Zobacz pełną wersję : Problem z Raw-ami z D610
stanseba
09-03-2014, 00:29
Mam problem z otwarciem RAW-ów z D610 w CS6? Może mi ktoś pomoże?
Najwyraźniej masz starszą wersję ACR. Zaktualizuj (przez aktualizację w menu PS'a), to problem zniknie.
Jak wyżej - musisz zaktualizować ACR. LT4 też nie będzie czytać tych plików.
Ale mozesz ściągnąć DNG konwerter ze stron ADOBE i w ten sposób wspomóc lightrooma
Ja tak robię i klnę przy okazji na politykę wymuszającą kupowanie nowszych wersji tego oprogramowania (lightroom)
norbinorbi
16-03-2014, 14:41
Też mam ten sam problem. Może ktoś już coś wie, czy jest jakiś plugin do CR. Posiadam CS5, zapłaciłem niemało i nie mam zamiaru kupować nowszych wersji. Za taką cenę powinienem oczekiwać aktualizacji.
Też mam ten sam problem. Może ktoś już coś wie, czy jest jakiś plugin do CR. Posiadam CS5, zapłaciłem niemało i nie mam zamiaru kupować nowszych wersji. Za taką cenę powinienem oczekiwać aktualizacji.
Nie ma. Aby bezpośrednio obsługiwać RAWy z nowszych puszek musisz mieć CS6.
Jedyny sposób na CS5, to konwersja do DNG.
norbinorbi
17-03-2014, 21:30
Mam już ten konwerter i jest w porządku. Dzięki za podpowiedź.
Też używam ten konwerter i jest ok. W LR4 da się pracować, jedynie zauważyłem, że nie mam dostępnych profili kolorów z body.
Żeby nie zaśmiecać forum podepnę się do wątku. Mam takie pytanie czy mógłby mi ktoś udostępnić jakieś przykładowe rawy z d610 (na jakiś serwer wrzucić najlepiej i link podesłać) chcę zobaczyć czy komputer mi to ogarnie. Zamierzam kupić ten aparat i wolałbym zobaczyć jak to będzie u mnie działało.
RAWy masz np. >> tu << (http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d610_review/sample_images/)
daro1308
22-07-2014, 09:43
cze aby PS cs6 działał trzeba ściągnąć camera raw najnowszą wer. 8.3 i będzie wszystko OK. w PS też mam 610 i miałem problem ale pogrzebałem i jest nowa wer.która obsługuje ponadtto bezpośrednio pliki NEF-a obsługuje też lightrrom 5,5 niższe nie obsługują. podaje lin do raw.8,3 http://www.allthingsnow.com/day/soft...win_110713-zip