Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB 26 a SB 600

Patyk
21-04-2007, 17:01
Witam. Przesiadłem się niedawno z analoga na cyfrę (d70s) i chciałbym swoją starą SB 26 wymienić na jakąś lampę cyfrową. Patrząc obiektywnie jedynie SB 600 jest obecnie w moim zasięgu...
Mam pytanie do użytkowników mających do czynienia z obiema lampami... Jak to wygląda w praktyce, czy SB 600 jest dużo słabsza niż starsza SB 26?? Fotografuję różne rzeczy, czasem zdarza się reportaż w gorszych warunkach oświetleniowych, jakieś teatry uliczne, nocne spektakle itp.
W sumie obecnie mam podpiętą pod cyfrę SB 26 ale nie można na niej polegać i bardzo brakuje mi błysku na drugą lamelkę migawki...
A może lepiej póki co jakąś Sigmę lub Metza kupić?
Pozdrawiam

eldritch
21-04-2007, 17:17
Ciekawe. Z tego co wiem SB26 po prostu nie działa z D70s... (tzn błysnąc to może i błyśnie tylko jak i kiedy...)
To co Tobie wychodzi? Odpalasz ją w manualu w TTL?

A co do SB600 to lampa jest ok, prawie zawsze mi wystarcza. GN 40 dla 85mm i ISO 100, dla D70s z załozenia x 1.4, jak więc łatwo wyliczyć zasięg dla f5.6 = 10 m.

Lampa działa w CLS z D70s (lampa wbudowana jako sterująca daje światło praktycznie pomijalne dla ekspozycji, jezel więc chciałbyś użyć obu lamp najlepiej podpiąć zwykłą fotocelę).
Lampa posiada z 70s FV-Lock

Cóż więcej można dodać...

PS Co jak co ale lampy (i sterowanie TTL) to Nikon zawsze robil the best...

A można dodać, że za 55 zł możesz dokupić dyfuzor od SB-800 i dopasować go do SB-600 (info na forum), Stofenowskie do Meza są drogie.

Patyk
21-04-2007, 17:56
Póki co jeśli potrzebuję błysku podpinam SB 26 nakładam dyfuzor i ustawiam na oko w manualu. W pomieszczeniach odbijam od sufitu lub ściany. Na auto też czasem wychodzi. Nie nadaje się to do fotografowania akcji, ale jak na razie nie mam lepszej opcji... Gdyby tak SB 600 z 2 stówki tańsza była...
Dzięki za odpowiedź.

eldritch
22-04-2007, 09:39
A dodam jeszcze jedną rzecz. Nie wiem jak inni, ale jeżeli chodzi o lampę z D70s - to ja mam trochę z nią problemów. Tzn. o ile w analogach lampa z reguły była bez zarzutu, to z d70s często nie doświetla - czasami nie pozostaje nic innego jak odpalić w manualu. Nie chce puścić tyle światła ile trzeba za cholerę, bo wykrywa jakiś malutki punkcik na którym lampa przepala w 100% i to wstrzymuje błysk. To pewnie wina tych 1005 pól. ;)

jaki71
24-04-2007, 17:20
A dodam jeszcze jedną rzecz. Nie wiem jak inni, ale jeżeli chodzi o lampę z D70s - to ja mam trochę z nią problemów. Tzn. o ile w analogach lampa z reguły była bez zarzutu, to z d70s często nie doświetla - czasami nie pozostaje nic innego jak odpalić w manualu. Nie chce puścić tyle światła ile trzeba za cholerę, bo wykrywa jakiś malutki punkcik na którym lampa przepala w 100% i to wstrzymuje błysk. To pewnie wina tych 1005 pól. ;)
To najprawdopodobniej wina braku czujnika pomiaru swiatla blyskowego. Wot oszczednosci...

vasper31
27-04-2007, 09:25
używam obecnie 600 i uwielbiam ją wyjmować z torby.. :) super lampka i super współpraca.. z ciekawostek to powiem Ci np że ostrzenie AF przy użyciu diody wbudowanej w lampę jest genialne, łapiesz ostrość gdzie chcesz i na czym chcesz i bez pomyłek... niestety w 600 w przeciwieństwie do 800 nie można wyłączyć palnika i używać dalej samej diody bo lampka doświetlająca wbudowana w aparat nie zawsze sobie radzi.. ostatnio kupiłem tą lampę za 780 PeeLeNów w FotoJoker'ze w Rzeszowie, wszedłem dwa czy trzy dni temu znów i widzę etykietke: "SUPER CENA"; pytam się więc jaka to jest ta cena i pan mówi ze 890 zł; mówie ale ostatnio było 780 nawet na forum nikona was chwaliłem; a on mi na to: no cena poszła w górę bo się lampa dobrze sprzedaje ... buehehe burak..:) . miłych zakupów :)