Zobacz pełną wersję : D70 - czy warto zamienić na D90?
Witam
Jak na daną chwilę posiadam D70. Czasami gdy próbuję porobić zdjęć przy słąbym świetle to podbijam ISO do 1600 co daje straszelne szumy. Opłaca się zamienić tą puszkę na D90? Proszę o uświadomienie mnie czy warto posunąć się do takiego kroku? Co zyskam a co stracę?
Sam planuję przesiadkę z D40, ale na Twoim miejscu zainwestowałbym w lampę przede wszystkim, jasne szkło, chyba że masz już. Na ISO1600 w D90 też szału nie będzie, da się ale lepiej niższe iso dla lepszej jakości i dopalić lampą. Albo dłuższy czas statyw itp, zależy gdzie te zdjęcia w ciemnicy robisz. Podsumowując: ja po zakupie lampy błyskowej miałem jedną refleksję: "jakim cudem do tej pory robiłem bez" moja D40 dostała skrzydeł.
Hmm...czyli lepiej te 600zł co planowałem dodać do D90 przeznaczyć na powiedzmy SB-600? Jasne szkło? Mam 2.8 najjaśniejsze ale chyba się go pozbędę i kupię coś 1.8.
+za Zoltana w avatarze :D
Mocna postać :)
Po małej konwersji powstał mój nick ;)
piotrx25
06-03-2014, 20:08
Jeśli masz zamiar zmieniać puszkę to lepiej na coś młodszego np. d7000
Jeśli nie to także proponuje zakup lampy.
pioter m
06-03-2014, 21:13
ISO1600 na d90 też nie wygląda dobrze (relatywnie). Nowsze konstrukcje biją go na głowę.
Przyjrzyj się d7000. Nie będziesz musiał sprzedawać 60/2.8d.
Jednakowoż, lampę warto mieć. Nawet najprostszą sb400.
D7000 to jakieś 2 tys zł...trochę kaplica jak dla mnie na obecną chwilę :(
Zależy jakie kto ma wymagania. Jak zdjęcia nie idą do druku, tylko są oglądane w internecie to nie ma problemu żadnego z D90.
Sytuacja rzeczywista: piłka w nocy przy sztucznym oświetleniu - ISO 5000
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.damianmomot.pl/photos/night/1.jpg)
Sytuacja ustawiana: niedoświetlone zdjęcie wyciągane z cieni o 3ev (odpowiednik ISO 12800):
źródło (http://www.damianmomot.pl/photos/iso_test/3ev_small.jpg)
EDIT: oczywiście RAW i obróbka w lightroom
Myślę że powyższe zdjęcia są bardzo przekonywujące... ja również polecam D90. Obecnie ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
To jeszcze 2 na ISO 6400. Oczywiście jakość przy 1:1 jest kiepska i do druku się nie nadaje - ale jak ktoś amatorsko robi zdjęcia dla siebie/znajomych to moim skromnym zdaniem jest to wystarczające
źródło (http://www.damianmomot.pl/photos/night/2.jpg)
źródło (http://www.damianmomot.pl/photos/night/3.jpg)
Pytanie tylko jeszcze ile czasu trwa obróbka żeby otrzymać taki rezultat z poprawnie naświetlonego zdjęcia. Nie to żebym odradzał D90, ale to też należy brać pod uwagę :) Sam czasem cykałem i cykam D300s, gdzie ISO wędruje w okolice 1600 i już tak dobrze nie jest, szczególnie, jak coś muszę druknąć powyżej A3. Może lepiej coś z serii D5xxx skoro D7000 za drogie? Wiem - nikkor micro D przestanie "sam ustawiać ostrość", ale tego szkła i tak się używa raczej w manualu :)
A lampa, to swoją drogą - przynajmniej jedną mieć trzeba :)
Ja pomimo że przesiałem się z d70s na d300 i na prawdę z d300 foci się dużo lepiej, to poleciłbym lampę. Jak nie lubisz szumu to dużo lepiej "wyczyści" Ci zdjęcie lampa niż przesiadka na d90.
Zostawmy Zoltana :)
Musisz się określić co chcesz robic co robisz najczesciej, bedzie łątwo doradzić. Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie posiadania lampy jak ktoś myśli ciut poważniej o fotografowaniu, po sprzęcie widzę że robisz jakies portrety, makro plus standardowe spacerowe focie, ale najlepiej napisz co cie intresuje, będzie łatwiej doradzić. Ja na 99% zakupię niedługo D90. Z prostej przyczyny, lampę mam, D7000 jest za drogi (dla mnie), D5100 to nadal entry level, D90 jest wystarczający, to świetna puszka i można go kupić za 1000 spokojnie w super stanie.
