PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa SUNPAK RD2000 i Nikon D610

g77marko
07-03-2014, 11:20
Jestem tu nowy więc witam wszystkich.:-)
Szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu. Posiadam Nikona D610 i potrzebuję informacji czy lampa błyskowa z tematu (SUNPAK RD2000) będzie z nim współpracować. W sieci są informacje że z D700 współpracuje, ale nie wiadomo czy z D610. Może ktoś z Was próbował? Z góry wielkie dzięki za pomoc

GonzoG
07-03-2014, 11:26
Jak zdziała z jednym, to czemu ma nie działać z drugim ?? Czy one mają jakieś inne systemy komunikacji z lampą ??

A co do lampy - skoda na nią wyrzucać pieniędzy. Lepiej wyjdziesz używając wbudowanej.

tongpo
07-03-2014, 12:03
Daj sobie spokój z sunpakiem... poszukaj yongnuo....

g77marko
07-03-2014, 15:11
Jak zdziała z jednym, to czemu ma nie działać z drugim ?? Czy one mają jakieś inne systemy komunikacji z lampą ??

A co do lampy - skoda na nią wyrzucać pieniędzy. Lepiej wyjdziesz używając wbudowanej.

też mi się tak wydawało, ale sprzedawca stwierdził że producent podaje listę modeli z którymi działa i on nie jest do końca pewny :(

Co do przeznaczenia lampy. Główną którą używam na co dzień to SB-700 a miałem zamiar dokupić dwie lampy w małej obudowie z regulacją mocy świecenia i umocować je na ruchomych "czułkach" z dwóch stron obiektywu i doświetlać zdjęcia makro.

GonzoG
08-03-2014, 02:31
też mi się tak wydawało, ale sprzedawca stwierdził że producent podaje listę modeli z którymi działa i on nie jest do końca pewny :(

Co do przeznaczenia lampy. Główną którą używam na co dzień to SB-700 a miałem zamiar dokupić dwie lampy w małej obudowie z regulacją mocy świecenia i umocować je na ruchomych "czułkach" z dwóch stron obiektywu i doświetlać zdjęcia makro.

Do makro, to lepiej kupić lampę pierścieniową - daje znacznie lepsze efekty, a do tego można używać TTL.

g77marko
10-03-2014, 15:03
Do makro, to lepiej kupić lampę pierścieniową - daje znacznie lepsze efekty, a do tego można używać TTL.

niby tak tylko lampa pierścieniowa daje centralne światło, a ja chcę się pobawić z bocznym.