Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Henningsvær...
...czyli bardzo urokliwa rybacka wioska.
Położona na kilku wyspach południowego wybrzeża Austvågøya.
Dopiero w roku 1983 wioskę Henningsvær połączono z lądem mostami.
Prawdopodobnie dlatego zachowała ona swój niepowtarzalny architektoniczny styl.
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/9cad0a2135a224be-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
WERSJA XL (http://images54.fotosik.pl/118/fdc3a1d1ef9975c8.jpg)
*** Dziękuję ***
Widziałem i z zachwytu już dawno oniemiałem...
Świetne zdjęcie!
jarekf34
05-03-2014, 22:30
Zarąbista robota Panie :) Nic tylko się gapić do bólu...
Jak spod linijki - super sprawa :)
Większa wersja to topowa liga fotografii. Kadr, kolorystyka, wszystko współgra. Wiedząc że Twoje zdjęcia to zawsze majstersztyk pod względem technicznym, i tym razem chętnie przeczytałbym co było w użyciu - czy jakieś filtry, łączenie kilku ekspozycji... tak aby jeśli kiedyś będzie dane mi być w takim miejscu móc chociaż w części wykorzystać warunki jak Tobie się udało...
Większa wersja to topowa liga fotografii. Kadr, kolorystyka, wszystko współgra. Wiedząc że Twoje zdjęcia to zawsze majstersztyk pod względem technicznym, i tym razem chętnie przeczytałbym co było w użyciu - czy jakieś filtry, łączenie kilku ekspozycji... tak aby jeśli kiedyś będzie dane mi być w takim miejscu móc chociaż w części wykorzystać warunki jak Tobie się udało...
Dokładnie :--)) zdradź 1% swoich umiejętności mistrzu.
Pawle, tutaj jest ekstra, swietne zdjecie, na bogato z detalem...
Pokusil bym sie o dodatkowa ekspozycje co by swiatla pezygasic i pokazac je z detalem, bo zdjecie dopieszczone.
ostrytux
06-03-2014, 01:38
Jak spod linijki - super sprawa :)
Trudno się nie zgodzić ;)
Bardzo przyjemny obrazek.
Jest git, ale XL przeostrzone delikatnie ;)
RobertSoul
06-03-2014, 14:48
Pozamiatane i to konkretnie ;) !
Rozpisywać się nie ma co bo każdy widzi jak jest :) pozdrówki
No i mam nową tapetkę na kompie w robocie:) Zacne zdjęcie:)
Nikonozaur
06-03-2014, 16:49
[...] Pokusil bym sie o dodatkowa ekspozycje co by swiatla pezygasic i pokazac je z detalem, bo zdjecie dopieszczone.
Za Grześkiem, do reszty trudno mieć jakiekolwiek zastrzeżenia.
maniak666
06-03-2014, 19:10
Własciwie wszystko już poprzednicy napisali, toteż ja tylko dołącze swoje skromne WOW!
Ja też chce tak kiedyś umieć :grin:
sokolnik
06-03-2014, 22:28
Miód i orzeszki :-)
Zdradź trochę warsztatu :-)
dobutrex
07-03-2014, 00:56
Za przedmówcami - świetna fota, nic dodać nic ująć
jedno z najładniej pokazanymi domkami, nie mam uwag , świetna fota :)
Świetna odsłona, też chętnie poczytam o szczegółach powstania :)
Pozdrawiam Mirek
Genialne.
Jak wyżej. Też chciałbym chociaż 1% warsztatu się dowiedzieć.
Piękna fotografia, ale po co ja to piszę :p ;).
Nie mogło być inaczej u autora foty -klasyk.
ekstra na niebie magia sie dzieje
Wypada pięknie podziękować za wszystkie wizyty, komentarze i miłe słowa :).
Cieszy mnie to niezmiernie, że ta panoramiczna odsłona przypadła Wam do gustu :)
... chętnie przeczytałbym co było w użyciu - czy jakieś filtry, łączenie kilku ekspozycji... ...
