Zobacz pełną wersję : Jak zrobić samemu?
Andrzej1974
08-03-2014, 13:16
Czy macie jakieś fajne linki do poradników jak zrobić samemu softbox, parasolkę foto etc?
http://www.studiowplecaku.pl/jak-za-kilkanascie-zlotych-zrobic-softboks-instrukcja/
adam.dorozinski
08-03-2014, 16:04
Czy macie jakieś fajne linki do poradników jak zrobić samemu softbox, parasolkę foto etc?
Z różnych DIY gratów to moim skromnym zdaniem ma sens wyprodukowanie sobie grida ze słomek* na lampę reporterską, małych flag** do blokowania niechcianego światła z kartonu i kawałka samoprzylepnego rzepa, i to by chyba było na tyle.
No dobra, jak ktoś koniecznie potrzebuje namiotu bezcieniowego to były fajne adaptacje takiego zwijanego kosza na brudną bieliznę.
A, jeszcze ring light*** z np. rurek pcv czy innej deski i paru żarówek.
Jednak tak po prawdzie to większość rzeczy rozsądniej jest po prostu kupić.
Produkcja parasolki (serio chcesz robić sobie PARASOLKĘ?) jest absurdem, bo to wydatek na poziomie 20PLN.
Softboksy są droższe, ale taki własnej roboty będzie koszmarnie upierdliwy w użytkowaniu i/lub przechowywaniu.
To samo z blendą - zaoszczędzisz 40-50PLN, włożysz w to pracę, a skończysz i tak kupując blendę ze sklepu ;)
* http://lightingmods.blogspot.com/2007/06/diy-black-straws-snoot-grid-part-1.html
** http://www.iphotocourse.com/flash-diy-bounce-cards-and-flags-2/
*** http://www.diyphotography.net/how-to-build-a-kick-ass-4-feet-diy-ring-light/
Lena&TheShadow
08-03-2014, 16:20
Podobał mi się ujrzany w strobingu patent na softboxy doświetlające z pudełek po butach.
Ale nie wiem czy jakby idąc tym tropem zrobić softbox z pudełka po plazmie 50'' to czy to nie będzie przesada?
Andrzej1974
08-03-2014, 16:54
Blende sobie kupię (myślę nad ilością i wymiarami). Jednak softbox czy parasolkę sobie zrobię.
Fajnego skladanego softboxa z parasolki widziałem w necie. Fajna sprawa. Zobaczę jak to mi wyjdzie. Material mam, chęci też są...
Blende sobie kupię (myślę nad ilością i wymiarami). Jednak softbox czy parasolkę sobie zrobię.
Fajnego skladanego softboxa z parasolki widziałem w necie. Fajna sprawa. Zobaczę jak to mi wyjdzie. Material mam, chęci też są...
A po co robić parasolki ?? Transparentne kosztują ok 10-15zł, a odbijające od 20zł. Ile na tym zaoszczędzisz ?? 10-15zł ??
Andrzej1974
08-03-2014, 17:03
A po co robić parasolki ?? Transparentne kosztują ok 10-15zł, a odbijające od 20zł. Ile na tym zaoszczędzisz ?? 10-15zł ??
Spoko, na razie tylko pytam i przeglądam Internet. Niektóre pomysly są bardzo ciekawe.
Lena&TheShadow
08-03-2014, 17:57
Andrzej1974 lubisz westerny ?
Że tak się wtrącę, też się zastanawiam nad zrobieniem czegoś takiego tylko muszę się zebrać i kupić materiały + przekonać żonę że nowy rupieć będzie.
Ale chcę to zrobić dla zabawy, dla frajdy z tego że coś się samemu zrobiło i jakoś to działa ale zawsze ze świadomością że nie jest to pro sprzęt i na sesje dla vouge go nie zabiorę.
Ale to jest sens dla mnie robienia czegoś i tak samo dal wielu którzy bawią w diy, że czasem można nie iść do sklepu bo są inne sposoby i chyba o to chodziło autorowi bo nie napisał:
jak zrobić własnoręcznie sprzęt profi ;)
Dobra koniec żali udanej zabawy:)
Andrzej1974
08-03-2014, 23:41
@yabols, widzę, że mnie rozumiesz...
@lena... możesz jaśniej? Z tymi westernami? MZ i nie tylko przy odrobinie chęci ludzie robią naprawdę fantastyczne rzeczy, których jest masa w necie. A zdjęcia są rewelacyjne...
