Zobacz pełną wersję : Poszukiwany wynalazek. Jak zrobić manualna przysłonę z obiektywu z AFem?
tokarool
06-03-2014, 17:00
W skrócie adapter z manualna regulacja przysłony. Niestety nic takiego nie mogę znaleźć i na chwilę obecną co mi przychodzi do głowy to zakup dwóch adapterów nikon->Canon->Nikon. Przy czymś takim nasuwa mi się pytanie czy nie wpływa to w jakimś stopniu na jakość?
RobertMiernik
06-03-2014, 17:21
Rozumiem, że chodzi o obiektyw bez pierścienia przysłony tak?
Adapter to adapter - czyli urządzenie pośredniczące między body a obiektywem. Potrafi przenieść dane, ale samo żadnych ustawień nie definiuje. Na jakość wpłynie. Mniej lub więcej. Ew. czegoś nie załapałem ;)
Po pierwsze, co ma AF do przysłony?
Podejrzewam, że chodzi o obiektyw typu G, bez pierścienia przysłony. Jeśli planujesz w nim dorobić pierścień przysłon i używać z bagnetem F, to zapomnij. Chyba, że do makro.
Ale większość adapterów do NEX-a ma taką regulację.
dwóch adapterów nikon->Canon->Nikon. Przy czymś takim nasuwa mi się pytanie czy nie wpływa to w jakimś stopniu na jakość?1. chyba tracisz wtedy AF
2. adaptery zwiększą dystans, czyli zadziałają jak pierścienie macro - nie złapiesz nieskończoności. No chyba, że adaptery będa miały soczewkę, ale wtedy pogorszy się jakość optyki.
tokarool
07-03-2014, 00:11
Tak chodzi o obiektyw/obiektywy full auto (tak G) bez pierśćienia przysłony i co tu zrobić aby owy miały?
Nie znam sposobu. Ja z tego powodu mam całkiem sporo starszych obiektywów z pierscieniem przysłon, bo dzieki temu mogę ich używać w manualnych Nikonach FE czy FA.
tokarool
07-03-2014, 00:19
Przekopałem pół internetu i nic niestety nie znalazłem:/ wiec stad mój post wieżyłem nie nie wieżę*ze ktoś jeszcze podeśle linka;)
Znając zasady wiadomo, że jest to fizycznie niemożliwe. Obiektyw musi być w konkretnej odległości od matrycy. To wartość stała dla całego systemu foto danej firmy (tu - Nikon F). Dając pierścień pośredni zmieniasz odległość, więc nie łapie sie nieskończoności. Można dodac soczewkę, ale traci się jakość.
Poczytaj sobie o przystosowaniu obiektywów np M42 do nikona. Albo brak nieskończoności, albo dodatkowa soczewka.
Soczewkę można jakoś przecierpieć, ale i tak nie słyszałem o taim wynalazku. A to ze względu na realizację domykania przysłony w nikonie. Nie odbywa się to elektronicznie a mechanicznie.