Ja przeważnie robię zdjęcia nocne (najbardziej lubię). Stałkę kupiłem po to aby mieć jaśniejsze szkło do pomieszczeń co było trefnym wyborem :/ Czasami ciężko mi złapać dobry kadr w ciasnym pomieszczeniu. Czekałem na 50mm ale odradzili mi taki obiektyw z racji tego iż do fot. produktywnej (którą miałem się zajmować ale nic z tego nie wyszło) lepsza byłaby 60mm.
Budżet rozumiem masz około 600zł ?
siwyozzman
07-03-2014, 14:22
Ja przeważnie robię zdjęcia nocne (najbardziej lubię). Stałkę kupiłem po to aby mieć jaśniejsze szkło do pomieszczeń co było trefnym wyborem :/ Czasami ciężko mi złapać dobry kadr w ciasnym pomieszczeniu. Czekałem na 50mm ale odradzili mi taki obiektyw z racji tego iż do fot. produktywnej (którą miałem się zajmować ale nic z tego nie wyszło) lepsza byłaby 60mm.
Doradzili Ci bardzo dobrze - Nikkor micro 60/2.8D /taki pewnie masz/ to prawdziwy majstersztyk optyczny. Jeżeli robisz zdjęcia nocne to lampa błyskowa nic nie zmieni... Może lepiej sprzedaj szkło makro jeżeli nie używasz i na to miejsce kup N35/1.8G - używałem na D70s i była rewelacja... do pomieszczeń będzie ok. Nawet Ci powinna jakaś kasa zostać z tej zamiany... czy warto zamienić D70 na D90? mam mieszane uczucia... nie żebym nie widział przewag D90 bo sa bezsprzeczne ale napisze tak że miałem dwa egzemplarze D90... jednego pozbyłem się szybko, drugi był ze mną rok - sprzedałem i kupiłem ponownie D70s :) Przy ograniczonym budżecie nie robił bym zmian puszki bo to niewiele wnosi... jak zrobić skok to konkretny. Jeżeli nie mamy konkretnej kasy to lepiej inwestować w optykę
nikoniarz
07-03-2014, 15:10
Polecam zakup lampy. Jasne szklo nic nie da przy znacznym braku odpowiedniego swiatla. Lepiej wybrac lampe z odchylanym palnikiem. Tam gdzie da rade szklo f/1.8 moze przeszkadzac za mala glebia ostrosci.
piotrx25
07-03-2014, 16:31
Dho'ine - jak masz 1000 na d90 to czy nie lepiej sprzedać d40 z kitem nikkor'a i kupić używane d7000?
Nie, bo:
po 1: za D7000 trzeba dać koło 2000, pozatym to czasem problematyczna puszka, (sprzedaż D40 i kita to jakieś 600zł)
po 2: kita 18-55 nie sprzedam bo go bardzo lubię i nie będę miał wtedy nic szerszego
po 3: D40 też nie wiem czy sprzedam, szkoda mi jej, jestem 1 właścicielem, mam ja od dziecka, zawsze to jakiś backup
po 4: jeśli miałbym dołożyć 1000 do puszki, wolałbym kupić N50 1,8 choćby na próbę czy mi podpasuje (85 ciut dla mnie amatora za droga)
edit:
Poza tym kluczowa sprawa to dobrać sprzęt do wymagań, nie bez powodu tak długo trzymam D40, już od dawna szukam puszki czytam, wacham się ale na ten moment myślę że D90 spełni wszystkie moje oczekiwania. Poza tym wszedłem ostatnio do tematu D90 same zachwyty :) i chyba to mnie do końca przekonało do D90. Używka w obecnej cenie - wg mnie rewelacja
edit2: zolton jesli nie okreslisz budżetu nie pomożemy ale na pewno zaminiłbym ta 60 na 35, szersza i jaśniejsza ponad 1EV apotem pomyśl ale ja jestem za lampą, niekoniecznie systemową.
D90 to fajny sprzęt - po zakupie można cykać zdjęcia a nie testy. Solidny, tyłka nie urywa ale też nie sprawia problemów. Żółci zrobili majątek na tym modelu. Obecnie tani niczym barszcz.
Dlaczego wciąż doradzacie ludziom D7k? Przecież to wtopa była i sam najkon to potwierdził, wypuszczając szybciorem fix - D7100.