Softboxa, blendy, czy ringi to jeszcze zrozumiem i popieram, ale robić parasolkę? Zapałki też sam robisz? :)
Lena&TheShadow
09-03-2014, 00:36
Przypomniała mi sie część X Tytusa Romka i A'tomka "Mielolot"
Tytus: Wykułem telewizor "Granit" 24 cale
Romek: A jak wykujesz prąd i benzynę ? Zgłoś się do poradni zdrowia psychicznego...
Andrzej1974
09-03-2014, 09:01
Prosiłem jedynie o linki do stron ale widzę, że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. @seru i @lena... jeżeli nie znacie takich linków to proszę darujcie sobie prywatne wycieczki w moim kierunku. Im głębiej wchodzę w ten temat tym więcej poznaję osób, dla których to, o czym pisałem wcześniej, ma sens. Wy nie musicie się udzielać jeśli ten temat jest dla was tak kontrowersyjny. A już tym bardziej darujcie sobie prywatne wycieczki, bo to tylko źle o was świadczy.
Lena&TheShadow
09-03-2014, 09:12
I znowu dostało mi się nie za to co napisałam ale za to z czym się to komuś kojarzy.
Rafał_Sz
09-03-2014, 13:34
Lena, zdecydowanie doradzam zastanowić się dwa razy, a jeśli to za mało to i 100 razy, przed opublikowaniem swoich przemyśleń. Mam nadzieję, że ostrzeżenia i to co Ci napisałem wystarczy.
Andrzej1974
09-03-2014, 13:59
Lena, zdecydowanie doradzam zastanowić się dwa razy, a jeśli to za mało to i 100 razy, przed opublikowaniem swoich przemyśleń. Mam nadzieję, że ostrzeżenia i to co Ci napisałem wystarczy.
Ja również mam taką nadzieję i wierze, że nikt już na tym forum nie będzie nikogo wysyłał do "poradni zdrowia psychicznego". Tylko dlatego, że ma ciut inny punkt widzenia...
Lena&TheShadow
09-03-2014, 14:08
Rety ! Wy macie zaniżone poczucie własnej wartości. Trochę dystansu. Nie znalazłam tego zeszytu i nie moglam wkleić skanu bo Tytusa pożyczyłam 30lat temu więc cytowałam z pamięci. To był żart! Nie amatorska diagnoza :D
Powiało grozą a Lena faktycznie tylko zacytowała komiks... Dzisiaj tekstu zwykle się nie czyta tylko przebiega co któryś wyraz.
Andrzej1974
10-03-2014, 09:58
Powiało grozą a Lena faktycznie tylko zacytowała komiks... Dzisiaj tekstu zwykle się nie czyta tylko przebiega co któryś wyraz.
MZ przytoczenie tego cytatu, z debilną końcówką, miało jakiś cel, który @Lena... chciała osiągnąć... Na przyszłość warto zastanowić się nad tym, co taki cytat zawiera...
Lena&TheShadow
10-03-2014, 10:13
Tak, miało cel spowodować uśmiech na choćby twojej twarzy ale zapomniałam, że większość mężczyzn tutaj to prawdopodobnie zakompleksieni zdołowani kolesie, harujący 24h na dobę i którzy w fotografii szukają ucieczki od rzeczywistości. Kolesie, z których w dzień i w nocy wypija krew hiena domowa i którzy balansują na krawędzi choroby psychicznej.
Niestety osoba tak wolna jak ja nie żyje w taki sposób także wybaczcie mi mili ale ja nie mam tak negatywnych skojarzeń gdyż nie oceniam się tak negatywnie.
Poprawność polityczna Gramsci'ego zbiera jak widzę żniwo na każdej płaszczyźnie życia.
Był las, nie było was. Nie będzie was, będzie las.
RobertMiernik
10-03-2014, 10:22
To był żart! Nie amatorska diagnoza :D
Tak, miało cel spowodować uśmiech na choćby twojej twarzy ale zapomniałam, że większość mężczyzn tutaj to prawdopodobnie zakompleksieni zdołowani kolesie, harujący 24h na dobę i którzy w fotografii szukają ucieczki od rzeczywistości. Kolesie, z których w dzień i w nocy wypija krew hiena domowa i którzy balansują na krawędzi choroby psychicznej.
Niestety osoba tak wolna jak ja nie żyje w taki sposób także wybaczcie mi mili ale ja nie mam tak negatywnych skojarzeń gdyż nie oceniam się tak negatywnie.
Poprawność polityczna Gramsci'ego zbiera jak widzę żniwo na każdej płaszczyźnie życia.
Był las, nie było was. Nie będzie was, będzie las.