W użyciu puszka FX, oczywiście ze stajni Nikona. Szkiełko to NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR. Na szkiełku filtr polaryzacyjny i ciemny ND 3,0 od Helipana.
Co do ekspozycji, to akurat w tym przypadku wykorzystałem dwie. A powodem złożenia kilku klatek nie była zbyt duża rozpiętość tonalna, jak to przeważnie bywa, a brak możliwości prawidłowego naświetlenia obrazu przy użyciu jednej, długiej ekspozycji. O ile warunki pozwalały na to, aby histogram ładnie się "nabił" po kilkuset sekundach wietrzenia matrycy, o tyle miejsce posadowienia statywu nie za bardzo chciało odpowiednio współpracować ;). Mianowicie betonowo-stalowy pomost okazał się słabo stabilną konstrukcją. Także musiałem się w tym wypadku wspomóc klatką naświetlaną zdecydowanie krócej, bez ciemnego nd-ka, aby wszystko oprócz nieba i wody było w miarę wyraziste ;).
...
Pokusil bym sie o dodatkowa ekspozycje co by swiatla pezygasic i pokazac je z detalem, ...
Ano jak już wyżej wspomniałem, ekspozycji było dwie. I faktycznie można było dodać jeszcze jedną na światła, aby więcej detalu tam pokazać. Zatem jeszcze coś tam pewnie jeszcze pogmeram przy tym zdjęciu ;).
...ale XL przeostrzone delikatnie ;)
Faktycznie miejscami można odnieść takowe wrażenie ;):).
... zdradź 1% swoich umiejętności (:twisted:)...
...
Zdradź trochę warsztatu :-)
...też chętnie poczytam o szczegółach powstania :)
...
... Też chciałbym chociaż 1% warsztatu się dowiedzieć.
Panowie, żadnych wielkich tajemnic tu nie ma ;). Częściowo na temat powstania zdjęcia napisałem powyżej.
Natomiast wiadomą i oczywistą sprawą jest, że bardzo ważnym jest miejsce jakie stara się do kadru zaprosić. Wiadomo, że jak będzie to oryginalna i atrakcyjna miejscówka, to już jesteśmy częściowo "wygrani". Druga sprawa, to oczywiście napotkane warunki. Pewnie, że każdy zawsze by chciał trafić spektakularne światło, ale sami dokładnie wiecie, że nie tak łatwo z tym bywa. Także moim zdaniem powalczyć trzeba zawsze. No chyba, że ogromniaste żaby z nieba lecą, a wiatr skutecznie uniemożliwia rozłożenie tripoda :evil:;). Z drugiej strony patrząc, bardzo często właśnie przy braku odpowiedniego światła powstają najbardziej klimatyczne zdjęcia. Dobre BW, czy długi czas lubi bardziej ciężkie, mroczne warunki. Także zachęcam do atakowania w każdych warunkach, bo efekty potrafią bardzo pozytywnie zaskoczyć. Następna sprawa to ciemne filtry. Każdy kto lubi takową zabawę, wie doskonale, że naświetlając klatkę kilkadziesiąt, czy kilkaset sekund, można zdecydowanie więcej światła do kadru zaprosić ;). Najlepiej spróbować samemu i przekonać się, czy tak to właśnie wygląda ;).
No dobra, mamy miejsce i w miarę odpowiednie warunki... . Teraz wypada to wszystko jakoś atrakcyjnie pokazać ;).
Wiadomo: kadr, kompozycja, wyważenie. To wszytko musi razem zagrać, aby zdjęcie się dobrze "czytało". I na to nie ma jednej, odpowiedniej recepty. Oczywiście są mądre książki, mnóstwo opracowań w tym temacie. Warto poczytać, warto oglądać jak najwięcej dobrych prac. Ale najważniejsze mz, to jak najwięcej samemu pobiegać w terenie i ćwiczyć oko. I mnie dawano kiedyś takowe rady. Starałem się słuchać ;).