[...]Dlaczego wciąż doradzacie ludziom D7k? Przecież to wtopa była i sam najkon to potwierdził, wypuszczając szybciorem fix - D7100.
Jaki "najkon"?
Szybciorem wprowadzając D7100?
D80 premiera sierpień 2006
D90 premiera sierpień 2008
D7000 premiera wrzesień 2010
D7100 premiera marzec 2013
No faktycznie szybciorem go wprowadzili.
Dhoine D90 nie lubi się z 35/1,8G może lepiej kupuj osobiście i sprawdź, albo może D200 lub s5po?
Zolton sama przesiadka 70 na 90 nic nie wniesie, ty się zastanów czego Ci brak: statywu, lampy, obiektywu f/1,4 czy ISO, czy wszystkiego na raz :-)
Dhoine D90 nie lubi się z 35/1,8G ......
co to znaczy ze sie nie lubi? ja taki zestaw mam i sie chybia lubia :) przynajmniej tak mi sie wydaje...
co do autora watku
ja mam d90 i podbijaniem iso w nim tez za bardzo nie poszalejesz
mysle ze lampa bardziej sie tu spisze niz zmiana puszki
Pytanie tylko jeszcze ile czasu trwa obróbka żeby otrzymać taki rezultat z poprawnie naświetlonego zdjęcia. Nie to żebym odradzał D90, ale to też należy brać pod uwagę :)
Może max 60 minut z kadrowaniem całego setu (200-300 zdjęć) - poza kadrowaniem wszystko da się zrobić batchem. Zdjęcie nie musi być też idealnie naświetlone, różnice +/- 0.5ev to normalka - po to strzela się w RAW
Dhoine D90 nie lubi się z 35/1,8G może lepiej kupuj osobiście i sprawdź, albo może D200 lub s5po?
Zolton sama przesiadka 70 na 90 nic nie wniesie, ty się zastanów czego Ci brak: statywu, lampy, obiektywu f/1,4 czy ISO, czy wszystkiego na raz :-)
Również posiadam taki zestaw czyli D90 + 35mm i nie zauważyłem żadnych problemów póki co...
Wysłane z Samsung Galaxy TAB 2 przy użyciu Tapatalka
pawelpiotrm
07-03-2014, 21:55
Jednak pomiędzy D70 i D90 jest spora różnica.....chociaż jakbym zmieniał to na D300. Miałbym cudowny autofokus a cena używki oraz tańsza ;-) (300s nie wiem czemu trzymają cenę).
drogi autorze a co rozumiesz pod słowem "zdjęcia nocne".
Jeśli krajobraz/architektura nocą to potrzebujesz statyw - zdjęcia najlepiej robić na najniższym natywnym ISO (niezależnie czy będziesz miał d90 czy d70; wniosek - kup statyw i nie zmieniaj puszki; dodatkowo polecany nikkor 35 1.8g niespecjalnie sprawdzi się przy takich fotkach)
Jeśli zdjęcia w pomieszczeniach w warunkach kiepskiego oświetlenia to znowu kupiłbym lampę a nie d90..
Statyw mam...ok to kupię tą 35mm i jakieś sb-600 może się uda kupić.
Dzięki za odpowiedzi co do kompatybilności D90 i 35mm. Póki co jestem przekonany do D90 i albo kupię ją albo zostanę przy D40 i dokupię 50 1,8 za to.
Zolton musisz wiedzieć jakie iso potezbujesz, nocne foto to tylko i wyłącznie statyw i najniższe iso więc puszka jest ok, jak potrzebujesz iso w okolicach 1600 to możesz rozważyć zakup puszki, ALE, body jest zawsze na końcu, najpierw szkła i lampa. Mi zakup lampy i jasnej stałki odsunął zmianę body o jakieś o dwa lata.
Póki co jestem przekonany do D90 i albo kupię ją albo zostanę przy D40 i dokupię 50 1,8 za to.
Jeżeli wybierzesz opcję D40->D90 gorąco polecam zostawienie sobie D40. Ja tak zrobiłem i uważam, że była to najlepsza decyzja dotycząca sprzętu foto. D40 w dobrych warunkach, gdy nie potrzeba podbijania iso, to prześwietna puszka. AF nie kaprysi (zobaczysz jak będzie z D90 (Multicam1000) + N35), kolorki są ładniejsze niż z CMOSa, waga i rozmiary to też często duży plus - w jedną kieszeń D40, w drugą N35 i nie musisz nic taszczyć na plecach. Za D40 dostaniesz pewnie ok. 300zł - moim zdaniem, jeżeli tylko portfel wytrzyma, nie warto się go pozbywać.