Zobacz pełną wersję : Duża głębia ostrości w ciemnych pomieszczeniach
tomekcpp
09-03-2014, 12:31
Zastanawiam się nad zakupem stałki o jasności f/1.8. Zastanawiam się czy jest sens, skoro preferuję większą głębie ostrości.
1. Jeżeli obiektyw jaśniejszy ustawimy na:
- taką samą przysłonę
- takie same iso
- taką samą ogniskową
jak w kicie, to czy będziemy mogli zmniejszyć czas naświetlania względem kitu?
2. Jeżeli wszystko będzie takie samo (przysłona, iso, ogniskowa, naświetlenie), czy różnica będzie zauważalna w porównaniu z kitem?
3. Czy są inne sposoby na dużą głębię ostrości poza lampą błyskową, większym iso lub zwiększeniem czasu naświetlania?
Borat1979
09-03-2014, 13:40
Zastanawiam się nad zakupem stałki o jasności f/1.8. Zastanawiam się czy jest sens, skoro preferuję większą głębie ostrości.
1. Jeżeli obiektyw jaśniejszy ustawimy na:
- taką samą przysłonę
- takie same iso
- taką samą ogniskową
jak w kicie, to czy będziemy mogli zmniejszyć czas naświetlania względem kitu?
To chyba logiczne że nie.
2. Jeżeli wszystko będzie takie samo (przysłona, iso, ogniskowa, naświetlenie), czy różnica będzie zauważalna w porównaniu z kitem?
Będzie lepsza jakoś obrazu i ostrość.
3. Czy są inne sposoby na dużą głębię ostrości poza lampą błyskową, większym iso lub zwiększeniem czasu naświetlania?
lampa, iso i czas nie maja nic wspólnego z głębia ostrości
tomekcpp
09-03-2014, 13:57
"lampa, iso i czas nie maja nic wspólnego z głębia ostrości "
Ustawiając większą liczbę przysłony pojawia się problem z jasnością. Lampa powoduje winietowanie, iso szumy, a dłuższe naświetlanie wymusza użycie statywu i jest tylko do nieruchomych obiektów.
Dlatego chciałem zapytać czy są jeszcze inne sposoby na głębię inną niż "punktowa" w ciemnościach?
Borat1979
09-03-2014, 14:00
Lampa powoduje winietowanie
A to ciekawe ;)
na głębię inną niż "punktowa" w ciemnościach?
Na co?
Rozwiązanie to kupić coś z małą matrycą, wtedy będziesz miał dużą GO.
tomekcpp
09-03-2014, 14:33
Jestem początkujący i zastanawiam się, czy używając przysłony f/1.8 lub f/2.0 głębia będzie tak płytka, że nie trafię w obiekt, a reszta zdjęcia nie będzie zbyt rozmyta.
Jestem początkujący i zastanawiam się, czy używając przysłony f/1.8 lub f/2.0 głębia będzie tak płytka, że nie trafię w obiekt, a reszta zdjęcia nie będzie zbyt rozmyta.
Będziesz manualnie ostrzył?
nikoniarz
09-03-2014, 15:15
Korzystając z dostępnych kalkulatorów możesz sobie "z grubsza" określić jaką będziesz miał głębię ostrości ustawiając daną wartość f, ogniskową oraz odległość fotografowania. Wtedy ocenisz czy taka głębia Cie satysfakcjonuje. Ja osobiście posiadając stałkę 35/1.8 "zjeżdżam" z czasu naświetlania dość znacznie przy f/2.8, a i głębia wtedy jest jak dla mnie spoko. Kit przy 35 mm (f/4,5) jest już ciemnawy w niektórych sytuacjach.
A stosując to samo f co w kicie mogę zjechać z ISO co oczywiście jest oczywistością :)
Edit: jasna stałka na wyposażeniu to chyba obowiązkowa sprawa jeśli komuś zależy na fotkach w słabszych warunkach oświetleniowych. Zainwestuj. Warto.
tomekcpp
09-03-2014, 15:58
"Będziesz manualnie ostrzył?"
Aparat nie zawsze podejmuje dobre decyzje co do wyboru obiektu. Dla porównania robię manualnie i auto.
"A stosując to samo f co w kicie mogę zjechać z ISO co oczywiście jest oczywistością"
Skoro tak, to warto.
Czyli zostanie jeszcze kwestia przyzwyczajenia się do stałki.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Dlaczego stałka 35mm jest droższa od 50mm o podobnych parametrach? Czy to przez popyt czy szerszy kąt?
Aparat nie zawsze podejmuje dobre decyzje co do wyboru obiektu.
Dlatego w aparacie są inne tryby pracy niż auto, w których to fotograf steruje tym, co ma być na zdjęciach.
"Będziesz manualnie ostrzył?"