Ale to już diagnoza, nie? ;)
Na ogół jak ktoś chce samodzielnie majstrować sprzęty, które w detalu kosztują o rząd wielkości mniej niż butelka średniej jakości wina to kwituję to tak:
"własnej roboty to najlepiej wychodzą dzieci (i to tez nie każdemu)"
Lena , jak czytam odpowiedzi na twoje posty , to tak sobie myślę , że może niech oni robią te parasolki a 20 pln .
Po prostu niech każdy robi to co "własnej roboty" potrafi najlepiej.
Lena nie stresuj panów , to pokolenie i tak ma emocjonalnie przerypane.
Lena:
Wygrałaś. Subtelnie i z przytupem... Uroczych kobiet jest wiele. Ale uroczych, kumatych i nie spiętych jak na lekarstwo.
Fotografia dawniej w dużej mierze zależała od "złotych" rączek fotografa. Teraz wydaje się, że to się zmieniło bo wszystko już jest. Ale to tylko takie wrażenie. Całej masy potrzebnych rzeczy nie ma albo są horrendalnie drogie. Na przykład za jedyne 5000 zł zbudowałem w swoim studio opuszczaną elektrycznie rampę oświetleniową (wyposażoną w softbox 4 x 2.5 m) - to mniej więcej 20 % najniższej ceny. Systemu koziołków do tworzenia podestów jakie chciałem mieć nikt nie zaoferował wiec też musiałem zrobić. Podobnie z dużymi powierzchniami świecącymi takimi po 4 m2. Dalej niech ktoś pokaże mi jakąkolwiek gotową powierzchnię świecącą co nie jest płaszczyzną. A źródłami cylindrycznymi (czy kulistymi) można osiągnąć czasem efekty trudne do zrobienia płaskimi. Dalej dostępne składane blendy kończą się na 1.5 m x 1.8 m. Czasem, na wyjeździe warto byłoby mieć większą - zrobić żaden problem. W drugą stronę (mały plan i makro) - nie ma praktycznie dostępnego sensownego oświetlenia do małych przedmiotów, Część oferowanych systemów światłowodowych to istna porażka. Zbudowałem więc go samodzielnie i jest znakomity. Mógłbym jeszcze napisać o podwieszeniach, windach. Przygotowanie i postarzanie teł - kolejny rozdział. Jest teraz o tyle łatwiej, że można często częściowo zaadaptować różne rozwiązania przemysłowe, systemowe - jest na szczęście mało obróbki.
Reasumując czasem własna produkcja to konieczność i jeśli ktoś ma do tego smykałkę to warto iść w tę stronę.
Pozdro
Wiesiek
marszull
10-03-2014, 23:05
czasem koniecznosc, ale tutaj byla mowa o parasolkach i softach, a przy tym co mamy na rynku i cenach to naprawde wywazanie otwartych drzwi...
Andrzej1974
11-03-2014, 10:03
@zoom2, @KaarooL, @marszull... zadałem jedynie krótkie pytanie o linki a nie o waszą ocenę. Pytanie brzmiało: Czy macie jakieś fajne linki do poradników jak zrobić samemu softbox, parasolkę foto etc? Dziś może parasolki już nie będę sobie robił (widziałem fajną za 50 zł) ale np. rozkładanego softboxa ze zużytej parasolki... hmm... kto wie. Fajna sprawa, tym bardziej, że widziałem link jak gość coś takiego sobie zrobił i spisuje się to u niego rewelacyjnie. MZ gra warta świeczki, zważywszy, że materiał jest i... chęci też. :-)
A teraz mały OT. Czy jest wg. was sens piec samemu np. chleb (całość ze zrobieniem ciasta i upieczeniem chleba trwa ok 2-2,5 godz.) skoro można w 5 minut dojść do sklepu, kupić gotowy za 2,90 złote i wrocić z powrotem? Wg was to może być bezsens ale dla mnie nie. Podobnie możecie powiedzieć np. o warzywkach - po co kopać ziemię np. pod pomidory czy ogórki, podlewać je etc skoro za kilka złotych mamy ze sklepu? Dla was to nie ma sensu ale dla mnie ma...
EDIT:
Myślę, że temat został wyczerpany i moderator powinien go zamknąć. Aby nie kusić kolejnych osób do wyżywania się na klawiaturze, pisząc obraźliwe teksty pod adresem innych. Nawet jeśli pochodzą one z bajek (swoją drogą to "ciekawe" bajki skoro wysyłał się w nich innych do "poradni zdrowia psychicznego").
Rafał_Sz
11-03-2014, 11:16
Chyba wystarczy i przychylę się do prośby autora wątku.