Zobacz pełną wersję : D7100 + Sigma 18-35 f1.8
Szanowni,
mój dobry znajomy przymierza się do kupna puszki + szkła. Generalnie ma jakieś pojęcie bo swego czasu używał F5 + kilka szkieł ale miał sporą przerwę, F5 stoi w gablocie a szkła sprzedał wszystkie.
Teraz robi "wielki comeback" :)
Nie będzie zajmował się ślubami itd. Chce dobry aparat i dobre, jane - uniwersalne szkło. Oczywiście poprosił mnie o pomoc.
Myśłałem o FF ale ... Nie wiem czy tak naprawdę jest to mu potrzebne. Raz, że oglądając sample z D7100 widać, że matryca APSC znacznie się polepszyła od czasów D300 i wydaje mi się, że w zuuuupełności mu to wystarczy.
Dwa to ceny szkieł pod FF.
Dodatkowo pojawiła się sigma, która z tego co widzę po testach i samplach "robi robotę".
Co wy na to? Czy ktoś używa takiego zestawu i mogłby się podzielić wrażeniami/samplami?
Bedę/będziemy wdzięczni za pomoc.
Pozdrawiam
Michał
sokolnik
07-03-2014, 16:22
Mój taki znajomy używa. Mocno sobie chwali. Mogę dać namiar, nie obrazi sie
Ja używam i jest super, to naprawdę świetny zestaw. A szkło nie jest jakąś plastikową zabawką, a jest to kawał jakościowego obiektywu, polecam.
Szkło ostre od pełnej dziury.
sabrewulf
08-03-2014, 01:38
Bawiłem się troszkę tym szkłem. Można polecić. Bardzo dobra ostrość nawet na dużych otworach, nie sprawdzałem AFu w ciemnościach ale generalnie działa bardzo szybko.
Też myślę że to bardzo dobry zestaw.
adrianek32
08-03-2014, 02:09
yazid tak z ciekwosci zapytam po co Ci dwa szkła o zakresie 16-28 2.8 i 17-50 2.8?? pokrywaja sie zakresem i swiatlem, Tokina to UWA ale pod FF :)
adrianek32 :) a Tobie po co 10-24 + 11-16 + 10-17 :) Jedziesz na 3 puszki ;)
adrianek lubi mieć. :D
sam się zastanawiam dlaczego jeszcze nie kupiłsigmy 8-16 i 18-35 do kompletu..
ps. 10-17 to fisz więc to akurat się nie nakłada :D
Wanageddon
02-05-2014, 22:29
a jak ma się współpraca szkła z body ?
Czy są problemy takie jak z wątku :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057&page=7
tj.
- brak możliwości ostrzenia w LV
- nie przewija w trybie podglądu
- przejście w stan uśpienia 30s
Ile fot uda się zrobić tym zestawem, zanim zeżre baterię ?
1. Brak ostrzenia w LV to ze starymi Sigmami
2. Przewijanie to kwestia OS w obiektywach, które go mają i nie opóźnione wyłączanie pomiaru
3. Usypianie, to po blisko 60s, nie 30 i jest to spowodowane przez OS.
adrianek32
03-05-2014, 00:00
adrianek32 :) a Tobie po co 10-24 + 11-16 + 10-17 :) Jedziesz na 3 puszki ;)
Tokina 10-17 to fish, Tokina 11-16 jest dobra tam gdzie brakuje swiatla ale do krajobrazu kiepsko sie sprawdza, jak jest slonce, flary i bliki sa okropne i dlatego dokupilem tamrona ktory domkniety jest calkiem ostry i swietnie pracuje pod swiatlo :)
Desperados
03-05-2014, 10:10
Moja znajoma dwa tygodnie temu właśnie kupiła taki zestaw i baardzo sobie chwali :) Ale polecam również dokupić grip
Wanageddon
03-05-2014, 13:37
Moja znajoma dwa tygodnie temu właśnie kupiła taki zestaw i baardzo sobie chwali :) Ale polecam również dokupić grip
A co polecacie jako opcję standard, tele zoom, dysponując juz S 18-35 ?
Aby miec to pokrycie ogniskowych, powiedzmy 18-200.