Aparat nie zawsze podejmuje dobre decyzje co do wyboru obiektu. Dla porównania robię manualnie i auto.
Nie rozumiem. Co jest dla ciebie manualnym ostrzeniem?
A stosując to samo f co w kicie mogę zjechać z ISO co oczywiście jest oczywistością :)
A to dziwne... Bo mi się jeszcze nie zdarzyło, aby przy dwóch różnych obiektywach i tej samej przesłonie można było użyć różnych czasów (no może poza różnicami +/- 1/3 EV).
A to sam nie możesz wybrać ??
"A stosując to samo f co w kicie mogę zjechać z ISO co oczywiście jest oczywistością"
Skoro tak, to warto.
Nie warto, bo poza trochę lepszą jakością (ostrością) zdjęcia nic więcej nie uzyskasz.
Dlaczego stałka 35mm jest droższa od 50mm o podobnych parametrach? Czy to przez popyt czy szerszy kąt?
Z tego samego powodu, dlaczego stałka 24mm jest droższa od 35mm - dłuższa ogniskowa nie oznacza, że będzie droższy obiektyw. Cena jest zależna od konstrukcji obiektywu.
Borat1979
09-03-2014, 17:37
Oczywiście, że nie możesz bo niby jakim cudem skoro ilość światła wpadającego przez obiektyw będzie praktycznie identyczna.
pastwisko
09-03-2014, 17:44
To zalezy jak daleko od obiektywu bedzie to co chcesz mieć ostre - i jak daleko od tego obiektu bedzie tło.
nikoniarz
09-03-2014, 18:59
Oczywiście, że nie możesz bo niby jakim cudem skoro ilość światła wpadającego przez obiektyw będzie praktycznie identyczna.
Racja. Miałem na myśli czas, a napisałem o f. Mój błąd.
Edit: Borat i Gonzo mają rację. Przy tej samej wartości f będzie tyle samo światła. Ale stosując w stałce np. f/2.8 (względem kita) możesz sobie zjechać na niższe ISO bądź skrócić czas naświetlenia, w zależności co bardziej się przyda. Przepraszam za wprowadzenie wcześniej w błąd.
tomekcpp
09-03-2014, 20:04
Nie rozumiem. Co jest dla ciebie manualnym ostrzeniem?
Myślałem, że chodzi o ręczne kręcenie pierścieniem ostrości.
tomekcpp
09-03-2014, 21:48
Czy dobrze rozumiem, że jeżeli "pełne" wartości przysłony wynoszą:
1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6
to np. jasny obiektyw f/2.0 umożliwia 8x skrócenie czasu naświetlania w porównaniu do f/5.6 (przy tym samym iso), aby uzyskać obraz o tej samej jasności?
nikoniarz
09-03-2014, 22:41
Dokładnie. Zakładając ustawienia ISO100, f/5,6 i czas 1/100 sek, to zmieniając jedynie f na 2.0 możemy "zejść" z czasem do 1/800 sek.
Dobra. To teraz krótko podsumuję i jak zobaczycie w tym przypadku jedynym wyjściem jest więcej światła. Nie ma znaczenia wybór aparatu.
Jeśli priorytetem jest duża GO, to oczywiście należy zwiększyć przysłonę. Zależność jasna i oczywista dla każdego. Ale gdy brakuje światła, trzeba podnieść ISO, do generuje szumy (oraz mniejszą DR itp).
Ktoś napisał, że kompakt ma większą GO. A co z szumami? Aby uzyskać taką samą GO, należy otworzyć obiektyw, co pozwoli obniżyć ISO. Przysłonę dzieli się przez wartość crop, natomiast ISO przez crop do kwadratu. A jak się zmienia powierzchnia matrycy? O wartość crop do kwadratu, czyli tak samo jak ISO. Dla matryc z tej samej epoki, szumy są odwrotnie proporcjonalne do powierzchni. Czyli Obniżając ISO i powierzchnię o tyle samo, szumy pozostaną na takim samym poziomie.
Dlatego, niezależnie od wielkości matrycy, jedynym sposobem na zwiększenie GO jest zwiększenie ilości światła, co pozwoli na przymknięcie obiektywu.
Również rady o stosowaniu szerszego kąta są nie do końca dobre, otrzymuje się bowiem zupełnie inny kadr. GO nie zależy od ogniskowej, a tylko od skali odwzorowania i przysłony.
Nie jest droższa. Rozumiem, że mówimy o najtańszych nikkorach 1.8. W pewnym znanym sklepie na 'f' trzydziestka piątka kosztuje 728, a pięćdziesiątka 729, czyli ten drugi obiektyw jest nawet o złotówkę droższy. ;)
Andrzej1974
13-03-2014, 12:59
Na skapiec.pl:
35 (cena min. 699 zł)
50 (cena min. 710 zł)