakoś dobrze mi z tym.
A teraz ciekaw jestem czy dożyję czasów, kiedy w takich miejscach zacznie się dostrzegać różnicę pomiędzy gustami a jedyną słuszną racją. Tłumacząc na nasze, komentarze nie będą się zaczynać od stwierdzenia "to jest do d...", tylko "jak na mój gust to jest do d..."
Na końcu dodam, że znamy się z Kasią z fejsa. Teraz pewnie wszystko jest jasne ;)