Tylko coś z 18-200 lub 28-200.
tbogdanowicz
03-05-2014, 20:59
Jeśli chcesz mieć jasno i ostro to jednym obiektywem będzie trudno. Jako dodatek do 18-35 polecam 50 mm (f=1,4 lub 1,8) i jakiś 70-200 f=2,8. Który - to zależy od zasobności portfela.
Archibald6803
03-05-2014, 21:06
MZ najlepszy zakup to S 50-150/2.8 OS ( S 70-200/2,8 OS też może być) ;
Witam.
Jestem nowy na forum (przechodzę z innego systemu), planuję zakup właśnie takiego zestawu i mam pytanie czy ktoś używał tego w fotografii sportowej ?
Jasność i ostrość to dla mnie ogromne zalety, ale potrzebuję szybkiego AF, i nie jestem pewien czy Sigma jest tu dobrym wyborem.
Będe wdzięczny za wszelką pomoc.
nikoniarz
29-01-2015, 12:58
Jaki sport?
Jasność i ostrość ta Sigma ma wybitną, szybkość AF, moim zdaniem przeciętną. Szachy, brydż, poker - będzie super. Do lekkoatletyki czy piłki nożnej, zwłaszcza przy takim zakresie ogniskowych, raczej słabo. Natomiast D7100, przy odrobinie wprawy nada się chyba do fotografowania każdego sportu.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227803
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226453
Sport można określić tak: kolarstwo i motocross, to chyba najlepiej określa typ fotografii do jakiej to potrzebuje.
Wybrałem tę Sigmę z oczywistych względów, ale właśnie mam wątpliwości czy AF da rade.
Przy jadących ulicą samochodach, z odległości kilkunastu metrów, na AF-C, zestaw D7100 + S18-35 daje radę bez problemów. Innych, podobnych scen nie miałem jeszcze okazji fotografować tym zestawem.
madnessmilo
01-02-2015, 18:39
Właśnie zakupiłem to szkło pod d7100. Wydaje mi się, że jest lekki FF, lecz ciężko mi określić czy na całej długości ogniskowych. Muszę jeszcze trochę popstrykać i albo zostawić z korektą w korpusie (jeżeli faktycznie FF występuje), albo odesłać do serwisu.
Co do samego obiektywu:
- solidnie wykonany
- cichy autofocus
- pierścienie chodzą z należytym oporem
- bardzo ładny obrazek (co jest najważniejsze)
Może na forum jest ktoś, kto mógłby użyczyć usb dock na dzień dwa ? :)
Mam usb docka, ale chyba taniej i szybciej wyjdzie Ci wypożyczyć z sigma centrum w Gdańsku niż wysyłać w obie strony kurierem.
madnessmilo
01-02-2015, 19:02
To jeszcze zapytam, czy jakbym chciał zostawić im do kalibracji mogę zostawić w każdym Pro Centrum ?
W Gdańsku jest tutaj http://www.sigma-procentrum.pl/salony/gdansk,9/1.html
Czy w autoryzowanym serwisie ? - http://foto-service.pl/index.php?mode=4
Możesz zostawić każdym salonie Sigma Pro Centrum.. ale oni tak odeślą obiektyw do Gdyni :) więc w Twoim przypadku chyba lepiej podrzucić go bezpośrednio do serwisu... zaoszczędzisz czas na transporcie :)
madnessmilo
02-02-2015, 22:36
Dziękuję za pomoc. Sigma wraz z body trafiła dzisiaj na kalibrację do Gdyni. Przewidywany termin odbioru 16ego ;(.
Dziękuję za pomoc. Sigma wraz z body trafiła dzisiaj na kalibrację do Gdyni. Przewidywany termin odbioru 16ego ;(.
Dwaaa tygodnie?! A podobno serwis Sigmy taki szybki. Jak będzie trzeba coś poprawić to kolejne 2 tygodnie? Nie lepiej było USB Docka wypożyczyć za dwie dychy?
madnessmilo
03-02-2015, 14:41
W sumie racja, źle postawiłem :-). W każdym razie mam nadzieję, że wyjdzie to na dobre.