I co dalej, ano odpowiednie naświetlenie. To bardzo ważna sprawa. Dobrze przygotowany materiał zdecydowanie ułatwia dalsze czynności. Napiszę jak jak to przeważnie robię. Jako, że od dłuższego czasu prawie nie używam filtrów połówkowych, muszę wspomagać się wielokrotnymi naświetleniami. I tak było w powyższym przypadku. Wykonałem serię zdjęć, aby pokryć cały zakres tonalny, a następnie założyłem ciemną szybkę. Naświetliłem dwie długie klatki i po zdjęciu filtra ponownie naświetliłem kilka klatek.
Wstępna ocena materiału następuje na puszkowym wyświetlaczu, jednak wiadomą sprawą jest, że dopiero obraz pokazany na odpowiednim wyświetlaczu więcej prawdy nam pokaże ;).
W powyższym przypadku wybrałem dwie klatki:
1. niebo i woda: f/6,3 i ekspozycja 211,3 sekundy
2. cała reszta: f/13 i ekspozycja 2,5 sekundy
Oczywiście długość ogniskowej taka sama dla obydwu naświetleń: 25mm.
Po wywołaniu powyższych nefów, poskładałem wszystko razem w PS-ie. A dalej, to już zabawa jaką każdy z nas mniej lub bardziej lubi ;). Zatem krzywe, poziomy, kontrasty itp.
Mam nadzieję, że 1% procent mojego warsztatu został odtajniony ;).
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz wielkie dzięki :).
Bartekkw
09-03-2014, 20:57
Zazdraszczam miejscówki - super jest. Czemu f/6.3 i f/13 ? Nie wolałeś dać jednostajnie na f/8 ? Przy wyższej wartości przysłony jakość spada, chociaż tutaj nie można się przyczepić
Czemu f/6.3 i f/13 ? Nie wolałeś dać jednostajnie na f/8 ? Przy wyższej wartości przysłony jakość spada, chociaż tutaj nie można się przyczepić
Bartku to moze ja odpowiem, jak wiadomo to z pelnej klatki i jak wiadomo GO jest tam plytsza, f6.3 do dlugiego czasu bo tutaj nie byla tak wazna glebia ostrosci, tym bradziej, ze zalezalo na niebie i wodzie, f/13 na czasie krotszym i przy zdjeciach pozostalych, gdzie detal byl wazny.
f/8 przy FXie nie zawsze wystarczy...;)
Nic nowego nie napisze. Zdjęcie piękne i dziękuję za cenne wskazówki:)
fajne.
ciasny kadr z sama tylko lewa strona tez robiles?
Nic dodać, nic ująć - świetne!
Jak zwykle świetnie.Pozdrawiam
Zazdraszczam miejscówki - super jest. Czemu f/6.3 i f/13 ? Nie wolałeś dać jednostajnie na f/8 ? Przy wyższej wartości przysłony jakość spada, chociaż tutaj nie można się przyczepić
Fajnie, że miejscówka się podoba ;).
Jeżeli chodzi o "efki", to Grzegorz już mnie właściwie wyręczył. Dzięki :).
...
ciasny kadr z sama tylko lewa strona tez robiles?
Atakowałem to miejsce z dwóch miejscówek. Powód jest dosyć klarowny - dwa pomosty. Z nich właśnie można było poczynić czyste kadry, jeżeli chodzi o szersze spojrzenie na tą, jakby nie patrzeć urokliwą miejscowość. Natomiast bardziej ciasne kadry (łącznie z długą lufą) i owszem, także poczyniłem ;).
Jeszcze raz wielkie dzięki za odwiedziny :).
Byłe, widziałem... ale tu wygląda lepiej niż w rzeczywistości :) Wspaniałe zdjęcie!