PDA

Zobacz pełną wersję : Zawieszenie teł na szynie?

aniolek2265
08-03-2014, 23:11
Witam
Zastanawiam się czy jest możne jakiś sposób do regulowania wysokości elektrycznego zawieszenia teł na ścianie.
Taki elektryczny zestaw to wygoda w pracy. Przy studiu z maluszkami wykorzystuje się więcej niż jedno tło, a zmiana teł nie jest najłatwiejsza ;p
Chciałabym się dowiedzieć czy jest coś (może jakieś szyny?) co się mocuje do ściany i do tego "czegoś" mocuje się zestaw do zawieszenia. Chciałabym w miarę bez problemowo całe zawieszenie obniżyć do wysokości ok 1,30m lub w razie potrzeby podwyższyć do ok 2 lub 2,5m (byłby ustalony jeden wyższy punkt zawieszenia).
Tak, abym mogła do dziecięcych obniżyć, a jak raz na jakiś czas będę miała osobę dorosłą to podwyższyć.
Wiem, że można na statywach zamocować, ale chciałabym mieć to na ścianie- więcej miejsca ;)
Czy może za bardzo kombinuję? :)

PS Tła dziecięce mają 1,33m x 3m z czego 1,5 m na ścianę i tyle samo na podlodze

GonzoG
08-03-2014, 23:37
Jest wiele sposobów rozwiązanie tego. Tylko jest kilka pytań:
1. ile możesz na coś takiego przeznaczyć ?
2. ile całość waży maksymalnie ?

aniolek2265
09-03-2014, 02:53
2. Nie mam właśnie pojęcia ;/ System taki http://fripers.pl/product_info.php/info/p908_Elektryczny-system-zawieszania-3ka-sciana-statyw.html
nie pisze niestety jaka jest waga, do tego dwa tła kartonowe 2,75x11m (też wagi nie ma) + myślałam na jednej tej 3 tulei zawiesić 2 małe tłą dziecięce (133x300cm).
PS Można gdzie kupić te tuleje aluminiowe o śr 5cm poza sklepem foto?

1. Nie mam pojęcia jaki to może być koszt. Chętnie posłucham rozwiązań i przybliżonego kosztu. Nie wiedziałam czy nawet tak się da, na necie żadnego info ale moze nie było jeszcze takiej osoby, która by tak kombinowała z ruchomą wysokością teł ;p Chciałabym aby to było pewniejsze (bez ryzyka ze może zaraz spaść) ale stosunkowo nie drogie ;) (czyt kilka tysięcy :D )

GonzoG
09-03-2014, 04:16
Da się tak podwiesić tła na kilka sposobów, tylko zależy to od wagi i funduszy.

Jednym ze sposobów, to podwieszenie do sufitu na pantografach, tu waga jest dość ważna, bo jak się wybierze za słabe i powiesi zbyt duże obciążenie, to samo będzie zjeżdżało w dół. A cena mocno rośnie wraz z udźwigiem. Nie trzeba żadnej elektryki, wystarczy siła mięśni.

Innym sposobem jest "winda" - czyli zamocowanie wieszaka do płyty powieszonej na mechanizmie, który będzie to podnosił i opuszczał jak windę, przy stałej masie wystarczy nie za mocny mały silnik, rura, łańcuch/pas zębaty - działa podobnie jak ten system elektryczny to teł. Całkiem możliwe, że nawet można go zaadaptować, tylko trzeba by zmienić łańcuch. Niestety, ma to tez minusy - potrzeba przeciw wagi, im większe różnice w wadze teł, to trzeba mocniejszego silnika.
Można pominąć silniki i używać siły mięśni. Jak się dobrze dobierze przeciwwagę, to nie trzeba się przy tym wysilać.

Podnośnik śrubowy - zamocowanie wieszaka to teł na dużej śrubie/śrubach napędzanych silnikiem. Najlepiej się sprawdza gdy ma przeciw wagę, inaczej trzeba znacznie silniejszego silnika.

No i jest najprostszy i najtańszy sposób - niestety ma tylko 2 wysokości i wymaga siły mięśni - do ściany mocuje się stelaż z rur (jak bramka do piłki nożnej) po środku dwóch wysokości, do niego ruchomo mocowanie teł. Coś do blokowania w górnej pozycji i tyle.

r_m
09-03-2014, 10:07
Zmiana teł na wieszakach jest prosta i łatwa, tylko mało wygodna ;)
jeśli tła "dla dużych" mogą wisieć na stałe wysoko, to może po prostu dwa uchwyty? Wysoko z normalnymi tłami, a tła dziecięce na drugim uchwycie, niżej? Jeśli nie zmierzasz używać "małych" teł do "dużych" modeli (bo i tak są za krótkie), to może być najprostsze rozwiązanie.

aniolek2265
10-03-2014, 19:34
dzięki wielkie ;) ciekawi mnie system z winda na silę ;p podoba mi się ten najprostszy system (chcę tylko 2 wysokości) - muszę Twoją wypowiedź pokazać mężowi albo koledze nich mi to wykonają ;)
Jeżeli mąż lub kolega nie podołają zadaniu to zastosuję system zaproponowany przez kolegę r_m

Polecacie może jakieś zawieszenie na łańcuszek? Słyszałam, ze te z fripersa są beznadziejne i się szybko psują te łańcuszki. Wtedy może jedno zawieszenie zrobiłabym elektroniczne a drugie łańcuszkowe.

r_m
11-03-2014, 02:26
Często na aukcjach bywają starsze polskie napędy elektryczne w cenie podobnej do łańcuszkowych. Oczywiście mówię o samych silnikach, bez zasilacza, ale wykombinowanie zasilacza to kwestia kilkudziesięciu zł.